Από εσένα προσωπικά φίλε poet περίμενα ένα μόνο πράγμα να πεις μετά τη χθεσινή συνέντευξη για να αποδείξεις ότι είσαι καλοπροαίρετος απέναντι στο Ζαγοράκη. Το καλοκαίρι είχες ενστάσεις για την απειρία του και έλεγες "με αγάπη" ότι ο Θόδωρος δεν ξέρει να μιλάει.
Εγώ άκουγα ΠΑΟΚτσήδικες καμπάνες και χθες από το στόμα του Αρχηγού. Εσύ γιατί δεν του αναγνώρισες ούτε αυτό το ελάχιστο, ότι πάει να σε ικανοποιήσει ως ΠΑΟΚτσή ακόμη και σ' αυτό το ασήμαντο;
Είναι χαρακτηριστικό του εαυτού μου ότι κάνω εύκολα κριτική και ότι δύσκολα λέω το ευχαριστώ και επιβραβεύω μιά καλή κατάσταση. Γενικά είμαι έτσι παντού, κυρίως στα επαγγελματικά μου, αλλά και σε δικούς μου ανθρώπους που με θεωρούν σκληρό και δύσκολο. Επειδή το έψαξα μέσα μου, προέρχεται απο την τελειομανία μου. Δεν ικανοποιούμαι με τίποτα λιγότερο απο το τέλειο ενώ μέχρι να το πετύχω ή να το διακρίνω θεωρώ την όποια προσπάθεια λίγη, ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι άριστο.
Για την ευφράδεια λόγου του Ζαγοράκη είναι κάτι που το έχω ξεπεράσει. Το αν χειρίζεται καλά τον λόγο ή όχι είναι επουσιώδες σημασία έχουν οι πράξεις. Εξ'άλλου γι'αυτό και οι αρχαίοι έλεγαν "έπεα πτερόεντα" ... τα λόγια πετάνε και φεύγουν.
Εγώ λοιπόν χθες καραγούσταρα που διάβαζα τη συνέντευξη εδώ μέσα (ξανά ευχαριστώ στον Logothetis), αλλά μετά που τον είδα στην τηλεόραση δάκρυσα. Θυμήθηκα πέρυσι και πρόπερσι το τι περάσμα για να φύγουν οι καρκίνοι και πόσο είχα κουραστεί σε κάποια φάση με τον ΠΑΟΚ.
Ναι ρε! Είχα κουραστεί με την ψυχή μου και το ξέρουν και κάποια φιλαράκια και από δω μέσα. Είχα κι έχω πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσω στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, για να μπορώ να αντέξω και την απαξίωση της ομάδας. Δεν άντεχα την υποδοχή ήρωα του λαμόγιου Βεζυρτζή.
Αποστασιωποιήθηκα για λίγο, έκανα τουμπεκί και σιγά σιγά ξαναμπήκα στον πόλεμο.
Χθες όταν άκουσα αυτόν τον άνθρωπο να μιλάει με αυτό τον τρόπο και να λέει αυτά που είπε ένιωσα 10 χρόνια μικρότερος. Εγώ τώρα μπορώ να κάνω ολόκληρη καμπάνια μόνος μου για να πουληθούν οι μετοχές. Εγώ τώρα μπορώ να κατέβω μόνος μου σε συλλαλητήριο για να πιέσω τους πολιτικάντηδες. Εγώ μεθαύριο μπορώ να κάνω μόνος μου κερκίδα και να γαμήσω το βάζελο. Εγώ τώρα μπορώ ν' αντέξω 10 σέντρες του Χαραλάμπους χωρίς να βρίσω (ε υπερβολές! όχι αυτό δεν μπορώ να το κάνω).
Εγώ πάλι έπαθα το αντίθετο. Άκουσα τη συνέντευξη και νά'ναι καλά ο Logothetis, και σφίχτηκε το ετούτο μου. Μπορώ να πώ ότι στενοχωρήθηκα στο άκουσμά της, έπεσα. Διέκρινα ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε σημείο ανεκτό. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι ασφυκτική. Όταν σου λέει ο Παπαδόπουλος ότι περιμένουμε την 1η δόση της χορηγίας και αυτή εξαφανίζεται σε δευτερόλεπτα ... δώσε εφορία, δώσε ΙΚΑ, δώσε δεξιά, δώσε αριστερά, ε τί να πρωτοκάνεις. Σχεδόν πάει φέτος η χρονιά, του χρόνου θα είναι καλύτερα, θα έχουμε ένα budget 20-30% ανώτερο. Αν φέτος ξοδεύαμε 3,5 εκ. Ευρώ για τους παίκτες του χρόνου θα πάμε στα 4,2. Ελάχιστη η διαφορά. Δεν μπορεί να μεταφραστεί αυτή η διαφορά σε τόσους ποιοτικούς παίκτες ώστε να υπάρχει ανάκαμψη. Πάλι κανάλι του χρόνου δηλαδή. Ελαφρύτερο ίσως, αλλά πάλι κανάλι και ψυχοβγάλσιμο, και στήριξη και υπομονή και άντε υπομονή για του παραχρόνου που θα είναι πάλι λίγο καλύτερα τα πράγματα.
Στο μεταξύ, το λέγαμε αυτό απο πρόπερσι, τα κριτήρια της UEFA άλλαξαν και δεν πρόκειται να δούμε Ευρώπη αν δεν πέσει χοντρό πακέτο με τίποτα. Ο Πρόεδρος άφησε ένα παράθυρο, αλλά εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του, γιατί δεν πρόκειται για Ελλάδα αλλά για Ευρώπη και εκεί τα κριτήρια είναι σκληρά. Δεν το αποκλείω εντελώς, αλλά αν γίνει θα χρειαστεί πολύ κόπο και πολύ ενέργεια.
Δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο η συνέντευξη στην εικόνα που είχα. Υπάρχει ένας και μόνο δρόμος, να προσπαθήσουμε συσπειρωμένοι κάθε χρόνο να βελτιώνουμε την κατάσταση όσο μπορούμε, και αυτό ακριβώς κάνουμε και όπου βγεί. Απογοήτευση και στενοχώρια ένοιωσα επειδή κάθε χρόνο είναι φωλιασμένο στο μυαλό μου το όνειρο για πρωτάθλημα ή για Ευρωπαϊκή πορεία, αλλά αυτό φαίνεται ακόμα μακρυά σύμφωνα με τα ψυχρά νούμερα.
Τι ελπιδοφόρο είπε χθες ρε μάγκες η διοίκησή μας; Να το θυμηθούμε τηλεγραφικά;
Ο ΠΑΟΚ έχει οικονομικό πλάνο πενταετίας και το ακολουθεί πιστά
Εδώ και χρόνια δεν μπορούσα να απαντήσω σε μία ερώτηση με βεβαιότητα 100%.
Είναι ο ΠΑΟΚ κερδοφόρος; Είναι βιώσιμος; Με τη δυναμική που έχει, με τα έσοδα που έχει, έτσι όπως είναι διαμορφωμένο το πρωτάθλημα;
Πιστεύω ότι ωρίμασε ο καιρός και έχω πλέον την απάντηση που ήθελα.
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει κερδοφόρος λειτουργόντας σε ένα πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας. Αυτό είναι σίγουρο, αλλά αυτό αφορά το μέλλον.
Αυτό που ισχύει μέχρι και σήμερα, και ίσως για κάποιες ακόμα χρήσεις είναι ότι ο ΠΑΟΚ ακόμα και με την τρομακτική συσπείρωση που επιτεύχθηκε στο πρόσωπο του Θοδωρή Ζαγοράκη, που είναι εξωπραγματική κατάσταση, μπορεί να είναι ελάχιστα κερδοφόρος σε καθεστώς απόλυτης νομιμότητας.
Υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να αυξήσουν αυτήν την κερδοφορία. Συγκεκριμένα η απόκρυψη εσόδων απο την εφορία, η απόκρυψη εσόδων απο τα εισιτήρια διαρκείας, γλυτώνει την ΠΑΕ απο πληρωμή ΦΠΑ, εισφορών στον ερασιτέχνη, στην ΓΓΑ κλπ.
Στην ανάλυση που μοίρασε ο Γιάννης ο Παπαδόπουλος είδαμε ότι είναι τεράστια τα νούμερα που παίρνουν οι τρίτοι. Απο τα έσοδα των εισιτηρίων, καταλήγουν στα ταμεία μόνο το 48%, τα υπόλοιπα μοιράζονται δεξιά κι'αριστερά. Όταν όμως υπαρχουν πολλά διαρκείας που δεν δηλώνονται, και σημιουργούν περίπου 3,5 εκ. έσοδα, απο αυτά νόμιμα θα έφευγε το 1,75 στους τρίτους. Αν δεν δηλωθούν, παραμένουν στην ΠΑΕ.
Υπάρχουν λοιπόν τέτοια τεχνάσματα που μπορούν να γλυτώνουν την ΠΑΕ απο έξοδα. Αν στην ΠΑΕ υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι, όπως η τωρινή διοίκηση, αυτά τα λεφτά πάνε στην ΠΑΕ και επομένως λειτουργεί, βγάζει κέρδη και σιγά σιγά ξεχρεώνει. Αν στην ΠΑΕ υπάρχουν αναξιόπιστοι άνθρωποι, τότε αυτά επειδή είναι μάυρα χρήματα, πάνε στις τσέπες των διοικούντων και μαζί με τις υπερτιμολογήσεις αποτελούν το αντικείμενο της ληστρικής επιδρομής των λαμογιάρικων διοικήσεων. Είμαι λοιπόν απο τη μιά χαρούμενος που μιά τέτοια έντιμη διοίκηση έχουμε σήμερα, απο την άλλη είμαι στενοχωρημένος, γιατί το πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε εφ'όσον όλα επαφίενται στον πατριωτισμό και την εντιμότητα των διοικούντων.
ο ΠΑΟΚ αποκτά δικό του προπονητικό κέντρο
Αυτό είναι πράγματι ελπιδοφόρο.
ο ΠΑΟΚ θα αυξάνει το μπάτζετ του 20-30% το χρόνο
Περίμενα μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του budget. Για τον πρώτο χρόνο πίστευα θα είναι περίπου στο 50%, για τον δεύτερο στο 40% και απο τον τρίτο και μετά στο 20 με 30% αλλά απο τον τρίτο και μετά θα υπήρχε και δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων μεταγραφών και όχι μονάχα ελεύθερων παικτών. Πιστεύω σε αυτά τα νούμερα που έχω γράψει και νομίζω ότι και η διοίκηση αυτά έχει στο μυαλό της, απλά επειδή ο Παπαδόπουλος θέλει πάντα να είναι συντηρητικός με τα νούμερα γι'αυτό και ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενόμενου.
ο ΠΑΟΚ έχει τίμιους ανθρώπους που δεν τον κλέβουν
Αυτό είναι εκ των ούκ άνευ. Απλά δεν μπορεί να βάλει τις διαδικασίες αυτή η εντιμότητα να μην παραμείνει απλά στο φιλότιμο των διοικούντων αλλά να γίνει κομμάτι του συστήματος λειτουργίας του ΠΑΟΚ. Αυτό θα αργήσει ακόμα. Φυσικά και επιθυμώ διακαώς το δεύτερο απο το πρώτο, να υπάρξει δηλαδή ένα πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχων που υποχρεώνουν τον οποιονδήποτε, είτε είναι καλοπροαίρετος είτε κακοπροαίρετος, να λειτουργήσει με συγκεκριμένο τρόπο που θα ωφελεί τον ΠΑΟΚ.
ο ΠΑΟΚ έχει και αγωνιστικό πλάνο τριετίας
Αυτό ισχύει αλλά και εύκολα ανατρέπεται γιατί είναι άμεσα εξαρτόμενο απο τα αποτελέσματα.
ο ΠΑΟΚ κυνηγά δικαστικά τους κλέφτες
Ο ΠΑΟΚ ποτέ δεν κυνήγησε τους κλέφτες. Μέχρι τώρα η λαμογιά είχε ενσωματωθεί στον ΠΑΟΚ. Απλά 5-6 έντιμοι άνθρωποι κυνηγάνε τους κλέφτες απόντος του ΠΑΟΚ που δεν είναι άλλος απο τον Α.Σ. ΠΑΟΚ που στις μέρες μας αντιπροσωπεύεται απο τον Κατσαρή.
ο ΠΑΟΚ διαθέτει τις μετοχές του στον κόσμο του για να γίνει πράξη ο ΠΑΟΚ είναι ο λαός του
Είχε γίνει και στο παρελθόν αυτό και όμως, είδαμε που καταλήξαμε. Δυστυχώς όμως, πρέπει να γίνει μία ακόμη φορά και πρέπει να γίνει όντας η κατάσταση στον αέρα. Ο ΠΑΟΚ κατα τη γνώμη μου, τώρα, έτσι όπως είμαστε, έπρεπε να γίνει Εταιρεία Λαϊκής Βάσης. Έπρεπε να υπάρξει ο ενιαίος ΠΑΟΚ. Ένα σωματείο που θα κατέχει τις μετοχές της ΠΑΕ και της ΚΑΕ και θα ελέγχει τη διοίκηση του Α.Σ. Που θα έχει 30 χιλ. και πλέον μέλη και περιουσία του θα είναι η ΠΑΕ, η ΚΑΕ και μία εμπορική εταιρεία που θα διαχειρίζεται : Το σήμα, το γήπεδο και τα εμπορικά έσοδα, μπουτίκ, ασφάλειες, τηλεφωνίες, επενδύσεις κλπ.
Θα πρέπει άμεσα να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση στην ΠΑΕ και την ΚΑΕ αλλά και στον Α.Σ. να πιέσουμε ώστε να δημιουργηθεί ο ενιαίος ΠΑΟΚ, δυνατός και ανεξάρτητος απο κάθε είδους λαμόγια του θανάτου, που δεν θα βασίζεται πουθενά αλλού παρά στον κόσμο του και σε ότι διαθέτει μέχρι σήμερα.
ο ΠΑΟΚ έχει στόχο να αποκτήσει ξανά την αίγλη του ονόματός του
Αν δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό, κτίσιμο του ΠΑΟΚ σε γερά θεμέλια δεν μπορεί να γίνει. Απλά μπορεί να συνεχιστεί η εξυγιαντική πορεία που ξεκίνησε αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί το μετοχικό.
ο ΠΑΟΚ είναι κερδοφόρος εταιρεία από φέτος κι αν απαλειφθούν τα χρέη θα βγάζει πολλά
Και τα χρέη να απαλειφθούν αν επιδιωχθεί να λειτουργήσει η ΠΑΕ νόμιμα, πάλι ζημιογόνα θα γυρίσει. Γι'αυτό πρέπει αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης και να δημιουργηθεί το μοντέλο του ΠΑΟΚ.
ο ΠΑΟΚ είναι μια γροθιά διοίκηση, ομάδα, οπαδοί και τα βάζουν με όλο το σύστημα με περηφάνεια και χωρίς φόβο
Ώρες ώρες και εγώ απορώ με τον εαυτό μου, τί με πιάνει και θέλω να σας ξενερώνω.
Αφού είσαι ευτυχισμένος, χαλάλι σου ρε μπαγάσα, να μην στη χαλάσω άλλο.