Ο κίνδυνος επιστροφής στην προ Ζαγοράκη εποχή
06/10/10
Με όσα έχω διαβάσει στις ανακοινώσεις των μεγαλύτερων συνδέσμων οργανωμένων οπαδών του, όσα έχω καταλάβει μέσα από τα κείμενα και τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που παρακολουθούν την επικαιρότητά του και όσα έχω ακούσει μέσα από ένα e-ζάπινγκ στα ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης, έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι ότι η κλειστή κοινωνία των ΠΑΟΚτσήδων έχει βαλθεί για τα καλά να ξεριζώσει, να ξεπατώσει όσα με κόπο, ιδρώτα και θυσία φύτεψε στην Τούμπα στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δυόμισι ετών.
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω και να αντιλαμβάνομαι αν οι σύνδεσμοι και αυτοί που βγαίνουν «σε φόρουμ και ραδιόφωνα», όπως διάβασα σε μια από τις ανακοινώσεις, απηχούν τις απόψεις του μέσου ΠΑΟΚτσή. Εχω την εντύπωση ότι όσοι ζουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη αντιλαμβάνονται διαφορετικά την κατάσταση στην αγαπημένη τους ομάδα. Και νομίζω ότι δεν είναι όλη η Τούμπα, δηλαδή η πλειονότητα όσων στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια των τελευταίων ετών, έτοιμη να τα πετάξει όλα στον γκρεμό επειδή όλα όσα χτίστηκαν δεν εκφράζουν το μεγαλείο του ΠΑΟΚ.
Είναι όμως ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΠΑΟΚ έχει βάλει σε κίνδυνο το εγχείρημα του Θοδωρή Ζαγοράκη. Και επειδή, αν δεν κάνω λάθος, δεν κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη κάποιος άλλος με διάθεση, έρεισμα και ικανότητες να αναλάβει να χρηματοδοτήσει ή έστω να διοικήσει την ΠΑΕ, η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει βάλει σε κίνδυνο τον ίδιο τον ΠΑΟΚ.
Εννοείται, έχουν απόλυτο δίκιο οι οπαδοί, ο ΠΑΟΚ είναι ο λαός και η ιστορία του, το όνομά του, όχι ο εκάστοτε πρόεδρός του. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα διατηρήσει το σημερινό αγωνιστικό και εταιρικό μέγεθός του αν αύριο αποχωρήσει ο Ζαγοράκης. Σύμφωνοι, εγγυήσεις δεν κυκλοφορούν στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή. Ο ΠΑΟΚ όμως δεν έκανε πρωταθλητισμό ποτέ στη διάρκεια της πρόσφατης προηγούμενης ζωής του. Δεν έκανε ποτέ τα ρεκόρ που πέτυχε στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Δεν ενέπνευσε ποτέ τον κόσμο του για να επιτύχει αυτά τα σερί sold out και τις συμμετοχές στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν ενέπνευσε ούτε την αγορά του ποδοσφαίρου για να τον εμπιστευθεί αυτή και να διαφημιστεί μέσα από τη φανέλα, το γήπεδό του, κοντά στο όνομά του.
Θυμάμαι πολύ καλά πώς ζούσε ο ΠΑΟΚ προτού τρελαθεί ο Ζαγοράκης και αποφασίσει να πάρει την ευθύνη στην πλάτη του. Οπως όλοι όσοι νοιαζόμαστε για το ποδόσφαιρο, επειδή, πέρα από όλα τα άλλα, ζούμε με έναν τρόπο από αυτό, δεν θέλω να ξαναδώ τον ΠΑΟΚ στην προ Ζαγοράκη κατάστασή του. Προτού λοιπόν οι οπαδοί φτάσουν στην «ανοχή τέλος» και στην «διοικητικοί, αμέτοχοι, τον πούλο», καλό θα ήταν να σκεφτούν, να βρουν, να προτείνουν μια λύση καλής προοπτικής.
Αλλωστε, δεν χωρά αμφιβολία, αν η λύση είναι καλή θα τη χειροκροτήσει πρώτος ο Ζαγοράκης, που θα δώσει αμέσως την ευχή του στον επόμενο και θα τον βοηθήσει με όποιο τρόπο ώστε να πάρει εκείνος την ΠΑΕ και την ευθύνη στην πλάτη του.
Με όσα ξέρω και αντιλαμβάνομαι για τον Ζαγοράκη, τον οποίο παρακολουθώ κοντά 15 χρόνια, τον κατατάσσω, στο μυαλό μου, ως τον πρώτο στη λίστα των ΠΑΟΚτσήδων που επιθυμούν να βρεθεί μια λύση προοπτικής για τον ΠΑΟΚ. Αν μπορούν να του τη βρουν, οι ΠΑΟΚτσήδες που φωνάζουν, ας του τη δείξουν.
Αν δεν την έχουν, τότε καλώς να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται για τα σοβαρά λάθη που έχει κάνει ο Ζαγοράκης τον τελευταίο καιρό. Ας φροντίσουν όμως μαζί να του δώσουν και κουράγιο για να πεισμώσει και να διορθώσει τα λάθη. Και όχι για να τα παρατήσει. Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν έχει, γενικώς, κανέναν ανάγκη, όπως και αν λέγεται αυτός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνει καλά να διώξει τον μόνο πρόεδρο που ενέπνευσε τον κόσμο και ξανάφερε τον ΠΑΟΚ στο αγωνιστικό ανάστημά του.
Οπως αποδείχθηκε, δεν θέλει πολύ για να τα παρατήσει ο Ζαγοράκης. Λίγο ακόμη αν τον πιέσουν, θα φύγει. Αν αυτό θέλουν να πετύχουν οι οπαδοί, ας βρουν και τον διάδοχο που θα τους πείθει ότι θα δώσει στην αγαπημένη τους ομάδα μεγαλύτερο ανάστημα από αυτό που της δίνει ο Ζαγοράκης.
http://www.exedrasports.gr/blogs/articleblog/?cid=90&aid=78710