Επειδή έχουν ακουστεί διάφορα παλαβά (για να το πω σικ) για τον λόγο που αποχώρησε ο Σάντος, οτι μας την είχε στημένη στους οπαδούς για εκδίκηση, οτι την είχε στημένη στο Ζαγοράκη, οτι δεν μας γούσταρε ποτέ. Ακούστηκε ακόμα και οτι είναι κότα και φεύγει στα δύσκολα, αυτός που δεν έφυγε οταν τον εβριζε τουλάχιστον η μισή τούμπα, όταν έξω απο την τούμπα του πέταγαν μπουκάλια αλλά κάθησε πιστός στην διοίκηση και στην δέσμευση που είχε αναλάβει με τον Ζαγοράκη να ολοκληρώσει το πλάνο του. Αυτός που έλεγε πάντα αυτο που πίστευε καθαρά επαγγελματικά όσο και αν αυτό που έλεγε δεν άρεσε σε κανένα. Ο πιο επαγγελματίας και ο πιο ειλικρινής προπονητής που πέρασε απο τον ΠΑΟΚ εδώ και πολλά χρόνια.
Ένας επαγγελματίας που έβαλε μπροστά ένα πλάνο και το ολοκλήρωσε σε μεγάλο βαθμό, που ήξερε που πήγαινε η ομάδα και τα βήματα που θα έκανε κάθε χρονιά, αρκεί να διαβάσετε παλιότερες συνεντεύξεις του για να δείτε πόσο προφητικός ήταν, ήξερε ακριβώς που βαδίζει η ομάδα.
Ας καθήσουν όλοι αυτοι που αναφέρουν τους γελοιους παιδικούς λόγους για τους οποίους πιστεύουν οτι αποχωρεί απο την ομάδα ο Σάντος να διαβάσουν το παρακάτω απόσπασμα απο φετινή συνέντευξη του για τον πραγματικό λόγο που αποχωρεί.
-----------------------
EΘNOΣΠOP: Tο τριετές πλάνο που εκπονήσατε τον Σεπτέμβριο του 2007 τελειώνει τον Mάιο, μαζί με το συμβόλαιό σας, και η αλήθεια είναι ότι αυτό που υποσχεθήκατε το κάνατε. Tι γίνεται τώρα;
ΣANTOΣ: Θα δούμε. Θα το δείξει ο χρόνος. Eίμαι 55 χρόνων, έχω δει πολλά όνειρα, αλλά είναι δύσκολο να κάνω όνειρα και να έχω υπομονή να τα κυνηγήσω μέχρι τέλους. Oταν ήρθα στην Eλλάδα το πρώτο που ήθελα ήταν να στεφτώ πρωταθλητής με ελληνική ομάδα. Eφτασα πολύ κοντά δύο φορές με την AEK, αλλά για διάφορους λόγους δεν τα κατάφερα. Πιστεύω ότι θα έχω κι άλλη ευκαιρία.
EΘNOΣΠOP: Θέλετε να γίνετε λίγο πιο σαφής σχετικά με τις προϋποθέσεις που θέλετε να υπάρξουν για να συνεχίσετε στον ΠAOK;
ΣANTOΣ: Aπό την ώρα που μπήκαν οι βάσεις για να διεκδικήσει ο ΠAOK πρωτάθλημα, τα μονοπάτια είναι δύο. Tο πρώτο είναι να υπάρξουν όλες οι συνισταμένες που θα φέρουν τον ΠAOK στον δρόμο του τίτλου και γι' αυτό δεν αρκεί η καλή θέληση του καλύτερου προπονητή του κόσμου, ούτε η καλή θέληση της καλύτερης διοίκησης του κόσμου. Θέλει κι άλλα πράγματα. Nα έχεις τη δυνατότητα να φτάσεις μέχρι το τέλος. Aν δεν μπορείς, υπάρχει και το δεύτερο μονοπάτι. Nα συνεχίσεις να διατηρείς την ομάδα σε αυτό το επίπεδο που είναι, μια διαδικασία αργή, στην οποία εγώ δεν μπορώ να αναλάβω την υποχρέωση και την ευθύνη να πω ότι είναι υποψήφια να πάρει το πρωτάθλημα. Eγώ δεν πουλάω όνειρα, λέω την αλήθεια. Mε τα δεδομένα που υπάρχουν όταν ξεκινάει το πρωτάθλημα λέμε ότι Oλυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν από 40% πιθανότητες να το πάρουν, ο ΠAOK το 15%, η AEK το υπόλοιπο. Eγώ θέλω όταν θα ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού, του Oλυμπιακού και του ΠAOK να είναι από 33%. Eίναι εύκολο να λέω άλλα, για να φανώ αρεστός στον κόσμο, να λένε «ωραία τα λες, ρε μάγκα», αλλά εγώ αυτά δεν μπορώ να τα κάνω.
EΘNOΣΠOP: Aν, λοιπόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει ο ΠAOK το πρωτάθλημα με ίσες πιθανότητες με τους άλλους να το πάρει, δεν θα μείνετε.
ΣANTOΣ: Oχι.
EΘNOΣΠOP: Mε τον Zαγοράκη έχετε κάνει αυτή τη συζήτηση;
ΣANTOΣ: Tα έχουμε πει πολλές φορές με τον Zαγοράκη, με τον Bρύζα και τον Kονσεϊσάο. Kαι ξέρουν ότι το θέμα δεν είναι τα δικά μου χρήματα, γι' αυτό το θέμα δεν θα συζητήσουμε πολύ, είναι το τελευταίο. Στη φάση που είμαι τώρα, δεν με εξιτάρουν τα λεφτά. Aν με ενδιέφερε η τσέπη μου, τώρα θα ήμουν στο Kατάρ, εκεί μου δίνουν τέσσερις φορές τα χρήματα που παίρνω στον ΠAOK. Eχω κίνητρα, κι αυτό που με εξιτάρει είναι να κερδίσω ένα πρωτάθλημα με τον ΠAOK. Ξεκινήσαμε κάτι, φτάσαμε κάπου, θέλω να κερδίσω κάτι μαζί του. Πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο πλάνο, που θα είναι συνυφασμένο και με τους δικούς μου στόχους. Aνεξάρτητα από τη φιλία και τις στενές σχέσεις που έχω με τη διοίκηση, από την αγάπη που λαμβάνω και δίνω στον κόσμο. Πρέπει να καταλάβει, όμως, ο κόσμος ότι δεν μπορώ να βρίσκομαι σε κάτι χωρίς να είμαι 100% δοσμένος. Aν κάτι δεν μου κάθεται καλά, δεν το κάνω.
EΘNOΣΠOP: Aπό τις συζητήσεις που κάνατε με τη διοίκηση τι καταλάβατε;
ΣANTOΣ: H διάθεσή μας και τα όνειρά μας συμβαδίζουν. Mέχρι τώρα οι άνθρωποι που διοικούν τον ΠAOK έκαναν μεγάλη δουλειά, αλλά, δυστυχώς, κανείς μας δεν είναι τόσο πλούσιος ώστε να χρηματοδοτήσει την ομάδα. Mε τα τωρινά δεδομένα μπορούμε να πάμε μέχρι ενός σημείου. Mετά κολλάς. Aν δεν μπορέσει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
EΘNOΣΠOP: Στο επίπεδο που έχει φτάσει ο ΠAOK τι χρειάζεται για να μπορεί να διεκδικήσει του χρόνου μεγάλους στόχους;
ΣANTOΣ: O ΠAOK χρειάζεται χρήματα για να πάρει τρεις παίχτες μεγάλης ποιότητας, προκειμένου να ανεβάσει το επίπεδό του. Eχω πει και στον πρόεδρο τι ακριβώς πιστεύω ότι χρειαζόμαστε. Oποιος παρακολουθεί τα λεγόμενά μου θα έχει καταλάβει.
-----------------------
Ο Σάντος δηλώνει ξεκάθαρα στην παραπάνω συνέντευξη οτι το οικονομικό είναι η βασική προυπόθεση για να αλλάξει ο ΠΑΟΚ επίπεδο και να μπορεί να χτυπάει πρωτάθλημα στα ίσια. Και επειδή δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τον ΠΑΟΚ να ξεκινάει στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ομάδες που διεκδικούν τίτλο πιστεύει οτι δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο απο την φετινή πορεία. Ηδη για τον ΠΑΟΚ η διεκδίκηση του πρωταθλήματος με ομάδες πολαπλάσιου μπάτζετ είναι μια τεράστια επιτυχία και δεν βλέπει οτι μπορεί να καταφέρει κάτι παραπάνω.
Επαγγελματίας, ειλικρινής, σοβαρός, πιστός, για εμένα είναι ο μεγαλύτερος προπονητής που έχω δεί στον πάγκο του ΠΑΟΚ.