Mαλακία που φεύγει ο Σάντος. Ήμουν από τους υποστηρικτές του από την ώρα που ήρθε. Αν και δεν συμφωνούσα πάντα με τις επιλογές του, τον πίστεψα πολύ ακόμα και στα άσχημα και με δικαίωσε. Δικό του δημιούργημα είναι αυτή η ομάδα, αυτός την μοντάρισε και την έφτασε εδώ που είναι. Είχε 2 βασικά χαρακτηριστικά που τα αναφέρουμε συχνά σε παροιμίες με ζώα. Δούλεψε σαν σκυλί και έκανε γαϊδουρινή υπομονή. Πιστέυω πως δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που να το αμφισβητεί αυτό. Προσωπικά εστιάζω σε 2 λόγους για την αποχώρησή του.
1ον) Δεν υπάρχουν τα λεφτά για να αγοράσει τους παίκτες που θέλει, ώστε να κατακτήσει το πρωτάθλημα και γιατί όχι να κάνει μια καλή πορεία στην Ευρώπη
και μάλιστα σε συνδυασμό με το ότι:
2ον) Βλέπει ότι το όλο σύστημα (διαιτητές, αθλητικοί δικαστές, εκτελεστικά όργανα, πολιτεία) θα είναι πάντα εναντίον του ΠΑΟΚ ότι και να γίνει,
καταλήγουμε στο ότι πρέπει να προβληματιστούμε πολύ σοβαρά. Έρχεται ο προπονητής που σε έχει φτάσει τόσο ψηλά και σου λέει:
- Πρόεδρε, όλα καλά κι ωραία μέχρι στιγμής, αλλά για να πάρουμε πρωτάθλημα, να φανούμε στην Ευρώπη και να χτυπήσουμε και το όλο σύστημα που μας πάει κόντρα θέλω αυτόν, αυτόν κι αυτόν. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να γίνει κανένα θαύμα για να πάρουμε τον τίτλο, είτε θα αρκεστούμε μεταξύ δεύτερης - τρίτης θέσης, πράγμα που εμένα δεν μ' αρέσει γιατί κάναμε και μια συμφωνία κυρίων να πούμε και εγώ θέλω να 'μαι ντόμπρος. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάω και πιστεύω είναι λογικό δεν υπάρχει λόγος να ανανεώσουμε το συμβόλαιό μου.
(Εδώ θα 'θελα να σημειώσω πως αυτό δεν είναι εκβιασμός αλλά τρελή και παντελονάτη ξήγα του Σάντος, διότι ποιός προπονητής δεν θα ανανέωνε στην παρούσα φάση το συμβόλαιο και να τα παίρνει για άλλα 3 χρόνια μετά από τέτοια αποτελέσματα; Ο Σάντος θα μπορούσε να ήταν στον ΠΑΟΚ φάση Μουρίνιο στην Πόρτο. Παραλία, Θεσσαλονίκη, ΠΑΟΚ, ο Θεός και μετά τον Θεό ο Σάντος)
Βλέπουμε λοιπόν ότι λόγω των τεράστιων χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο και λόγω του πολέμου που του γίνεται όταν φτάνει στην πηγή και είναι έτοιμος να πιεί νερό , η ομάδα δεν μπορεί να πάει παραπάνω απ' όσο βρίσκεται αυτη τη στιγμή. Φράγκα και ισχυρή φωνή στα κέντρα αποφάσεων χρειάζεται και προς αυτές τις κατευθύνσεις θα πρέπει να κινηθούμε. Το παρασκήνιο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς παίζει καταλυτικό ρόλο. Όσο για τα φράγκα, μια σχετική άνεση θεωρείται αυτονόητη αν θες να κάνεις πραγματικά σπουδαία ομάδα. Με τις πορδές δυστυχώς δεν φάβονται αυγά.
Τα υπόλοιπα περί κόπωσης και λοιπά, με συγχωρείτε αλλά εγώ τα ακούω βερεσέ και μου κάνουν πολύ σε επικοινωνιακά κόλπα. Όσο ντόμπρος και να ναι ο Σάντος δεν μπορεί να παραδεχθεί κάποια πράγματα και να εκθέσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Ειδικά όταν πιστέυει ότι αυτό γίνεται για το καλό του συλλόγου. Δεν υπάρχει πρόεδρος μεγάλης ομάδας που να βγαίνει δημόσια και να λέει: "Μάγκες, πιάσαμε ταβάνι. Αυτό ήτανε. Συμβιβαστείτε". Θα γινότανε (και δικαίως ίσως) της πουτάνας το κάγκελο.
Επαγγελματικό είναι το ποδόσφαιρο και αυτοί που το απαρτίζουν πρέπει κάποιες φορές να καταφεύγουν σε "ματσακωνιές", έτσι ώστε να διαφυλάσσονται τα συμφέροντα του εκάστοτε συλλόγου και να διατηρείται μια αρμονία και μια όσο γίνεται πιο ομαλή ροή λειτουργίας.Άλλωστε δεν μπορείς να κολυμπήσεις μες στα σκατά χωρίς να λερωθείς. Για να προλάβω κάποιους η τελευταία πρόταση δεν είναι μομφή προς τη διοίκηση ή τον (πρώην) προπονητή, αλλά ένας πιο σύνθετος τρόπος για να πω: Όταν σε παίζουν βρώμικα, πρέπει να παίξεις κι εσυ βρώμικα αν θες να επιβιώσεις.
Καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα και στον θαυμαστό κόσμο του ποδοσφαίρου.
Υ.Γ. Σάντος είσαι ΚΥΡΙΟΣ με όλη τη σημασία της λέξεως...