Κατ΄ αρχάς πιστεύω ότι η απόφαση του Φερνάντο να αποχωρήσει δεν είναι χθεσινή, αλλά έχει ληφθεί εδώ και πολύν καιρό. Τους λόγους δεν τους ξέρω ούτε προτίθεμαι να τους αναζητήσω γιατί μπορεί να είναι και πολλοί και δυσάρεστοι για όλους εμάς. Νομίζω όμως ότι η διοίκηση ήταν ενήμερη για την απόφασή του αυτή και επειδή υπήρξε όχι μόνο επαγγελματική σχέση αλλά και φιλική σχέση μεταξύ Ζαγοράκη-Σάντος, ο Δον φρόντισε να βοηθήσει τη διάδοχη κατάσταση και να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους στις σωστές, κατά την άποψή τους λύσεις καταθέτοντάς τους τις προτάσεις του.
Αν η παραπάνω θεώρηση είναι σωστή πιστεύω ότι ο Σάντος αποδεικνύει τον εαυτό του εξαιρετικά τίμιο απέναντι στα πράγματα γιατί δεν συνδύασε την αποχώρησή του με την θέση που θα καταλάμβανε στο τέλος η ομάδα. Η πλέον απαισιόδοξη σκέψη μου είναι ο Σάντος να έφυγε γιατί πίστευε ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να πάρει ΠΟΤΕ πρωτάθλημα όσο καλή κι αν ήταν η ομάδα, όσο κι αν ενισχύονταν, γιατί θα υπήρχε πάντα κάποιος σωκράτης, κάποιος σπάθας, κάποιος κουκουλάκης, κάποιος πατέρας, κάποιος τέλος πάντων που θα φρόντιζε να πάρει τον τίτλο το πρασινοκόκκινο (ή κοκκινοπράσινο) κατεστημένο.
Αυτοί που σήμερα τον βρίζουν (και αυτή η συμπεριφορά ήταν και ο λόγος αποστασιοποίησής μου από το forum για καιρό), δεν είναι μόνο αγνώμονες. Είναι οι αδελφοί μας εκείνοι που δεν διδάχθηκαν τίποτε την τελευταία τριετία. Αλλά έτσι είμαστε σαν λαός, και πολύ περισσότερο σαν οπαδοί του Π.Α.Ο.Κ. Ο Σάντος, αμφισβητήθηκε ακόμη και την πρώτη αγωνιστική των play-off (έστω και από λιγότερες φωνές, έστω και με μικρότερη ένταση) και αποθεώθηκε την τέταρτη αγωνιστική τους. O tempora o mores.
Για τον νέο προπονητή τώρα: Η απειρία του μπορεί να κρύβει πίσω της και λίγο .... Φερνάντο (ειδικά εάν αυτός αναλάβει την Εθνική Ελλάδος) υπό τη μορφή του υποβολέα (μακάρι). Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η ΠΑΕ δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει ένα όνομα με τις αντίστοιχες υψηλές οικονομικές απολαβές και αβέβαια αποτελέσματα. Μπορεί επίσης να θέλει να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίδυμο στα αποδυτήρια, δηλαδή Κονσεισάο-Κόστα, αποδυτήρια που είναι πιθανόν να δοκιμαστούν με την αποχώρηση Σάντος. Ίσως και τίποτε από τα παραπάνω.
Επειδή όμως η ενότητα θα τεθεί σε δοκιμασία άλλη μια φορά με την πιθανή έλευση του σαλπιγγίδη, και η περίπτωση της αποτυχίας εισόδου στους ομίλους είναι και πιθανή και κοντά χρονικά και με τον νέο προπονητή φρέσκο, αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί είναι αυτή η ενότητα και το αναγεννημένο όραμά μας.