Ο καθένας έχει τους λόγους του να είναι υπέρ ή κατά της παραμονής του Σάντος. Έχω κι εγώ τους δικούς μου λόγους να είμαι κατά της παραμονής που μπορεί να διαφέρουν από έναν άλλον που πιστεύει το ίδιο. Είναι δύο λόγοι και θέλω να τους πω.
Καταρχήν δεν κάνω κωλοτούμπες όπως το εννοείς φίλε Απόστολε. Η γνώμη μου για τον Σάντος είναι αρνητική εδώ και πολύ καιρό. Όταν ο Ζαγοράκης ανακοίνωσε τη πρόθεσή του για επέκταση της συνεργασίας για άλλα 2 χρόνια δεν πέταξα από τη χαρά μου, αλλά δεν είμαι τόσο περήφανος και ισχυρογνώμων ώστε να κράξω για να επιβάλλω τη γνώμη μου. Αντίθετα προσπάθησα καταρχήν να καταλάβω το σκεπτικό της διοίκησης και τα όποια θετικά. Το σεβάστηκα και επικρότησα μία κίνηση που γινόταν για συγκεκριμένους λόγους.
Αυτό δεν σημαίνει πως από δω και πέρα θα καταπιώ τα πάντα και δεν θα ξαναμιλήσω. Από τότε μέχρι τώρα γίνανε πράγματα και θαύματα με κορυφή μία ντροπιαστική δήλωση του προπονητή. Για μένα όμως το γυαλί έσπασε νωρίτερα οριστικά.
Απελπίστηκα! Όχι επειδή έπαιξε ο τάδε ή ο δείνα, όχι γιατί παραγκωνίστηκε ο Χ και Ψ αγαπημένος μου παίχτης, ούτε γιατί η ομάδα δεν κερδίζει ούτε τη ψαραγορά, ούτε γιατί παίζει σαν Λεβαδειακός.
Το είπα και μετά το ματς της Τρίπολης. Και 0-4 να τους παίρναμε για μένα εκείνο το ματς ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση του ότι ο Σάντος δεν έχει προσωπικότητα να διαχειριστεί τα αποδυτήρια. Από την ενδεκάδα που κατέβασε, που έδειξε παγιδευμένο σε κλίκες προπονητή! Αυτός είναι ο ένας λόγος για τον οποίο πιστεύω πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στον ΠΑΟΚ.
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος για μένα είναι αυτός που έχω πει καμιά πενηνταριά φορές από πέρυσι, με αφορμή κάθε του δήλωση. Δεν ανέχομαι από κανέναν να μειώνει τον ΠΑΟΚ. Κανείς μα κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να μιλάει υποτιμητικά για τον ΠΑΟΚ. Πείτε το ρεαλισμό! Καρφί δεν μου καίγεται. Εγώ δεν τον δέχομαι αυτόν τον ρεαλισμό.
Συνοψίζοντας λοιπόν για μένα ο προπονητής Σάντος δεν μπορεί να πετύχει στον ΠΑΟΚ για δυο βασικούς λόγους:
1. Γιατί τον θεωρεί μικρή ομάδα.
2. Γιατί δεν έχει τ' αρχίδια να επιβληθεί σε παίχτες με μεγάλη προσωπικότητα.
Το πρώτο δεν αλλάζει ποτέ και το αφήνω στην άκρη. Δικαίωμά του είναι να νομίζει ό,τι θέλει. Ή και να μη το νομίζει να τον συμφέρει να το λέει για να φανεί η δουλειά του περισσότερο. Μία 3η θέση π.χ. να φαίνεται σαν άθλος αξεπέραστος σαν να είσαι σκουλήκι, παρά σαν κάτι φυσιολογικό για ΕΝΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΟΚ.
Να μιλήσουμε όμως λίγο για το δεύτερο. Το δεύτερο είναι η απάντηση αν το σκεφτείτε σε όλα αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στον ΠΑΟΚ. Πέρυσι είμασταν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα γιατί έπαιζαν οι προσωπικότητες και καθόταν στον πάγκο οι υπόλοιποι.
Φέτος που θα έπρεπε να καθήσουν βάσει ποδοσφαιρικής λογικής οι μεγάλες προσωπικότητες στον πάγκο ο Σάντος τα έκανε θάλασσα. Μη μπορώντας να το διαχειριστεί ζήτησε από τη διοίκηση να πουλήσει Γκαρσία-Βερόν καταρχήν. Από αυτό και μόνο έπρεπε η διοίκηση να θορυβηθεί. Δεν μπορέσαμε να τους πουλήσουμε και έγινε φυσιολογικά μπάχαλο η ομάδα. Γιατί επιτέλους να θυμόμαστε και λίγο τα γεγονότα, ο Βερόν έμαθε από τον Κόλκα σε συνέντευξη πως έκανε κακή χρονιά και έμεινε κάγκελο, ενώ ο Γκαρσία από τις εφημερίδες ότι συζητιέται η πώλησή του.
Αυτό ήταν η βόμβα στα αποδυτήρια. Ο προπονητής δεν φέρθηκε αντρίκια στους παίχτες του και αυτό δεν επηρρέασε μόνο τους δύο ενδιαφερόμενους αλλά και τους υπόλοιπους. Το χειρότερο ήταν ότι κατάλαβαν οι παίχτες ότι ο προπονητής μέσω δημοσιογράφων περνάει τις θέσεις του για να γίνει η δουλειά του πιο εύκολη. Τότε βρήκαν εξήγηση και πολλές περίεργες τουλάχιστον βαθμολογήσεις παιχτών.
Παράλληλα στα αποδυτήρια υπήρχαν παιδιά και αποπαίδια. Παίχτες με έντονη προσωπικότητα όπως ο Κονσεϊσάο, ο Ίβιτς και από τις μεταγραφές ο Τσιρίλο δεν έβγαιναν ποτέ ακόμα και με χάλια απόδοση. Θυμηθείτε τα φιλικά.
Οι υπόλοιποι με ένα μέτριο ματς τους έτρωγε η μαρμάγκα. Αυτό έγινε με τον Μαλεζά. Αυτό έγινε με τον Φιλομένο. Το ίδιο και με τον Κουτσιανικούλη. Γι' αυτόν το γραφείο τύπου του Σάντος ούρλιαζε πως από του χρόνου θα είναι έτοιμος να παίξει. Για να μην έχει το νταλκά ο προπονητής. Αλλά έλα που ο αρχηγός σερνότανε και ο πιτσιρικάς βγήκε mvp με τη Λειβαδιά. Άσε που ξοδεύτηκαν 2 εκατομμύρια οπότε όλος ο κόσμος στην αξιοποίησή του είχε τα μάτια του. Όχι όπως τον Κλάους που έφυγε συστημένος και δεν ακούστηκε κιχ! Άλλη μια καυτή πατάτα λοιπόν. Και πέρυσι γινόταν αδικίες και με πολλούς άλλους, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τον Μπακαγιόκο. Όπου περνούσε ήταν άτεγκτος σε θέματα πειθαρχίας ο προπονητής κι όπου δεν περνούσε αρνάκι.
Για τον Σάντος είναι πιο εύκολο να αφήσει στον πάγκο τον Μαλεζά απ' ότι τον Τσιρίλο. Τον Κουτσιανικούλη από τον Κονσεϊσαό.
Επειδή όμως άρχισαν να δυσαρεστούνται ακόμα και αυτοί προσπάθησε να τους ψήσει με τα λόγια. Γι' αυτό η εικοσάλεπτη κουβέντα με τον Μαλεζά, γι' αυτό και η έξτρα προπόνηση στον Κουτσιανικούλη.
Το κακό όμως φέτος είναι πως οι παίχτες τον έμαθαν από πέρυσι. Τα ίδια έλεγε πέρυσι και για τον Ηλιάδη και για τον Αθανασιάδη και τελικά τους έστειλε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο Μαλεζάς π.χ. να μην τον πιστέψει φέτος.
Μόνο με τον Κονσεϊσάο δεν φταίει γιατί εκεί τον πούλησε ο παίχτης με τη συμπεριφορά του. Ο Σάντος τον χρειαζόταν για βοηθό στο κουμάντο των αποδυτηρίων και αυτός φέρθηκε χειρότερα από τον καθένα. Ο Ζαγοράκης κι ο Βρύζας ήξεραν από πέρυσι την αδυναμία του προπονητή στην επιβολή στα αποδυτήρια και γι' αυτό και ανανέωσαν τον Κονσεϊσαό. Αυτός όμως τους πούλησε όλους από εγωισμό.
Για μένα λοιπόν ο προπονητής δεν έχει τα κότσια να επιβληθεί στα αποδυτήρια και κάνει πολιτική στην ενδεκάδα και στα συστήματα. Όταν ένας προπονητής όλη τη βδομάδα δεν σκέπτεται πως θα γαμήσει τον αντίπαλο, αλλά πως θα χωρέσει όλα τα προβλήματά του στην ενδεκάδα, τότε το παιχνίδι χάθηκε.
Παρόλα αυτά εγώ θα πω κάτι. Μη με πείτε κωλοτούμπα μετά, αλλά να καταλαβαινόμαστε. Οι λόγοι που λέτε παραπάνω για τους οποίους δεν πρέπει τώρα να αλλάξει ο προπονητής είναι όλοι πολύ σοβαροί και σωστοί. Αν αποφασίσει η διοίκηση να τον κρατήσει μέχρι το καλοκαίρι θα έχει λάβει αυτούς τους λόγους που λέτε πολύ σοβαρά υπόψη. Αν λοιπόν το κάνει και πω ΟΚ καλά έκανε δεν σημαίνει ότι κατάπια όλα τα παραπάνω που είπα και τα ξέχασα. Σημαίνει πως τους εμπιστεύομαι πως αφού τα ζύγισαν όλα μα όλα, πήραν την καλύτερη απόφαση για τον ΠΑΟΚ. Και όταν βγω να πω κανέναν καλό λόγο για τον προπονητή θα με πειράξει να με πει κάποιος κωλοτούμπα. Δηλαδή για να μην είμαι κωλοτούμπας πρέπει να βρίζω τον Σάντος κάθε μέρα; Όχι ρε παιδιά!
Αν όμως τον κρατήσει η διοίκηση θεωρώ πως η καλύτερη κίνηση που θα έχει να κάνει, θα είναι να του πάρει έναν βοηθό. Έναν πραγματικό μάγκα ΠΑΟΚτσή που θα κάνει τον κακό μπάτσο και θα επιβάλλει εκείνος τα θέλω του προπονητή. Έναν πραγματικό συνοδοιπόρο του Σάντος στη θέση του Κονσεϊσάο που απέτυχε. Αυτό θα ελευθερώσει τον προπονητή και θα τον κάνει να επικεντρωθεί στο ποδόσφαιρο και όχι στη "πολιτική". Αλλιώς οι τυχόν νίκες θα είναι προσωρινές αναλαμπές.