Μέχρι τώρα ήμουν της άποψης πως αν έγραφα κάτι υπέρ του Σάντος θα προκαλούσα αντίδραση ενός που δεν τον γουστάρει και μετά θα απαντούσε κάποιος άλλος και θα γινόταν το σώσε. Δεν ήθελα από τη πλευρά μου να συνεχίζω και στο paokworld αυτά που λεγόταν όλη μέρα "στον αέρα της πόλης".
Έτσι πολλές φορές κρατήθηκα. Φοβόμουν ότι η γκρίνια για τον Σάντος που τη χρησιμοποιούν οι δημοσιοβλάχοι για να τρυπήσουν τον Ζαγοράκη θα μας έκανε κακό.
Τώρα που πλέον το κακό έγινε και ο κάθε δημοσιοβλάχος πέτυχε το σκοπό του και πλέον θα μπορεί όλο το καλοκαίρι να προσβάλλει άμεσα τον Ζαγοράκη και να βρίσκει θετική ανταπόκριση, τώρα που και "οπαδοί" του ΠΑΟΚ βάλλουν ανοιχτά κατά του Ζαγοράκη, εγώ από τη πλευρά μου δεν έχω κανένα λόγο να μη συμμετέχω σε συζήτηση με τα παιδιά που κράζουν τον Σάντος.
Άσχετα αν ο Σάντος είναι ο προπονητής που μπορεί να ξεπεράσει τον Άγγελο σε πρόκληση διχόνοιας στο λαό! Ας ελπίσουμε να πάει καλά του χρόνου και να μη γίνει αυτό.
Εγώ την πεποίθησή μου για το ότι θα πάμε καλά του χρόνου δεν τη βασίζω σε αυτά που βλέπω, αλλά σε αυτά που δεν βλέπω. Γιατί αυτό που βλέπω κι εγώ, όπως κι όλοι είναι το χάλι. Βλέπω ότι η ομάδα γίνεται κάθε αγωνιστική χειρότερη. Βλέπω πως δεν υπάρχει βελτίωση ούτε ομαδική, αλλά ούτε και κάποιου παίχτη. Αυτό όμως το χάλι δεν μου δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μου.
Στο δικό μου το μυαλό το τίποτα που παρουσιάζει η ομάδα είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη πως ο Σάντος δεν φταίει. Πριν αρχίσετε να βρίζετε, παρακαλώ όποιον έχει χώρο στο μυαλό του για να βάλει μέσα και να επεξεργαστεί και μια άλλη άποψη, ας το κάνει. Κι ας συζητήσουμε πάνω σε αυτή τη βάση. Όποιος είναι τόσο βέβαιος για το δίκιο του, θα μου απαντήσει με τα χιλιοειπωμένα και χιλιοαπαντημένα και δεν θα έχει ουσία.
Έλεγα λοιπόν ότι ο Σάντος μπορεί να είναι κακός προπονητής, αλλά δεν είναι τόσο κακός ώστε να παρουσιάζει τέτοια άθλια εικόνα. Μπορεί να μην έχει καταλάβει που βρίσκεται όπως λέτε, αλλά δεν μπορεί να ξεφτιλίζει έτσι την καριέρα του. Στο παντελώς αστείο και παιδικό επιχείρημα ότι τον έχουν διώξει από παντού, η απάντηση είναι πως όλους μα όλους τους προπονητές τους διώχνουν οι ομάδες τους ή δεν τους ανανεώνουν το συμβόλαιο, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων προδοσίας. Είναι γελοίο να λες πως τον έδιωξαν από παντού, όταν δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει εκδιωχθεί από όλες τις προηγούμενες ομάδες του.
Λέω λοιπόν πως αν ο ΠΑΟΚ είχε εμένα τον άσχετο προπονητή, ή αν θέλετε τον Σούλη τον Παπαδόπουλο δεν θα πήγαινε χειρότερα. Και ο Σάντος δεν είναι άσχετος. Κακός μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι, αλλά άσχετος και χθεσινός δεν είναι. Έχει ένα όνομα, το οποίο πληρώνεται ανάλογα. Καλώς ή κακώς, δεν το εξετάζω.
Πως λοιπόν παρουσιάζει αυτό το τόσο μεγάλο χάλι;
Και κυρίως γιατί τον καλύπτει ο Ζαγοράκης;
Αν απαντήσει κάποιος ότι για οποιονδήποτε λόγο ο Ζαγοράκης δεν βάζει πάνω απ' όλα το καλό του ΠΑΟΚ και βάζει εγωισμούς, χρήματα αποζημίωσης (που δεν υφίσταται), ή ο,τιδήποτε άλλο, τότε δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ούτε σε εκατό χρόνια και ας το κόψουμε εδώ.
Αν όμως δεχτούμε το γεγονός ότι ούτε ο Μπάμπης ο Τεννές που μας νίκησε θα μπορούσε να παρουσιάσει τέτοιο έκτρωμα δεν θα αναζητούσε και άλλες εξηγήσεις;
Εγώ σπάω το κεφάλι μου να βρω μια εξήγηση για να απαντά σε όλα τα ερωτήματά μου. Αν βρεθεί εξήγηση που να απαντά σε όλα τότε θα την αποδεχτώ.
Π.χ. η ομάδα σέρνεται χειρότερα από ποτέ - φταίει ο Σάντος; Ναι - Είναι ο χειρότερος προπονητής που είχαμε από όλους τους προηγούμενους; Όχι - Άρα την απορρίπτω, ακριβώς γιατί παίζουμε χειρότερα από πριν! Άρα κάτι άλλο παίζεται, βαθύτερα.
Το υλικό της ομάδας είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων; - Ίσως, αλλά σίγουρα δεν είναι για να παίζει τόσο άθλια - Άρα, φταίει ο Σάντος - Θα συμφωνούσα μαζί σας ότι φταίει αυτός, αν δεν έπαιζε τόσο άθλια σε τόσα εύκολα παιχνίδια και αν δεν είχε κάνει ο ΠΑΟΚ κάποια πολύ καλά παιχνίδια. Αυτό μου δείχνει ότι οι παίχτες δεν έχουν διάθεση σε όλα τα ματς. Άρα πάλι κάτι παίζεται σε άλλο επίπεδο
Το ότι του Σάντος του φταίνε όλα, σημαίνει ότι προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του; - Θα έλεγα ναι, μόνο αν δεν εμπιστευόμουν τον άνθρωπο στον οποίο τα λέει, το αφεντικό του, ο οποίος συμφωνεί μαζί του. Γιατί ο Σάντος με τις δηλώσεις του, αν δικαιολογούνταν σε κάποιον δεν θα είμασταν εμείς, αλλά ο Ζαγοράκης πρώτιστα. Ασχέτως αν κάποιες δηλώσεις του δεν βρήκαν σύμφωνη τη διοίκηση, σε πρώτη φάση δύο πρώην συμπαίχτες των σαρδέλων μας, συμφωνούν πως χρειάζεται ξήλωμα το σάπιο υπόβαθρο του αγωνιστικού μας τμήματος, με τα δεκάδες που σημαίνει αυτό.
Έχω κάνει δεκάδες παρόμοιες σκέψεις. Όλες μου δείχνουν τον Σάντος υπαίτιο σε πρώτο χρόνο, αλλά δεν με καλύπτουν πλήρως.
Μόνο μία εξήγηση με καλύπτει πλήρως και απαντά σε όλες τις απορίες, αν συνυπολογίσουμε και την άποψη των αρμοδίων, πως δεν χρειάζεται αλλαγή προπονητή πριν αλλάξει το ρόστερ και κάνει προετοιμασία:
Η μόνη εξήγηση είναι πως στον ΠΑΟΚ υπήρχε σαπίλα σε όλα μα όλα τα επίπεδα. Ο ΠΑΟΚ είχε γεμίσει με κλέφτες, βολεμένους και μέτριους. Από αυτή την κατάσταση δεν είναι δυνατό να έχει ξεφύγει όλο το αγωνιστικό τμήμα. Από γιατρούς, από ακαδημίες ως και πάνω απ' όλα τους παίχτες.
Αυτούς που μάθανε να χάνουν και να μη τρέχει τίποτα, γιατί ο λαός θα έκραζε τον κλέφτη και ο κλέφτης θα έδιωχνε τον προπονητή για ξεκάρφωμα. Που αν τους πίεζε ο προπονητής λίγο παραπάνω θα χάνανε για να τον εκβιάσουν. Αυτούς που το μυαλό τους είναι σε μεταγραφή συνεχώς και που βλέπουν τον ΠΑΟΚ μικρό για να χωρέσει το ταλέντο τους.
Αυτό ΑΝ (λέω αν γιατί το παραθέτω ως εκδοχή για σκέψη και όχι ως διαπιστωμένη αλήθεια) ισχύει δεν είναι λογικό να δοθεί περιθώριο στον προπονητή να διώξει τη σαβούρα, να χτίσει την ομάδα από την αρχή σε στέρεες βάσεις και μετά να κριθεί η ικανότητά του;
Γιατί να μην ισχύει το σκούπισέ τα όλα και στο αγωνιστικό; Με ποια λογική το αγωνιστικό τμήμα απέφυγε τη σήψη και τη παρακμή των προηγούμενων ετών και δεν είναι κατάλοιπο;
Αυτό πιστεύει και η διοίκηση και γι΄αυτό ζήτησε υπομονή. Γιατί προτεραιότητα είχαν όλα τα υπόλοιπα, διοικητικά και οικονομικά, να μπούνε σε μια σειρά.
Σκεφτείτε το μάγκες και λίγο έτσι, καλοπροαίρετα...