http://www.sportdog.gr/new/article.aspx?id=87284Σάντος: Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης»Ξεκάθαρος, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα που θέλει από τον κυριακάτικο αγώνα με τον Αρη, ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το «Κλεάνθης Βικελίδης», όμως, παραδέχθηκε πως το έργο των παικτών του κόντρα στους «κίτρινους» δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
«Εννοείται ότι είναι δύσκολο το παιχνίδι με τον Αρη. Ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα ντέρμπι πολύ σημαντικό για την πόλη και τους οπαδούς. Το κατανοούμε. Επίσης ξέρουμε ότι δεν είναι λιγότερο σημαντικό από οποιοδήποτε παιχνίδι έχουμε να δώσουμε από εδώ και στο εξής. Εχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, ένα πλάνο με στόχο, να φτάσουμε να διεκδικήσουμε πρωτάθλημα. Είμαστε στη μέση αυτού του πλάνου. Αυτό που θέλουμε για φέτος είναι, όχι μόνο να είμαστε ψηλά, αλλά να αποκτήσει η ομάδα συνήθεια να παίζει για να κερδίζει. Αυτό θέλω να δείξουν στο παιχνίδι που έρχεται, να δω μία ομάδα που θα παίξει με στόχο τη νίκη. Ξέρουμε και έχουμε δουλέψει σε τομείς που πρέπει, έχουμε και τη φιλοδοξία, οπότε είναι απλό», ήταν τα πρώτα λόγια του Σάντος και πρόσθεσε:
«Εχουμε προσπαθήσει από την προετοιμασία στην Ολλανδία να έχουμε μία ομάδα δυνατή, συμπαγή, που στην άμυνα να προσπαθεί να αμύνεται, με στόχο να μην επιτρέπουμε στον αντίπαλο να κάνει παιχνίδι και μετά, με την κατοχή της μπάλας, να έχουμε καλή κυκλοφορία για να φτάσουμε στο γκολ. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε. Είναι φυσικό να μην βγάζουμε το πλάνο μας σε όλα τα παιχνίδια, είναι μία διαδικασία δύσκολη. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε καλό μονοπάτι, έχουμε βέβαια περιθώρια για να βελτιωθούμε. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Τη φιλοσοφία μας την αφομοιώνουν οι παίκτες. ».
«Η σωστή νοοτροπία κερδίζει αγώνες»
Ο προπονητής του «δικέφαλου του βορρά» τόνισε πως δεν πρέπει η ομάδα του να υποτιμήσει τον αντίπάλο: «Θα πάμε λοιπόν στο γήπεδο του Αρη να δείξουμε τη φιλοσοφία μας. Εχω εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές μου, τους το είπα και χθες. Πρέπει να πάμε σε αυτό το παιχνίδι και να τα δώσουμε όλα, να παίξουμε με πάθος Είμαστε στη μέση του δρόμου. Να είμαστε ταπεινοί, αλλά και αποφασιστικοί. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να θεωρήσεις ότι κάτι έχεις πετύχει. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι. Οι φανέλες δεν κερδίζουν αγώνες, ούτε τα ονόματα. Η σωστή νοοτροπία κερδίζει αγώνες».
«Να μην είμαστε αλαζόνες, αλλά σοβαροί»
Στο τέλος, θέλησε να σχολιάσει την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του Αρη: «Σε κάθε περίπτωση, όταν γίνεται αλλαγή προπονητή στη μέση υποχρεώσεων, μεγάλες αλλαγές, σε ουσιαστική βάση, δεν μπορούν να γίνουν. Αυτό που αλλάζει είναι πως, όταν έρχεται ένας νέος προπονητής, οι ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλη όρεξη και θέλουν να δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν. Σεβόμαστε τον Αρη, ξέρουμε τη δυσκολία του αγώνα απέναντί του, αλλά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Το λέμε όχι λόγω αλαζονείας. Ξέρουμε ότι, όσο καλύτερα κάνουμε αυτό που πρέπει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να είμαστε εμείς νικητές».
Ο Σάντος μίλησε ακόμη για:
Τους νεοαποκτηθέντες Σορλέν, Λίνο: «Είναι ποδοσφαιριστές που ξέρουμε την αξία τους. Ο Σορλέν έχει χαρακτηριστικά που μου δίνει την ευχέρεια να κάνω πράγματα που θέλω, χαρακτηριστικά διαφορετικά από τους άλλους παίκτες που έχουμε, είναι καθαρά μέσος. Ο Λίνο μας επιτρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός με τον Δάρλα και αυτό είναι σημαντικό».
Το αν θα κάνει άλλες μεταγραφές ο ΠΑΟΚ: «Αυτήν τη στιγμή νομίζω πως δεν θα κάνουμε άλλη μεταγραφή».
Την κρητική που δέχεται από τον Τύπο: «Δεν είμαι εδώ για να με απασχολεί η κριτική. Σέβομαι βέβαια τις κριτικές. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να σκέφτεται όπως θέλει, κάποιες κριτικές, όμως, δεν τις καταλαβαίνω και αυτό είναι άλλο ζήτημα. Ένα από αυτά που δεν καταλαβαίνω είναι ότι είμαι συντηρητικός. Δεν καταλαβαίνω αν ο κόσμος θέλει να κερδίζουμε ή να πηγαίνουμε απλά για να παίζουμε. Εγώ θέλω να κερδίζω. Αν μπορώ να κερδίζω και να δίνω και θέαμα, αυτό είναι το καλύτερο. Τι να το κάνω να δίνω θέαμα και να χάνω; Στο ποδόσφαιρο αυτά που μένουν είναι τα αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι αν κερδίζουμε μόνο τον Αρη και τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ είναι σε καλό δρόμο και θα καταφέρει αυτό που θέλει».