http://www.makthes.gr/index.php?name=Ne ... &sid=25449
ΣΑΝΤΟΣ Είχε δει το... έργο του νέου ΠΑΟΚ και τώρα δικαιώνεται
Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Φερνάντο Σάντος διαπίστωσε ότι η ομάδα, που πήρε στα χέρια του τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, δεν είχε γιατρειά, άρχισε να σκέφτεται την επόμενη σεζόν. Ο κόσμος ήθελε νίκες, ήθελε πλέι οφ και ΟΥΕΦΑ, ο Πορτογάλος ήξερε ότι αυτό δεν γίνεται. Τότε ήταν που μίλησε για... σαρδέλες, που κάποιοι έχουν στο πιάτο τους και τις περνούσαν για αστακούς.
Του Γιώργου Κουβεντίδη
kouventidis@maklthes.gr
Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο Σάντος είπε πάρα πολλά πράγματα. Στα περισσότερα απ΄ αυτά, αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο. Σταχυολογίσαμε τα πιο σημαντικά, που είπε από τη μέρα, που ο κόσμος πολιορκούσε τα αποδυτήρια και ζητούσε από τον Ζαγοράκη να τον απομακρύνει μέχρι και τη μέρα, που έφυγε ο ΠΑΟΚ για προετοιμασία στην Ολλανδία. Είπε κι άλλα, μετά την προετοιμασία, αλλά τότε το μέλλον ήταν περισσότερο προβλέψιμο! Οι τέσσερις πρώτοι αγώνες δεν είναι μεγάλο δείγμα, αλλά είναι σχεδόν το 1/7 του πρωταθλήματος!
1. ΕΙΠΕ "Την επόμενη σεζόν θα πάμε για το ΟΥΕΦΑ. Ο ΠΑΟΚ θα διεκδικεί τις πρώτες θέσεις και θα μειώσει την απόσταση από τους τρεις Αθήνας. Αν μέχρι τον Οκτώβριο δεν σας δώσει ο ΠΑΟΚ αυτή την εντύπωση, εγώ φεύγω και δεν θέλω ούτε ένα ευρώ. Και την μεθεπόμενη σεζόν, θα κάνουμε πρωταθλητισμό"
ΕΙΔΑΜΕ Το διαπιστώσαμε πριν μπει ο Οκτώβριος. Ο ΠΑΟΚ είναι στην πρώτη θέση μαζί με τον Ολυμπιακό, παίζει "πειστικό" ποδόσφαιρο και όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις το ευρωπαϊκό εισιτήριο.
2. ΕΙΠΕ "Θα δημιουργήσουμε μία ομάδα, που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Το καλό, δεν σημαίνει ωραίο, άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Καλό ποδόσφαιρο, είναι αυτό που σε οδηγεί στη νίκη, που σου δίνει τους βαθμούς. Η ωραία μπάλα, δεν σου εγγυάται τους βαθμούς. Αν μου πει η διοίκηση ότι δεν την ενδιαφέρουν οι βαθμοί, τότε μπορούμε να παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο".
ΕΙΔΑΜΕ Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο παίζει ένα ποδόσφαιρο, που του φέρνει τους βαθμούς. Μια συμπαγής ομάδα, που δε χάνεται μέσα στο γήπεδο, κάνει λίγες ευκαιρίες, δεν κινδυνεύει, δημιούργησε και διατηρεί ένα σταθερό στυλ παιχνιδιού, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του αγώνα.
3. ΕΙΠΕ "Στα εκτός έδρας παιχνίδια, είμαστε απαράδεκτοι. Του χρόνου θα έχουμε μία ομάδα, που θα έχει νοοτροπία νικητή και θα παίζει με το ίδιο στυλ, τόσο μέσα στην Τούμπα, όσο και μακριά απ΄ αυτήν, χωρίς κανένα φόβο"
ΕΙΔΑΜΕ Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τις περσινές μεταπτώσεις, παίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μέσα κι έξω από την Τούμπα. Ίδια ενδεκάδα, ίδιο σύστημα (4-2-3-1), ίδιο στυλ παιχνιδιού. Τα δύο διπλά σε Ηράκλειο και Κομοτηνή και κυρίως ο τρόπος που τα πήρε, είναι ενδεικτικά της αλλαγής, που έγινε στον ΠΑΟΚ.
4. ΕΙΠΕ "Θα κερδίζουμε δύσκολα, αλλά όταν δεν κερδίζουμε, πολύ δύσκολα θα χάνουμε. Φέτος θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για κάθε ομάδα, να κερδίσει τον ΠΑΟΚ, αλλά και του κάνει ευκαιρίες με οργανωμένες προσπάθειες"
ΕΙΔΑΜΕ Στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, ο ΠΑΟΚ έχει τρεις δύσκολες νίκες κι ο Χαλκιάς τέσσερα ξεκούραστα μεροκάματα. Στα παιχνίδια με Αρη και Πανθρακικό, οι αντίπαλοι δεν έκαναν ούτε μία φάση, με την ΑΕΚ το γκολ μπήκε από καραμπόλα και η ευκαιρία του Σκόκο, είναι από πάσα του Δάρλα, στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ μπήκε στην περιοχή του όταν όλα είχαν κριθεί.
5. ΕΙΠΕ "Η προετοιμασία είναι το Α και το Ω για μία ομάδα κι εγώ πέρσι δεν ήμουν εδώ στην προετοιμασία. Το καλοκαίρι δημιουργείς το χαρακτήρα μιας ομάδας, το ομαδικό πνεύμα και την οικογενειακή ατμόσφαιρα, που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πετύχει μία ομάδα".
ΕΙΔΑΜΕ Πέρσι οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν πανηγύριζαν ούτε τα (λίγα) γκολ που πετύχαιναν, οι μισοί στραβοιτούσαν τους άλλους μισούς. Παρά τις πολλές εθνικότητες, είναι προφανές ότι το κλίμα μέσα στην ομάδα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Το διαπιστώνει όποιος περάσει μία βόλτα από τη Σουρωτή