Είναι σημαντικό να μπορείς να "διαβάσεις" και πίσω από τα γραφόμενα. Να καταλάβεις τι θέλει να σου πει αυτός που σου μιλάει. Να επεξεργαστείς με τον εγκέφαλό σου το τι ακούς, ώστε ν' ακούσεις περισσότερα από τους ήχους.
Τι μας είπε στις προγραμματικές δηλώσεις του ο προπονητής μας;
Τι πρέπει να καταλάβουμε από αυτές;
Τι πρέπει να περιμένουμε από τον ΠΑΟΚ;
Η παρουσία του κ. Ζαγοράκη ως προέδρου ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Κάναμε μια συζήτηση την Δευτέρα για το μέλλον ώστε ο ΠΑΟΚ σε δύο τρία χρόνια να φθάσει εκεί που θέλουμε.
Πιστεύω στον πρόεδρο και η παρουσία του έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ότι είμαι εδώ και να δουλέψουμε όλοι μαζί με δύναμη. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό που κάνουμε και ότι έχουμε πολύ δουλειά αλλά και όρεξη και πιστεύουμε ότι οι ποδοσφαιριστές μας έχουν αυτή την δύναμη και είμαστε σίγουροι ότι το πρώτο βήμα το έχουμε κάνει και το μέλλον θα μας πει".
http://www.sport24.gr/html/ent/207/ent.195207.asp
Οι στόχοι που έθεσε ο Σάντος στις προγραμματικές του δηλώσεις και θα διαβάσουμε παρακάτω, είναι αυτοί που του τέθηκαν από τη διοίκηση.
Το λέω για να γίνει κατανοητό σε όλους πως η διοίκηση ποτέ δεν συνέδεσε την οικονομική εξυγίανση με το αγωνιστικό και την παράλληλη προσπάθεια να φτάσουμε στην κορυφή. Το στόχο των δύο χρόνων χτισίματος και του καλού ποδοσφαίρου τον είχε θέσει ο λίγος κ. Παράσχος. Έθεσε από μόνος του στόχο τον οποίο θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιήσει.
Επίσης ο Σάντος πιστεύει ότι αυτοί οι παίχτες μπορούν να είναι η βάση του πρωταθλητή ΠΑΟΚ! Ο άλλος δεν το πίστευε.
"Γνωρίζω τους περισσότερους από τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αφού έχουν παίξει μαζί ή ως αντίπαλοι. Θα τους ζήσω όμως στην καθημερινότητα. Θα δουλέψω σκληρά και ξέρω να δουλεύω. Πιστεύω ότι θα χτίσουμε μία πολύ καλή ομάδα με τον κόσμο του ΠΑΟΚ να είναι χαρούμενος και κανένας δεν θα μπορεί να τρέχει πιο γρήγορα από μας".
"Τα αστέρια είναι στον ουρανό"
Για την σχέση με τον Θοδωρή Ζαγοράκη και αν θα δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς σε ηλικία παίκτες του ΠΑΟΚ είπε: "Εγώ θα παίξω. Όχι ο κ. Ζαγοράκης. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση και με σεβασμό. Έχουμε νέους παίκτες στην ομάδα αλλά θα πρέπει να υπάρχει μία ομάδα για να μπορούν να κάνουν καλή δουλειά. Τα αστέρια είναι στον ουρανό. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη ομάδα. το σημαντικό δεν είναι η ηλικία αλλά η ποιότητα. Αυτοί που έχουν καλύτερη ποιότητα θα παίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για τους ποδοσφαιριστές να έχουν δύναμη. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε 11 ποδοσφαιριστές αλλά 28 με κάποιους σίγουρα να παίξουν πιο πολύ".
Ο στόχος σαφής και σωστός. Να τρέχουμε πιο γρήγορα από τόυς άλλους. Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όχι να παίζουμε μπάλα
Δεύτερη επισήμανση. Καλός και άγιος ο Ζαγοράκης, αλλά στο αγωνιστικό κάνω κουμάντο εγώ. Προσωπικότητα προπονητή. Όχι σαν τον άλλο που δέχτηκε τα παλτά για να μείνει στην καρέκλα.
Για το αν ο σημερινός ΠΑΟΚ του θυμίζει την ΑΕΚ προ τριετίας απάντησε: "Τα σχέδια είναι να πάμε σωστά στους στόχους μας. Σε δύο χρόνια άμα θα φθάσουμε εκεί που θέλουμε θα είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Αυτό είναι το σχέδιό μας. Τώρα είμαι στον ΠΑΟΚ και δεν είμαι στην ΑΕΚ οπότε θα μιλήσουμε για τον ΠΑΟΚ".
"Σε τρία χρόνια στην πρώτη θέση"
Για το που θέλει να φθάσει με τον ΠΑΟΚ ο κ. Σάντος τόνισε: "Η επιθυμία μου είναι να χτίσω μία ομάδα που σε τρία χρόνια θα μπορεί να είναι στην πρώτη θέση".
Ο Σάντος μίλησε και για δυο χρόνια και για τρία χρόνια, αλλά σε κάποια αποστροφή των δηλώσεών του στο αεροδρόμιο μίλησε και για φέτος.
Το ρεζουμέ είναι πως αυτός ήρθε για να δημιουργήσει μία πρωταθλήτρια ομάδα. Ούτε για να παίξει καλό ποδόσφαιρο ούτε για να αναπτύξει φυτώρια, ούτε για να βγάλει νέους παίχτες. Ο ΠΑΟΚ που ερχόταν το κάθε αρχιδάκι και προετοιμαζόταν για μεταγραφή κάτω μας τελείωσε. Ο ΠΑΟΚ ρυθμιστής του πρωταθλήματος μας τελείωσε.
Ιδού ο ΠΑΟΚ που θα μπαίνει να κερδίσει κάθε αγώνα και θα στοχεύει στο πρωτάθλημα. ΆΛλωστε ο μεγαλύτερος "Νικητής" στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί πίπες από τις ελληνικές ομαδούλες. Γι' αυτό έφερε έναν με τα μυαλά του.
"Να αλλάξουμε μυαλό"
Για την νοοτροπία που προσανατολίζεται να περάσει στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είπε: "Θα πρέπει να αλλάξουμε το μυαλό. Να σκεφτόμαστε τον κάθε αγώνα. Πάμε να παίξουμε να κερδίσουμε χωρίς να είναι πάντα πιθανό αυτό αλλά θα πρέπει πάντα να παίζουμε, να παλεύουμε για να κερδίζουμε κι όταν δεν τα καταφέρνουμε να είμαστε στεναχωρημένοι. Αυτό θέλουμε για μας".
"Θέλουμε χρόνο"
Για το ότι ανέλαβε τον ΠΑΟΚ σε ένα ξεκίνημα από την αρχή με πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη σε μια κατάσταση όπως με την ΑΕΚ με πρόεδρό της τον Ντέμη Νικολαϊδη: "Βοηθάει πολύ. Θέλουμε χρόνο για να κάνουμε την δουλειά μας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε από την μία μέρα στην άλλη το μυαλό. Εγώ πιστεύω ότι με την σκληρή δουλειά μπορούμε να φθάσουμε παντού".
"Να δουλέψουμε σκληρά"
Όσο για την φετινή χρονιά; "Είπα ότι δε δύο τρία χρονιά θα ήθελα να φθάσουμε στην πρώτη θέση. αν μπορούμε από τώρα θα το παλέψουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψουμε όλους τους αγώνες και στο τέλος θα το δούμε. Αν δεν μπορούμε να είμαστε πρώτοι, θα είμαστε δεύτεροι ή τρίτοι ή τέταρτοι. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά πρώτα με στόχο μας να είναι να κερδίσουμε. Βήμα με βήμα θα κάνουμε τον ΠΑΟΚ εκεί που θέλουμε να είναι».
Οι σημαντικότερες δηλώσεις του προπονητή μας.
Ποίημα στα αυτιά ενός ΠΑΟΚτσή. Τέλος η μιζέρια και η χαρά της καλής εμφάνισης. Τέλος ο φόβος και το δέος στους αστείους του ΠΟΚ.
Η δουλειά στους παίχτες πρέπει να γίνει στο μυαλό. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Αν πρώτοι αυτοί δεν αντιληφθούν ότι παίζουν στη μεγαλύτερη ομάδα δεν θα κάνουμε τίποτα. Αν αυτοί δεν παίζουν πιστεύοντας στο μεγαλείο της ομάδας, να μας αδειάζουν τη γωνιά σιγά-σιγά.
Ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίζει πάντα για τη νίκη. Πάντα στοχεύοντας το πρωτάθλημα. Ασχέτως αν το καταφέρνει ή όχι.
Τέρμα η υπομονή και το χτίσιμο ομάδας. Τέρμα η μίρλα για το υλικό από δημοσιογράφους και τέως προπονητές
"Έχουμε διαφορετική σκέψη"
Σε ερώτηση αν σκέφτεται μια συνάντηση με τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, τον Γιώργο Παράσχο, είπε: "Τον σέβομαι πολύ. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση αλλά εγώ θα οδηγήσω την ομάδα εκεί που πρέπει. Σκεφτόμαστε διαφορετικά".
Δεν είπε ότι είναι κακός προπονητής. Είπε για τη σκέψη του. Ο ένας έβαλε στόχο από μόνος του τη δημιουργία ομάδας που θα παίζει καλό ποδόσφαιρο (από παίχτες που δεν πίστευε) και παρουσίασε μία ομάδα με σύστημα γιόμα-γιόμα-σέντρα. Κι ο άλλος σου λέει ότι το ποδόσφαιρο είναι απλό πράγμα. Βάζεις ένα γκολ και δεν τρως.
Καλά είναι να περιμένεις αδερφέ που δεν συμφωνείς με τη φιλοσοφία του Σάντος καλή μπάλα και μαλακίες, καλά είναι να το περιμένεις κι από τον Παράσχο, αλλά εγώ φίλε μου δεν αντέχω να περιμένω άλλα 22 χρόνια για να δω την ομάδα μου να πρωταγωνιστεί, ούτε να ζήσω κι άλλες πίπες από την κάθε κωλομάδα.
Θα κάνω υπομονή μόνο σε περίπτωση που βλέπω προοπτική, που την ομάδα την καθοδηγεί στο γήπεδο ένας με τα ίδια μυαλά και όταν θα ξέρω πως ο στόχος του είναι ο ίδιος με τον δικό μου. Να κερδίζει.
Εγώ είμαι τρισευτυχισμένος με την επιλογή Σάντος. Πριν κανά μήνα ήμουν ο ονειροπαρμένος που μιλούσα για πρωτάθλημα και δεν έκανε υπομονή. Τώρα βλέπω τη διοίκηση πάνω απ' όλα, αλλά και τον προπονητή να σκέφτονται έτσι ακριβώς. Για μένα άκρως ΠΑΟΚτσήδικα. Δεν υπάρχει άλλη ΠΑΟΚτσήδικη νοοτροπία εκτός αυτής. Τώρα επίσημα ακούστηκε η απαγορευμένη λέξη. Τώρα όλοι, παίχτες και κόσμος ξέρουν για τι παίζουν και που παίζουν.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά και να δέσει το γλυκό.
Σε κάθε περίπτωση σε αυτά τα τρία χρόνια η ομάδα θα έχει αλλάξει νοοτροπία και ταχύτητα και θα έχει καλύψει το χάος που τη χωρίζει αυτή τη στιγμή από τους καρπαζοεισπράκτορες ανταγωνιστές μας. Επαναλαμβάνω,
στη χειρότερη περίπτωση. Στην καλύτερη θα έχουμε χαζέψει τελείως.
Καλώς ήρθες άρχοντα! Φερνάντο Σάντος οε οε οε, οε οε οε, οε οε οε