Το θέμα του νέου γηπέδου έχει πολλές παραμέτρους, μία εξ'αυτών είναι η χωρητικότητα. Ακούω διάφορες απόψεις ραδιοφωνικού-καφενειακού κυρίως επιπέδου που κάνουν λόγο για γήπεδο 50.000 θέσεων, με προδιαγραφές γαι τελικό ΟΥΕΦΑ και δεν ξέρω γω... Καθήστε ρε παιδιά, από που και ως που ξαφνικά μας φαίνεται μικρή η Τούμπα με την υπάρχουσα χωρητικότητα; Επειδή μέσα σε 2 χρόνια ξαφνικά γίναμε από μπουρδέλο ομάδα και κάνουμε sold out και 20 χιλιάδες διαρκελίας και ξέρω γω; Πριν λίγο καιρό πόσο κόσμο μάζευε η Τούμπα σε ένα άκυρο ματς, ξεπερνούσε τις 5 χιλιάδες; Ή μήπως λίγες φορές σε αυτό εδώ το φόρουμ έχουμε σχολιάσει ενδελεχώς τα μειονεκτήματα αυτής της μόδας του να είναι πάλι όλοι ΠΑΟΚ με τους κουτραδόρους, τα τουρνικέ, τα διαρκείας κλπ; Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται πάνω από 35.000 θέσεις γήπεδο. Γήπεδο 50-55 χιλιάδων θεατών (πέραν του ότι είναι αστείο σαν σύλληψη και μόνο, τελείως σουρεαλιστικό στα δικά μου τα μάτια τουλάχιστον) θα γεμίζει πέρα από κάνα γαύρο; Αφού αυτός είναι ο ΠΑΟΚτσής (η συντριπτική του πλειονότητα) στα εύκολα και τα καλά όλοι αμπαλαέα και ΠΑΟΚ είσαι και ξέρω γω εντάξει, όταν η ομάδα ήταν 7η και 8η και χρωστούσε σε όποιον μιλούσε ελληνικά ανάβαμε φωτιές στα χαρτάκια και τις κορδέλες για να ζεσταινόμαστε...
Παίρνω αφορμή από τα παραπάνω για να θέσω μερικές σκέψεις μου προς συζήτηση.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να κατασταλλάξουμε με το τι θέλουμε για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος. Από εκεί θα πρέπει να αρχίσουμε για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα και να μην προκαλούνται έριδες και παρεξηγήσεις μεταξύ μας.
Ας αρχίσω πρώτα εγώ για τον ΠΑΟΚ του μέλλοντος όπως τον έχω στο μυαλό μου.
Θέλω να ακούσω κάποια στιγμή από το στόμα των αντιπάλων μας και ανεξάρτητων φορέων ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη.Ας πάμε τώρα στα δεδομένα.
Πολλοί δυσαρεστούνται όταν πουλάμε παίκτες καθώς θέλουν μόνο να αγοράζουμε και μάλιστα τους καλύτερους, ώστε να τους υποδεχόμαστε στο αεροδρόμιο.
Πολλοί θέλουν να είναι αυτοί οι μέτοχοι, να μην υπάρχει μεγαλομέτοχος και αυτοί να εκλέγουν την διοίκηση της ομάδας.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν το γήπεδο μας να είναι χωρητικότητας 28000 έως 32000 θέσεων.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν λαϊκό εισιτήριο και όχι ακριβές τιμές.
Μπορώ να γράψω πολλά ακόμα, αλλά το συμπέρασμα που βγάζω είναι το ίδιο. Αν γίνουν τα παραπάνω, τότε ο ΠΑΟΚ θα είναι μια ομάδα που θα "παίζει" ανάμεσα στην 4 με 6 θέση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει προοπτική για αυτήν την ομάδα. Ξέρετε γιατί; Επειδή δεν θα υπάρχουν σημαντικά έσοδα από καμία πηγή.
Το δεδομένο από το οποίο πρέπει να ξεκινάει και να δείχνει την δυναμική της μια ομάδα, είναι η μάζα του κόσμου στο γήπεδο της και η πληρότητα που θα σημειώνεται σε αυτό. Όταν ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται σε ένα γήπεδο 50000 θέσεων και έχει πληρότητα κατά 80-90% σε αυτό σε κάθε παιχνίδι, τότε μπορεί να αναπληρώσει όλες τις άλλες "παραλείψεις" και να λειτουργήσει όπως ονειρευόμαστε.
Η συμμετοχή του Λαού με παρουσία του στο γήπεδο, θα φέρει τις χορηγείες και κάποιους που θα θέλουν να δώσουν χρήματα αγοράζοντας ένα μικρό κομμάτι του μετοχικού κεφαλαίου (10-20%) για να κερδίσουν από την διαφήμιση του ονοματός τους και τις δημόσιες σχέσεις που θα αναπτύξουν.
Τα έσοδα αυτά θα φέρουν παικταράδες θέτοντας ακόμα μεγαλύτερους στόχους που στο πλήρωμα του χρόνου θα γίνουν εφικτοί. Ταυτόχρονα θα μπορούν οι τιμές εισιτηρίων να είναι παρόμοιες με τις σημερινές, επειδή πλέον τα λεφτά θα έρχονται από αλλού και για να τα κρατήσουμε αυξάνοντας τα θα πρέπει απλά να συμμετέχουμε με το ποσοστό που ανέφερα παραπάνω. Σιγά, σιγά θα τα καταφέρουμε και θα γίνουμε στην αρχή μια αναγνωρίσιμη και αποδεκτή ομάδα από όλους και αργότερα η μεγαλύτερη του κόσμου.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα.
Διάνασα αυτά που έγραψε ο corrupt και κάποιοι φίλοι. Δεν τους κατηγορώ. Ίσως δεν γνώρισαν τον ΠΑΟΚ που γνωρίσαμε οι μεγαλύτεροι και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχουμε τον μεγαλύτερο Λαό που έχει ομάδα στην Ελλάδα, αλλά ακόμα είναι σε ύπνωση από τα ναρκωτικά που τρώγαμε τόσα χρόνια. Παιδιά, μην βλέπετε και κρίνεται από τα τελευταία 15 χρόνια ανυποληψίας. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγαλύτερος από όσο πιστεύεται και στόχος μας πρέπει να είναι να γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει δικό του ιδιόκτητο μεγάλο γήπεδο με ελάχιστη χωρητικότητα 50000 θέσεων. Αυτό το γήπεδο μπορεί να γίνει στην Τούμπα ή στην ΔΕΘ. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το κόστος του έργου αυξάνεται κατά 50% εφόσον γίνει στην Τούμπα, καθώς πρέπει να σκαφτεί περίπου 20 με 25 μέτρα βάθος στα 30 στρέμματα. Δεν είναι το κόστος μόνο των χωματουργικών, αλλά η στήριξη των γύρω τοιχωμάτων, η δημιουργία αποχέτευσης των νερών που θα πέφτουν σε αυτό και που θα πρέπει να οδηγούνται σε ψηλότερο επίπεδο για να φύγουν κλπ. Ο Χρήστος ο Poet καλά θα ήταν να μας έδινε μεγαλύτερες λεπτομέρειες, επειδή γνωρίζω ότι έχει ασχοληθεί σχολαστικά με το θέμα. Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος ενός γηπέδου 50000 θέσεων στοιχίζει περίπου 80 με 100 εκ ευρώ, τότε πάμε σε ένα συνολικό κόστος 140 εκ ευρώ.
Αν τώρα πάμε στην ΔΕΘ, δηλαδή επιστρέψουμε πλησίον του πρώτου γηπέδου μας στο Συντριβάνι (στις ρίζες μας), τα πράγματα γίνονται ευκολότερα και οικονομικότερα. Ταυτόχρονα θα μπορούμε να εκμεταλευτούμε και τα τρία ιδιόκτητα ακίνητα που θα έχει στην κατοχή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ. Αναφέρομαι στον χώρο που στεγάζεται το Παλατάκι, στον χώρο της Τούμπας που θα ανεγερθεί κάποιο εμπορικό κέντρο με ταυτόχρονο σεβασμό στην ιστορία του γηπέδου μας (μουσείο, διατήρηση ενός κομματιού της Θύρας 4, κλπ) και τον χώρο στην ΔΕΘ. Η εταιρία που θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει το έργο, θα έχει διπλό συμφέρον, αφού η απόσβεση του έργου θα έρθει νωρίτερα έχοντας την εκμετάλευση του γηπέδου στην ΔΕΘ, αλλά και του εμπορικού κέντρου της Τούμπας για 15 έως 20 χρόνια.
Θεωρώ δεδομένο πως τα τρία οικόπεδα θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία του ΑΣ. Σε όλους χαρίζονται γήπεδα και οικόπεδα. Σε κανέναν δεν ζητήθηκε κάποια ανταλλαγή οικοπέδων. Ας τολμήσουν να μας ζητήσουν ανταλλαγή και θα τους πάρει ο Διάολος. Το οικόπεδο στην Τούμπα το αγοράσαμε, δεν μας το χάρισε κανείς και όποιος τολμήσει να μιλήσει για ανταλλαγή πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά. Με αυτό τον μπούσουλα πρέπει ξεκινήσουμε τον διάλογο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την εταιρία που θα χρηματοδοτήσει το όλο εργο.
Μπορώ να γράψω πολλά, αλλά καλό θα είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα σε αυτή την κουβέντα. Πρώτα να βλέπουμε τα δεδομένα που πρέπει να έχει το επόμενο γήπεδο του ΠΑΟΚ ώστε να καλύπτει τις μελοντικές ανάγκες μας και μετά τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί ο ΑΣ για να πετύχει το καλύτερο δυνατό, ώστε να πραγματοποιηθεί ο σκοπός.
ΥΓ. Περιμένω από την παρούσα κυβέρνηση να τακτοποιήσει την οφειλή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το δημόσιο χωρίς χαριστικές ρυθμίσεις, αλλά με τους νόμους που διέπουν όλες τις ανώνυμες εταιρίες. Μόλις συμβεί αυτό....
Περιμένω από την επόμενη κυβέρνηση να δημιουργήσει τις καλυτερες προυποθέσεις ώστε να αποκτήσει η ομάδα το καινούργιο ιδιόκτητο γήπεδο της, χωρητικότητας τουλάχιστων 50000 θέσεων.