Όταν λέτε ο καθένας επιχειρηματικό πλάνο, τί εννοείτε;
Το ρωτάω αυτό, γιατί αν εμένα σήμερα μου έλεγαν να κάνω επιχειρηματικό πλάνο για την ΚΑΕ, δεν θα ήξερα τί πρέπει να κάνω.
1. Εννοούμε δέσμευση για το αγωνιστικό; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Να πεί κάποιος, εγώ θα βγάλω την ομάδα 4η; 2η; Μπορεί να υποσχεθεί κάποιος κάτι το οποίο είναι αβέβαιο και δεν εξαρτάται απο αυτόν. Εγώ μπορεί να θέλω να βγάλω την ομάδα 2η, να ξοδέψω αντίστοιχα χρήματα και τελικά να βγώ 5ος. Είναι αποτυχημένο τότε το πλάνo;
2. Εννοούμε το οικονομικό και πώς θα αποπληρωθούν τα χρέη; Εννοούμε καθορισμό budget περιόδου;
Οικονομίστικα αν μιλήσουμε, επιχειρηματικό πλάνο 5ετίας σημαίνει business plan. Περιλαμβάνει προϋπολογισμούς για όλες τις χρονιές ξεχωριστά.
Είναι όμως δυνατόν αυτό να το συντάξει ένας υποψήφιος μεγαλομέτοχος που μάλιστα δεν έχει και γνώση του αθλήματος ούτε του κυκλώματος.
Τελικά, τί ζητάμε όταν λέμε επιχειρηματικό πλάνο, ενημερωτικό δελτίο για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ για την εισαγωγή των μετοχών στο χρηματιστήριο;
Τέλος, αν ζητάμε απο τους υποψήφιους μεγαλομετόχους business plan δεν είναι αυτό ανεδαφικό όσο αυτοί δεν γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της ΚΑΕ και υπάρχουν σοβαρές αποκλείσεις στα νούμερα που πιθανώς να τους δίνονται; Που είναι πάρα πολύ πιθανό να τους εξωραϊζεται μιά κατάσταση;
Πιστεύω λοιπόν ότι επιχειρηματικό πλάνο, με την έννοια του business plan δεν μπορεί να συντάξει για την ΚΑΕ ΠΑΟΚ ούτε ο John Maynard Keynes, o πατέρας του καπιταλισμού, ούτε ο πιό έμπειρος σύμβουλος της KPMG ή της Ernest Young.
Είναι λοιπόν αποτρεπτικό και μόνο για τον κάθε υποψήφιο το να τους ζητείται επιχειρηματικό πλάνο με τις παραπάνω ιδιαιτερότητες που ανέφερα.
Ας υποθέσουμε όμως ότι βρίσκεται τέλος πάντων κάποιος που συντάσει ένα τέτοιο business plan, που είναι έργο πολλών ανθρώπων και πολλών μηνών, αλλά τέλος πάντων, ας υποθέσουμε ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο συντάσσεται κάτι τέτοιο.
Αποτελεί το business plan εχέγγυο φερεγγυότητας του επενδυτή; Αποτελεί εχέγγυο ότι αυτό το business plan θα ακολουθηθεί; Δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα business plan, να πάρει την ομάδα και αντί για να ακολουθήσει αυτό το business plan στη διάρκεια το αλλάξει; Εξ'άλλου αυτό το business plan θα τεθεί σε ψήφιση απο τον κόσμο και θα δεσμευτεί έναντι αυτού του business plan ο υποψήφιος μεγαλομέτοχος με κάποιο τρόπο; Και αν ναί με ποιό τρόπο μπορεί να δεσμευτεί ο υποψήφιος ότι θα ακολουθήσει αυτό το σχέδιο;
Είναι τόσο αστείο τελικά οι κουβέντες που πετιούνται απο δεξιά κι'αριστερά!!! Ο καθένας πετάει μιά κουβέντα και μετά οι άλλοι τη χρησιμοποιούν προφανώς ανεπιτυχώς προκαλόντας φαιδρότητα σε όσους γνωρίζουν!!!
Τέλος είναι ακόμη φαιδρότερο, καταντάει αηδιαστικά γελοίο να αναζητάται business plan απο τους υποψήφιους μεγαλομετόχους. Απο τον Πανελούδη ζήτησε κανείς business plan??? Κατέθεσε ο Παντελονάτος κανένα σχέδιο επιχειρηματικό όταν πήρε τις μετοχές??? Κατέθεσε ποτέ κανέναν προϋπολογισμό μήπως??? Ελέγχθηκε ποτέ αν ο προϋπολογισμός που ποτέ δεν κατατέθηκε, συμφωνεί με τον ισολογισμό, που ποτέ δεν δημοσιεύθηκε???
Και τα ζητάει αυτά ποιός;;; Ο Α.Σ. ΠΑΟΚ??? Πόσους προϋπολογισμούς όχι 5ετίας, του επόμενου έτους, κατέθεσε ο Α.Σ.

ΚΑΝΕΝΑΝ!!!
Τί ισολογισμούς δημοσιεύει ο Α.Σ. ΠΑΟΚ??? Του κώλου!!! ΜΑΛΙΣΤΑ!!! Και βάζει τελικά τόσο υψηλά κριτήρια που ούτε απόφοιτοι απο το Harvard δεν μπορούνε να ικανοποιήσουν??? Ποιός είσαι ρε μεγάλε!!!! Ο Α.Σ. ΠΑΟΚ είσαι???
Ερώτηση παντελώς φιλική και προσωπική ... μόνο εμένα μου φαίνονται γελοία όλα αυτά; Μόνο εγώ έχω την εντύπωση ότι αν ο εκάστοτε υποψήφιος ικανοποιεί τα προσωπικά κριτήρια του Κατσαρή και των συν αυτώ, τότε δεν μας ενδιαφέρει ακόμα και να γράφει τα χρέη σε χαρτοπετσέτες και όταν δεν ικανοποιεί τα προσωπικά κριτήρια του Κατσαρή και των συν αυτώ, τότε του βάζουμε χίλια προσκόματα??? Μόνο εγώ το βλέπω έτσι;;;
ΥΓ
Προσοχή, δεν μπαίνω στην ουσία του αν ο Ζήτρος ικανοποιεί το προφίλ του άξιου μεγαλομέτοχου του ΠΑΟΚ ή όχι. Εξ' άλλου δεν έχουμε καν συμφωνήσει οι ΠΑΟΚτσήδες, ποιό είναι αυτό το προφίλ ... να έχει ας πούμε 50 εκ. μετρητά ... 150 εκ. προσωπική περιουσία σε ακίνητα, να φέρει εγγυητική επιστολή 3 εκ. Ευρώ και να βγεί Ευρωλίγκα τις 3 απο τις 5 επόμενες χρονιές. Δεν έχουμε όμως συμφωνήσει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια ... όλα είναι στον αέρα ... ο καθένας τραλαλά ... ότι έχει στο μυαλό του!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΕΙΡΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΞΙΜΟΙ ΤΟΥ!!!!