Ο ισολογισμός είναι εδώ:
http://www.paokfc.gr/wp-content/uploads/2014/10/ISOLOGISMOS30.06.jpgΌπως είπαμε, μην περιμένετε διαφάνεια από δυο φύλλα χαρτί. Απλά μπορούμε να κάνουμε δυο-τρεις παρατηρήσεις, που εμενα προσωπικά περισσότερες απορίες μου δημιουργούν παρα μου λύνουν.
Καταρχάς αναφορά γίνεται στη σεζόν Stevens και στη σεζόν Αγγέλου.
Το σύνολο των υποχρεώσεων (δηλαδή των χρεών) της ΠΑΕ αυξήθηκε κατά 5.8 εκατομμύρια, σχεδόν εξ ολοκληρου λόγω αύξησης των οφειλών σε ποδοσφαιριστές. Μπορεί να είναι απλά στιγμιαίο φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση από τον ισολογισμό δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο ΠΑΟΚ έχει ξεχρεώσει όπως γράφεται κατά κόρον.
Αυτό που προκύπτει είναι μια αναδιάταξη των χρεών καθώς υπάρχει ένα νέο ομολογιακό δάνειο 9 εκατομμυρίων και περίπου ισόποση μείωση των υποχρεώσεων από φόρους και τέλη. Προφανώς αυτές οι κινήσεις αποτυπώνουν το δάνειο από το Σαββίδη για την αποπληρωμή των χρεών προς το δημόσιο.
Με βάση το γεγονός ότι τα χρέη προς το δημόσιο ήταν στον ισολογισμό τις ΠΑΕ από την προηγουμενη χρήση (2013-14), δεν κατανοώ πως γίνεται να αποτυπώνεται στα έξοδα της επομενης χρήσης (2014-15) όπως λέει ο Πετρωτός για τα 6.7 εκατομμύρια.
Αντιθέτως από τα αποτελέσματα χρήσης, τα έξοδα της ΠΑΕ εμφανίζονται μειωμένα. Αν υπήρχε χρέωση τέτοιου ποσού (6.7 εκατομμύρια) φαντάζομαι τα έξοδα θα έπρεπε να είναι ιδιαιτερα αυξημένα.
Τα μονα επιμέρους έξοδα που εμφανίζονται αυξημένα (κατά 4.6 εκατομμύρια συνολικά) είναι τα έξοδα προηγουμενων χρήσεων και οι προβλέψεις για εκτακτους κινδυνους που δεν έχω ιδέα τι μπορεί να αφορούν.
Η αύξηση στις ζημιες χρήσης φαίνεται να προκύπτει κυρίως από μείωση των εσόδων κατά 7 εκατομμύρια περίπου. Κι αν δεχτούμε ότι από τα εισιτήρια η μείωση του 1.5 εκατομμυρίου έχει λογική, δεν μπορώ να κατανοήσω την διαφορα 5.5 εκατομμυρίων στα λοιπά έσοδα ανάμεσα στη χρονιες Stevens και Αγγέλου.
Τέλος δεν κατανοώ την αύξηση στις ασώματες ακινητοποιήσεις (ποδοσφαιριστές?) κατά 7 εκατομμύρια την στιγμή που το υλικό επιδεινώθηκε ραγδαία μεταξύ των δυο αυτών σεζόν.
Ξαναλέω αυτά ίσως να εξηγούνται με λογιστικές καταχωρήσεις. Με την λογική αδυνατώ να καταλάβω πως μπήκε μέσα 16 εκατομμύρια πέρσι η ΠΑΕ...