Πριν 2 μήνες ήμουν Μόντρεαλ για 10 μέρες περίπου.
Πέρα από τον πολιτισμό, το ωραίο εμπορικό κέντρο με τους ουρανοξύστες και τις ομορφιές της πόλης κλπ. κλπ.
Είδα,
1) Ζητιάνους να μπαίνουν στα μακ ντόναλντς και να ψάχνουν στους κάδους σκουπιδιών του μαγαζιού για τίποτε αποφάγια
και υπολείμματα κοκα κολα,
2) Αστεγους να μαζεύονται κάθε απόγευμα έξω από το Πανεπιστήμιο UCAM στο ύψος της κεντρικής βιβλιοθήκης της πόλης για το συσσίτιο τους,
3) Ανθρώπους των φαναριών να καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων για ένα δολλάριο καναδά,
4) Ζητιάνους στον πεζόδρομο της Αγίας Αικατερίνης (πολυσύχναστη περατζάδα στο Μόντρεαλ) σε μεγάλη συχνότητα, να ζητάνε οτιδήποτε, φαγητό, τσιγάρα, χρήματα....Ηλικίες...20-40. Είδα και μερικούς 60άρηδες.
5) Αστυνομοκρατία φουλ, περιπολικά, πεζοί, με ποδήλατα,
6) Εκτός εμπορικού κέντρου, ΕΑΤΟΝ centre και underground town, σε στυλ cosmos στη θεσσαλονίκη και μολ στην Αθήνα,
σε πολλά συνοικιακά μικρομάγαζα....ΔΕΝ μου δίνανε απόδειξη..έπρεπε να τους την ζητήσω.
7) Τζάνκια να κοιμούνται σε εξαερισμούς ξενοδοχείων, για ζέστη,....στα πεζοδρόμια....και οι μπάτσοι να τους διώχνουν για να μην χαλάνε την θέα.
8 ) Μας δώσαν συμβουλή από το ξενοδοχείο να μην δίνουμε στους ζητιανούς τίποτα, γιατί το κράτος μεριμνά για αυτούς κάθε μέρα, τόσο σε διατροφή, όσο
και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η αλήθεια είναι πως όταν έβλεπες κάποιον λιάρδα στο πεζοδρόμιο, σε κανα 10 λεπτο εμφανίζονταν ασθενοφόρο
και έβλεπαν τι έχει.
9) Ενας αλγερινοκαναδός "επιχειρηματίας" μάλιστα που πουλούσε καουμπόικα και ινδιανικά είδη μας είπε ότι οι έλληνες δεν δουλεύουν πολύ και θέλουν να αμοίβονται πλουσιοπάροχα. Μου είπε μάλιστα ότι το λένε στις ειδήσεις. Είχε και ελληνικαναδούς πελάτες, "επιχειρηματίες", με πάνω-κάτω τις ίδιες απόψεις.
10) Την ολυμπιάδα που έγινε εκεί το 1976, την ξεχρέωσαν μόλις πρίν λίγα χρόνια. Μπήκαν μέσα με τα μπούνια και έχουν πληρώσει ένα κάρο taxes για αυτήν. Τα δε ολυμπιακά έργα, άχρηστα μεν, τα εκμεταλλεύονται ως μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Δεν χρησιμοποιούνται από την νεολαία του Μόντρεαλ.
11) Πίτα στους εμιγκρέδες, κυρίως ευρωπαίους. Το δολάριο βγαίνει με πολύ δυσκολία. Ακρίβεια στα ύψη.
12) Παράπονα στα δημόσια νοσοκομεία για τις πολλές ώρες αναμονής και γιατί οι γιατροί, μόλις τελειώνουν το ωράριό τους, φεύγουν!!!! Δεν είναι ανταγωνιστικοί μου λέγαν κάποιοι Καναδοί!!! (Τι ήθελαν να κάνουν, να κάθονται και πέραν του ωραρίου τους?? !!)
Η βλακεία του Νεοφιλελέ είναι παγκόσμια, δεν έχει σύνορα.
Δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα στην άλλη άκρη του ατλαντικού......
Μόντρεαλ Μάϊος 2015.