Author Topic: Κοινωνια, οικονομία - Η ώρα της ΠΙΠΑΣ...  (Read 180396 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gianniwths4

• Αλλαγή
παρεπιπτόντως , επειδή μπορεί να παρεξηγηθώ από κάποιους εδώ πέρα (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε) στα αρχίδια μου για την χρήση αυγή και όλους τους ακροδεξιούς. Εμενα μου σπάει τα νεύρα ότι πάνε σε ένα τοπικό κανάλι , και ενώ ο καλεσμένος δεν έχει καμια σχέση με την χρήση αυγή , πετάνε γιαούρτια και αυγά . Αλλα μάλλον είναι τσουτσέκια για να τα βάλουν με έναν προς ένα και για αυτό μαζεύονται , λένε τα ποιηματάκια τους και μετά την σκαπουλάρουνε... Κότες κανονικές...

εγω παντως σε παρεξηγησα

Offline disorder

• Αποστολή
  • **
    • 4-10-1999 ÁÄÅÑÖÉÁ ÆÅÉÔÅ
Δηλαδη το προβλημα ειναι η χ.α. ? και οχι αυτοι γαμησαν τα παντα και συνεχιζουν να βολταρουν στα δελτια ειδησεων σαν να μην εγινε τιποτα? αλλα βεβαια που να πας στον αντ 1  mega κτλ και να πεταξεις γιαουρτια εκει εχει πουτσα .

Υ.Γ. στα @@ μου η χ.α.και η αναρχια

αν και είμαι σίγουρος ότι δε το εννοείς έτσι όπως φαίνεται

όταν γράφεις "εκεί έχει πούτσα" χτυπάει άσχημα,σαν να λες είναι ο χ ψ σύνδεσμος του ΠΑΟΚ που δεν πλησιάζουν τα σκουλήκια

δε φταίνε αυτοί αν "εκεί έχει πούτσα'' αλλά εμείς οι υπόλοιποι που τους βλέπουμε απ' τους καναπέδες και το πιο αντιδραστικό που κάνουμε

είναι like στο facebook. γιατί αν μαζευτεί όσος κόσμος πρέπει έξω από το mega -ant1 "εκεί θα έχει πούτσα" αλλά για άλλους!

και για να είμαι και εντός συζήτησης

κάτω τα χέρια από τους πακιστανούς!

« Last Edit: April 08, 2012, 09:10:14 by disorder »
ΟΜΑΔΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΚΑΜΑΡΙ

Offline tsakalaki

• Global Moderator
  • Αλλαγή
    • PAOK WORLD
Ψάξτε ακόμα λίγο αν έχει η χ.α πράκτορες μυστικούς και λένε το παραμύθι.
Ψάξτε ακόμα λίγο αν οι αναρχικοι, αντιεξουσιαστές,ακ, αβ πως τους λένε έχουν μυστικούς πράκτορες και αυτοί.

Μη ψάξει όμως κανένας βαθιά μέσα του πως και γιατί φτάσαμε ως εδώ.
Η κοινωνία της πίπας θα συνεχίσει γιατί προφανώς φταίει η χ.α η οι αναρχικοί, εμείς δεν φταίμε πουθενά, αυτοκριτική ποτέ.

Για να μη παρεξηγηθώ απο κανένα και έχω απαντήσεις, δεν έχω καμιά όρεξη για συνέχιση του σχολιου μου.

Εφτασα 38 και εργάζομαι για πάνω απο 22 χρόνια  μια ζωή οικονομικά ανεξάρτητος, έχω περάσει απο όλα τα στάδια εργασιακά -πολιτικά τα είδα απο κοντά, ξέρω τι γράφω δεν έχω ανάγκη να με ψήσει κανένας ούτε φυσικά να ψήσω και κανένα πολιτικά, την άποψη μου λέω και σε όποιον αρέσει.
ΠΑΟΚ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΑΝΑΡΧΙΑ

Offline mikro

• Αποστολή
  • **
Δεν μπορώ να κάθομαι να μου λένε ότι μαλακία του τύπου -Α δες οι φασίστες οι κουφάλες  -Α δες οι αριστεροί οι χαμούρες - Α δες εκείνος που έχει πράκτορες και μπλα μπλα μπλα ... Σιχαμένοι είναι όλοι , σε όλες τις ιδεολογίες και σε όλα τα κόμματα-κινήματα . Όλοι πάνε για το χρήμα.. Το ποιος φταίει , μάλλον πρέπει να το δούμε με ένα καθρέφτη και εμείς , και οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας... Εμείς τους εκλέγουμε και εμείς τους δίνουμε (τι τραγική ειρωνεία) να μας πηδάνε ασάλιωτα .. Όσον αφορά αυτό που λες δν έχεις καθόλου άδικο και δν είσαι ο μόνος που τους σιχάθηκε...  Έτσι και αλλιώς η υπογραφή σου τα λέει όλα.
Π.Α.Ο.Κ. σουβλάκι και το μαλλί καρφάκι ...

Offline simoun4A

• Αποστολή
  • **

Offline Català

• Αλλαγή
παρεπιπτόντως , επειδή μπορεί να παρεξηγηθώ από κάποιους εδώ πέρα (ονόματα δεν λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε) στα αρχίδια μου για την χρήση αυγή και όλους τους ακροδεξιούς. Εμενα μου σπάει τα νεύρα ότι πάνε σε ένα τοπικό κανάλι , και ενώ ο καλεσμένος δεν έχει καμια σχέση με την χρήση αυγή , πετάνε γιαούρτια και αυγά . Αλλα μάλλον είναι τσουτσέκια για να τα βάλουν με έναν προς ένα και για αυτό μαζεύονται , λένε τα ποιηματάκια τους και μετά την σκαπουλάρουνε... Κότες κανονικές...

Δηλαδη το προβλημα ειναι η χ.α. ? και οχι αυτοι γαμησαν τα παντα και συνεχιζουν να βολταρουν στα δελτια ειδησεων σαν να μην εγινε τιποτα? αλλα βεβαια που να πας στον αντ 1  mega κτλ και να πεταξεις γιαουρτια εκει εχει πουτσα .

Εδώ μιλάμε για ένα θέμα καθαρά πολιτικό και κοινωνικό κι εσείς συζητάτε με όρους γειτονιάς, καφενείου, βλαχομαγκιάς κτλ.
Κουβέντα έτσι δεν γίνεται, προφανώς επειδή δε σκαμπάζετε.
Αν νομίζετε ότι απλώς μιλάμε "για τα άκρα" και μπορούμε να μπλέκουμε έτσι τη βούρτσα με το ποδήλατο, συνιστώ να αρχίσετε καλύτερα το πλέξιμο.
Αντιπαράθεση με τη γελοιότητα δε γίνεται.

Tsakalaki συμφωνώ 100% αδερφέ, όλοι το κομμάτι τους πάνε να κάνουν και η κοινωνία στον κόσμο της

Offline spartiatis

• Αλλαγή
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

« Last Edit: April 08, 2012, 20:03:57 by tsakalaki »

Offline mikro

• Αποστολή
  • **

Εδώ μιλάμε για ένα θέμα καθαρά πολιτικό και κοινωνικό κι εσείς συζητάτε με όρους γειτονιάς, καφενείου, βλαχομαγκιάς κτλ.
Αν νομίζετε ότι απλώς μιλάμε "για τα άκρα" και μπορούμε να μπλέκουμε έτσι τη βούρτσα με το ποδήλατο, συνιστώ να αρχίσετε καλύτερα το πλέξιμο.

Tsakalaki συμφωνώ 100% αδερφέ, όλοι το κομμάτι τους πάνε να κάνουν και η κοινωνία στον κόσμο της

Eκτός από πλέξιμο ?
Π.Α.Ο.Κ. σουβλάκι και το μαλλί καρφάκι ...

baron

• Guest

θυμηθείτε το μπάσιμο στην ET 3. Τα πράγματα δεν είναι λοιπόν πάντα απλά απλώς από την οπτική γωνια που τα παρατηρούμε απλοποιούνται και ανάλογα βλέπουμε προβοκάτσια η διαμαρτυρία.

Καταλανέ

η κοινωνία είναι στον κόσμο της γιατί τρέμει

-- αυτήν την στιγμή χιλιάδες δημοσια κομματόσκυλα μπλε και πράσινα περιτριγυρίζουν τους ταγούς και ελπίζουν ότι αυτοί θα διασωθούν από την αναπόφευκτη μπόρα στο δημόσιο

-- επί εβδομάδες περνούν απίστευτα πράγματα νομοθετικά από την βουλή. και κάθε συντεχνία το τομάρι της. και κάθε ταγός από δημοτικός σύμβουλος μέχρι υπουργός υπόσχεται απίστευτα

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει ως έχει μέχρι την τελειωτική καταστροφή

Τσάκαλε

την υπογραφή σου δεν την κατάλαβα ποτε ρε συ

έρχεται σε αντιδιαστολή με τον συνήθως μετριοπαθή σου λόγο

antenapoume-4-

• Guest
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

αδερφε μια και γεωγραφικα βρισκεσαι κοντα στα μερη ισως εχεις αλλη πληροφορηση σχετικα με τα τοτε γεγονοτα του εμφυλιου.ισως και εμεις αν μεγαλωναμε σ εκεινη την εποχη να επρεπε να διαλεξουμε στρατοπεδο μαντρι η με τους  μεν η με τους δε που τους εβαλαν να σφαζονται.καποιες μελετες που εκανα επι του θεματος και χωρις ιδεολογικα να κινουμε ουτε στον εναν ουτε στον αλλο χωρο απ αυτους που αιματοκυλησαν την ελλαδα εκεινα τα χρονια διαπιστωσα πως στην εν λογω πηγαδα που εχει γινει συνθημα απο ανιστορητους ιδεολογικα φανιτισμενους στους νερκους δεν υπηρχαν μονο ταγματασφαλιτες και ρουφιανοι της κατοχης αλλα και 100αδες γυναικοπαιδα.αν η μαγκια ορισμενων αγωνιστων και αντιστασιακων ηταν αυτοι καλυτερα να μενεις αμετοχος απ τις εξελιξεις και εκτος κοινωνιας.οταν για παραδειγμα στα γεγονοτα της κοκκινιας μελη του ελας ρουφιανεψαν συντροφους τους στους γερμανους κανενας δε βαφτισε ρουφιανους και δοσιλογους ολα τα μελη του ελας.γενικα παιζει τεραστια προπαγανδα για την εποχη εκεινη και απ τις 2 πλευρες για εποχη με πολλαπλασιους νεκρους απ οτι σε βαλκανικους και β παγκοσμιο μαζι για την ελλαδα.
« Last Edit: April 08, 2012, 20:04:24 by tsakalaki »

Offline spartiatis

• Αλλαγή
αδερφέ antenapoume ήταν μια πολύ περίεργη εποχή τότε και το γνωρίζεις καλά. για τη πηγάδα εμπεριστατωμένα για γυναικόπαιδα δε μπορείς ούτε να το πεις αλλά ούτε και να το αποκλίσεις. προσωπικά το αποκλείω. Η γνώμη μου (επειδή όλοι εχουμε οικογενειακές μνήμες απο αυτή την εποχή) είναι ποτέ να μη ξαναρθουν τέτοιες στιγμές. Μα ποτέ.

ΑΛΛΑ

αν τύχει και έρθουν να ξέρεις πως, όπως έλεγε ο Δάντης, όλοι έχουν μια θέση στη κόλαση, αλλά τη χειρότερη την έχουν αυτοί που δε διάλεξαν στρατόπεδο.

antenapoume-4-

• Guest
ελα αδερφε περιμενα να τελειωσει το υπερθεαμα του περιστεριου για να απαντησει.τα γεγονοτα εχουν συμβει και οτι και να λεμε εμεις που ειμασταν αγεννητοι ουτε οι τονοι αιματος ξεπλενονται ουτε οι νεκροι ζωντανευουν.απλα επειδη εχω αρχισει να ψαχνω εντονα το τι συνεβη εκεινα τα χρονια προσπαθωντας οσο μπορω να εξασφαλιζω την αντικειμενικοτητα των πηγων καταλαβα πως δε προκειται ποτε στην ιστορια να διδαχτω για τη σφαγη των διυληστηριων ουλεν για το θανατο τροτσκιστων και αλλων αριστερων αντιφρονουντων για τις μαζικες σφαγες ιερεων οπως φυσικα ποτε δε θα μαθουμε τι σκεφτοταν ο ανθρωπινος νους για να βασανιζει τους φυλακισμενους απο οποιο στρατοπεδο και αν προερχοταν.οταν βλεπεις σε καποια μνημεια ηλικιες απο 5 χρ εως 80 και ο μελιγαλας χρησιμοποιειται ως συνθημα απο ατομα με ελευθερες ιδεολογιες ειναι το ιδιο μ αυτους που λενε οτι στο πολυτεχνειο δεν υπηρξαν ποτε νεκροι.η προπαγανδα απ οπου και να προερχεται ειναι εμετικη.η ιστορια δε θα γραψει ουτε τους ρουφιανους γερμανοτσολιαδες του χορτιατη οπως στα ψιλα γραμματα περασαν τα γεγονοτα του 1897 και θα χρησιμοποιειται οπως θελουν καποιοι.ειναι το λιγοτερο προσβλητικο ομως μετα απ οσα εχουν γινει στο ονομα της μη επαρσης των παθων κοινως επειδη εχουν ολοι λερωμενη τη φωλια τους να μενουν στην ιστορια τοσα και τοσες κτηνωδιες που εχουν σκεφτει οι εκαστοτε εχοντες την εξουσια απεναντι στους αντιφρονουντες.οσο για το σχετικο με τα στρατοπεδα εκεινη την περιοδο πανω απ το μισο του ελληνικου πληθυσμου ηταν αναλφαβητο.επομενως ουτε τα περι δικτατοριας του προλεταριατου μπορουσε να κατανοησει ουτε τα περι εθνικου οραμαατος.πεινασμενα χωριατοπαιδα ηταν οι πιο πολλοι που στρατολογηθηκαν ειτε ετσι αλλιως και αλληλοσφαχτηκαν για τα συμφεροντα αλλων

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
Ç ìáêñï÷ñüíéá åíáó÷üëçóç ìïõ ìå ôï áíôéêåßìåíï ôçò éóôïñßáò áíÜìåóá óôá áëëá ìå Ý÷åé äéäÜîåé äõï âáóéêÝò áñ÷Ýò. Ðñþôïí üôé ôá ãåãïíüôá ìðïñïýí íá Ý÷ïõíå äéáöïñåôéêÝò áíáãíþóåéò êáé äåýôåñïí üôé Üóðñï ìáýñï åêôïò ôïõ ÐÁÏÊ äåí õðÜñ÷åé. ÁäåñöÝ "áíôåíáðïõìå" ìçí øÜ÷íåéò ãéá áíôéêåéìåíéêüôçôá. Êáíå ôçí åñåõíá ìå ôïí ôñüðï ðïõ èá éêáíïðïéÞóåé ôçí åóùôåñéêÞ óïõ áíÜãêç ãéá ãíþóç áëëá ìçí øÜ÷íåéò ãéá âåâáéüôçôåò.....áðëÜ äåí õðÜñ÷ïõí.

êáé ãéá íá åðáíÝñèù óôï èÝìá ôïõ topic

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=14130

Ôé åóôß ÔñÜðåæá óÞìåñïí
07/04/2012

ôïõ ÃéÜíç ÂáñïõöÜêç

Ìéá öïñÜ êé Ýíáí êáéñü õðÞñ÷áí éäéùôéêÝò ôñÜðåæåò ðïõ ëåéôïõñãïýóáí ùò êáíïíéêÝò åðé÷åéñÞóåéò. Ðïõ Ýðáéñíáí äçëáäÞ ñßóêï êáé åßôå, åöüóïí ôïõò «Ýâãáéíå», êÝñäéæáí åßôå, üôáí ôá ðñÜãìáôá äåí ðÞãáéíáí «êáô’ åõ÷Þí», äéáêéíäýíåõáí ôçí ýðáñîÞ ôïõò. Áðü ôüôå êýëçóå ðïëý íåñü óôï áõëÜêé.

ÔÝôïéåò ôñÜðåæåò óÞìåñá äåí õðÜñ÷ïõí. ÓÞìåñá ïé «éäéùôéêÝò» ôñÜðåæåò, ðáãêïóìßùò, áðïôåëïýí Ýíáí ðáñáðëáíçôéêü åõöçìéóìü. Éäßùò ìåôÜ ôï Êñá÷ ôïõ 2008, ïé ôñÜðåæåò ëåéôïõñãïýí ùò ìïñöþìáôá ðïõ óõíäõÜæïõí ôá ìåãáëýôåñá ìåéïíåêôÞìáôá ôïõ éäéùôéêïý êáé ôïõ äçìüóéïõ ôïìÝá, áðïôåëþíôáò Ýôóé âáñßäéá ðïõ ôñáâÜíå ôéò êïéíùíßåò êáé ôéò áãïñÝò ìáæß ôïõò óôïí ðõèìÝíá åíüò ùêåáíïý æçìéþí êáé ÷ñÝïõò.

ÁõôÝò ôéò ìÝñåò, ðïõ ìéá õðü ðñïèåóìßá (êáé õðü áìöéëåãüìåíç íïìéìïðïßçóç) êõâÝñíçóç «äéáðñáãìáôåýåôáé» ôçí ëåãüìåíç åðáíáêåöáëáéïðïßçóç ôùí ôñáðåæþí, êáëü åßíáé íá èõìçèïýìå ôé åóôß ôñÜðåæá ôçí óÞìåñïí. Ãéá íá ôï èõìçèïýìå üìùò áõôü, ÷ñåéáæüìáóôå ìéá áíáäñïìÞ óôï éóôïñéêü ôïõ ðþò öôÜóáìå åäþ ðïõ åßìáóôå.

¼ôáí ïé ôñÜðåæåò ëåéôïõñãïýóáí ùò åðé÷åéñÞóåéò

Óôéò áñ÷Ýò ôïõ 19ïõ áéþíá, ïé êñáôáéÝò ôñÜðåæåò (ð.÷. ôïõ Ëïíäßíïõ) ëåéôïõñãïýóáí ùò éäéùôéêÝò åôáéñåßåò áðåñéüñéóôçò åõèýíçò. Ïé éäéïêôÞôåò ôïõò, ïé ïðïßïé ôéò äéåýèõíáí êéüëáò (Þ ôïõëÜ÷éóôïí åðÝâëåðáí ôïí ôñüðï äéïßêçóçò), äéÝôñå÷áí ôïí êßíäõíï íá ÷Üóïõí êáé ôï óðßôé ôïõò áêüìá áí ç ôñÜðåæá äåí ìðïñïýóå íá êáëýøåé ôéò áíÜãêåò (óå ñåõóôü) ôùí êáôáèåôþí ôçò Þ íá áíôáðïêñéèåß óôá äÜíåéá ðïõ åß÷å ç ßäéá óõíÜøåé ìå ðéóôùôÝò. Óôçí ðñïóðÜèåéÜ ôïõò íá ðåñéïñéóôåß áõôüò ï êßíäõíïò, ïé ôñáðåæßôåò êñáôïýóáí óôá ôáìåßá ôïõò, ãéá íá Ý÷ïõí «êáâÜôæá», ôçí äéêÞ ôïõò ÷ñçìáôéêÞ ðåñéïõóßá  (óå ñåõóôü, ìåôï÷Ýò Þ ïìïëïãßåò) êáé äåí äÜíåéæáí ðïôÝ ðÜíù áðü ôï 50% ôùí óõíïëéêþí ôïõò êåöáëáßùí (äçëáäÞ ôïõ áèñïßóìáôïò ôùí ÷ñçìÜôùí ðïõ åßôå êáôÝèåôáí óôçí ôñÜðåæá ïé ðåëÜôåò ôçò åßôå êáôÝèåôáí ïé ßäéïé ïé éäéïêôÞôåò).

Áðü ôá ìÝóá ôïõ 19ïõ áéþíá, ôá ðñÜãìáôá Üñ÷éóáí íá áëëÜæïõí ãéá áíôéêåéìåíéêïýò ëüãïõò. Êáô’ áñ÷Üò, êáèþò ï êáðéôáëéóìüò áðïãåéùíüôáí, ìå ôçí äçìéïõñãßá íÝùí, ðáíÜêñéâùí áëëÜ êáé, ðáñÜëëçëá, õðåñêåñäïöüñùí äéêôýùí (ð.÷. óéäçñïäñïìéêÜ, ôçëåãñáöéêÜ, çëåêôñïöüñá äßêôõá), ïé åðé÷åéñÞóåéò åß÷áí áíÜãêç ôåñÜóôéùí äáíåßùí – ãéá ôá ïðïßá Þôáí Ýôïéìåò íá êáôáâÜëïõí áíôßóôïé÷á ôåñÜóôéïõò ôüêïõò. ¸ôóé, óéãÜ-óéãÜ ïé ôñÜðåæåò «áíáãêÜóôçêáí» íá áðïðïéçèïýí ôïí åããåíÞ óõíôçñçôéóìü ôïõò. Ôï ðñþôï âÞìá Ýãéíå ôï 1826 óôï Ëïíäßíï. ¸ùò ôüôå, êáìßá ôñÜðåæá äåí åß÷å ôï äéêáßùìá íá Ý÷åé ðÜíù áðü Ýîé ìåôü÷ïõò. Áõôüò ï ðåñéïñéóìüò Þôáí ï ðñþôïò ðïõ õðÝêõøå óôéò íÝåò áíÜãêåò ãéá ìåãáëýôåñç äáíåéïäïôéêÞ äõíáôüôçôá: îÜöíïõ, ï áñéèìüò ôùí ìåôü÷ùí ðïëëáðëáóéÜóôçêå, ôá êåöÜëáéá ðïõ äéÝèåóáí ïé íÝïé ìÝôï÷ïé ðÝñáóáí óôá âéâëßá ôùí ôñáðåæþí êáé, Ýôóé, ïé ôñÜðåæåò ìðüñåóáí íá ÷ñçìáôïäïôÞóïõí ôçí Â’ Âéïìç÷áíéêÞ ÅðáíÜóôáóç (ìÝóá ôïõ 19ïõ áéþíá êáé ìåôÝðåéôá). ÐÜíôùò, ðáñÜ áõôÜ ôá áíïßãìáôá, ïé ìÝôï÷ïé (áí êáé ðéï ðïëëïß) ðáñÝìåéíáí õðü ôçí áðåéëÞ ôçò ðñïóùðéêÞò ðôþ÷åõóçò, óå ðåñßðôùóç ôïõ ç ôñÜðåæá ðáñÝðáéå. ÁõôÞ ç áðåéëÞ áñêïýóå þóôå ïé éäéïêôÞôåò ôùí ôñáðåæþí, ïé ôñáðåæßôåò, íá êñáôÜíå óöéêôÜ ôá çíßá ôùí äéåõèõíôþí ôïõò, óôïõò ïðïßïõò äåí åðÝôñåðáí íá äéáêéíäõíåýóïõí ôçí ðåñéïõóßá ôïõò.

Ï ðåñéïñéóìüò ôçò åõèýíçò ôùí ìåôü÷ùí-éäéïêôçôþí ôùí ôñáðåæþí íïìïèåôÞèçêå ôï 1855-6. ¸÷åé åíäéáöÝñïí üôé ïé ôñáðåæßôåò, áíôß íá áäñÜîïõí ôçí åõêáéñßá íá áðïðïéçèïýí ôïí êßíäõíï ôçò ðñïóùðéêÞò ðôþ÷åõóçò, áíôéóôÜèçêáí óôïí íÝï íüìï – ðñïóðÜèçóáí, ãéá äåêáåôßåò, íá êñáôÞóïõí ôï êáèåóôþò ôçò áðåñéüñéóôçò åõèýíçò äéáôõìðáíßæïíôáò üôé åðÝëåãáí íá åðåíäýóïõí ôï ðñïóùðéêü ôïõò ñßóêï óôçí ôñÜðåæÜ ôïõò ùò ôßôëï ôéìÞò, ùò ìÝñïò ôïõ óõìâïëáßïõ ìå ôïõò êáôáèÝôåò (ôïõ óôõë: «áí ðôù÷åýóåé ç ôñÜðåæÜ ìáò, íá îÝñåôå üôé èá êáôáóôñáöïýìå êé åìåßò»). ×ñåéÜóôçêå íá Ýñèåé ç ÌåãÜëç ¾öåóç ôçò äåêáåôßáò ôïõ 1930, ìå ôéò ðïëëáðëÝò ðôù÷åýóåéò ôñáðåæéôþí, ãéá íá ðåéóôïýí ïé ôñáðåæßôåò (äçëáäÞ ïé éäéïêôÞôåò ôùí ôñáðåæþí) íá «ðåñéïñßóïõí ôçí åõèýíç ôïõò», êüâïíôáò ôïí ïìöÜëéï ëþñï ðïõ óõíÝäåå ôéò ôý÷åò ôçò ôñÜðåæÜò ôïõò ìå ôçí ôý÷ç ôçò ðñïóùðéêÞò ôïõò ðåñéïõóßáò.

Ôï ôÝñáò ôçò ìü÷ëåõóçò (leverage)

Óôá ìÝóá ôïõ 19ïõ áéþíá, üôáí ïé ôñÜðåæåò áñ÷ßæïõí íá ìåôáëëÜóóïíôáé óå êÜôé ðïõ óéãÜ-óéãÜ ðáýåé íá èõìßæåé ôéò õðüëïéðåò åðé÷åéñÞóåéò, ôï óýíïëï ôïõ åíåñãçôéêïý üëùí ôùí ôñáðåæþí (äçëáäÞ, ôùí äáíåßùí ðïõ äßíïõí êáé ôùí êåöáëáßùí ðïõ äéáêñáôïýí ùò «êáâÜôæá») êõìáéíüôáí ãýñù ôï 50% ôïõ ÁÅÐ ìéáò áíáðôõãìÝíçò ÷þñáò (ð.÷. Âñåôáíßáò, Ãáëëßáò êëð). ÓÞìåñá, êõìáßíåôáé ìåôáîý ôïõ 300% êáé ôïõ 500% ôïõ ÁÅÐ. Ìéá ôñÜðåæá, üðùò ç Deutsche Bank Þ ç BNP, ìðïñåß íá Ý÷åé åíåñãçôéêü ìåãáëýôåñï ôïõ ÁÅÐ ôçò ÷þñáò óôçí ïðïßá åäñåýåé.

Ðþò óõíÝâç áõôü; Ç áðÜíôçóç, ìïíïëåêôéêÞ: Ìü÷ëåõóç. Ôé åßíáé áõôü ôï öñïýôï; ÊÜôé ðïõ üëïé ãíùñßæïõìå ìå Üëëï, áðëïýóôåñï, üñï: ×ñÝïò (Þ, ãéá ôçí áêñßâåéá, ï ëüãïò ôïõ ÷ñÝïõò). Áí óáò ðù üôé ãéá êÜèå €10 ðïõ Ý÷ù, äáíåßóôçêá €120, èá ìå ðåñÜóåôå ãéá ôñåëü. ¼ìùò áí åßìáé ôñáðåæßôçò, êáé Ý÷ù êÜíåé ôï ßäéï ðñÜãìá, äåí èá ðù ðïôÝ üôé äáíåßóôçêá. Èá ðù áðëþò üôé ï óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò ôçò ôñÜðåæÜò ìïõ åßíáé 12 (äçëáäÞ, €120 ÷ñÝïõò ãéá êÜèå €10 êåöáëáßùí ðïõ äéáèÝôåé ôï ôáìåßï ìïõ). ¼÷é ìüíï áêïýãåôáé êáëýôåñï êáé ðéï «ôå÷íïêñáôéêü» áõôü áëëÜ, äåäïìÝíçò ôçò êáôÜóôáóçò óôï ôñáðåæéêü óýóôçìá óÞìåñá, èá èåùñçèåß êáé éäéáßôåñá óõíôçñçôéêüò óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò!

Ðïéá ç óçìáóßá ôïõ óõíôåëåóôÞ ìü÷ëåõóçò; Áðïôåëåß ôï ìõóôéêü ôïõ áìýèçôïõ ðëïýôïõ ôùí ôñáðåæéôþí óôéò åðï÷Ýò ôùí ðá÷éþí áãåëÜäùí êáé ôçò âáèéÜò ôïõò ðôþ÷åõóçò óÞìåñá. ¸óôù ìéá ôñÜðåæá ðïõ êåñäßæåé Ýíá ðïóïóôü 1% åðß ôùí êåöáëáßùí ðïõ äéáèÝôåé Þ äéá÷åéñßæåôáé (åê ìÝñïõò êáôáèåôþí, ðåëáôþí êëð). ÅðéëÝãïíôáò üìùò Ýíáí óõíôåëåóôÞ ìü÷ëåõóçò ßóï ìå, ð.÷., ôï äþäåêá, ç êáëÞ ôñÜðåæá äùäåêáðëáóéÜæåé ôá êÝñäç ôçò ÷ùñßò éäñþôá Þ êüðï. Áõôüìáôá, äùäåêáðëáóéÜæïíôáé ôá ìåñßóìáôá ôùí ìåôü÷ùí, ôá bonus ôùí äéåõèõíôþí, ïé ìéóèïß ôùí ìåãáëï-õðáëëÞëùí êëð êëð. Áí óêåöôåßôå ìÜëéóôá üôé ôï 2008, ëßãï ðñéí ôçí êáôÜññåõóç ïëüêëçñïõ ôïõ ôñáðåæéêïý ïéêïäïìÞìáôïò, ï óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò ôùí åõñùðáúêþí ôñáðåæþí åß÷å öôÜóåé ôï éëéããéþäåò 50 ðñïò 1, êáôáëáâáßíïõìå ôé åß÷å óõìâåß: ãéáôß ïé áðïäï÷Ýò ôùí äéïéêïýíôùí Ýöôáóáí ôçí óôñáôüóöáéñá, ïé ôéìÝò ôùí ôñáðåæéêþí ìåôï÷þí Þôáí ç «áôìïìç÷áíÞ» ôùí ÷ñçìáôéóôçñßùí, ôï ÷ñçìáôïðéóôùôéêü óýóôçìá Ýñé÷íå ôçí óêéÜ ôïõ óôçí «ðñáãìáôéêÞ» ïéêïíïìßá.

ÌåôÜ ôçí ¢íïäï, ç Ðôþóç

Ãéá íá êéíäõíåýóåé íá ðôù÷åýóåé ìéá ôñÜðåæá ìå óõíôåëåóôÞ ìü÷ëåõóçò 2 ðñïò 1, ÷ñåéÜæåôáé íá Ý÷åé æçìßåò ßóåò ìå ôï ìéóü (ôï 50%) ôùí äáíåßùí ðïõ Ý÷åé ðáñÜó÷åé êáé ôùí ôïðïèåôÞóåùí ðïõ Ý÷åé åðéëÝîåé. ¼ôáí üìùò ï óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò öôÜóåé óôï 20 ðñïò 1 (Ýíá ìÝãåèïò ðïõ ÷áñáêôÞñéæå ôéò åëëçíéêÝò ôñÜðåæåò ðñï ôçò Êñßóçò), ôüôå áñêïýí ãéá íá ðôù÷åýóåé æçìßåò ôçò ôÜîçò ôïõ 5%. Êé üôáí ï óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò öôÜóåé óôï åðßðåäï ðïõ éó÷ýåé óôçí ðåñßðôùóç (ãéá íá öÝñù ùò ðáñÜäåéãìá ìéá «êñáôáéÜ» ôñÜðåæá ðïõ üëïé ãíùñßæïõìå) ìéáò Deutsche Bank (ðåñß ôï 50 ðñïò 1), áí ìüëéò ôï 1,25% ôùí äáíåßùí ðïõ Ý÷åé äéáèÝóåé «áôõ÷Þóïõí» (ð.÷. ïéêïãÝíåéåò ðïõ ëüãù áíåñãßáò äåí ìðïñïýí íá áðïðëçñþóïõí ôï óôåãáóôéêü ôïõò Þ åðé÷åéñÞóåéò ðïõ êëåßíïõí) îÜöíïõ ç êáëÞ ôñÜðåæá, ìå ôçí âïýëá ôïõ íüìïõ, öáëßñéóå. Íá ãéáôß, ðáñÜ ôá áìýèçôá êÝñäç ôùí ôñáðåæþí ðñï ôïõ 2008, óÞìåñá åßíáé üëåò ôïõ ðôù÷åõìÝíåò. Ôï ìüíï ðïõ ÷ñåéÜóôçêå ãéá íá ðÜíå ïé åëëçíéêÝò ôñÜðåæåò áðü ôïí ÐáñÜäåéóï óôçí Êüëáóç Þôáí æçìßåò ôçò ôÜîçò ôïõ 5% - êÜôé áðüëõôá öõóéïëïãéêü óå ìéá õöåóéáêÞ ïéêïíïìßá.

ÁõôÜ Ý÷åé ôï ìáãéêü ñáâäß ôçò ìü÷ëåõóçò: üóï ðéï øçëÜ óå åêóöåíôïíßæåé óôçí ðåñßïäï ôçò «ÁêìÞò», ôüóï ðéï ìåãÜëç êáé ôñáõìáôéêÞ ç ðôþóç óôçí ðåñßïäï ôçò «¾öåóçò» ðïõ áêïëïõèåß.

ÊáëÜ, äåí ðñüóå÷áí;

Áõôü äåí ôï åß÷áí óêåöôåß ïé êáëïß ïéêïíïìïëüãïé ðïõ ðñïóëÜìâáíáí ïé ôñÜðåæåò íá ôïõò óõìâïõëåýïõí (êáé ïé ïðïßïé, óÞìåñá, óõìâïõëåýïõí ôïí ðñùèõðïõñãü ìáò); Äåí ôï åß÷áí óêåöôåß ïé ÊåíôñéêÝò ÔñÜðåæåò; Ãéáôß äåí ôïõò Ýâáæáí ÷Ýñé; Ïé ëüãïé åßíáé äýï, ï åîÞò Ýíáò: ôï ÷ñÞìá Ýñåå ôüóï êáôáññáêôùäþò ðïõ üðïéïò ôüëìáãå íá ðåé êÜôé, íá êñïýóåé êÜðïéïí êþäùíá êéíäýíïõ, åßôå óõíåéäçôïðïéïýóå üôé ôçí öùíÞ ôïõ ôçí Ýðíéãå ï á÷üò ôïõ åêêïëáðôüìåíïõ êÝñäïõò åßôå (óôéò óðÜíéåò ðåñéðôþóåéò ðïõ öþíáæå áñêåôÜ äõíáôÜ ãéá íá áêïõóôåß) áãíïåßôï åðéäåéêôéêÜ, Ý÷áíå ôçí äïõëåéÜ ôïõ, ÷áñáêôçñéæüôáí «ðáëéïìïäßôçò», «åêêåíôñéêüò», «óõíôçñçôéêüò, «áñéóôåñüò» êëð. Ôüóï áðëÜ.

ÕðÜñ÷åé êé Üëëïò Ýíáò ëüãïò, ðåñéóóüôåñï óôçí óöáßñá ôçò èåùñßáò, ï ïðïßïò ðáñïõóéáæüôáí ùò áðÜíôçóç óå ôÝôïéïõ åßäïõò åñùôÞìáôá áðü Êåíôñéêïýò Ôñáðåæßôåò (êáëÞ þñá áðü ôïí ê. ÐáðáäÞìï): Ç ðåðïßèçóç ôùí (êáèåóôùôéêþí) ïéêïíïìïëüãùí üôé ç áãïñÜ Ý÷åé ôïí ôñüðï ôçò íá áõôï-ñõèìßæåôáé. Ð.÷. ìðïñåß ïé ôñáðåæßôåò íá ìçí öïâïýíôáé ôçí ðôþ÷åõóç ôçò ôñÜðåæÜò ôïõò (áðü ôüôå ðïõ ïé ôñÜðåæåò Ýãéíáí åôáéñåßåò ðåñéïñéóìÝíçò åõèýíçò) üìùò, óêåöôüôáí ï èéáóþôçò ôçò áãïñÜò, ïé ðéóôùôÝò ôùí ôñáðåæþí, ïé ïðïßïé êéíäõíåýïõí íá ÷Üóïõí ôá ÷ñÞìáôÜ ôïõò (óå ðåñßðôùóç ðïõ ðôù÷åýóïõí), èá áóêïýí de facto Ýëåã÷ï óôéò ðñáêôéêÝò ôùí ôñáðåæéôþí. Ðþò; Áñíïýìåíïé íá äáíåßóïõí ôñáðåæßôåò ðïõ ôï «ðáñáêÜíïõí» ìå ôçí ìü÷ëåõóç. Ðïý ôÝôïéá ôý÷ç; Áõôü ìðïñåß íá óõíÝâáéíå ìÝ÷ñé ôï 1929-1933. ÌåôÜ ôçí ôñáõìáôéêÞ åìðåéñßá ôùí ìáæéêþí ëïõêÝôùí óôéò ôñÜðåæåò, üëïé ãíþñéæáí üôé ôï êñÜôïò, ç ÊåíôñéêÞ ÔñÜðåæá, äåí èá áöÞóåé ðïôÝ ôéò ôñÜðåæåò íá êëåßóïõí Þ, ôï ßäéï åßíáé, íá áöÞóïõí áðëÞñùôïõò ôïõò ðéóôùôÝò ôïõò. (Äåí âëÝðåôå ìå ôé ìáíßá åðéìÝíåé óÞìåñá ç ÅÊÔ üôé ïé éñëáíäïß öïñïëïãïýìåíïé, ðïõ äåí Ýöôáéîáí óå áðïëýôùò ôßðïôá, ðñÝðåé íá áðïðëçñþíïõí ãéá ôá åðüìåíá 20 ÷ñüíéá ôá ÷ñÝç ôùí ðôù÷åõìÝíùí éäéùôéêþí ôñáðåæþí;) ¸ôóé, ëïéðüí, ïé ôñáðåæßôåò, áíåîÝëåãêôïé ôüóï áðü ôïõò ìåôü÷ïõò ôïõò üóï êáé áðü ôïõò ðéóôùôÝò ôïõò, åß÷áí êÜèå ëüãï íá äáíåßæïíôáé ìå ôñüðï ðïõ ïýôå ôï åëëçíéêü äçìüóéï äåí Ý÷åé êÜíåé...

×áìÝíïé êáé êåñäéóìÝíïé

Ôçí åðï÷Þ ôçò öïýóêáò, ïé äéåõèýíïíôåò ôéò ôñÜðåæåò ü÷é ìüíï äåí áíôéìåôþðéæáí ôçí êñéôéêÞ êáé ôïí Ýëåã÷ï ôùí ìåôü÷ùí êáé ôùí ðéóôùôþí ôïõò áëëÜ, êé åäþ åßíáé ç ïõóßá, ìÝôï÷ïé êáé ðéóôùôÝò ôïõò ÷åéñïêñïôïýóáí ðåñéóóüôåñï üóï ðéï ìåãÜëï óõíôåëåóôÞ ìü÷ëåõóçò åðÝëåãáí. Åðñüêåéôï ãéá Ýíá áðßóôåõôï öáãïðüôé Üíåõ ñßóêïõ (ôïõëÜ÷éóôïí ãéá ôïõò óõììåôÝ÷ïíôåò óå áõôü). ¼óï ôá ðñÜãìáôá ðÞãáéíáí êáëÜ (ç öïýóêá êáëÜ êñáôïýóå), ìåãáëýôåñïò óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóçò óÞìáéíå ìåãáëýôåñá êÝñäç, åëêõóôéêüôåñá ìåñßóìáôá, ðá÷õëüôåñïõò õðåñ-ìéóèïýò. Êé áí åñ÷üôáí ç Ðôþóç (üðùò êáé Þñèå), ïýôå ãÜôá ïýôå æçìéÜ: Ï ëïãáñéáóìüò èá ðëçñùíüôáí áðü ôï ãêïõâÝñíï (äçëáäÞ ôïí ôáëáßðùñï ôïí öïñïëïãïýìåíï) êáé áðü ôçí ÊåíôñéêÞ ÔñÜðåæá.

Åí ïëßãïéò, áí êÜðïéïò äéÜâïëïò Þèåëå íá ó÷åäéÜóåé Ýíá ôñáðåæéêü óýóôçìá ôáãìÝíï óôï íá äçìéïõñãÞóåé óõíèÞêåò ôåñÜóôéáò Êñßóçò, äåí èá ìðïñïýóå íá êÜíåé êÜôé êáëýôåñï áðü áõôü ôï ïðïßï, øåõäåðßãñáöá, ÷áñáêôçñßæåôáé «óýã÷ñïíï óýóôçìá éäéùôéêþí ôñáðåæþí»... Ðïéïò êåñäßæåé áðü áõôü; Ðïéïò ÷Üíåé; Åßíáé ðñïöáíÝò üôé ÷Üíåé ç êïéíùíßá óôï óýíïëü ôçò. Ðïéïé êåñäßæïõí; Äýï åßíáé ïé óõíïìïôáîßåò ôùí êåñäéóìÝíùí áðü áõôü ôï áëéóâåñßóé éäéùôéêÞò êáé äçìüóéáò äéáöèïñÜò:

Ðñþôïí, ïé âñá÷õðñüèåóìïé åðåíäõôÝò óå ôñáðåæéêÜ (ü÷é êñáôéêÜ) ïìüëïãá êáé ìåôï÷Ýò. Ôá ôåëåõôáßá åßêïóé ÷ñüíéá, Ý÷åé åêëåßøåé ôï åßäïò ôùí ìáêñïðñüèåóìùí ìåôü÷ùí. Ùò åðß ôï ðëåßóôïí, ïé ìåôï÷Ýò ôùí ôñáðåæþí ðùëïýíôáé ôï ðïëý ìåñéêïýò ìÞíåò (óõíÞèùò ìåñéêÝò ìÝñåò) áöïý áãïñáóôïýí. ¸íá ïëüêëçñï ðáñáôñáðåæéêü óýóôçìá Ý÷åé óôçèåß óôçí âÜóç ôùí ðïëý âñá÷õðñüèåóìùí áãïñþí êáé ðùëÞóåùí ôñáðåæéêþí ìåôï÷þí, ôá ëåãüìåíá hedge funds (ôá ïðïßá êåñäïóêïðïýí óôïé÷çìáôßæïíôáò óôéò ìéêñÝò áõîïìåéþóåéò ôùí ôéìþí ôùí ìåôï÷þí, éäßùò ôïõ ôñáðåæéêïý ôïìÝá). ÊÜôé áíôßóôïé÷ï «ðáßæåôáé» êáé ìå ôá ïìüëïãá Ýêäïóçò ôùí éäéùôéêþí ôñáðåæþí. Ãéá íá ôï ðù áðëÜ, ç áõîçìÝíç ìü÷ëåõóç öÝñíåé êáé áõîçìÝíåò äéáêõìÜíóåéò óôéò ôéìÝò ôùí ìåôï÷þí êáé ôùí ïìïëüãùí ôùí ôñáðåæþí. ÁõôÝò ïé äéáêõìÜíóåéò åßíáé ôï øùìïôýñé ôùí hedge funds.

Äåýôåñïí, ïé ìåãáëï-ìÝôï÷ïé ôùí ôñáðåæþí ðïõ åëÝã÷ïõí ôçí äéïßêçóç áðïìõæþíôáò ü÷é ôüóï ðïëý ìåãÜëá ìåñßóìáôá áëëÜ õðåñ-ìéóèïýò ðïõ ïé ßäéïé äßíïõí óôïõò åáõôïýò ôïõò êáé ôá ëïéðÜ «ïöÝëç» ðïõ, åî ïñéóìïý, ãåýåôáé üðïéïò äéá÷åéñßæåôáé ôçí «ñïÞ ôïõ ÷ñÞìáôïò».

Êáé ôþñá; Ç åðßóçìç Ýêöáíóç

ÁõôÝò ôéò ìÝñåò êëåßíåé áðü ôçí êõâÝñíçóç ÐáðáäÞìïõ ôï ìÝãá èÝìá ôçò åðáíáêåöáëáéïðïßçóçò ôùí ôñáðåæþí. ÅðéóÞìùò, ôï èÝìá ôßèåôáé ùò åîÞò: Ôï åëëçíéêü äçìüóéï áèÝôçóå ôéò õðï÷ñåþóåéò ôïõ ðñïò ôéò ôñÜðåæåò. ÁíáãêÜæïíôÜò ôéò íá êïõñÝøïõí ôï 53% ôçò ïíïìáóôéêÞò áîßáò ôùí äáíåßùí ôïõò ðñïò ôï äçìüóéï, ôéò Ýöåñå óå äýóêïëç èÝóç. ¸ôóé þóôå íá ìçí öáëéñßóïõí, êáé íá äþóïõí êáé êáíÝíá äÜíåéï óå åðé÷åéñÞóåéò êáé íïéêïêõñéÜ (áíáóôÝëëïíôáò ôçí óôÜóç äáíåßùí ðïõ Ý÷åé «óôåãíþóåé» ôçí áãïñÜ), ôï êñÜôïò ìáò èá äáíåéóôåß áðü ôï EFSF, áõîÜíïíôáò Ýôóé ôï äçìüóéï ÷ñÝïò êé Üëëï, ãéá íá ôá äþóåé óôéò ôñÜðåæåò. Êé åðåéäÞ åßíáé ðáñÜíïìï íá äþóåé êåöÜëáéá óôéò ôñÜðåæåò ÷ùñßò áíôÜëëáãìá êÜðïéá ðåñéïõóéáêÜ óôïé÷åßá ôùí ôñáðåæþí (êáèþò ôï êñÜôïò äåí äéêáéïýôáé, ôïõëÜ÷éóôïí åðéóÞìùò, íá äùñßæåé áìýèçôåò ðåñéïõóßåò óå áíþíõìåò åôáéñåßåò), èá ðñÝðåé íá ëÜâåé ìåôï÷Ýò ôùí ôñáðåæþí. ¼ìùò áõôü óõíåðÜãåôáé ìåñéêÞ êñáôéêïðïßçóç. Êé åðåéäÞ, ëÝãåôáé, ç êñáôéêïðïßçóç ôùí ôñáðåæþí åßíáé ü,ôé ÷åéñüôåñï ìðïñåß íá óõìâåß, ï ê. ÐáðáäÞìïò êáé ïé óýìâïõëïß ôïõ (ìå âáóéêü óýìâïõëï ùò ðñüôéíïò Ýììéóèï óýìâïõëï ìßáò åê ôùí ðôù÷åõìÝíùí, õðü áíáêåöáëáéïðïßçóç, ôñáðåæþí) ðáó÷ßæïõí íá âñïõí ìéá öüñìïõëá Ýôóé þóôå ïé ìåôï÷Ýò ðïõ èá ðÜñåé ôï äçìüóéï ùò áíôÜëëáãìá ãéá ôá íÝá ÷ñÝç ðïõ öïñôþíåé óôçí ðëÜôç ôïõ öïñïëïãïýìåíïõ åê ìÝñïõò ôùí ôñáðåæþí äåí èá äßíïõí óôï äçìüóéï äéêáßùìá óõììåôï÷Þò óôçí äéïßêçóç. Ìå áðëÜ ëüãéá, ôï äçìüóéï èá ðÜñåé ìåôï÷Ýò ðïõ ôåëéêÜ äåí èá åßíáé áêñéâþò... ìåôï÷Ýò.

Ôï áðå÷èÝò ðáé÷íßäé ôùí çìåñþí

Ïé ôñÜðåæåò ðñÝðåé íá áíáêåöáëáéùèïýí. Áõôü èá Þôáí áðáñáßôçôï áíåîÜñôçôá áðü ôï «êïýñåìá» ôïõ äçìüóéïõ ÷ñÝïõò. Ï óõíôåëåóôÞò ìü÷ëåõóÞò ôïõò Þôáí ôÝôïéïò (âë. ðéï ðÜíù) ðïõ ìéá ïéêïíïìéêÞ ýöåóç ôçò ôÜîçò ôïõ -5% ãéá ìéá ìüíï ÷ñïíéÜ èá ôéò ïäçãïýóå, Ýôóé êé áëëéþò, óôçí ðôþ÷åõóç. ÐáñÜ ôï ãåãïíüò üôé ïé ôñÜðåæåò ëåéôïýñãçóáí êáôáóôñïöéêÜ (êáé áõôïêáôáóôñïöéêÜ) ãéá ðïëý êáéñü (èõìÜóôå ôá åïñôïäÜíåéá, ôá ïìüëïãá ôïõ åëëçíéêïý äçìïóßïõ ðïõ áãüñáæáí óáí íá Þôáí óïêïëáôÜêéá;), êáé óðáôÜëçóáí âïõíÜ êåñäþí óôïí âùìü ôçò ìü÷ëåõóçò, êáìßá êïéíùíßá äåí ìðïñåß íá óõíÝëèåé, êáëþò Þ êáêþò, áí äåí âãïõí áðü ôçí ìáýñç ôñýðá ïé ôñÜðåæÝò ôçò.

Ç áíáêåöáëáßùóç äåí ìðïñåß íá ãßíåé, âÝâáéá, áðü éäéùôéêÜ êåöÜëáéá. Ðïéïò åðåíäõôÞò ñß÷íåé ôá ÷ñÞìáôÜ ôïõ óå ìéá ìáýñç ôñýðá, áðü ôçí ïðïßá äå èá ôá îáíáðÜñåé ðïôÝ; Êáíåßò. Íá ãéáôß ç Åõñþðç áðïöÜóéóå íá êÜíåé áõôü ðïõ êÜðïéïé öùíÜæïõìå üôé Ýðñåðå íá Ý÷åé ãßíåé ðñéí äõï ÷ñüíéá: ç åðáíáêåöáëáéïðïßçóç ôùí ôñáðåæþí ìå äçìüóéï, åõñùðáúêü ÷ñÞìá. Áõôü, ôåëéêÜ, áðïöáóßóôçêå íá ãßíåé, Ýóôù êáé êáèõóôåñçìÝíá. ×ñÞìáôá ðïõ äáíåßæåôáé ôï EFSF åê ìÝñïõò ïëüêëçñçò ôçò åõñùæþíçò, èá äïèïýí óôéò ôñÜðåæåò ü÷é ùò äáíåéêÜ áëëÜ ùò «Ýã÷õóç» íÝùí êåöáëáßùí. [Ìçí îå÷íÜìå üôé ï ðôù÷åõìÝíïò äåí óþæåôáé ìå íÝá äÜíåéá – êåöÜëáéá ÷ñåéÜæåôáé.]

Ôï åñþôçìá, ëïéðüí, äåí åßíáé áí èá ðñÝðåé íá ãßíåé «ìåôÜããéóç» êåöáëáßùí áðü ôï åõñùðáúêü äçìüóéï óôéò éäéùôéêÝò ôñÜðåæåò. Áõôü åßíáé (êáé ðñÝðåé íá åßíáé) äåäïìÝíï. Ôï åñþôçìá åßíáé: Ìå ôé áíôáëëÜãìáôá; Ç Üðïøç ðïõ ðáó÷ßæïõí íá ðåñÜóïõí óôçí êïéíÞ ãíþìç ôñáðåæßôåò êáé êõâÝñíçóç åßíáé üôé ôá áíôáëëÜãìáôá ðñÝðåé íá åßíáé ôÝôïéá ðïõ íá áðïöåõ÷èåß, ðÜóç èõóßá, ç êñáôéêïðïßçóç ôùí ôñáðåæþí. Êé åðåéäÞ óôçí ÅëëÜäá, ç ëÝîç «êñÜôïò» äåí ç÷åß ðïëý ÷åéñüôåñá áðü ôçí ëÝîç «ìáößá», ï êüóìïò ôåßíåé íá áðïäå÷èåß áõôÞ ôçí Üðïøç. Ôçí Üðïøç ðïõ ëÝåé üôé ôï êñÜôïò ðñÝðåé, ùò áíôÜëëáãìá, íá ðÜñåé åßôå «ïìïëïãßåò» åßôå ìéá Üëëç ìïñöÞ ìåôï÷þí ðïõ äåí äßíïõí óôïí êÜôï÷ü ôïõ äéêáßùìá óõììåôï÷Þò Þ åëÝã÷ïõ ôçò äéïßêçóçò.

Áí áõôÞ ç «Üðïøç» ðåñÜóåé, ï åëëçíéêüò ëáüò èá Ý÷åé, Üëëç ìéá öïñÜ, óõíáéíÝóåé óôéò ñáäéïõñãßåò ìéáò áñðáêôéêÞò äéáðëåêüìåíçò óõììá÷ßáò êñÜôïõò êáé åðéôÞäåéùí éäéùôþí ðïõ óôü÷ï Ý÷ïõí ôçí äéáöýëáîç ôùí óõìöåñüíôùí ôïõò åíáíôßïí ôüóï ôïõ êïéíùíéêïý óõíüëïõ üóï êáé ôùí ôñáðåæþí ôçò ÷þñáò. Áí ç êõâÝñíçóç ÐáðáäÞìïõ, óôçí åêðíïÞ ôçò, ðåñÜóåé ôçí åðáíáêåöáëáéïðïßçóç ôùí ôñáðåæþí ìå ôñüðï ðïõ áöÞíåé óôï áðõñüâëçôï ôçí äéáðëïêÞ ìåôáîý ôùí ìåôü÷ùí, äéåõèõíôþí, êáé ðéóôùôþí ôùí ôñáðåæþí ç ïðïßá ôéò Ýñéîå óôïí ãêñåìü (ôçí ïðïßá ðåñéÝãñáøá ðéï ðÜíù), èá Ý÷åé êáôáöÝñåé ôï ìåãáëýôåñï ðëÞãìá óôï ìÝëëïí ôçò åëëçíéêÞò ïéêïíïìßáò ìåôÜ ôï Ìíçìüíéï. Áí ìéá ôÝôïéá ôåñÜóôéá áðïôõ÷ßá ôçò äéïßêçóçò ôùí ôñáðåæþí ìáò äåí ïäçãÞóåé óôçí áðþëåéá ôçò åîïõóßáò åðß ôùí ôñáðåæþí ôùí ìåãáëï-ìåôü÷ùí-äéåõèõíüíôùí ðïõ óõììåôåß÷áí ìå ôüóç ÷áñÜ êáé åõåîßá óôï öáãïðüôé ôçò ìü÷ëåõóçò, ç êõâÝñíçóç èá Ý÷åé óôåßëåé ôï åîÞò ìÞíõìá óôïõò ôñáðåæßôåò: ÎáíáèñÝøôå ôï ôÝñáò ôçò ìü÷ëåõóçò – ï öïñïëïãïýìåíïò, áí ü÷é ï ¸ëëçíáò ôüôå óßãïõñá ï Åõñùðáßïò, åäþ åßíáé!

Åðßëïãïò: Ï èñßáìâïò ôçò Ðôù÷ïôñáðåæïêñáôßáò åðß ôïõ êáðéôáëéóìïý

ÌÝóá óôçí áãùíßá ôïõ «óõóôÞìáôïò» ìåãáëï-ìåôü÷ùí ôùí ôñáðåæþí, ðéóôùôþí ôùí ôñáðåæþí êáé ôùí õðïôéèÝìåíùí ñõèìéóôþí ôùí ôñáðåæþí (äçëáäÞ ôùí êõâåñíþíôùí ðïõ ðáó÷ßæïõí íá äéáôçñÞóïõí ìéá «óõãêéíçôéêÜ» óôåíÞ ó÷Ýóç ìå ôïõò ôñáðåæßôåò) íá ìçí ÷Üóïõí ôïí Ýëåã÷ï áõôÞò ôçò ÷Þíáò ðïõ ãåííÜ ôá ÷ñõóÜ áõãÜ, áêïýìå ôïõò åêðñïóþðïõò ôïõò óôá ÌÌÅ, óôçí ÂïõëÞ êëð íá áðïôñïðéÜæïíôáé ìå ôçí éäÝá üôé ôï êñÜôïò èá ðÜñåé êïéíÝò ìåôï÷Ýò ùò áíôÜëëáãìá ãéá ôá êåöÜëáéá ðïõ öïñôþíåôáé ùò íÝï ÷ñÝïò ãéá íá ôá äþóåé óôéò ôñÜðåæåò. Ðñüêåéôáé ãéá áíåßðùôç õðïêñéóßá.

ÊÜðïôå, ïé öéëåëåýèåñïé åðé÷åéñçìáôïëïãïýóáí åíáíôßïí ôùí êñáôéêïðïéÞóåùí óôçí âÜóç üôé Þôáí õðï÷ñåùôéêÝò, äçëáäÞ üôé ôï êñÜôïò óïõ Ýðáéñíå ôçí åðé÷åßñçóç ìå ôï Ýôóé èÝëù, óïõ Ýäéíå ìéá ãåëïßá áðïæçìßùóç êáé óå ðÝôáãå óôïí äñüìï. ¼ìùò ç óçìåñéíÞ ðåñßðôùóç äéáöÝñåé ñéæéêÜ. Ôï êñÜôïò äåí Ý÷åé êáìßá üñåîç íá âÜëåé ÷Ýñé óôéò ôñÜðåæåò. Ïé ôñÜðåæåò æçôéáíåýïõí êåöÜëáéá áðü ôï êñÜôïò. Ìüíï ðïõ äåí èÝëïõí íá äþóïõí ùò áíôÜëëáãìá áõôü ðïõ ðñÝðåé: éäéïêôçóéáêÜ äéêáéþìáôá. ÐïôÝ Ýùò ôþñá äåí åß÷á áêïýóåé åðé÷åßñçìá åíáíôßïí ôùí éäéïêôçóéáêþí äéêáéùìÜôùí ôïõ äçìïóßïõ. Ãéáôß ðåñß áõôïý ðñüêåéôáé: Áðü ôçí ìßá ïé ôñÜðåæåò èá ðôù÷åýóïõí ÷ùñßò ôá êåöÜëáéá ôïõ äçìïóßïõ, êáé æçôïýí êåöÜëáéá áðü ôï äçìüóéï. Áðü ôçí Üëëç èÝëïõí íá ôá ðÜñïõí ÷ùñßò íá åßíáé ïýôå äáíåéêÜ (êáèþò äÜíåéá ðáßñíïõí áâÝñôá áðü ôçí ÅÊÔ, ìå åðéôüêéï 1%, ÷ùñßò íá ôéò óþæïõí, ðôù÷åõìÝíåò ïýóåò) ïýôå êáé íá áðïäßäïõí éäéïêôçóéáêÜ äéêáéþìáôá óôïõò öïñïëïãïýìåíïõò ðïõ äáíåßæïíôáé ãéá íá ôá ðÜñïõí.

¼óï ãéá ôï åðé÷åßñçìá üôé áí óõììåôÝ÷åé ôï äçìüóéï ðéï äõíáìéêÜ óôï ìåôï÷éêü êåöÜëáéï ôùí éäéùôéêþí ôñáðåæþí, ôüôå ïé ôñÜðåæåò èá ãßíïõí êñáôéêïäßáéôåò, äéåöèáñìÝíåò êáé áíáðïôåëåóìáôéêÝò, ç áðÜíôçóÞ ìïõ åßíáé ç åîÞò: ¼ðùò åßäáìå ðéï ðÜíù, åäþ êáé êáéñü, éäéùôéêÝò ôñÜðåæåò (ìå ôçí óùóôÞ Ýííïéá ôïõ åðéèåôéêïý ðñïóäéïñéóìïý) äåí õðÜñ÷ïõí. Óå ïëüêëçñï ôïí êüóìï, êáé éäßùò óôçí ÷þñá ìáò, ïé ôñÜðåæåò Ý÷ïõí ìåôáôñáðåß óå áñðáêôéêÜ ìïñöþìáôá éäéùôéêï-êñáôéêïý ÷áñáêôÞñá. Ïðüôå áò áöÞóïõìå ôéò áíïçóßåò ðåñß áíÜãêçò íá áðïöåõ÷èåß ç êñáôéêïðïßçóç ôùí éäéùôéêþí ôñáðåæþí. ÁõôÜ åßíáé ëüãéá ðïõ óêïðü Ý÷ïõí ôçí ôñïìïêñÜôçóç ôçò êïéíùíßáò þóôå íá óõíáéíÝóåé óôéò åðéôáãÝò ôçò Ðôù÷ïôñáðåæïêñáôßáò (Ýíá êáèåóôþò ðïõ äßíåé ôçí ìÝãéóôç åîïõóßá óôïõò ðéï ðôù÷åõìÝíïõò ôñáðåæßôåò) ç ïðïßá Ý÷åé õðïíïìåýóåé ðëÞñùò ôïí... êáðéôáëéóìü.

Ôé èá Ýðñåðå, ëïéðüí, íá óõæçôÜìå óÞìåñá; Èá Ýðñåðå íá óõæçôÜìå ü÷é ôï áí èá äïèïýí éäéïêôçóéáêÜ äéêáéþìáôá åðß ôùí ôñáðåæþí óôïõò öïñïëïãïýìåíïõò ðïõ äáíåßæïíôáé ãéá íá åðáíáêåöáëáéïðïéçèïýí ïé ôñÜðåæåò, áëëÜ ôé ìïñöÞ ðñÝðåé íá ðÜñïõí áõôÜ ôá äéêáéþìáôá þóôå êáé ïé ôñÜðåæåò íá ïñèïðïäÞóïõí êáé ç ïéêïíïìßá íá ðÜñåé áíÜóåò. Êé åðåéäÞ ïýôå êé åãþ (üðùò ïé ðåñéóóüôåñïé) äåí Ý÷ïõìå êáìßá åìðéóôïóýíç óôïõò êõâåñíþíôåò ìáò (ïýôå óôïõò óçìåñéíïýò ïýôå êáé óôïõò åðüìåíïõò), ìåôÜ ÷áñÜò íá óõæçôÞóïõìå ìéá óåéñÜ áðü êáéíïôüìåò, äçìïêñáôéêÝò, ôå÷íïêñáôéêÝò ëýóåéò. Ð.÷. áðü ôçí óôéãìÞ ðïõ ôá êåöÜëáéá Ýñ÷ïíôáé áðü ôï EFSF, ãéáôß íá ìçí ðÜñåé ôéò ìåôï÷Ýò ôùí ôñáðåæþí ôï…EFSF (ôï ïðïßï íá ìðïñåß íá ïñßóåé, êáôÜ ôï äïêïýí, Åõñùðáßïõò ôå÷íïêñÜôåò óôá ÄÓ ôùí ôñáðåæþí þóôå íá åêðñïóùðïýí ôá óõìöÝñïíôá ôùí Åõñùðáßùí ðïëéôþí ðïõ äáíåßóôçêáí áõôÜ ôá ÷ñÞìáôá); ÌÜëéóôá, êÜôé ôÝôïéï èá ìáò Ýäéíå ôçí äõíáôüôçôá íá áéôçèïýìå áðü ôçí ÅÅ ôá êåöÜëáéá áõôÜ íá ìçí âáñýíïõí ôï åëëçíéêü äçìüóéï ÷ñÝïò, ìéáò êáé ôá éäéïêôçóéáêÜ äéêáéþìáôá èá ðåñÜóïõí áð’ åõèåßáò óôçí åõñùæþíç.

Ëýóåéò õðÜñ÷ïõí ðïõ ïýôå åðéâñáâåýïõí ôçí õöéóôÜìåíç Êëåðôïêñáôßá ìåôü÷ùí-äéåõèõíôþí-ðïëéôéêþí ïýôå êáé ïäçãïýí ôéò ôñÜðåæåò óôçí áãêáëéÜ ôïõ åëëçíéêïý äçìïóßïõ. ¼óïé üìùò óÞìåñá êüðôïíôáé ãéá ôïí êßíäõíï «êñáôéêïðïßçóçò» ôùí ôñáðåæþí, êáé üóïé äéáðñáãìáôåýïíôáé ìáæß ôïõò óôï Ìáîßìïõ, ðñïóöÝñïõí ÷Ýñé âïÞèåéáò óôçí Ðôù÷ïôñáðåæïêñáôßá ðïõ åðéâïõëåýåôáé ôüóï ôçí åëëçíéêÞ ïéêïíïìßá üóï êáé ôéò åëëçíéêÝò ôñÜðåæåò.

AΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

antenapoume-4-

• Guest
δεν ψαχνω για βεβαιοτητες αδερφε σ αυτα που ελεγα ετσι και αλλιως αυτα ειναι περασμενα σχεδον για ολους.εδω σε 15 χρονια θα μας παρουσιαζουν το ζαγορακη σαν σωτηρα του ΠΑΟΚ και τα παιδια μας θα μιλανε για μεγαλο ΠΑΟΚτση παραγοντα.οταν απλα τα παθη σβηνουν μπορεις να δεις καποια πραγματα ουδετερα.ετσι και αλλιως δε θελω να κανω <<πολιτικες>> κουβεντες.μεχρι πριν καποια χρονια πιστευα πως μονη πολιτικη δυναμη πλεον σ αυτο τον τοπο ηταν ο ΠΑΟΚ ως ιδεολογια και νοοτροπια αλλα καποιοι φροντισαν να το αλλαξουν αυτο

Offline spartiatis

• Αλλαγή
για το τελευταίο που είπες, εγω ακόμα το πιστευω  ;)

δεν έχει σβήσει τίποτα ακόμα! δε μπορεί να εχει σβήσει . . .

Offline nik.81

• Αποστολή
  • **

ψηφοδελτια σταυρωνα και ολη νυχτα καυλωνα

http://imf-fuck-off.blogspot.com/2012/04/blog-post_11.html

Offline KATISI4

• Αλλαγή
Mε ηρθε με εμαιλ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ,,,ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ MAIL..... ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΑΝΤΙ
ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΟΥΝ.

ΕΣΥ πού  ΗΣΟΥΝ???
Έχω  βουλιάξει κι εγώ μές τη συλλογική κατήφεια, μες την  κατάθλιψη...
Φοβάμαι, ανησυχώ, θλίβομαι, αναρωτιέμαι για το μέλλον  των παιδιών μου,
για το γκρέμισμα των ονείρων μου και των  μακρυχρόνιων προσπαθειών μου...

Αλλά ακόμα και αυτά καλύπτονται  από την βαθιά μου οργή...
Πού ήμουν όλα αυτά τα χρόνια εγώ;
Πού  ήσουν όλα αυτά τα χρόνια εσύ, εαυτέ μου;

Πού ήσουν όταν μας  κοροϊδευαν, μας ξεπουλούσαν,
μας πέταγαν τα πλαστικά όνειρα στη μούρη  κι εσύ τα κυνηγούσες;

Πού ήσουν όταν ο γιατρός σού ζητούσε το  φακελλάκι για να σε κάνει
καλά και αντί να τον καταγγείλεις τον  πούστη, τον πλήρωνες
αποκαλώντας τον "γιατρέ μου"

Πού ήσουν όταν  έβλεπες τους μεγαλοδικηγόρουςνα γίνονται μοντελάκια
ζωής στην  τηλεόραση
και να κόπτονται για το κοινό καλό και το δίκαιο,  δηλώνοντας 10,000
ευρώ εισόδημα...
"Πόσο καλά τα λέει ο πούστης..."  έλεγες

Πού ήσουν όταν έδινες το μπαξίσι στην πολεοδομία αντί να  του δώσεις
γροθιά στη μούρη του καργιόλη
αλλά μετά δεν θα έβγαινε η  άδεια της πολυπόθητης οικοδομής μικρό
λαμόγιο ελληνάρα...
Το σάλιο  σου γαργάρα και έδινες τη μιζούλα στον πολεοδόμο, στον
ικατζή που σου  έκανε τον έλεγχο στην επιχειρησούλα σου,
στον εφοριακό που ανακάλυψε  τις δικές σου λαμογιές... Κάλλιο να
πληρώσεις 10 σε αυτόν παρά 50 στο  κράτος.

Πού ήσουν όταν έτρεχες στα γραφεία των βουλευτών για να  τους
παρακαλέσεις να βολέψουν το σπλάχνο σου,
το άχρηστο σπλάχνο σου,  που δεν κατάφερε να κάνει τίποτα περισσότερο
στη ζωούλα του από το να  γλύφει κατουρημένες ποδιές και βρώμικους
κώλους...

Πού ήσουν όταν  ανταγωνιζόσουν στις συγκεντρώσεις των προβάτων (ωπ!
κομμάτων ήθελα να  πω),
με τους λοιπούς "συντρόφους" για το ποιος θα σηκώσει τη  μεγαλύτερη σημαία...

Πού ήσουν όταν ξελαρυγγιαζόσουν λαμόγιο για  το δίκαιο του λαού,
πηδώντας πάνω κάτω μόλις έβλεπες φακό
για να  σιγουρευτείς ότι θα σε δει ο πολιτευτής που θα σε βάλει
εποχιακό, συμβασιούχο στο δήμο...
άλλος ένας στην πλάτη των υπολοίπων που θα  καθαρίζει φασόλια στο οκτάωρό του
(όχι ρε!!! πλέον μπαίνεις στο  φέισμπουκ, έχεις εξελιχθεί)

Πού ήσουν μικρομεγαλεπιχειρηματία  όταν μαγείρευες τα δικά σου βιβλία
για να πληρώσεις λιγότερα,
για να  πάρεις το τέρας SUV που θα κάλυπτε τη μικροτσούτσουνη ύπαρξή
σου με το  μέγεθός του...

Πού ήσουν μαντάμ σουσού όταν γελούσες σαν ηλιθία  στη δασκάλα του
παιδιού σου, που μαλακίες έμαθε,
μαλακίες το μαθαίνει,  όταν αναγνώριζες τις μαλακίες που κάνουν στο
παιδί, αλλά πού να τρέχεις  τώρα έχεις κι άλλες δουλειές...
Αλλωστε το παιδί θα το στείλουμε στο  Λονδίνο να σπουδάσει...
εκεί θα καλυφθούν όλες οι ανεπάρκειες του  δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος...

Πού ήσουν συνδικαλιστή της  πλάκας και του ελέους
όταν με τη δύναμη που σου δίνει το ότι  βολεύτηκες σε μια γαμημένη
δημόσια επιχείρηση,
κατέβαζες τους  διακόπτες μιας ολόκληρης χώρας,
δημιουργώντας τόσα προβλήματα,
ίσα  για να διαμαρτυρηθείς/εκβιάσεις για τα δικά σου  μικροσυμφέροντα...

Πού ήσουν όταν το ελληνικό όνειρο έσκασε  μύτη;
αγόραζες πορτοκαλιές εφημερίδες λαμόγιο και έπαιζες  χρηματιστήριο λες
και είναι λοτταρία...
Πού ήσουν όταν εταιρείες  ανύπαρκτες, με ένα γραφειάκι 2χ3 και 1 άτομο
προσωπικό,
χτύπαγαν  λίμιτ απ κάθε μέρα...
Πού ήσουν όταν έπαιρνες μετοχοδάνεια και  υποθήκευες τα χωραφάκια του παππού,
πιστεύοντας ότι θα γίνεις  πλούσιος σε ένα μήνα (και πολύ λέω)...

Πού ήσουν όταν το χέρι σου  πετάει τα σκουπίδια, δεξιά και αριστερά
μέσα στο δάσος,
όταν γεμίζεις  τις παραλίες αποτσίγαρα και πλαστικά ποτήρια φραπέ (όχι
φραπέ ρε πια,  φρέντο έλεος, πού ζεις;)
Πού ήσουν όταν το παιδί σου ουρλιάζει στο  αυτί του διπλανού,
αδιαφορώντας για την ύπαρξή του (όλοι να καούν ρε,  εγώ θα φάω τα
κεφτεδάκια μου και είμαι μια χαρά...  γκρααααααου)

Πού ήσουν όταν έβλεπες τα σκάνδαλα να σκάνε το ένα  μετά το άλλο...
όταν οι θρησκευτικοί "άρχοντες"
αποδεικνύονταν  κοσμικότεροι των κοσμικών απατεώνων...
σταμάτησες να παντρεύεσαι, να  βαφτίζεις, να συμμετέχεις στα κοινά της
εκκλησίας επρος ένδειξιν της  αηδίας σου;
σιγά ρε.. όπου γάμος και χαρά η Βασίλω  πρώτη...

Πού ήσουν όταν η χώρα σου καιγόταν απ' άκρη σε  άκρη...
πού ήσουν όταν λίγο έλειψε να χαθεί η Ολυμπία,
πήρες το  τριχίλιαρο πρόβατο και έσκασες...
τουμπεκί ψιλοκομμένο... και ναι!  τους ξαναψήφισες.. ξανά και ξανά και ξανά...

Πού ήσουν όταν τα  ροζ πλημμύρισαν τη ζωή σου...
έσκυψες κι εσύ στην κλειδαρότρυπα αυτό έκανες..
τι είπε, τι έκανε, πήρε καλά την πίπα;
και για το πάπλωμα  κουβέντα κανείς... για την ταμπακέρα σιωπή...

Όλοι βολεμένοι στον  μικρόκοσμό τους.. .ποιος θα έχει την πιο μεγάλη τζιπούκλα,
την πιο  γαμάτη γκόμενα, την πιο σικ γυναίκα, τα πιο όμορφα παιδιά...
τις πιο  καλές σπουδές, το πιο γαμάτο σπίτι, το πιο μεγάλο τζάκι, το
πιο άνετο  σαλόνι,
το πιο βαθύ καναπέ, την πιο μεγάλη πλασμα(τική) τηλεόραση, το  πιο
σύγχρονο ηχοσύστημα...
τις πιο σικάτες διακοπές, τις πιο χλιδάτες  αποδράσεις, τις πιο
γκλαμουράτες εξόδους...

Και δανειζόσουν  λαμόγιο, δανειζόσουν...
όχι χρήμα... χρόνο δανειζόσουν...
Και  απλά ο χρόνος τέλειωσε...
Κάποτε θα ερχόταν η ώρα... νομοτελειακό  είναι....

Τώρα μη φωνάζεις λαμόγιο, απατεωνίσκε...
Αποδέξου  και μη φωνάζεις...
Γιατί ΦΤΑΙΣ για ΟΛΑ...
ΕΣΥ  ΦΤΑΙΣ...
ΕΓΩ ΦΤΑΙΩ...

Καιρός είναι να κάνουμε μια καλή  αυτοκριτική...
να πούμε εγώ φταίω και να δούμε πώς θα  καθαρίσουμε
τα σκατά που ΕΜΕΙΣ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ...
τα σκατά που ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ & ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ  ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ γιατί είμαστε και(ΠΟΛΥ!)
λίγο  ΜΑΛΑΚΕΣ...

που εμείς ΑΦΗΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ...

Σταμάτα  λοιπόν τις κορώνες,
κατέβασε τους τόνους της "δίκαιης αγανάκτησής"  σου
& σκέψου τη δική σου συμμετοχή, τα δικά σου λάθη...

ΕΛΛΗΝΑΡΑ ε  ΕΛΛΗΝΑΡΑ !!!!!!!

baron

• Guest
Εντελώς πληροφοριακά και για όσους ψάχνουν όλα και τα πάντα:

Σήμερα στο γερμανικό SPIEGEL ONLINE είναι θέμα η παραγραφή του Δόκτορα της Μαργαρίτας Μαθιόπουλου

http://www.spiegel.de/unispiegel/studium/0,1518,828132,00.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63594337

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=104650

πια είναι η κυρια για όσους δεν γνωρίζουν:

Από το 2000-2001 ήταν προεδρεύων της ομάδας εργασίας του υπουργείου Άμυνας για το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεις  του ελληνικού Στρατού 2000-2015

Μέχρι εδώ ίσως κανένα πρόβλημα.

Να όμως που πριν αναλάβει το προαναφερθέν πόστο των "φίλων" της... και χρονικά επικαλυπτόμενα  ήταν σύμβουλος του CEO της BAE Systems
Πιάς?E της εταιρίας που μας πούλησε το εκπληκτικό

BAE C4ISR

Μυρίζει τίποτα εδώ? Λέω εγώ τώρα..

Μπλέξαμε. Από όπου και να πιαστείς λερώνεσαι...

Offline spartiatis

• Αλλαγή

οσοι γουστάρετε τους φασίστες να τους πάρετε σπίτια σας

Offline lospsi

• Αποστολή
  • **
Ο Π.Α.Ο.Κ δεν ειναι δυο ωρες...πηγαινουμε και τελειωνει...Ο Π.Α.Ο.Κ εχει επιπτωση σε ολη μας τη ζωη!