Τους Σάκκο και Βανζέτι, τους δύο ιταλικής καταγωγής αναρχικούς εργάτες που δολοφονήθηκαν στο Σικάγο από το αμερικανικό δημόσιο την πρωτομαγιά του 1888, για να υπάρξει οχτάωρο και κυριακάτικη αργία, ήρθαν να αντικαταστήσουν συμβολικά στην κοινωνική αφήγηση οι δολοφονίες των δύο ναζί στο κρατίδιο της ΝΑ άκρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνοντας το τέλος των κοινωνικών κατακτήσεων του προπερασμένου αιώνα.
Το θυμικό μου λέει ότι όσα γίνονται είναι σε γνώση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Και αφού η εξέλιξη της μεταφοράς της ατζέντας βρίσκει και τις δύο μεριές σύμφωνες, τότε είτε την υποβοηθούν ενεργά, όπως κάνανε με τη Χούντα (το συγγνώμη όμως αυτή τη φορά από μέρους τους νομίζω δεν θα το ακούσουμε, όπως το ακούσαμε επί Κλίντον το 1997), είτε την ανέχονται ως παράπλευρη δραστηριότητα μιας "αδερφικού τύπου οργάνωσης", όπως είναι η ΕΥΠ. Προφανώς και δεν έχουν πρόβλημα να διώξουν το ελλαδιστάν από την ΕΕ, από τη στιγμή που έγινε το πλυντήριο των απωλειών της κρίσης και κρατήθηκε η κρίση σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Στα παπάρια τους τα 9 μύρια λιμοκτονούντων γραικών. Ο καστελοριζάτος διακυρηχτής της λιμοκτονίας Παπανδρέου τη γλύτωσε και τρώει στα καλύτερα ρεστοράν του πλανήτη. Και είναι πιο ασφαλής από ποτέ. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Σαμαρά και όποιο καραγκιοζάκι ψόφιο για λεζάντα τον αντικαταστήσει. Είτε τον λένε Τσίπρα (αρχηγός ιδρυματοποιημένου κόμματος πλέον, μετά την ήττα στις προηγούμενες εκλογές και το τσάκισμα της κοινωνίας που έφερε αυτή), είτε τον λένε Κασιδιάρη (που ανέκαθεν είχε το ρόλο του μπράβου του συστήματος). Απλά, όλ' αυτά είναι επίδειξη δύναμης των δυνάμεων της καθυστέρησης, που άλλοτε είναι οι κυπατζήδες, άλλοτε οι ίδιοι οι χρυσαυγίτες, άλλοτε ο Μπόμπολας και λοιποί ολιγάρχες με τους ιδιωτικούς τους στρατούς με κρατικά έξοδα.
Αλλά αυτά τα λέει το θυμικό μου και η πολιτική μου ανάλυση και περισσότερο βασίζονται σε αναλυτικά ερμηνευτικά εργαλεία και όχι σε κοινά αποδεκτά στοιχεία. Όταν όμως βλέπω πως όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν κι όχι να επιβιώσουν την κάνουν για το εξωτερικό, όταν το brain drain έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τότε ξέρω πως η κοινωνία καθηλώνεται στην καθυστέρηση και την υπανάπτυξη και ο φόβος της επιβίωσης θεριεύει για τους ανειδίκευτους είλωτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ευρωπαϊκό Γκουαντάναμο. Ο πόλεμος δεν χρειάζεται να ανακοινωθεί ή να έχει θύματα από μαχαίρι και ημιαυτόματα. Ο πόλεμος συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι ολοκληρωτικός. Το ότι παίζουνε με τα συναισθήματα των ειλώτων σε αυτήν την παρωδία δημόσιας σφαίρας που υπάρχει στη Γραικολάνδη, είναι σημείο του καιρού, ένας μπούσουλας για ναυτιλόμενους στα αβαθή του βούρκου της έκλειψης του υποκειμένου της ύστερης νεωτερικότητας. Γιατί όλοι εσείς που έχετε τ' αρχίδια και επιβιώνετε στον βούρκο, σας κλέβουν τη ζωή μέρα με τη μέρα - και μαζί μ' αυτήν και την ψυχή σας, που την πουλάνε στον διάβολο των αργυραμοιβών της Φρανκφούρτης. Τι σας περιμένει, το ξέρετε, αφού ακόμη κι αν δεν έχετε την ψυχή να αντισταθείτε, μπορείτε να το καταλάβετε. Το ψιθυρίζετε προς το παρόν μην πολυπιστεύοντάς το.