Author Topic: Κοινωνια, οικονομία - Η ώρα της ΠΙΠΑΣ...  (Read 180446 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

guest4

• Guest
Απ: Κοινωνια, οικονομία - Η ώρα της ΠΙΠΑΣ...
« Reply #380 on: November 07, 2010, 11:34:12 »
Η ώρα της πίπας έφτασε...

κατα τη γνώμη μου ένα πολύ καλό αρθρο που περιγράφει
με πολύ απλό τρόπο την πραγματικότητα είναι εδώ:

http://www.capital.gr/stoupas/?i=i05112010

Μνημόνιο ή χρεοκοπία;

Τι μας οδήγησε στο μνημόνιο

Πέρυσι το Νοέμβρη αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 12% και ότι η χώρα μέχρι τότε έδινε ψεύτικα στοιχεία στους εταίρους και τους δανειστές. Συνέπεια αυτού ήταν να ανέβουν τα επιτόκια και να γίνει αδύνατη η εξυπηρέτηση του χρέους.  Π.χ. ετήσιοι τόκοι χρέους 300 δισ.  ευρώ με 3% είναι 9 δισ. ευρώ και με 13% που είχαν φτάσει την Άνοιξη είναι 39 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των επιτοκίων για τη ελληνικό δημόσιο σήμανε και την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες, άρα η ύφεση είχε ξεκινήσει και για την ιδιωτική οικονομία.

Τελικά το έλλειμμα υπολογίστηκε ότι το 2009 ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ.

Έλλειμμα 15% του ΑΕΠ για την Ελλάδα σημαίνει μια διαφορά μεταξύ εσόδων εξόδων του δημοσίου προϋπολογισμού της τάξης των 36 δισ. ευρώ. Όπερ, αν π.χ.  είχαμε έσοδα 52 δισ. ευρώ, είχαμε έξοδα 86 δισ.

Οι επιλογές που είχαμε την Άνοιξη του 2010 ήταν Χρεοκοπία ή μνημόνιο... Τι σήμαινε όμως κάθε μια αυτές;

Η χρεοκοπία

Η πρώτη ήταν να δηλώσουμε αδυναμία και στάση πληρωμών και να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Αυτό θα είχε σαν συνέπεια το χάος. Χάος για τις ξένες τράπεζες και τους ξένους δανειστές που είχαν ελληνικά ομόλογα αλλά και χρεοκοπία για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν και έχουν δεκάδες δισ. σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Οι ομαλή ροή των εισαγωγών αγαθών θα διακοπτόταν, οι τράπεζες, τα σουπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα θα άδειαζαν και θα επικρατούσαν συνθήκες χάους, πανικού και αναρχίας.

Τα έσοδα του δημοσίου θα μειώνονταν δραστικά, αφού θα μειωνόταν κατακόρυφα και η οικονομική δραστηριότητα, οπότε το έλλειμμα θα μεγάλωνε αντί να μειωνόταν.  Φαύλος κύκλος...

Το δημόσιο δεν θα είχε να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους και να λειτουργήσει νοσοκομεία και σχολεία.

Βέβαια, με τον τρόπο αυτό οι δαπάνες του δημοσίου θα μειώνονταν δραστικά σε λίγους μήνες ή λίγες εβδομάδες, αλλά με ανεξέλεγκτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Λύση Νο 2: Το μνημόνιο

Το ΔΝΤ και η Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να μας δανείσουν 110 δισ. ευρώ για τρία χρόνια με 5%, υπό τον όρο να εφαρμόσουμε ένα μνημόνιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν τις πηγές των προβλημάτων μας.

Το έκαναν για να σώσουν τους δανειστές; Τα 110 δισ. ευρώ τα έδωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι με σκοπό και την αλληλεγγύη σε μια χώρα, αλλά και για να διαφυλάξουν τις δικές του τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία από τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Ο στόχος της κίνησης αλληλεγγύης, είναι η Ελλάδα σε τρία χρόνια να κάνει σταδιακά αυτά που θα αναγκαζόταν να κάνει ανεξέλεγκτα σε λίγες εβδομάδες. Ήτοι, σε τρία χρόνια να μειώσει δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα εκμηδενίζοντας το έλλειμμα. Έτσι να ξεκινήσει ένα κύκλο ανάπτυξης.

Ο άλλος στόχος ήταν να εκμηδενίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας στις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους λοιπούς δανειστές, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το βάρος οι φορολογούμενοι των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Είναι το ΔΝΤ στρατός κατοχής;...
Υπάρχουν απόψεις που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ σαν στρατό κατοχής ή πολιορκητικό κριό του νεοφιλελευθερισμού. Αυτές νομίζω οφείλονται στο γενικότερο κλίμα συνομωσιολογίας που ανθεί σε περιόδους κρίσης.

Το ΔΝΤ καταστατικά είναι μια προσπάθεια απάντησης της διεθνούς κοινότητας και της διακρατικής συνεργασίας στους νόμους της αγοράς.

Οι νόμοι της αγοράς λένε ότι όσο είσαι αξιόπιστος δανείζεσαι, αν δεν μπορείς να είσαι αξιόπιστος χρεοκοπείς αυτόματα με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για δανειστές και δανειζόμενο.

Το ΔΝΤ με κεφάλαια της διεθνούς κοινότητας, παρεμβαίνει μεταξύ προβληματικού μέλους και δανειστών και εξομαλύνει τις συνέπειες για τις δυο πλευρές. Φυσικά αυτό γίνεται με βάση την εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης (μείωσης εξόδων αύξησης των εσόδων... πώληση περιουσιακών στοιχείων κλπ) άρα  συνεπάγεται και  κοινωνικό κόστος.  Στο βαθμό που οι αναδιάρθρωση προκαλεί «πόνο» στο κοινωνικό σώμα, είναι εύκολο στους λαϊκιστές να δαιμονοποιήσουν το ΔΝΤ.

Ένα δείγμα της λαϊκίστικης παραπληροφόρησης  που κυριαρχεί είναι η ταύτιση του ΔΝΤ με το νεοφιλελευθερισμό. Αυτό είναι ψέμα. Οι νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα τα λύνουν οι αγορές με τους κανόνες τους. Ήτοι, όποιον δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος τον αφήνουμε να χρεοκοπήσει και να πληρώσει το κόστος των λαθών του. Το ίδιο υποστηρίζουν και για τους δανειστές.

Το ΔΝΤ είναι μια μορφής κρατικής (έστω διακρατικής) παρέμβασης και στρέβλωσης των κανόνων της αγοράς. Οι Αμερικάνοι ρεπουμπλικάνοι π.χ. είχαν αντιρρήσεις για την παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ανάλογες διαφορές μπορούμε να εντοπίσουμε στον τρόπο που αντέδρασαν χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία και λοιπή Ε.Ε.

Ποιος ευθύνεται για τη χρεοκοπία;

Η χρεοκοπία της χώρας το 2010 κατά τη γνώμη μου οφείλεται στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης κατά 80% και κατά 20% στη σύγχυση και τις άστοχες κινήσεις της τωρινής.  Η προηγούμενη κυβέρνηση από το 2004 μέχρι το 2008 αύξησε τις δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο κατά 80%. Το 2009-09 αντί να πάρει μέτρα έδινε ψεύτικα στοιχεία για το έλλειμμα και έκανε εκλογές.

Φυσικά τώρα οι ευθύνες για τους χειρισμούς εξόδου από την κρίση βαρύνουν την τωρινή κυβέρνηση, ειδικά αν πάμε σε εκλογές ή δεν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Για το χρεοκοπημένο μοντέλο της ελληνικής οικονομίας που εφαρμόστηκε από την μεταπολίτευση και μετά ευθύνεται κατά 80% ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η Ν.Δ. έχει ευθύνες γιατί, αντί να το αλλάξει, βολεύτηκε με αυτό για πελατειακούς λόγους.
Είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή;

Η γνώμη μου είναι ότι η επιστροφή στη δραχμή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Το καλάθι της νοικοκυράς σήμερα αποτελείται κατά 80% από εισαγόμενα προϊόντα και μια υποτίμηση θα είχε σαν συνέπεια την αντίστοιχη άνοδο του κόστους του.

Η λύση του ελληνικού προβλήματος είναι η μείωση του αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα με αποδέσμευση εργατικού δυναμικού που θα στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Για να γίνει όμως ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μεταξύ άλλων (γραφειοκρατία, υψηλοί φόροι, διαφθορά) να μειωθεί και το εργατικό κόστος.  Με την επιστροφή στην δραχμή η μείωση του εργατικού κόστους γίνεται εξωτερικά με την υποτίμηση. Με το Ευρώ η μείωση πρέπει να γίνει εσωτερικά με ονομαστική μείωση του μισθού.

Οι λαϊκιστές αρέσκονται στις υποτιμήσεις των νομισμάτων γιατί δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές οι μειώσεις των μισθών.

Αν δεν μειωθεί ο δημόσιος τομέας, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και δεν βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα, η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν μια τρύπα στο νερό. Αν είναι να γίνουν όλα αυτά, γιατί να ρισκάρουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης θα εγκαταλείψουμε ένα ασφαλές σκάφος που εξασφαλίζει σε φυσιολογικές συνθήκες, χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης της ανάπτυξης για χάρη μιας βάρκας που άγεται και φέρεται στα κύματα;

Η ανάπτυξη και ο Κέυνς...

Αριστεροί και δεξιοί πλέον παριστάνουν τους Κέυνσιανιστές. Ρίξτε κεφάλαια στην αγορά, υποστηρίζουν, για να αναθερμανθεί η ζήτηση και να πάρει εμπρός η οικονομία. Ακόμη και οι μαρξιστές που υποτίθεται ότι πιστεύουν στην σοβιετικού τύπου κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία, όπου το χρήμα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες συναλλαγής, έχουν γίνει όψιμοι και ως εκ τούτου ένθερμοι κέυνσιανιστές.  Άλλο μείγμα πολιτικής λέει και ο αντιμνημονιακός κύριος Σαμαράς, αλλά και σχεδόν σύσσωμο το κόμμα που κυβερνά του κ. Παπανδρέου.

Η όψιμη αυτή αγάπη για τον Κέυνς οφείλεται στις λαϊκίστικες ρίζες που κυριαρχούν σε σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όλοι θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά του λαού και των ψηφοφόρων, παρά να πουν ότι μόνο με θυσίες και μπορούμε να βγούμε από τη κρίση.

Ο Κέυνς υποστηρίζει ότι το κράτος ρίχνει λεφτά στην οικονομία με προσλήψεις και αυξήσεις μισθών δημόσια έργα κλπ. Τα χρήματα αυτά δημιουργούν ζήτηση και η ζήτηση βάζει εμπρός στην οικονομική ανάπτυξη κινητοποιώντας τις ανενεργές λόγω κρίσης παραγωγικές δυνάμεις.

Η θεώρηση αυτή προϋποθέτει χρήματα αλλά και παραγωγικές δυνάμεις (δηλ. εργοστάσια και θέσεις εργασίας που αργούν λόγω έλλειψης ζήτησης). Η Ελλάδα δεν έχει ούτε χρήματα, ούτε παραγωγικό ιστό, ζούμε κυρίως με εισαγόμενα, από αυτοκίνητα και εσώρουχα μέχρι φακές. Η χώρα πέρυσι είχε εξαγωγές λιγότερες από 20 δισ. και εισαγωγές κοντά στα 60 δισ. ευρώ.

Ακόμη και αν βρούμε τα χρήματα και τα μοιράσουμε να ξοδευτούν, αυτά θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στη Κίνα, τη Γερμανία και την Τουρκία κλπ.

Γιατί υποστηρίζεται αυτή η άποψη με τέτοιο φανατισμό από αριστερούς και δεξιούς; Γιατί είναι εύκολο να υφαρπάξεις την ψήφο κάποιου λέγοντας ότι από τη κρίση θα βγούμε ξοδεύοντας χρήματα που θα σου δώσω(λεφτά υπάρχουν), παρά κάνοντας οικονομία και αποδεχόμενοι μειώσεις μισθών.

Που βρίσκεται η έξοδος...

Στην μείωση των δαπανών του δημοσίου που είναι αντιπαραγωγικό και άντρο διαφθοράς. Τη μείωση των μισθών στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα (εσωτερική υποτίμηση) την διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση φόρων. Την προσέλκυση επενδύσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό (όχι με επιδοτήσεις γιατί προσελκύονται κυρίως απατεώνες), με την δημιουργία ευνοϊκού και φιλικού περιβάλλοντος.

Το κλίμα θα αλλάξει όταν οι Έλληνες που διαθέτουν αυτή τη στιγμή στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις 230 δισ. ευρώ θα νιώσουν ότι θα είναι καλύτερα να τις επενδύσουν στην πραγματική οικονομία παρά να βολεύονται με τους τόκους.

Όταν συμβεί αυτό θα έρθουν και οι ξένοι χωρίς fast track και ταρατατζούμ... και η χρεοκοπία να γίνει ένα κακό όνειρο που πέρασε...

Παραλειπόμενα

Αγορά: Από τη ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε να κάνουμε με μια άλλη μέρα.

Λίγο πολύ θα ξέρουμε αν το σενάριο για πρόωρες εκλογές τίθεται σε ισχύ, ακυρώνεται ή απλά ήταν μια μπλόφα που έπιασε ή δεν έπιασε τόπο...

Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι καλό σενάριο ούτε για την αγορά, ούτε για την χώρα που βρίσκονται αμφότερες σε «κώμα». Ήδη, μια πρώτη γεύση την πήραμε τις δυο τελευταίες εβδομάδες που τέθηκε σε ισχύ το σενάριο αυτό.

Από την άλλη πλευρά η ανεύθυνη αντιμνημονιολογία, στηριζόμενη στην υπόθεση ότι είχαμε και άλλες εναλλακτικές επιλογές, έχει δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πρόοδο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Την Δευτέρα θα ξέρουμε αν θα επαναληφθεί το θρίλερ της περασμένης Άνοιξης, όταν καθημερινά έφταναν δεκάδες ερωτήσεις για το πώς μπορούν να αποσυρθούν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το κακό σενάριο είναι να πάμε σε πρόωρες. Οι μεταρρυθμίσεις θα μείνουν πίσω, τα έσοδα να υστερήσουν περισσότερο και θα υπάρξει το ενδεχόμενο η τρόικα να μην εκταμιεύσει τις επόμενες δώσεις του πακέτου σωτηρίας.

Το καλό σενάριο είναι να μην πάμε σε εκλογές και, επειδή έχει γίνει σαφές σε κυβερνητικούς βουλευτές και συνδικαλιστές ότι οι όποιες αποφάσεις τους δεν είναι χωρίς κόστος και για τους ίδιους, να έχουμε λιγότερες αντιδράσεις, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει και να κλιμακώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πηγή:www.capital.gr

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
« Reply #381 on: November 07, 2010, 11:50:18 »
Ελεεινό άρθρο από τον γνωστό απολογητή των αγορών κ του συστήματος Κ.Στούπα. Δεν θα μπώ στον κόπο να αναλύσω το γιατί. Ο κ. Καζάκης (όπως κ άλλοι) το έχουν κάνει (πολύ καλύτερα απ'ότι θα το έκανα εγώ)
AΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Offline Català

• Αλλαγή
« Reply #382 on: November 07, 2010, 12:24:51 »
Με πρόλαβες αδερφέ. Τρόμος και όνειρα, η παλιά καλή συνταγή. Άρθρο-παραμύθι από την αρχή ως το τέλος, με ψέμματα, μισές αλήθειες, διαστρεβλώσεις και, το κυριότερο, "αθώες" παραλείψεις πολύ σημαντικών γεγονότων, βασικών αρχών, ιστορικών στιγμών και άλλων παραμέτρων της όλης υπόθεσης. Για ακόμα μια φορά οι ένθερμοι υποστηρικτές του κρατούντος μοντέλου οικονομίας αποτυγχάνουν οικτρά να προβούν σε στοιχειωδώς σωστή ανάλυσή του (τυχαία, λέω εγώ...).
Θα σχολιάσω μόνο το τελευταίο: βουίζει ο τόπος ότι έχουν κλείσει εκλογές, μάλλον στις 12-12, ασχέτως αποτελέσματος περιφερειακών εκλογών. Εκεί στο capital δεν ξέρουν τίποτα, ε;
Για γέλια

Offline HOMO PAOKUS

• Forum Admin
  • Βασικός
« Reply #383 on: November 07, 2010, 15:14:38 »
ΨΗΦΙΖΩ
ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

Offline gagas

• Αλλαγή
« Reply #384 on: November 07, 2010, 17:21:59 »

ΨΗΦΙΖΩ
ΠΑΟΚ
« Last Edit: November 07, 2010, 17:24:35 by Capricorn »

guest4

• Guest
« Reply #385 on: November 07, 2010, 21:31:53 »
Με πρόλαβες αδερφέ. Τρόμος και όνειρα, η παλιά καλή συνταγή. Άρθρο-παραμύθι από την αρχή ως το τέλος, με ψέμματα, μισές αλήθειες, διαστρεβλώσεις και, το κυριότερο, "αθώες" παραλείψεις πολύ σημαντικών γεγονότων, βασικών αρχών, ιστορικών στιγμών και άλλων παραμέτρων της όλης υπόθεσης. Για ακόμα μια φορά οι ένθερμοι υποστηρικτές του κρατούντος μοντέλου οικονομίας αποτυγχάνουν οικτρά να προβούν σε στοιχειωδώς σωστή ανάλυσή του (τυχαία, λέω εγώ...).
Θα σχολιάσω μόνο το τελευταίο: βουίζει ο τόπος ότι έχουν κλείσει εκλογές, μάλλον στις 12-12, ασχέτως αποτελέσματος περιφερειακών εκλογών. Εκεί στο capital δεν ξέρουν τίποτα, ε;
Για γέλια

Καλή η απαξίωση και η αμφισβήτηση (άλλωστε είναι της μόδας), αλλά να γραφαμε και κανα επιχείρημα
για το που είναι οι ανακρίβειες στο συγκεκριμένο άρθρο.
Ή ποιες είναι οι πηγές σου για τις εκλογες..Έτσι για να καταλάβω και γω ο αδαής..

Offline Català

• Αλλαγή
« Reply #386 on: November 07, 2010, 22:09:34 »
Καλά, μη χαλιέσαι κιόλας, δεν το έγραψες εσύ στην τελική. Εγώ για αυτόν τον μαλάκα γράφω. Ούτε αδαή σε είπα, ούτε σε ειρωνεύτηκα. Τώρα, ότι εσύ το βρίσκεις καλό κι εγώ το βρίσκω όπως το βρίσκω, είναι άλλη ιστορία. Μπορούμε να το αναλύσουμε μια άλλη φορά που θα έχω πιο πολύ χρόνο και όρεξη (υπάρχει πλούσιο υλικό και επιχειρηματολογία).
Ας αρκεστώ προς το παρόν σε κάτι πολύ μικρό: η επιχειρηματολογία του είναι ολόιδια με αυτή του μπατσόκ και του λάος, αν σου λέει κάτι αυτό. Θα μείνουμε από καύσιμα, δεν θα πετά η πολεμική αεροπορία (η οποία κάνει κανονικά 4ήμερη γιορτή και φέτος...), θα μπουκάρουν οι αγριάνθρωποι εξ ανατολών να μας βιάσουν τη μάνα και να μας κόψουν τα αρχίδια. Ούτε σε νηπιαγωγεία.
Βέβαια, θα μου πεις, τι περιμένεις από αυτό το περιοδικό, να πει για τους φόρους των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, ή για τα κέρδη των τραπεζών...
Όσο για τις εκλογές, οι ίδιοι τα λένε από προχτές στα κανάλια. Τώρα μπορεί να τα ξαναμαζέψουν, σε κανά δεκαήμερο ξανά μανά. Τους τράβηξε και το αυτί το δντ εξάλλου.

guest4

• Guest
« Reply #387 on: November 07, 2010, 22:25:36 »
Προσεξε,, Τα πράγματα είναι πολύ πολύ απλά..
Μου δανείζεις εσύ 10000 και συμφωνούμε να σου τα δώσω πίσω
σε ένα χρόνο.
Στην πορεία εγώ κάνω άστατη ζωή, ξοδεύω ασύστολα, δεν έχω έσοδα κλπ κλπ
και φτάνει η ώρα να σου τα γυρίσω πίσω, ελα όμως που δεν έχω σάλιο...
Θα πάω να δανειστώ από αλλού, για να σε ξεχρεώσω, αλλά έλα που μ' έχουν πάρει χαμπάρι
και οι άλλοι οι δανειστες.. Δε θα ανεβάσουν τα επιτόικια στο θεό?..

Εσύ πως θα αντιδράσεις?

Αυτη ειναι η κατασταση στο μπουρδελο μας. Το ποιος ευθύνεται γι αυτή τη κατάσταση
δε θέλει μυαλό να καταλάβεις..

Αυτό το οικονομικό μοντέλο, καλώς ή κακώς (κακώς για μένα) επικρατεί από το 16ο αιώνα και πέρα.
Μόνο με βίαιο τρόπο μπορεί να αλλάξει.

Το θέμα είναι πως εσύ μπορείς να προσαρμοστείς σ' αυτό ή στην καλύτερη να το εξανθρωπίσεις.
Να το καταπολεμήσεις με ειρηνικό τρόπο αποκλείεται.

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
« Reply #388 on: November 07, 2010, 22:44:26 »
guest ρίξε μια ματιά πιό πάνω σε αυτά που γράφει ο καζάκης. Μάλλον θα αναθεωρήσεις από το χιλιομασημένο παραμυθάκι που μας πασάρουν.

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
« Reply #389 on: November 10, 2010, 12:24:31 »
Και οι... διάδρομοι έχουν προνόμια
Ο συνεργάτης του «Κ» πέρασε εβδομάδες στο «ναό» της Δημοκρατίας και κατέγραψε πολλά από αυτά που απαξιώνουν το θεσμό και προκαλούν το κοινό αίσθημα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ / φωτογραφιες ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Πρωτοπήγα στη Βουλή, στις 4 Μαΐου, μία μέρα πριν από την ψήφιση του μνημονίου. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο, βουλευτές, υπάλληλοι και αστυνομικοί ανησυχούσαν μήπως οι διαδηλωτές έσπαγαν τον κλοιό και εισέρχονταν στο κτίριο. Την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, οι πόρτες κλειδαμπαρώθηκαν και οι επίδοξοι εισβολείς απωθήθηκαν με χημικά αέρια. Στη συνέχεια συνεργεία του δήμου ήρθαν και κλάδεψαν τις μουριές στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Διαταγή από τον φρούραρχο, για λόγους ασφαλείας», με ενημέρωσαν όταν ρώτησα. Ηδη όμως από τις αρχές του καλοκαιριού, το κλίμα είχε αλλάξει αισθητά και η ηρεμία είχε επανέλθει.

Τα εμπόδια

Απευθύνθηκα αρχικά στο γραφείο Τύπου του προέδρου και στη συνέχεια στον γενικό γραμματέα της Βουλής, Θάνο Παπαϊωάννου. Ζήτησα να μου επιτρέψουν να παρακολουθήσω, συνοδεία φωτογράφου, κάποιες μικρές στιγμές της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας αλλά και να με φέρουν σε επαφή με τους επικεφαλής ορισμένων Διευθύνσεων, προκειμένου να αντλήσω κάποια επιμέρους στοιχεία. Από την αρχή προσπάθησαν να μου ορθώσουν εμπόδια. «Φωτογράφος απαγορεύεται από τον κανονισμό να έρθει μαζί σας, θα σας δώσουμε εμείς φωτογράφο, οι βουλευτές δεν επιθυμούν να φωτογραφίζονται στις προσωπικές τους στιγμές», μου ξεκαθάρισαν. Zήτησα να μου υποδείξουν σε ποιο άρθρο του κανονισμού αναφέρεται η απαγόρευση. «Οχι ο κανονισμός, κάποια άλλη διάταξη το απαγορεύει», τα γύρισαν. Ούτε όμως τη διάταξη μπόρεσαν τελικά να βρουν, με αποτέλεσμα να ξεχάσουν τα περί απαγόρευσης.

Καθυστέρησαν υπερβολικά να μου δώσουν τα στοιχεία που ζήτησα, αφήνοντας μάλιστα κάποια ερωτήματα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα πόσοι λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση.

«Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας. Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής (με συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα) καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής πλησιάζει για το 2010 τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η τηλεθέασή του είναι μόλις 0,3%.

Περίμενα επί δεκαπέντε μέρες να συναντήσω τον διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, Κώστα Σταματόπουλο (οι υφιστάμενοί του δεν θυμούνταν καλά αν έλειπε στο εξωτερικό για το γάμο της κόρης του ή για την αποφοίτηση του γιου του). Οταν επιτέλους επέστρεψε και τον συνάντησα, μου έδωσε το χέρι του περιχαρής και μου είπε ότι θα έπρεπε να τον συγχαρώ γιατί είχε μόλις βγει σε πρόωρη σύνταξη και κατά συνέπεια θα έπρεπε να απευθυνθώ στον αντικαταστάτη του. Οπως και έκανα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού τελικά και εκείνος με παρέπεμψε πίσω στον γενικό γραμματέα.

Το λούστρο

Το κτίριο που στεγάζει το σημερινό κοινοβούλιο κατασκευάστηκε το 1840 ως ανάκτορο του Βαυαρού πρίγκιπα Οθωνα, τον οποίο είχαν επιβάλει ως βασιλιά οι τότε «προστάτιδες δυνάμεις». Παρακολουθώντας κάποια ολιγόλεπτη ξενάγηση μαθητών, που αποτελεί μια καθημερινή «ατραξιόν» και προσθέτει κάποια ζωντάνια στο χώρο, πληροφορήθηκα ότι ο χώρος που φιλοξενεί σήμερα τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας ήταν παλαιότερα η αίθουσα χορού και παιγνίων... Λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθμεύουν οι κυβερνητικές λιμουζίνες, ξύλο και δέρμα, χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασμούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω βούλιαζε η πραγματική οικονομία της χώρας.

Πίνοντας καφέ...

Η μεγαλύτερη κίνηση μέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο, ιδιαίτερα στην αίθουσα καπνιζόντων, και μπροστά από το ΑΤΜ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, όπου σχηματίζονται μόνιμα ουρές. Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολομέλεια, για τα μάτια του κόσμου, όπως και στις συνεδριάσεις των αμειβόμενων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση). Σύντομα όμως οι αίθουσες αδειάζουν δραματικά, ενώ αλλεπάλληλες βάρδιες στενογράφων συνεχίζουν να εναλλάσσονται στα έδρανα. Αλλά και οι ελάχιστοι που παρίστανται για κάποιο διάστημα κατά κανόνα δεν παρακολουθούν τον ομιλητή και περιορίζονται σε δημόσιες σχέσεις κάνοντας αστειάκια ή συνομιλούν μέσω κινητού τηλεφώνου για άλλες υποθέσεις, πίνοντας τον καφέ τους. Παρ' όλες δε τις φαινομενικά αγεφύρωτες απόψεις μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσματος, θα δει κανείς στους διαδρόμους πως όλοι σχεδόν χαριεντίζονται μεταξύ τους. Αλλωστε, τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττονται οικονομικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Απολαβές και προνόμια

Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών τους ανέρχεται σε 10.000 ευρώ. Το 50% της βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς και μόνο το υπόλοιπο 50% προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα. Περίπου 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών. Αλλο ένα κονδύλι 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών. Σημειώνεται ότι για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται μόλις 4 χρόνια, ενώ όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια. Ο πρόσφατος σαρωτικός νόμος για το ασφαλιστικό δεν άγγιξε στο ελάχιστο τους επαγγελματίες της πολιτικής.

Επιπλέον, στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστο χώρο στον δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.

Οσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.

Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Εχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες. Και βέβαια, κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.

Δεν φτάνουν οι καρέκλες...

Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής. «Το θέμα δεν είναι αν θα μας περικόψουν τους μισθούς τώρα, αυτό θα το αντέξουμε. Το θέμα είναι, όταν βγω εγώ σε πέντε χρόνια στη σύνταξη, θα υπάρχει τότε κάτι;» είναι το ερώτημα ενός παλαιού υπαλλήλου στον γ.γ., κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης που μου έκανε ο τελευταίος στον πρώτο όροφο. Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα εδημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.

Οι 1.340 θα στοιχίσουν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τους δύο επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 - 150.000 ευρώ ο καθένας). Περιέργως, το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική Τράπεζα κ.λπ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού.

Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.

Χαμάμ και λάπτοπ

Οταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, καταγγέλλοντας ότι τους έχει παραχωρηθεί προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής και ακόμη ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση λαμβάνουν δωρεάν από τη Βουλή καινούργιο προσωπικό φορητό υπολογιστή. «Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Ελληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».

Και, βέβαια, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα) αλλά και να γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές στο ιδιόκτητο πλην του ισογείου κτίριο της οδού Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους της Βουλής.

Ατιμωρησία

Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που απαιτεί 180. Και ακόμη πιο χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία-προσθήκη, βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται. Προβλέπει επίσης ότι, αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κανένα βουλευτή. «Δεν έχουν γίνει υπερβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας.

Την ίδια στιγμή δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεγχθούν διότι είναι ανώνυμες.

Το πλέον προκλητικό είναι ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές και οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την ασυλία τους. Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, που είχε προαναγγείλει στον νέο Κανονισμό της Βουλής ο Φίλιππος Πετσάλνικος, έμεινε στον αέρα, αφού τελικά και πάλι «θα ερευνάται» αν το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής συνδέεται με την πολιτική του δραστηριότητα, όπως δηλαδή υποτίθεται ότι γινόταν μέχρι σήμερα...

Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε δικάστηκε.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_30/09/2010_357552

Offline spartiatis

• Αλλαγή
« Reply #390 on: November 10, 2010, 20:14:32 »
[ ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ ] Ο «πέμπτος καβαλάρης»
Του Ευγένιου Τριβιζά
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 18 Μαρτίου 2010

O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων. Αντί να κρίνονται και να κατακρίνονται αποφάσεις ή ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων, στιγματίζεται συλλήβδην έναs ολόκληρoς λαός. Το πιο επικίνδυνο στερεότυπο είναι η αμφισβήτηση της ανθρώπινης φύσης φυλών και εθνών.

Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS», το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή. Είναι μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού φαινομένου της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης του συνανθρώπου, της διαδικασίας κατά την οποία μέλη μιας εθνικής ομάδας υποβιβάζουν τα μέλη μιας άλλης στο επίπεδο των ζώων, μεταδίδοντας έμμεσα το μήνυμα ότι είναι άξια να τύχουν παρόμοια με αυτά μεταχείρισης.

Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. Όσοι εξακολουθούν να τον χρησιμοποιούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα μιας τέτοιας πρακτικής. Λησμονούν ότι παρόμοιες μειωτικές εκφράσεις είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά κατά το παρελθόν για να απευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αναστείλουν τυχόν ενδοιασμούς, να απενεργοποιήσουν τη συναισθηματική ταύτιση και να διευκολύνουν διωγμούς, σφαγές, ακόμα και γενοκτονίες.

Της γενοκτονίας της Ρουάντας για παράδειγμα είχε προηγηθεί μια κυβερνητικά συντονισμένη εκστρατεία λεκτικής «αποκτήνωσης» των θυμάτων και κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πόλεμου η ιαπωνική προπαγάνδα είχε χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο εναντίον των Αμερικανών. Η πιο ακραία, βέβαια περίπτωση, ήταν εκείνη του Τρίτου Ράιχ. Ένα από τα σκευάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενοκτονία των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ήταν το παρασιτοκτόνο Ζyclon Β. Πολύ πριν, όμως, οι κρατούμενοι εξοντωθούν με παρασιτοκτόνα, είχε προηγηθεί η απομείωση της ανθρώπινης φύσης τους από τον ναζιστικό μηχανισμό προπαγάνδας.

Εκφράσεις όπως «αρουραίοι», «μολυσματικά ζωύφια» είχαν χρησιμοποιηθεί συστηματικά για τον χαρακτηρισμό τους. Και φυσικά όταν εκλαμβάνεις τους αντιπάλους σου όχι ως ανθρώπους αλλά ως κτήνη ή παράσιτα, δεν έχεις και πολλούς ενδοιασμούς για να τους εξοντώσεις προκειμένου να ανακυκλώσεις τις τρίχες ή το λίπος τους. Η λεκτική «αποκτηνωτική» βία αποτελεί συχνά τον προθάλαμο πραγματικής και όχι μόνο στη διεθνή σκηνή.

Σε έρευνά μου για τα εγκλήματα του όχλου είχα κάνει διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υβριστικών εκφράσεων, εκείνων οι οποίοι αρνούνται τον ανδρισμό του αντιπάλου και εκείνων οι οποίοι αρνούνται την ανθρώπινη φύση του και είχα διαπιστώσει ότι η πρώτη ανοίγει τον δρόμο σε ριτουαλιστική και η δεύτερη σε πραγματική βία(1) . Οι τραγικές συνέπειες της λεκτικής «αποκτήνωσης» είναι ο λόγος για τον οποίο οι ανθρωπολόγοι Μontagu και Μatson θεωρούν ότι οι διαδικασίες άρνησης της ανθρώπινης υπόστασης συνανθρώπων είναι «ο πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως» . Θα ήταν υπερβολικό, βέβαια, να ισχυριστεί κανείς ότι οι χρήστες του όρου «ΡΙGS» προετοιμάζουν το έδαφος για την οικονομική κατακρεούργηση των άσωτων «γουρουνιών» του Νότου.

Είναι όμως απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως άτομα, αλλά ως εκπροσώπους στερεοτύπων, όταν μία εθνότητα θεωρείται ότι ενσαρκώνει το έντιμο και το ηθικό και ο αντίπαλος το δόλιο και το ανήθικο, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για κάθε λογής βαρβαρότητα. Ούτε οι Νότιοι είναι «γουρούνια», ούτε οι Έλληνες είναι εκ γενετής απατεώνες, ούτε οι Γερμανοί επιρρεπείς σε γενοκτονίες.

Το καλό και το κακό ενυπάρχει στον καθένα και το δεύτερο μπορεί εύκολα να πυροδοτηθεί από λεκτικές κοινωνικές διαδράσεις. Ας ελπίσουμε ότι ο «πέμπτος καβαλάρης της Αποκαλύψεως», προτού συνεχίσει τη νέα του επέλαση, θα σκοντάψει στους βράχους της λογικής και της κοινής μας ανθρωπιάς.

1. «Crowd events in the Μetropolitan Αrea», Τhe Κingston Law Review, vol.9, Νo.3, December 1979.

2. Αshley Μontagu, Floyd Μatson «Τhe Dehumanization of Μan», Νew Υork: ΜcGraw-Ηill, 1983 Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι συγγραφέας-καθηγητής
ΜΕΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Είναι απορίας άξιο το ότι πολιτισμένοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να διαδίδουν μειωτικές εκφράσεις (όπως το ΡΙGS) που τόσα δεινά έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν

πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&artid=4565712&ct=13

Offline scouser4

• Αλλαγή
« Reply #391 on: November 11, 2010, 11:57:18 »
Bloomberg: «Δυστυχώς, θα πτωχεύσετε»

Μας θεωρούν σίγουρα χρεοκοπημένους. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δηλώνει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και ότι με το μηχανισμό στήριξης η χώρα απέφυγε τη χρεοκοπία.

Και όμως οι μεγαλύτεροι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν την Ελλάδα «γκανιάν» στο στοίχημα αν τελικά η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών, δηλαδή αν μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη θα βρεθεί ο δεύτερος Έλληνας πρωθυπουργός που θα πει το νέο ιστορικό «δυστυχώς πτωχεύσαμε».

Επί της ουσίας, σύμφωνα με αυτά που δημοσιοποίησε το Bloomberg βασισμένα σε στοιχεία από τα ασφάλιστρα κινδύνου, η Ελλάδα είναι η «ασφαλέστερη» χώρα για χρεοκοπία. Πιο σίγουρη ακόμη και από την Αργεντινή που χρεοκόπησε ήδη το 2001.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Αλλιώς θα βάλει «λουκέτο».

Σε πραγματικούς αριθμούς που επικαλείται το Bloomberg τα πράγματα είναι ξεκάθαρα Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για 5 έτη, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό.

Εν τω μεταξύ, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αυξάνεται καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, ήτοι αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Η Ελλάδα όπως εκτιμά το Bloomberg, θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 4% φέτος και κατά 2,6% το 2011, καθώς προωθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μειώσεις μισθών και συντάξεων ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείου ύψους 110 δις ευρώ από την Ε,Ε, την Ε.Κ.Τ και το ΔΝΤ.

Μολονότι τα ασφάλιστρα κινδύνου χρέους της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 93 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, τα ελληνικά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 153 κατά την διάρκεια της ιδίας περιόδου.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας κόστιζε 821 μονάδες βάσης περισσότερο για την Αργεντινή από ό,τι για την Ελλάδα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονταν στις 4 Νοεμβρίου στο ποσό των 52,3 δις δολ. υποβοηθούμενα από ένα ρεκόρ στην παραγωγή σπόρων σόγιας και αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς τη γειτονική Βραζιλία. Η πρόεδρος Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ απέσπασε ποσό ύψους 5,9 δις δολ. εκ των αποθεμάτων της τρέχουσας χρονιάς για την αποπληρωμή χρέους της χώρας και προτίθεται να χρησιμοποιήσει ποσόν 7,5 δισ. δολ. το 2011 για τον ίδιο λόγο.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13,6% του ΑΕΠ της.

Το δημοσίευμα του Blooberg κάνει λόγο για 13,6% έλλειμμα καθώς λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία πριν την αναθεώρηση που θα δημοσιευτεί από τη Eurostat και θα μιλά για ελληνικό έλλειμμα 15,5%. Προφανώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι θεωρεί το Bloomberg και οι διεθνείς αγορές.

Κι όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Όμως όπως λένε οι οικονομικοί αναλυτές επί της ουσίας αυτά είναι απλώς πολιτικά λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Κατά τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες η Αργεντινή απομακρύνεται από το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας καθώς διαθέτει στη φαρέτρα της ορισμένα θετικά στοιχεία.

Αντιθέτως η Ελλάδα με την ακολουθούμενη πολιτική δεν έχει τίποτε υπέρ της και απλώς δεν πρόκειται να τα καταφέρει.

«Θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε. Όλα εξαρτώνται από την στήριξη της ΕΕ» υποστηρίζει ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 19 δις δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη.

Η επιτοκιακή ψαλίδα του χρέους της Αργεντινής (spread) έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων διερύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης την Τρίτη φτάνοντας τις 515, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τον περασμένο Ιούνιο χρέος ύψους 12,2 δις δολάρια που απέμενε από την ύψους 95 δις δολάριων χρεοκοπία της χώρας το 2001.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=200808&cid=6

Offline rabbitweed

• Αλλαγή
« Reply #392 on: November 11, 2010, 12:15:43 »
δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει κάποιος ο οποίος ΔΕ θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη πτωχεύσει;
τι νόημα έχουν όλα αυτά τα πίσω μπρος και να χαμε να λέγαμε. Έχει πτωχεύσει ΚΑΝΟΝΙΚΑ το Σεπτέμβριο του 2008. το ξέρουν όλοι, το ήξερε και ο χοντρός που πήρε καινούργιο PS3 τότε και ήταν απασχολημένος.
ποιος ΓΑΠ και ποια κυβέρνηση τώρα... συντονισμένα είναι όλα αυτά να πάμε σε οικουμενική, για να ανακοινωθεί και στον κόσμο κανονικά ότι μισθοί συντάξεις... παλαιά.

το πρόβλημα είναι ότι τους νοιάζει περισσότερο η επιβίωση των ονομάτων των κομμάτων (πω πω ιστορική κληρονομιά!!!) από το μέλλον (το όποιο...) της χώρας.
ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ να μη συνδυαστεί κανενα κόμμα με την έννοια της χρεωκοπίας. Το έκανε η ΝΔ το 1991 και έκανε 400 χρόνια να ξαναδεί κυβέρνηση. Παλεύει ο ΓΑΠ να κάνει οικουμενική για να πάρουν τη ρετσινιά όλοι μαζί. μη χαλάσουμε το όνομα του κόμματος... ΓΑΜΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ! μικρά, μεγάλα, δεξιά, αναρχικά, κεντρώα και αριστερα. σιχάματα.

πάτε να ψηφίσετε τώρα και μιλήστε και για την "μάταιη" αποχή.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΙΟΣ... ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ!!! ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΗ, να φύγουν όλοι.

Offline savage republic

• Βασικός
« Reply #393 on: November 12, 2010, 02:26:41 »
Πάντως οι αναπληρωτές δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Μάλλον, ούτε που προβλέπεται...

Offline rabbitweed

• Αλλαγή
« Reply #394 on: November 15, 2010, 10:21:19 »
αν κάποιος έχει σημερινή φωτογραφία από το πρόσωπο του τράγου Άνθιμου θα ήθελα να τη δώ.

ευχαριστώ

Offline babis36

• Αλλαγή
« Reply #395 on: November 15, 2010, 10:26:47 »
ψαχνω ρε φίλε rabbitweed στο www.porntube.com στην κατηγορία nuns αλλά δεν την σηκώσανε ακόμα.Μόλις την επισυνάψουνε θα την σηκώσω στο paokworld το υπόσχομαι.
Είμαστε εμείς της Πόλης τα παιδιά τα παινεμένα
που παίζουμε την μπάλα ξακουσμένα

Offline tsag

• Αλλαγή
« Reply #396 on: November 15, 2010, 10:44:36 »
δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει κάποιος ο οποίος ΔΕ θεωρεί δεδομένο ότι η χώρα έχει ήδη πτωχεύσει;
τι νόημα έχουν όλα αυτά τα πίσω μπρος και να χαμε να λέγαμε. Έχει πτωχεύσει ΚΑΝΟΝΙΚΑ το Σεπτέμβριο του 2008. το ξέρουν όλοι, το ήξερε και ο χοντρός που πήρε καινούργιο PS3 τότε και ήταν απασχολημένος.
ποιος ΓΑΠ και ποια κυβέρνηση τώρα... συντονισμένα είναι όλα αυτά να πάμε σε οικουμενική, για να ανακοινωθεί και στον κόσμο κανονικά ότι μισθοί συντάξεις... παλαιά.

το πρόβλημα είναι ότι τους νοιάζει περισσότερο η επιβίωση των ονομάτων των κομμάτων (πω πω ιστορική κληρονομιά!!!) από το μέλλον (το όποιο...) της χώρας.
ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ να μη συνδυαστεί κανενα κόμμα με την έννοια της χρεωκοπίας. Το έκανε η ΝΔ το 1991 και έκανε 400 χρόνια να ξαναδεί κυβέρνηση. Παλεύει ο ΓΑΠ να κάνει οικουμενική για να πάρουν τη ρετσινιά όλοι μαζί. μη χαλάσουμε το όνομα του κόμματος... ΓΑΜΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ! μικρά, μεγάλα, δεξιά, αναρχικά, κεντρώα και αριστερα. σιχάματα.

πάτε να ψηφίσετε τώρα και μιλήστε και για την "μάταιη" αποχή.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΝ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΙΟΣ... ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ!!! ΜΟΝΟ ΑΠΟΧΗ, να φύγουν όλοι.

Αυτό μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος φίλε μου. Ο κύριος λόγος είναι ότι προσπαθούν να εξασφαλίσουν σε συνεργασία με τα αφεντικά τους από το εξωτερικό ώστε αυτά να μη χάσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει-δανείσει στην Ψωροκώσταινα... Ελεγχόμενη χρεωκοπία λέγεται αυτό... Και φυσικά κατα 99% θα το βρούμε μπροστά μας στα επόμενα 2-3 χρόνια. Αν δεν ξεσηκωθεί ο κόσμος να τους στείλει από εκεί που ήρθαν όλους (ντόπιους και ξένους) τότε δεν υπάρχει λύση. ΘΑ τα φάμε τα σκατά στην μάπα και θα πούμε και ευχαριστώ. Από εμάς εξαρτάται... Αλλά επειδή είμαι και ρεαλιστής και βλέπω τι γίνεται γύρω μου τα σκατά δε τα γλιτώνουμε με ΤΙΠΟΤΑ. Δεν πρόκειται να κουνηθεί κανείς. Όλοι την πάρτη τους κοιτάζουν για αυτό ακόμα και τώρα θα γλείφουν αυτά τα κομματόσκυλα μήπως και τους χώσουν καπου από το παράθυρο ή τους πετάξουν κανά κοκκαλάκι να γλείφουν!

ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ, ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ .-
ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΟΝΟ ΠΑΟΚ

baron

• Guest
Απ: Κοινωνια, οικονομία - Η ώρα της ΠΙΠΑ&
« Reply #397 on: November 15, 2010, 10:57:39 »
Να φύγουν να πάνε που ρε παιδιά? Που θα βρούν καλύτερα από την ελλαδάρα? Τέτοια μάσα που θα βρούν? Τέτοιο βόλεμα για τα παιδιά και τά εγγόνια τους?

Αλώνισμα κανονικότατο.

Το ωραίο είναι ότι η γενιά που είναι στα πράγματα είναι οι επαναστάτες!

Και να το συνδέσω με αυτό που έρχεται: Την ημερα ντροπής των γονέων μας την 17 του Νοέμβρη. Την ημερα που όλοι οι έλληνες εορτάζουν την σφαγή φοιτητών και εργατών!
Άκου εκεί- εορτή η ημερα φονεύσεις νέων.
Και το καλύτερο: Άμα τους ερωτήσεις- όλη ήταν εκεί! 8,5 εκατομμύρια έλληνες ήταν στο πολυτεχνείο και αντιστάθηκαν στην χούντα!
Μια ζωή οι νεοέλληνες ήταν για τον πούτσο.

Μια ευχή: Μακάρι η πτώχευση να εξαθλίωση τους πάντες και τα πάντα στο γιουνανιστάν. Εξίσωση με το pakistan. Είναι ο μονος τρόπος για να πάρουν οι νεοέλληνες τα όπλα και να αρχίσουν να βαράνε στο ψάχno και οποιον πάρει ο χάρος.

CLUB LARISA

• Guest
« Reply #398 on: November 15, 2010, 11:12:22 »
αν κάποιος έχει σημερινή φωτογραφία από το πρόσωπο του τράγου Άνθιμου θα ήθελα να τη δώ.

ευχαριστώ

Δε πιστεύω σε κανένα συντεταγμένο κόμμα, εξακολουθώ να πιστεύω οτι η μόνη δημοκρατική διαδικασία που μπορεί να γίνει σε αυτό τον τόπο είναι να μαζέψουνε ΟΛΟΥΣ ΜΑ ΟΛΟΥΣ τους κομματικούς μηχανισμούς της κοινοβουλευτικής τους "δημοκρατίας" σ ενα στάδιο, να τους περιχύσουν με πετρέλαιο και να τους κάψουν ζωντανούς. Αργά και βασανιστικά ΟΛΟΥΣ, απο τους πρώην και νυν πρωθυπουργούς ως τον τελευταίο οργανωμένο ή μη ψηφοφόρο τους γραικύλο που κατάντησε μια χώρα σε σκαιά αποχαύνωση και ξευτίλα. Επίσης, στα 31 μου, δεν έχω ψηφίσει ποτε στη ζωή μου γτ αρνούμαι να σταυροδοτώ ανθρώπους με χαμηλότερο iq απο το δικό μου.

Παρόλα αυτά οφείλω ν αναγνωρίσω οτι η εκλογή των δημάρχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ένα ψίχιο ελπίδας για αυτόν τον γαμημένο τόπο γτ για πρώτη φορά μετά απο αιώνες σκοταδισμού, ορισμένα ΠΡΟΒΑΤΑ ξύπνησαν και αποφάσισαν να εκλέξουν ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ κ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ και όχι ανθρωπάκια ταγμένα στα κόμματα τους, ασχέτως αν το γνωστό ακραιφνές σουηδο-μπατσοκ, πανηγυρίζει για τους 2 δήμους, γνωρίζοντας βέβαια πως αν κατέβαζε δικούς του υποψήφιους, θα έχανε με 20 μονάδες διαφορά. Κ ο Μπουτάρης και ο Καμίνης που έτυχε να τον ακούσω σε σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου και ειλικρινά με κέρδισε, είναι άνθρωποι με ιδέες και ευρύτητα πνεύματος, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΜΕΙΨΟΥΝ τους άθλιους που απο τις τρώγλες τους πίστεψαν σ αυτούς. Αν το κάνουν, για μένα ξημερώνει μια άλλη μέρα γι αυτόν τον τόπο, μια μέρα που ο Δήμος (με την ουμανιστική - αντι εξουσιαστική του έννοια) παίρνει σάρκα και οστά, μια μέρα που ολα τα κόμματα εξουσίας θα παλεύουν να συγκροτήσουν κοινοβουλευτικές ομάδες στη γαμωβουλή, μια μέρα που οι Άνθρωποι θα σπάσουν τα δεσμά. Μακάρι, τους το εύχομαι ειλικρινά και ελπίζω και αναμένω σε δουλειά αμερόληπτη και ανεξάρτητη.

ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ, ΚΑΚΛΑ MONEY , ΔΕΝ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ, ΑΙΝΤΑ ΤΩΡΑ ΠΑΡΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΛΟΥΓΚΕΡ Κ Ο ΑΛΛΟΣ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΘΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΜΕ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΑΣ.  
« Last Edit: November 15, 2010, 11:20:41 by CLUB »

Offline lik4

• Αλλαγή

Και το καλύτερο: Άμα τους ερωτήσεις- όλη ήταν εκεί! 8,5 εκατομμύρια έλληνες ήταν στο πολυτεχνείο και αντιστάθηκαν στην χούντα!

ειναι σαν την σκασια στο καραισκακη χωρις εισητηρια,δεν υπαρχει 45αρης ΠΑΟΚτσης που να μην ειτανε εκει