http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/02/2010&id=127344ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ: Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ «ΕΔΕΣΕ» ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΤΙΤΛΟΥΣ
«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»
Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ
Στις 23 Ιουλίου 2008 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την ένταξη του Ουρουγουανού χαφ Πάμπλο Γκαρσία στο δυναμικό του. Οι «γνώστες» μίλησαν για μια σημαντική μετεγγραφή, οι περισσότεροι -ως συνήθως- δεν τον γνώριζαν και τόσο καλά.
Ο 32χρονος (γεννηθείς στις 11 Μαΐου του 1977) Πάμπλο, ερχόμενος στον ΠΑΟΚ, όμως, είχε στο «βιογραφικό» του παρουσίες στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Μίλαν! Δεν είναι και πολλοί ποδοσφαιριστές σε όλον τον κόσμο που το έχουν καταφέρει αυτό. Ηταν ένας παίκτης με προσωπικότητα και ο Ζήσης Βρύζας -που έπαιξε στη Θέλτα, είχε γνωριμίες με Ισπανούς παράγοντες και ατζέντηδες και τον έφερε στον ΠΑΟΚ - το γνώριζε καλά αυτό. Με τη βοήθεια του Πάμπλο Κοντρέρας, που έπαιξε μαζί του στην ομάδα της Γαλικίας, τον έπεισαν. Σύντομα θα μάθαινε όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα τι εστί Πάμπλο Γκαρσία...
Στις 26 Ιανουαρίου 2010 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας του με τον «επαρχιώτη» - el cannario το προσωνύμιό του, που υπονοεί όμως λεβεντιά και περηφάνια για τους Ουρουγουανούς, είναι αυτός που απαρνήθηκε τις μεγάλες πόλεις και τα πλούτη -σκορπώντας ενθουσιασμό στον κόσμο του. Ο Γκαρσία σε αυτά τα δύο χρόνια πρόλαβε να πετύχει όσα δεν κατάφεραν «παλιές δόξες» του ΠΑΟΚ που έπαιζαν περισσότερα χρόνια. Ταυτίστηκε με την ιδιοσυγκρασία του ΠΑΟΚτσή, ενσάρκωσε την «ντομπροσύνη» και τη μαχητικότητα του Βορειοελλαδίτη, αν και ξένος πάλεψε κατά του κατεστημένου με δηλώσεις και (κατακριτέες, αλλά αποθεούμενες από τη μάζα) χειρονομίες.
Λατρεία
Το όνομά του δόθηκε ήδη σε σύνδεσμο οπαδών του «Δικεφάλου του Βορρά». Εγινε ο «Τσε» της Τούμπας, το όνομά του έγινε σύνθημα. «ΠΑΟΚ, θρησκεία, τρομοκρατία, τιμή και δόξα στον Πάμπλο τον Γκαρσία» φωνάζει η Τούμπα, πανό που γράφουν «Νο Garcia, Νο Party» σηκώνουν οι οπαδοί. Επαιξε όμως και καλή μπάλα, και το κάνει ακόμη. Φέτος κάνει μια εξαιρετική χρονιά και οδηγεί τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα...
Ο ίδιος, προσηνής και χαμογελαστός από κοντά, καμία σχέση με το «προφίλ» που του «φόρτωσαν» όταν γρονθοκόπησε στο «Καραϊσκάκη» τον Ντιόγο του Ολυμπιακού. Οικογενειάρχης με «τα όλα του», με τρία παιδιά που απέκτησε με τη σύζυγο του Λάουρα. Τα ονόματα των Μπενχαμίν (11 ετών), Λούνα (8 ετών) και Ελίας (1,5 έτους) έχουν γίνει τατουάζ στο σώμα του, όπως και αυτό της μητέρας του, Χριστίνας. Αλλά αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουν είναι αυτό που έχει στο στήθος και γράφει: «Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Είναι η φράση που τον εκφράζει, είναι η στάση ζωής γι' αυτόν...
«Δεν το έκανα μόνο για το γήπεδο. Είναι για όλη τη ζωή του ανθρώπου. Κάθε πρωί ξυπνάς και έχεις να αντιμετωπίσεις τόσα προβλήματα. Δεν θα πρέπει να λυγίζεις, αλλά να παλεύεις. Αυτό έχει σημασία» λέει ο Γκαρσία.
Η νίκη μέσα στον Πειραιά επί του Ολυμπιακού πανηγυρίστηκε δεόντως απ' τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Και εσύ, όμως, δεν πήγες πίσω...
«Είναι μια σημαντική νίκη, το μόνο σίγουρο. Εγώ χάρηκα γιατί όχι μόνο κερδίσαμε έναν σημαντικό αντίπαλο μέσα στην έδρα του, αλλά γιατί παίξαμε και πολύ καλό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι που μου άρεσε εμένα απ' αυτή τη νίκη. Συνδυάσαμε αποτέλεσμα και καλό ποδόσφαιρο».
Είχες κι εσύ μια ευκαιρία για να σκοράρεις. Πολλοί φαντάζονται διάφορους τρόπους για το πώς θα το πανηγύριζες.
«Δεν σχεδιάζω ποτέ για ένα γκολ. Ετσι κι αλλιώς δεν σκοράρω πολύ. Αλλά όλο και κάτι θα έκανα. Θα το πανηγύριζα με τον τρόπο μου. Κάτι θα έβρισκα να κάνω κι εγώ. Ισως να ήταν λάθος, που θα πλήρωνε η ομάδα. Οπότε καλύτερα που δεν μπήκε, αφού έτσι κι αλλιώς κερδίσαμε».
Πολλοί μίλησαν για την καλύτερη εμφάνιση του ΠΑΟΚ την τελευταία πενταετία. Πού πιστεύεις ότι μπορείτε να φτάσετε;
«Η αλήθεια είναι ότι παίζουμε καλά. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε και καλύτερα. Εχουμε τις δυνατότητες να μείνουμε ψηλά και να πάμε ψηλότερα. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη. Εχουμε και το Κύπελλο. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος. Θέλουμε να το χαρίσουμε στον κόσμο μας. Εχω παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης, που πολλοί λένε ότι είναι ο καλύτερος σύλλογος του κόσμου. Δεν έχει όμως τέτοιους οπαδούς, σαν του ΠΑΟΚ. Γι' αυτό και χάρηκα που έμεινα στην ομάδα. Και η οικογένειά μου χάρηκε πολύ, γιατί μας αρέσει να μένουμε όπου μας θέλουν και γιατί η πόλη είναι όμορφη».
Στο αεροδρόμιο, όταν επιστρέψατε, πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ βρέθηκαν εκεί και σας υποδέχτηκαν πανηγυρικά. Ησουν στο επίκεντρο, περίμενες κάτι τέτοιο;
«Ηξερα πως ο κόσμος μας θέλει μια τέτοια νίκη. Και χάρηκα πολύ που του την προσφέραμε. Την αξίζει. Στο αεροδρόμιο είχε, πράγματι, πολύ κόσμο. Χαρήκαμε μαζί τους. Εμείς όμως πρέπει να προχωρήσουμε, έχουμε ακόμη δρόμο. Κι αυτοί μαζί μας».
Τι σου έλεγαν;
«Μάλλον καλύτερα να μην το πούμε! Ηταν όμως πολύ χαρούμενοι... Εχουμε φοβερό λαό, πολύ παθιασμένο».
Η ανανέωση της συνεργασίας σου με τον ΠΑΟΚ αποτελούσε και δική σου επιθυμία, απ' ό,τι δείχνει η τελική συμφωνία και κάποιες λεπτομέρειες που λέχθηκαν;
«Ηθελα να μείνω στην ομάδα. Είπα και πριν ότι και η οικογένειά μου θέλει να μείνουμε εδώ. Ο ΠΑΟΚ με καλύπτει σε όλα. Είμαστε ευτυχισμένοι εδώ. Εντάξει, θα μου λείψει ο Τζο (σ.σ. ο Μπιζέρα, που είναι κάτι παραπάνω από φίλος του, αλλά φεύγει απ' τον ΠΑΟΚ για να παίξει στην Ισπανία ή στην πατρίδα τους, την Ουρουγουάη, αν και είχε συζητήσεις και με ελληνικές ομάδες, ιδίως με τον Ηρακλή) αλλά θα μιλάμε στο τηλέφωνο και κάποια στιγμή ίσως ξαναβρεθούμε. Αν έρθει αυτός πάλι εδώ ή φύγω εγώ, μετά το τέλος της συνεργασίας μου με την ομάδα».
Θα συνδέεται και με το τέλος της ποδοσφαιρικής σου καριέρας;
«Νιώθω ακόμη δυνατός. Γι' αυτό και ήθελα να μείνω παραπάνω από έναν χρόνο. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει η ζωή. Αλλά θα ήθελα να κρεμάσω τα παπούτσια μου στον ΠΑΟΚ».
Και να αναλάβεις ένα πόστο όπως ο πρώην συμπαίκτης σου Σέρτζιο Κονσεϊσάο;
«Μη βιάζεστε, παιδιά! Εχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη μέσα στο γήπεδο...» *
«Τι δουλειά έχω εγώ στη Μύκονο;»
Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ
Αρκετές φορές μέχρι τώρα στην καριέρα του ο Γκαρσία έχει κληθεί να μιλήσει για το παιχνίδι του.
Υπάρχουν χαρακτηριστικές δηλώσεις του, που μαρτυρούν τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, το οποίο έμαθε από την καλή και από την ανάποδη στην Ουρουγουάη.
* «Εβλεπα τον πατέρα μου πόσο δυνατά έπαιζε στα χαφ και από εκείνον έχω πάρει. Ηταν μεγάλη κλάση, ένας μαχητικός ποδοσφαιριστής σε μια άλλη εποχή. Τότε που δεν δίνονταν τόσα πολλά φάουλ και υπήρχαν περισσότερες κλοτσιές στους αγώνες. Κι εμένα μου αρέσουν αυτά. Παίζω δυνατά, αλλά τίμια...»
*«Δίνω κι εγώ κλοτσιές, αλλά αυτές που "τρώνε" οι συμπαίκτες μου είναι χειρότερες. Εγώ πάντως ποτέ δεν έχω πρόθεση να κάνω κακό στον αντίπαλο...».
*«Αυτός είναι ο τρόπος που αγωνίζομαι. Ακόμη και η μάνα μου να ήταν απέναντι ως αντίπαλος, τα ίδια σκληρά μαρκαρίσματα θα έκανα...»
*«Ο Ντιόγο μου έδωσε ένα χτύπημα εκτός φάσης και εγώ απάντησα. Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος».
*«Αυτός ο διαιτητής (σ.σ. Κάκος) νομίζει ότι είναι ο Κολίνα, αλλά Κολίνα είναι μόνο ένας. Ηθελε να καταστρέψει το παιχνίδι και λειτούργησε για δικό του όφελος και εις βάρος των ποδοσφαιριστών».
*«Οι διαιτητές μάλλον κοιτούν το βιογραφικό μου και τις κάρτες που είχα στο παρελθόν και είναι προκατειλημμένοι μαζί μου. Αν έκανα εγώ το φάουλ, που έκανε παίκτης του Ολυμπιακού (σ.σ. ο Παπαδόπουλος στον Σορλέν στον περιβόητο αγώνα του Καραϊσκάκη με το επεισόδιο με τον Ντιόγο), θα με είχαν τιμωρήσει με 3-4 αγωνιστικές και θα είχαν φωνάξει και την αστυνομία».
*«Η Μύκονος είναι κοσμικό νησί, δεν είναι για αριστερούς. Τι δουλειά έχω εγώ εκεί;»
*«Καλύτερα που δεν σκόραρα με τον Ολυμπιακό. Η ομάδα θα έμενε με δέκα παίκτες, γιατί σίγουρα θα έκανα και κάποια μαλ... για να πανηγυρίσω το γκολ».
Αριστερός και ιδεολόγος
Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ
Αμέτρητες είναι οι ιστορίες που συνοδεύουν πάντα έναν... θρύλο.
Κι ο Γκαρσία, στα λίγα χρόνια που είναι στην Τούμπα, αγγίζει ήδη τα όρια ενός τέτοιου! Είναι όμως κι ο ίδιος μια... κινητή αφορμή για κάτι τέτοιο. Οντας αρχηγός της Εθνικής Ουρουγουάης, το 2005, αλλά και αριστερής ιδεολογίας, ο Γκαρσία ήρθε σε «ρήξη» με την Ομοσπονδία της χώρας του, ζητώντας να είναι ελεύθερη η είσοδος για τον κόσμο στους αγώνες της Εθνικής, με αφορμή τα ακριβά εισιτήρια που είχαν, τότε, θεσπιστεί. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας του και ενημερώνεται.
Στο παγούρι του, που έχει το επίσης θρυλικό ποτό των Ινδιάνων της Ουρουγουάης, το «μάτε», έχει μια σημαία της επανάστασης της Ουρουγουάης, και χαραγμένο στα ισπανικά το γνωστό και σε εμάς ρητό «ελευθερία ή θάνατος». Οσο για το «μάτε», το οποίο έχει σε κάθε προπόνηση μαζί του; Είναι ένα αφέψημα από ένα φυτό της χώρας του, που φύεται όμως και σε όλη την Λατινική Αμερική, το οποίο το βράζουν σαν το τσάι αλλά είναι πιο πικρό. Το πίνουν και στην Αργεντινή (εκεί το πίνουν με ζάχαρη) και στην Ουρουγουάη. Εχει λίγη καφεΐνη και βοηθά πολύ στο κυκλοφορικό.
Αγαπημένο του φαγητό είναι κάθετι που μπορεί να ψηθεί στη σχάρα, όχι όμως και ο... μπακαλιάρος, ενώ αγαπημένο του ποτό, πέραν του «μάτε», είναι το «καλιμούτσο», ένας συνδυασμός κόκκινου κρασιού με... κόκα κόλα, που είναι ιδιαίτερα... δυνατός.
Πέραν του Τζο Μπιζέρα, κάνει καλή παρέα με τον Λίνο και τον Κοντρέρας, αλλά και με τον Βιτόλο, ενώ αν η ομάδα παίζει Σάββατο, μαζεύει στο σπίτι του, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, τους παίκτες του ΠΑΟΚ, μαζί με τις οικογένειές τους και κάνουν ένα «τρικούβερτο» μπάρμπεκιου, αφού του αρέσει να ψήνει κρέας και να περιποιείται τους φίλους του.
Ο... Αρτίγκας
Πέραν του γνωστού τατουάζ με το ρητό «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» και των ονομάτων της μητέρας του, της συζύγου του και των παιδιών του, έχει στο δεξί του μπράτσο τον «Αρτίγκας». Τον εθνικό ήρωα της Ουρουγουάης, που πολέμησε τους Ισπανούς στις αρχές του 19ου αιώνα και εγκαθίδρυσε την ανεξαρτησία στη χώρα του.
Αγαπημένο του χόμπι, όταν είναι στην πατρίδα του, είναι το κυνήγι με... τόξο! Σε αντίθεση με πολλούς συμπαίκτες του στην Εθνική, που διάλεγαν κοσμοπολίτικα μέρη για διακοπές, αυτός πήγαινε για κυνήγι στα βουνά με τον Μπιζέρα...
Εχει μαλώσει σε αγώνα των εθνικών ομάδων της Ουρουγουάης με τη Βολιβία με τον Νάτσο Γκαρσία του Αρη, ενώ ιστορικός έχει μείνει ο καβγάς του με τον Μίτσελ Σαλγκάδο, όταν ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης, γιατί λέγεται ότι δεν του άρεσε που ο Σαλγκάδο δεν του μιλούσε.
Από το Μοντεβιδέο ώς τη Θεσσαλονίκη
Στον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ
Ο Πάμπλο Γκαμπριέλ Γκαρσία Πέρεζ είναι Ουρουγουανός.
Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1977 και αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από τη Μοντεβιδέο Γουόντερερς. Την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στην Πενιαρόλ και ύστερα από 6 μήνες μετεγγράφηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης, που τότε αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Επειτα από δυο καλές περιόδους μετακόμισε στην Ιταλία και τη Μίλαν, από την οποία, μετά μόλις 5 εμφανίσεις στο Καμπιονάτο και 11 συνολικά, δόθηκε δανεικός στη Βενέτσια, κάνοντας αρκετά καλές εμφανίσεις, παρά τον υποβιβασμό της ομάδας στη δεύτερη κατηγορία. Την επόμενη περίοδο επέστρεψε στην Ισπανία και την Κλαμπ Ατλέτικο Οσασούνα. Εκεί έμεινε τρεις περιόδους και οι καλές αν και πολλές φορές σκληρές εμφανίσεις του με την ομάδα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία συνήψε τριετές συμβόλαιο με τον Ουρουγουανό αμυντικό μέσο το καλοκαίρι του 2005. Την πρώτη του περίοδο έκανε 25 εμφανίσεις με τη Ρεάλ, που τερμάτισε δεύτερη στο Πρωτάθλημα. Την επόμενη περίοδο ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ιταλός Φάμπιο Καπέλο, τον έστειλε δανεικό στη Θέλτα Βίγκο, όπου είχε μια άτυχη σεζόν, μια και ήταν τραυματίας το μεγαλύτερο διάστημα. Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει δανεικό στη νεοφώτιστη στην Α' Εθνική Ισπανίας Ρεάλ Μούρθια, που δεν καταφέρνει να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Με το τέλος του συμβολαίου του, το καλοκαίρι του 2008, ο Γκαρσία υπογράφει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και γρήγορα γίνεται ο αγαπημένος των σκληροπυρηνικών οπαδών της ομάδας.
Ως διεθνής, ο Γκαρσία έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνιση με τη φανέλα της Ουρουγουάης στις 13 Δεκεμβρίου 1997 σε ένα παιχνίδι εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εγινε γρήγορα μέλος την ομάδας και συμμετείχε στο Κόπα Αμέρικα το 1999. Συμμετείχε επίσης με την εθνική ομάδα της χώρας του και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002. Εχει φορέσει 66 φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του. Στον ΠΑΟΚ έχει μέχρι στιγμής 37 συμμετοχές στη Σούπερ Λίγκα, 1 γκολ, 5 συμμετοχές στο Κύπελλο, 3 ασίστ, 11 κίτρινες κάρτες και 3 κόκκινες, αλλά και 4 συμμετοχές στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, νυν Europa League (πηγές: wikipedia, soccerbase.gr, paokfc.gr).