Έστω και χωρίς ξύδι

εντόπισα το σημείο που... δυσχεραίνει την επικοινωνία μας, ενώ πιστεύουμε τα ίδια πράγματα: Σου έχω δώσει την εντύπωση πως αγιοποίησα το Βρύζα και τα έχω φορτώσει όλα στο Ζαγοράκη. Αυτό όμως φίλε δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο κι αν δεν το πιστέψεις αυτό, δεν θα με καταλάβεις στο πώς αναφέρω το Ζήση. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω χωρίς να επεκταθώ πολύ (λέμε τώρα).
Έχω μάθει στη ζωή μου να μη χαρακτηρίζω συνολικά ένα άτομο, αλλά κατά περίπτωση τα έργα του. Η σούμα πάντα βγαίνει στο τέλος και μετά από καιρό. Αυτό σημαίνει πως όταν λέω ότι ο Ζαγοράκης προσφέρει στον ΠΑΟΚ ως πρόεδρος, δεν σημαίνει ότι αυτοαναιρούμαι όταν λέω τις μαλακίες του. Πολλοί δυστυχώς έχουν μάθει να μη κρίνουν κατά περίπτωση, αλλά να είναι τυφλά υπέρ ή κατά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μαλακία για μένα από το να μη κρίνεις κατά περίπτωση κάποιον αλλά να αυτοχαρακτηρίζεσαι ως Ζαγορακικός (και να τα βλέπεις όλα ρόδινα) ή αντι-Ζαγορακικός και να τα βλέπεις όλα σκατά. Ή στη περίπτωσή μας να πάρεις το μέρος του Βρύζα ή του Ζαγοράκη (εκτός βέβαια αν μιλάμε για τον Γκαρσία

πλάκα κάνω κι αυτό μαλακία είναι)
Το ίδιο και με το Σάντος. Μπορεί να μη τον γούσταρα ποτέ, αλλά θα ήταν ηλιθιότητα να απορρίψω κάποια πράγματα, όπως το ότι έθεσε βάσεις, ότι ήταν τίμιος, ότι όσα πήρε τα έβγαλε με το παραπάνω κτλ. Μόλις έφυγε όμως βάζει ο καθένας τα πράγματα κάτω τα πράγματα και βγάζεις τη σούμα ΤΟΥ. Κι εμένα μου έβγαλε ανακούφιση που έφυγε. Εγώ έτσι λειτουργώ, άσχετα αν όντας χαρακτηρισμένος στο μυαλό κάποιων ως αντι-Σάντος θα πω κάτι καλό, ξέρω ότι θα ακούω χαζά για κωλοτούμπες από τους κολλημένους.
Ε λοιπόν ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τον Βρύζα. Πλέον ο καθένας βγάζει τη σούμα του. Στην περίπτωσή του όμως αποφεύγω εσκεμμένα να λέω τα στραβά που βλέπω κι εγώ και είναι κυρίως το τουμπεκί που λέτε όλοι, ή κάποια υπερτιμημένα παλτά γιατί τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα στη περίπτωσή του.
Ο ένας λόγος που... στρίβει προς μία κατεύθυνση τη κριτική μου για το Βρύζα έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη πρόθεσή μου να καταδείξω το δάσος αντί του δέντρου: πως συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας πλέον, αυτό το οποίο φοβόμουνα πως θα συμβεί και το καυτηριάζω τα τελευταία δύο χρόνια. Το γεγονός δηλαδή ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχει η βιτρίνα και το background. Η βιτρίνα (τα 2 Ζ μέχρι πρόσφατα) ενεργεί αυτόνομα από το πίσω, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν πάει να ξεφύγει μπαίνει το χαλινάρι. Δεν επεκτείνομαι. Τα έχω χιλιοπεί. Το σκοινί λάσκα μέχρι ενός σημείου, ελεγχόμενο από τους δικούς μας στη διοίκηση, φάγωμα Βρύζα για σιγουριά, φθορά Ζαγοράκη και πάμε για τον επόμενο εκλεκτό και πάλι από την αρχή, όπως ακριβώς γίνεται στο μπάσκετ. Ένα πράγμα θα επαναλάβω μόνο απ' όσα είπα για να μην υπάρχει αμφιβολία για το τι λέω: δεν μπορεί να εξυμνήσει κάποιος το έργο του Βρύζα που είναι υποσύνολο του έργου του Ζαγοράκη (εκτός της περιόδου που έφυγε ο Θόδωρος φυσικά), χωρίς πρώτα να εξυμνήσει τη προσφορά του Ζαγοράκη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, συμπληρώνω τώρα, μόνο αν ο Θόδωρος "απορροφήθηκε" από τη κλίκα που κάνει κουμάντο στον ΠΑΟΚ κι έγινε σαν τα μούτρα τους. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια αλλά μέχρι τώρα δεν έχω λόγο να το πιστεύω.
Πάμε όμως στην ουσία των όσων λέγαμε για τις μεταγραφές, τις μίζες, τους μάνατζερς και όλη αυτή την ωραία ατμόσφαιρα.
Σε ένα χώρο που διακινούνται δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν άγιοι, ούτε αλάνθαστοι. Το μέτρο της τιμιότητας μετριέται από τις προθέσεις και τελικά από το όφελος της ομάδας. Να το πω απλά. Και ο Βρύζας και ο Ζαγοράκης έχουν μπλέξει με μίζες σε αυτό το χώρο. Όχι για να βάλουν στη τσέπη τους. Αλλά για να ανοίξουν πόρτες. Αν δεν κερδίσει ο Χ μάνατζερ δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις δουλειά. Οπότε ως φτωχή ομάδα θα χρειαστεί να έχεις δυο τρεις χορτάτους καλά, για να κάνεις τη δουλειά σου, όσο καλύτερα γίνεται. Δεν γίνεται αλλιώς. Η ένσταση ξεκινάει από τις προθέσεις. Και όταν λέω προθέσεις από το πλάνο, το θέλω να κάνω αυτό κι αυτό του καθενός, για να καταλήξουμε στο όφελος της ομάδας, πάνω από κάθε άλλου.
Ο Βρύζας λοιπόν είχε ένα σχέδιο το οποίο και απέδωσε άμεσα, αλλά και είμαι βέβαιος πως θα απέδιδε και μακροπρόθεσμα. Με δυο λόγια ελληνόπουλα και λίγοι παιχταράδες ξένοι. Η πράξη έδειξε ότι το είχε.
Το πλάνο του Ζαγοράκη με τους γνωστούς σε καίριες θέσεις και τους δανεικούς όμως είναι προς συζήτηση. Για μένα όπως είπα χιλιάδες φορές είναι κυρίως προς συζήτηση το κατά πόσο είναι του Ζαγοράκη αυτό το πλάνο και πόσο εμπλέκονται και άλλοι σε αυτό.
Το μόνο που δεν είναι προς συζήτηση είναι πως βαδίζοντας με πλάνο λοιπόν στο πρωτάθλημα του κώλου θα είχαμε τη δυνατότητα να εκμηδενίσουμε τη διαφορά χρήματος από τους ανταγωνιστές μας. Για κάποιο λόγο όμως κάποιος διέκοψε αυτή τη πορεία. Κι αν παρ' ελπίδα πετύχαινε και το νέο πλάνο, πάλι κάτι θα γινόταν. Αυτό είναι το δάσος για μένα. Και πάνω σε αυτή τη βάση κινείται κάθε ένα μου post εδώ και δύο χρόνια. Δεν δίνω δεκάρα για το Βρύζα και τον Ζαγοράκη. ΘΕΛΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΠΑΟΚ. Όχι από το σύστημα γιατί αυτό είναι αδύνατον, αλλά από τη προσυμφωνημένη μοίρα του κομπάρσου μέσα σε αυτό. Και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να ελευθερωθεί από την ηγεσία του
Sorry που ξέφυγα