«Φέτος θα είμαι ο Κονσεϊσάο»
Ευδιάθετος, πρόσχαρος και αποφασισμένος να πάρει το αίμα του πίσω για την παρουσία του στο περσινό πρωτάθλημα εμφανίζεται από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ ο Σέρχιο Κονσεισάο. Ο Πορτογάλος που προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο του Δικεφάλου όταν αποκτήθηκε επιθυμεί διακαώς να αποζημιώσει τους φιλάθλους της ομάδας για την περσινή του παρουσία και να τους αναγκάσει να τον χειροκροτήσουν. Το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που δέχθηκε χθες το μεσημέρι
-Αφήνεται πίσω σας μια τραγική χρονιά. Τι περιμένετε από το νέο πρωτάθλημα?
«Είναι υποχρέωση μας να ξεχάσουμε την περσινή περίοδο. Ηταν πολύ άσχημη και για την ομάδα και για μένα προσωπικά. Έπαιξα τρεις μήνες στον ΠΑΟΚ και έδειξα ένα κακό αγωνιστικό πρόσωπο. Φέτος γίνεται μια νέα αρχή και για μένα και για την ομάδα. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και θα μπορέσει η ομάδα να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Εγώ θα δείξω το πραγματικό μου πρόσωπο και όχι αυτό που έδειξα πέρσι και οφείλεται στην έλλειψη φυσικής κατάστασης»
-Ποιος θεωρείς ότι είναι ο στόχος του ΠΑΟΚ για τη νέα περίοδο?
«Πρωταρχικός στόχος είναι να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Φαντάζομαι ότι επιβάλλεται να φθάσουμε σε συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και θα αναζητήσουμε διάκριση από τη διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας. Γιατί να μην είμαστε η ομάδα που θα το κατακτήσει?».
-Αλλάζει επίπεδο ο ΠΑΟΚ με τους παίκτες που αποκτήθηκαν μέχρι τώρα?
«Είναι βέβαιο ότι βελτιώνεται αισθητά το επίπεδο της ομάδας. Όπως διαπιστώνω όλοι οι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι ικανότατοι και θα βοηθήσουν την ομάδα όχι μόνο με την παρουσία τους αλλά και το γεγονός ότι θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ μας. Παράλληλα θέλω να πω ότι διαπιστώνω πολλές οργανωτικές αλλαγές. Η ομάδα οργανώνεται σε όλα τα επίπεδα και είναι εμφανές αυτό. Όλοι μαζί, παίκτες τεχνική ηγεσία και διοίκηση θα δουλέψουμε συλλογικά και οργανωμένα για να φτιάξουμε μια ομάδα όπως τη θέλουμε».
-Τι σε έχει εντυπωσιάσει αυτούς τους 6 μήνες που ζεις τον ΠΑΟΚ ?
«Σίγουρα αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο κόσμος της ομάδας. Επίσης έχω εντυπωσιαστεί από την προσωπικότητα του Ζαγοράκη του Βρύζα και των υπολοίπων ανθρώπων που τους πλαισιώνουν. Είναι εκπληκτική η προσπάθεια που γίνεται για τη δημιουργία μιας ομάδας νέας που θα έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Γι αυτό σας είπα νωρίτερα ότι κοιτάμε μπροστά. Τελείωσε μια δύσκολη σεζόν και ξεκινά μια καινούργια με όραμα. Ξεκινάμε από το Μηδέν αλλά αυτό δεν μας ενοχλεί».
-Είσαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία σου με τον ΠΑΟΚ ?
«Αν δεν ήμουν ευχαριστημένος θα ήμουνα με την οικογένεια μου στην Πορτογαλία. Και είναι φανταστικά στην Πορτογαλία αυτή την εποχή... Είμαι στον ΠΑΟΚ με όλη μου την καρδιά. Η ομάδα με βοήθησε πολύ και θέλω να τη βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις».
- Θα ήθελες να εξελιχθείς σε ηγέτη, σε αρχηγό του ΠΑΟΚ ?
« Θεωρώ ότι όλοι οι παίκτες είναι και πρέπει να είναι ηγέτες και πρωταγωνιστές μέσα στο παιχνίδι. Πρέπει όλοι να αισθάνονται έτσι για να προχωρήσει μια ομάδα και να διακριθεί. Όλοι έχουμε ευθύνη την ώρα του αγώνα. Δέχομαι ότι εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οφείλουμε να καθοδηγούμε τους μικρότερους. ΝΑ τους συμβουλεύουμε να τους βοηθάμε να βελτιωθούν και να βγάλουν τον καλό τους εαυτό στο γήπεδο. Είναι υποχρέωση μας να το κάνουμε και υποχρέωση των μικρών να ακούνε και να μαθαίνουν».
- Θεωρείς ότι ήταν λάθος σου να αγωνιστείς στο Κουβέιτ?
«Ναι, ήταν ένα λάθος. Ευχαριστώ τους ανθρώπους που με επέλεξαν τότε. Τα χρήματα που πήρα ήταν πολλά και βοήθησαν σημαντικά την οικογένεια μου. Αγωνιστικά ζημιώθηκα. Κάναμε μια ερασιτεχνική προπόνηση την ημέρα ενώ δεν υπήρχε κανένας συναγωνισμός στους αγώνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθω στον ΠΑΟΚ και να μην είμαι ο εαυτός μου. Ο κόσμος δεν είδε ούτε το 30 % των δυνατοτήτων μου. Φέτος που δουλεύω από την αρχή στην ομάδα θα δείξω τι πραγματικά μπορώ να προσφέρω».
-Ποια είναι η θέση σου ή η θέση που σου αρέσει να αγωνίζεσαι ?
«Αυτό το αποφασίζει ο προπονητής. Σε όλες τις ομάδες και στη Λάτσιο, και στην Πάρμα και στην Ιντερ αγωνιζόμουν τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Αυτό μπορώ να το κάνω και στον ΠΑΟΚ. Εγώ προπονούμαι και προετοιμάζομαι για να παίξω όπου θέλει ο προπονητής. Δεν έχω προβλήματα με τέτοια θέματα».
-Τι να περιμένουμε από το συμπατριώτη σου τον Βιερίνια ?
«Είναι ένα νέο παιδί με πολύ ταλέντο. Θεωρώ ότι στο ένας εναντίον ενός είναι καταπληκτικός. Εχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και δουλεύει για να βελτιωθεί. Παραδοσιακά η Πορτογαλία αναδεικνύει παίκτες από τα πλάγια με πλούσια προσόντα. Παίκτες σαν τον Βιερίνια τους χρειάζεται κάθε ομάδα και θα βοηθήσει πολύ τον ΠΑΟΚ».
-Στον ΠΑΟΚ υπάρχουν επτά Πορτογάλοι προπονητές και παίκτες. Τι μπορούν να προσφέρουν στην ομάδα?
«Όπως εγώ έτσι και οι υπόλοιποι ήρθαμε να βοηθήσουμε τον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι μπορούμε να προσφέρουμε στην ομάδα αλλά και στο ποδόσφαιρο το Ελληνικό. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο βασίζεται στη φυσική κατάσταση. Εμείς μπορούμε να βάλουμε τη φαντασία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Να προσθέσουμε τεχνική και να βοηθήσουμε για να πετύχει η ομάδα τους στόχους που έχει θέσει».
- Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι?
«Είμαι 33 ετών. Δε μπορώ να έχω πολλούς προσωπικούς στόχους. Αυτό που επιθυμώ είναι να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ να φθάσει ψηλά. Θέλω να πετύχω γκολ και να μοιράσω ασίστ στους συμπαίκτες μου».
-Προτιμάς το γκολ ή τις ασίστ ?
«Ειλικρινά προτιμώ τις ασιστ. Αισθάνομαι πιο χρήσιμος στο παιχνίδι».
-Αν θεωρήσουμε ότι δεν έζησες την καλύτερη σου στιγμή στον ΠΑΟΚ ποια ήταν η χειρότερη ?
«Η απώλεια του πέναλτι στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Ήθελα να σκοράρω και να κερδίσουμε. Ήθελα πολύ να κερδίσουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε φέτος. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα είναι πιο ισορροπημένη. Ο ΠΑΟΚ δε θα έχει μεγάλη διαφορά από τις 3 ομάδες της Αθήνας. Φέτος θα τον κερδίσουμε τον Ολυμπιακό».
-Αν εκτελούσες ξανά εκείνο το πέναλτι τι θα άλλαζες?
«Δε θα άλλαζα τίποτε. Με τον ίδιο τρόπο θα το εκτελούσα...».
-Με το Νικοπολίδη το επεισόδιο θεωρείται λήξαν?
«Φυσικά. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο ποδόσφαιρο. Σέβομαι την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και στην εθνική ομάδα της χώρας σας. Όπως κι εγώ έχω τη δική μου προσφορά στο ποδόσφαιρο και στην εθνική ομάδα της χώρας μου».
-Η Πορτογαλία δε κατάφερε να διακριθεί στο ΕΥΡΟ παρά το γεγονός ότι διαθέτει σπουδαία ομάδα. Που το αποδίδεις?
«Η ομάδα έχει πολύ ταλέντο. Ξεκίνησε εντυπωσιακά αλλά δεν είχε συνέχεια. Πιστεύω ότι για να διακριθείς πρέπει να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Να προσπαθήσεις μέσα στο παιχνίδι. Όχι να θεωρείς ότι θα κερδίσεις επειδή είσαι καλή ομάδα. Δε δούλεψε η ομάδα στα παιχνίδια και έμεινε έξω από την τελική φάση».
http://www.metrosport.gr/more.php?id=21358_0_1_0_M