As valoume kai tin sinenteuksi olokliri gia na yparxei..
«Εφταιξε η χημεία και όχι ο Σάντος» 16-05-2008
Ηρθε το περασμένο καλοκαίρι, αντικαθιστώντας τον Μάρτσιν Μίετσελ, έπειτα από μία εξαιρετική σεζόν στην ολλανδική Μπρέντα. Ο Γκλεν Σάλμον υπέγραψε τη λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ και επισκέφτηκε τα γραφεία της ΠΑΕ με σκοπό να αποχαιρετήσει αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε όσο αγωνίστηκε για την ομάδα. Εκτυλίχτηκαν συγκινητικές στιγμές, γιατί ο επιθετικός από τη Νότια Αφρική απέδειξε με τη στάση του πως όχι μόνο σεβάστηκε τον σύλλογο, αλλά και πως -όταν χρειάστηκε- πήρε ο ίδιος πρωτοβουλία για να διευκολύνει τη διοίκηση του Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο Σάλμον μίλησε στην «Εξέδρα» για την εμπειρία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Δικέφαλο του Βορρά.
- Τι κρατάς από τη χρονιά σου στον ΠΑΟΚ;
«Ολοι περίμεναν περισσότερα από εμένα, όμως στο τέλος δεν νομίζω πως κατάφερα πολλά. Ηρθα από την Ολλανδία, όπου τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι πολύ οργανωμένα και δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ. Δεν μπορώ να πω πως είμαι ικανοποιημένος από τη χρονιά που έκανα. Είναι αλήθεια πως επειδή δεν ήμασταν καλά ως ομάδα, περιορίστηκα σε έναν ρόλο, να πιέζω ψηλά. Σε ρόλο εντελώς παθητικό».
- Ποιες παρατηρήσεις έχεις να κάνεις μετά το πέρασμά σου από το ελληνικό πρωτάθλημα;
«Ακόμη και οι ποδοσφαιριστές δεν αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο επαγγελματικά. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως υστερείτε στην υποδομή. Οι ποδοσφαιριστές δεν εκπαιδεύονται σωστά και όταν βρεθούν να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».
- Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τη φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ;
«Ημασταν σε πολλές περιπτώσεις άτυχοι. Δεχόμασταν εύκολα το γκολ, ενώ εμείς για να πετύχουμε κάποιο έπρεπε να συμβούν πολλά. Δεν είναι πως οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είναι καλοί. Ούτε για τον προπονητή μπορεί να πει κανείς τίποτα. Απλώς δεν υπήρχε η χημεία και αυτό το θέμα δύσκολα αντιμετωπίζεται. Αν πάρουμε το παράδειγμα του Αστέρα Τρίπολης, που δεν πιστεύω πως είχε καλύτερους παίκτες από τους δικούς μας, θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοώ για τη χημεία μίας ομάδας».
- Πώς εξηγείται η μεταμόρφωση που είχατε στα εκτός έδρας παιχνίδια;
«Αυτό ήταν και είναι ένα μυστήριο. Εγώ θυμάμαι τους συμπαίκτες μου όταν παίζαμε εκτός έδρας στην Ολλανδία, να είναι πιο απελευθερωμένοι. Στον ΠΑΟΚ μόνο στην Τούμπα μπορούσαμε να παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και εκεί όχι πάντα. Ο κόσμος μάς βοηθούσε και πατούσαμε καλύτερα στο γήπεδο».
- Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Φερνάντο Σάντος για την εικόνα που είχε η ομάδα. Ποια είναι η άποψή σου;
«Κάνουν λάθος όσοι τον κατηγορούν. Εγώ αν ήμουν στη θέση του μπορεί να τα είχα παρατήσει έπειτα από τρεις μήνες. Εκτιμώ πως λόγω της σχέσης που έχει με τον πρόεδρο έμεινε στην Ελλάδα και τίποτα παραπάνω. Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν διαπίστωσε πως ελάχιστοι είναι αυτοί που αφομοιώνουν τα όσα προσπαθεί να δείξει. Εκεί του βγήκε εκνευρισμός και είναι κάτι που κατανοώ. Οταν δεν υπάρχει χημεία είναι πολύ δύσκολο να δεις αποτέλεσμα. Ο κόσμος κοιτάζει το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι εύκολο να χτιστεί μία ομάδα. Τώρα που θα έχει την ομάδα από την αρχή, που θα κάνει προετοιμασία και που θα συμμετέχει και στις επιλογές παικτών που θα γίνουν, είμαι σίγουρος πως η ομάδα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αν έχει τα κατάλληλα εργαλεία θα καταφέρει πολλά. Δεν είναι τυχαίο που η διοίκηση τον στηρίζει και τον διατηρεί στον πάγκο της».
- Γιατί αποφάσισες να φύγεις από την Ελλάδα;
«Για εμένα νούμερο 1 στη ζωή μου είναι η οικογένειά μου. Ταλαιπωρώ τη γυναίκα μου εδώ και εννέα χρόνια. Είναι μακριά από το σπίτι της, τους φίλους της, μόνο και μόνο για να στηρίξει εμένα. Ηρθε η ώρα να επιστρέψουμε σπίτι για να ζήσει και αυτή όπως της αξίζει».
- Εχεις συμφωνήσει με ομάδα της χώρας σου;
«Είμαι σε προχωρημένες συζητήσεις, αλλά δεν θέλω να πω ποια είναι αυτή. Είναι εύκολο για μένα να βρω ένα καλό συμβόλαιο στη χώρα μου και αυτό θα κάνω. Θα παίξω άλλα τρία τέσσερα χρόνια και μετά θέλω να γίνω προπονητής. Πιστεύω πως μπορώ να τα καταφέρω. Ισως στο μέλλον συνεργαστώ και πάλι με τον ΠΑΟΚ, ως σκάουτ από τη χώρα μου».
- Πώς έζησες τον κόσμο του ΠΑΟΚ, όσο ήσουν στη Θεσσαλονίκη;
«Τα όσα έζησα στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη εμπειρία για μένα. Η στήριξη που είχαμε ήταν συγκλονιστική, παρότι δεν τους προσφέραμε πολλές χαρές».
- Ποια είναι η γνώμη σου για τους Ελληνες διαιτητές;
«Με εκνεύρισαν πολλές φορές. Μόλις δύο φορές πήγα να δώσω το χέρι σε διαιτητή. Εχουν αλλάξει το άθλημα. Στην επαφή με τον αντίπαλο σφυρίζουν συνεχώς φάουλ. Κάποιος πρέπει να τους πει πως το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα και να σταματήσουν να ελέγχουν ακόμη και τον ρυθμό ενός αγώνα».
- Η συνεργασία σου με τον Θοδωρή Ζαγοράκη πώς ήταν;
«Πρώτα από όλα, είναι πολύ καλός άνθρωπος και αγαπάει παθολογικά τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι για να πετύχει ο Ζαγοράκης πρέπει να γίνουν αργά, αλλά σταθερά βήματα, λόγω της οικονομικής κατάστασης της ομάδας. Τον βοηθάει το γεγονός πως ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά χρειάζεται στηρίγματα κυρίως από τους φίλους της ομάδας που πρέπει να τον ακολουθήσουν πιστά μέχρι να τα καταφέρει. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και χρειάζεται υπομονή».