Πρώτη επίσημη εμφάνιση φέτος και πρώτη φορά που θα σχολιάσω την απόδοση της ομάδας, καθώς τα φιλικά δεν οφελούν στην προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων.
Το πρώτο που κρατάω είναι το πως έχουμε μία ομάδα, ικανή να διατηρήσει την κατοχή του παιχνιδιού, να κλείσει τον αντίπαλο στα καρέ του έχοντας περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει λόγω των δύο επιθετικών και που ταυτόχρονα διαθέτει ικανοποιητική κάλυψη όσο αμυνόμαστε. Ή καλύτερα μία ομάδα που στοχεύει να φτάσει στα παραπάνω, έχει βάλει στο παιχνίδι της όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά φυσικά είναι ακόμα αρχή και έχει ακόμα πολλά περιθώρια να βελτιωθεί πάνω όμως στους παραπάνω άξονες.
Τα παραπάνω είναι αυτά που ο Δώνης επιθυμούσε να περάσει στην ομάδα, και παρ' ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και προβλέψεις ως προς το αν ο νέος προπονητής μας τα καταφέρει εν τέλη, η εικόνα της ομάδας δείχνει πως οι παίκτες έχουν καταλάβει το τι ζητάει ο προπονητής τους απ' αυτούς.
Κοινώς, ως πρός το έργο του προπονητή, είμαι ευχαριστημένος αν και υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης κάτι που σαφέστατα είναι λογικό καθώς ακόμα είμαστε στην αρχή.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς, δύσκολα θα μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα απέναντι σε μία ομάδα καφενείο όπως η σημερινή που δεν μπόρεσε να γίνει απειλητική. Η γνώμη μου για τον Γλύκο είναι αρνητική, καθώς δεν γίνεται να θεωρείται κάποιος ταλέντο στην ηλικία του. Δικαιούται την θέση του δεύτερου ή του τρίτου τερματοφύλακα μαζί με έναν πιτσιρικά (αληθινό ταλέντο) και πίσω από έναν έμπειρο τερματοφύλακα που θα αποπνέει σιγουριά. Ο Κουμάλο φαίνεται δυνατός και πιστεύω ότι θα φανεί πολύ χρήσιμος. Ο Κατσικάς μου φάνηκε πολύ ψαρωμένος και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Αν θες να γίνεις μεγάλος παίκτης, και ειδικά κεντρικός αμυντικός, πρέπει να μασάς σίδερα και να τρομάζεις τους αντιπάλους, όχι να τρομάζεις εσύ ο ίδιος. Ειδάλλως θα γίνεις ένας Μαλεζάς χωρίς την τύχη να έχεις δίπλα σου έναν Κοντρέρας να σου μάθει τα μυστικά της θέσης. Ο Λίνο και ο Έτο, είναι γνωστοί κι από πέρσυ, έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, κανένας από τους δύο δεν θα έπρεπε να είναι βασικός αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλο ποιοτικό δεξί μπακ και ο Σταφυλίδης είναι τραυματισμένος, είναι δύο λύσεις αναγκαστικές και συνάμα ποιοτικές.
Στο κέντρο, ο Γκαρσία δεν ήταν καλός, τουλάχιστον σε σχέση με τα δικά του στάνταρ. Πιστεύω ότι θα βρει ρυθμό και θα δέσει στο σύστημα της ομάδας. Ο Λάζαρ από την άλλη είναι ότι πιο ποιοτικό διαθέτουμε στο χώρο του κέντρου αυτή τη στιγμή και κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ολοκληρωμένο χαφ που πέρασε από τον ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια. Ο Κάτσε, λόγω σωματότυπου, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να σταθεί στην πρώτη ομάδα. Δεν θέλω να κρίνω με βάση μια ολιγόλεπτη συμμετοχή, απλά αυτό είναι το ένστικτο μου. Πολύ γατί για αμυντικό χαφ. Ομοίως, γατάκι θεωρώ και τον Γεωργιάδη. Εξτρεμ, χωρίς θράσος και τσαμπουκά μέσα στο γήπεδο όταν έχει την μπάλα στα πόδια δεν νοείται. Πρέπει να ξυπνήσει και να αρχίσει να δαγκώνει σιγά σιγά. Μπράβο του για το γκολ. Κυρίως γιατί πήρε πάνω του τη φάση ενώ είχε συμπαίκτες δίπλα του. Δεν φοβήθηκε και του βγήκε σε καλό. Στόχος του η βελτίωση και η σταθερότητα. Ο Ρομπέρ είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό για μένα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να σταθεί βασικός σε έναν καλό ΠΑΟΚ, αλλά στον σημερινό νομίζω πως μπορεί να σταθεί σίγουρα ως παγκίτης και κάπως άνετα ακόμα και ως βασικός..! Πολύ ωραία η ασσίστ που έδωσε σήμερα ενώ γενικά η παρουσία του ήταν θετική. Στα φιλικά έδειξε ότι σκοράρει κι όλας. Σίγουρα δεν είναι ο παίκτης που αξίζει την περιθωριοποίηση που υπέστει πέρσι.
Τέλος, όσον αφορά την επίθεση, ο Κλάους ήταν στα γνωστά του επίπεδα. Εξαφανισμένος, έως αρνητικότατος σε όλο το ματς, αλλά ήταν και πάλι τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος. Χάρισμα; Ταλέντο; Τύχη; Ότι και να είναι, όσο έχει αυτό το αστεράκι πάνω από το κεφάλι του, είναι πολύτιμος. Ο Γιάννου, ήταν αρνητικός και πάλι κατά τη γνώμη μου. Παρ' όλα αυτά είναι σίγουρα καλύτερος από τον Παπάζογλου και αυτό θα τον κρατήσει στο ρόστερ. Το αν θα βελτιωθεί θα φανεί μέσα στη χρονιά. Για τον Σαλπιγγίδη δεν θα σχολιάσω τίποτα. Μόνο το ότι είναι καιρός να φύγει από την ομάδα. Τζάμπα τρωγόμαστε και τρώγεται και αυτός. Όλοι χαμένοι βγαίνουμε από αυτή την κατάσταση. Αντιθέτως, θα ήθελα να αναφερθώ στον Πέλκα, που σήμερα έδειξε ότι βλέπει γήπεδο, ότι έχει τεχνική και ότι με την σωστή δουλειά θα μπορέσει να φτάσει πολύ ψηλά. Ο Δώνης το έχει δει, γι' αυτό άλλωστε του έδωσε και τη φανέλα με το 10. Αν ο μικρός δείξει ότι έχει αρχίδια θα φτάσει πολύ πολύ ψηλά. Αλλιώς θα γίνει και αυτός ένας από τους πολλούς μέτριους παίκτες στην Ελλάδα.
Κι αν σήμερα η ομάδα ανταποκρίθηκε καλά σε αυτό που έπρεπε να κάνει, δεν ξεχνάω ότι:
+ Παίζαμε με καφενείο.
+ Ήταν το πρώτο παιχνίδι. Μετά το εικοστό, ή μετά τους πρώτους τραυματισμούς, θα χρειαστούμε rotation και τότε θα αποδειχθεί ο άσχημος προγραμματισμός. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ενίσχυση. Οπωσδήποτε!!!