Ο κανονισμός αυτός, προφανώς επιτρέπει κάποια πολυφωνία θεσμικά. Δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται 100% πράξη. Και το σύνταγμα της Ελλάδας λέει ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Πρακτικά δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο. Θέλω να πω με αυτό το παράδειγμα ότι ο κανονισμός δεν εγγυάται την απόλυτη εφαρμογή του.
Ας πούμε μπορεί η articles team την οποία δημιουργήσατε, να έχει μία συγκεκριμένη αντίληψη επί των πραγμάτων. Δεν είναι απαγορευτικό κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει βέβαια, ότι θα αναδεικνύουν ότι είναι σύμφωνο με τις απόψεις τους, και θα αγνοούν ότι είναι ενάντιο. Η ¨έλλειψη γραμμής¨ είναι για μένα κάτι το ουτοπικό. Και μία επιβεβαίωση της άποψης που καταθέτω, είναι τα κείμενα που ανεβαίνουν από το Φόρουμ. Εκεί γράφονται εκατοντάδες κείμενα, το κείμενο που θα βρίσκεται στην κεντρική όμως είναι δείγμα μιας απόφασης. Το επιχείρημα: ¨μπείτε και σεις στην articles team¨δεν νομίζω πως είναι ακέραιο, από την στιγμή που ο άλλος μπορεί για χ,ψ λόγους (δεν θέλει να αναλάβει την ευθυνη, δεν έχει χρόνο, δεν θέλει να έχει κάποια μορφή εξουσίας) να μη συμμετέχει.
Πάντως, να αποφασίσουμε κάποτε: τα κείμενα που μπαίνουν στα ασπρόμαυρα σάιτ, βαραίνουν το σάιτ ή τα άτομα που τα γράφουν; Γιατί δεν γίνεται όταν μιλάμε για το paokworld, να νίπτουν όλοι τας χείρας και όταν η κουβέντα πάει αλλού να μιλάμε ολικά.
Στο τόπικ paokg4.org, αν και ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι συντελεστής, καλούμαι να λογοδοτώ (και συχνά από moderators ή "teams" του paokworld) για όλες τις απόψεις, αν και γράφω μόνο μία στήλη. Εκεί δεν σεβόμαστε την διαφορετικότητα της άποψης και του στιλ μεταξύ συντελεστών του ίδιου σάιτ;
Κατά τα φαινόμενα, όχι. Από την στιγμή μάλιστα που όποιος έχει προβλήματα με την γυναίκα του, ή έφαγε κατσάδα από το αφεντικό του, μπαίνει μέσα και βρίζει ανώνυμα μία ασπρόμαυρη ιστοσελίδα. Ξέρει ότι ο petrovgr, για λόγους ευθιξίας ή αξιοπρέπειας, θα απαντήσει. Έχει πάρει την εργολαβία της υπεράσπισης της ιστοσελίδας, αφού τριγύρω επικρατεί μια ένοχη σιωπή από όλες τις ¨ομάδες εργασίας¨, για να μην πω σιγοντάρισμα.
Και να απαντήσω μια δια παντός στην γελοιότητα που λέει ¨κάνετε κριτική για προσωπική προβολή και να το παίξετε εξυπνάκηδες¨: Αν ήθελα να κάνω κριτική για να διαφημίσω το όνομά μου ή τη φάτσα μου, θα τα έβγαζα φόρα παρτίδα. Τι προσωπική προβολή μπορώ να έχω πίσω από ένα νικ ¨petrovgr¨. ή πίσω από το ¨Αντιμυθολογίες¨; Αστεία πράγματα...
Εκεί που η ανωνυμία δείχνει πραγματικά τον πιο ύπουλο εαυτό της, είναι εδώ σε αυτό το Φόρουμ, όταν άνθρωποι γράφουν ύβρεις επί ύβρεων κατά συμπαοκτσήδων, και κρύβονται πίσω από το νικ. Γιατί είμαι σίγουρος οτι αν έγραφαν ¨Γιάννης Παπαδόπουλος¨ από κάτω και όχι skilos και gata, θα πρόσεχαν πολύ περισσότερο για το ποιούς αποκαλούν λαμόγια, χαρτζηλικωμένους, σκουλήκια και λοιπά.
Το ¨και οι κρίνοντες κρίνονται¨ που αποτελεί μόνιμη επωδό ορισμένων, αγνοεί (ή θέλει να αγνοεί) την φύση της κριτικής. Γιατί η ύβρις δεν αποτελεί κριτική.
Αυτό νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα: ότι συγχέουμε την κριτική με την προσβολή. Αν μπορούσαμε να τα ξεχωρίσουμε τα πράγματα θα ήταν πολύ ευκολότερα.