Μιά απορία μου έχει μείνει ακόμα για να απαντήσω. Τελικά ο προπονητής χρειάζεται στο ποδόσφαιρο ή μπορεί η ομάδα να πηγαίνει και με αυτόματο πιλότο;
Η ερώτηση δεν είναι καθόλου ειρωνική. Τί προσφέρει ο προπονητής την ώρα του αγώνα; Τίποτα λέω εγώ, καθορίζει μόνο τις αλλαγές. Αυτό το κάνει και το 90% των φιλάθλων που παρακολουθούν. Ξέρεις ρε παιδί μου, τραυματίστηκε αυτός, θα μπεί εκείνος.
Αν ήταν πρόγραμμα software θα ήταν απο τα μικρότερα software που έχουν γραφτεί στον κόσμο.
Επίσης, 7 προπονητές σε πόσα χρόνια, σε 3. Ο κάθε ένας θεωρούμε δούλεψε, άλλος λίγο, άλλος πολύ. Η δουλειά μένει, είναι κάτι που φαίνεται. Υπάρχει κάτι διακριτό, που να λέμε, τόσο ρε παιδί μου είναι του Ντουμιτρέσκου, τόσο του Σάντος, αυτό του Παράσχου, το άλλο του Φρίγκρερ..
Δεν υπάρχει τίποτα. Και αφού δεν υπάρχει τίποτα ή κανείς δεν δούλεψε ή τελικά η θέση του προπονητή δεν είναι τόσο σημαντική όσο φανταζόμαστε.
Η άποψή μου είναι η δεύτερη. Νομίζω έχουμε υπερτιμήσει τη δουλειά του προπονητή. Εξ'άλλου δεν είναι τυχαίο που ο εναερίτης σε κολώνες στη ΔΕΗ της Ισπανίας Φερέρ έγινε προπονητάρα και παίρνει 1,5 εκ. ή ο μηχανικός που άλλαζε τις πρίζες σε ξενοδοχεία στην Πορτογαλία Σάντος έγινε προπονητής και παίρνει 800 χιλ ή ο Μουρίνιο ο μεταφραστής έγινε ο κουρυφαίος προπονητής του κόσμου. Τί μας δείχνει αυτό; Ότι για να γίνεις προπονητής δεν χρειάζεται να έχεις ικανότητες που τις έχεις αναπτύξει σε βάθος χρόνου. Συγκυριακά γίνεσαι προπονητής, συγκυριακά γίνεσαι μεγάλος. Όταν γίνεσαι όνομα, μπαίνεις πλέον στο στάρ σύστεμ.
Νομίζω ότι είναι ένα στάρ σύστεμ, μιά φούσκα που απλά πετάς λεφτά μέσα. Είναι προτιμότερο αντί να πάρεις έναν προπονητή με 800 χιλ. να πάρεις καλό γυμναστή, καλό βοηθό προπονητή τερματοφυλάκων, καλούς βοηθούς για τα υπόλοιπα, να κάνεις ένα ιδιόκτητο κέντρο έρευνας με εγκαταστάσεις βίντεο σε όλο το γήπεδο, να ελεγχει τις κινήσεις των παικτών, να τις επεξεργάζεται στο computer και να σου βγάζει τα λάθη τους, τις αδυναμίες τους. Υπάρχουν πολλά τέτοια software βοηθητικά. Νομίζω η λογική, πάρε 800 χιλ. και γίνε απόλυτος άρχοντας είναι λάθος. Πιστεύω ότι ένας Παράσχος των 80 χιλ. με όλα τα παραπάνω που ανέφερα, μπορεί να κόστιζε 300 χιλ - 400 χιλ. αλλά το έργο που θα γινόταν θα ήταν 10 και 15 φορές ανώτερο απο αυτό που γίνεται σήμερα. Το Παράσχος ήταν ενδεικτικό, μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε, βάλτε και Ζήση Βρύζα.