«Τις εκκλησίες τις χτίζουν οι πιστοί»Ο Βασίλης Σεργιαννίδης έζησε τον ΠΑΟΚ στις μεγάλες του δόξες ως γενικός αρχηγός της ομάδας του '70, αλλά και στις δύσκολες στιγμές ως πρόεδρος διοικούσας επιτροπής το 2003. Σήμερα ο παλιός παράγοντας του "δικέφαλου" έχει αναλάβει να βοηθήσει τον Θοδωρή Ζαγοράκη στη δημιουργία του προπονητικού κέντρου στη Νέα Μεσημβρία, ένα έργο που το χαρακτηρίζει ο ίδιος ως «όνειρο» για τον ΠΑΟΚ.
Η συνεργασία σας με τον Θοδωρή Ζαγοράκη πώς προέκυψε;
«Ο σύνδεσμος ανάμεσά μας ήταν παλιοί ποδοσφαιριστές. Κυρίως ο Σαράφης, που είναι ένα από τα δικά μου παιδιά. Ξέρει την αγάπη μου τη λόξα μου για τον ΠΑΟΚ και αυτό μετέφερε και στον Ζαγοράκη. Τώρα, γιατί βρήκε εμένα ο Ζαγοράκης; Τι να πω; Δεν πιστεύω πάντως να υπάρχει πιο χαζός από μένα».
Στον ΠΑΟΚ όλοι οι παλιοί παράγοντες έχουν απαξιωθεί. Η συνεργασία σας με τη διοίκηση στο θέμα του αθλητικού κέντρου έγινε δεκτή με θετικά σχόλια. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
«Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Θεωρώ ότι η εντύπωση που έχω δημιουργήσει είναι ότι βοήθησα, ότι είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω. Επίσης, το όνομά μου δεν έχει μπλεχτεί σε θέματα που δικαίως ή αδίκως έχουν προσάψει σε άλλους».
Στις συναντήσεις σας με τον Θοδωρή Ζαγοράκη συζητάτε πολύ το θέμα της υδροδότησης στην έκταση της Μεσημβρίας. Ακούγεται ότι η περιοχή δεν έχει νερό...
«Η περιοχή δεν είναι καλή για νερό, αλλά δεν θα είναι εμπόδιο. Αν βρούμε νερό θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα. Αν δεν βρεθεί και πρέπει να μεταφέρουμε, θα ανέβει το κόστος και θα υπάρχει καθυστέρηση. Συζητήσαμε με το δήμο Αγίου Αθανασίου και εξετάσαμε κάποιες επιλογές. Η πρώτη είναι να γίνει η γεώτρηση μήπως και καλυφτούμε. Οι πληροφορίες που έχουμε από γεωλόγους λένε ότι θα βρεθεί νερό που μπορεί να μην είναι πόσιμο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει άλλο εμπόδιο».
Αν όλα πάνε καλά με τις γεωτρήσεις, πότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα;
«Τα επτά γήπεδα και κάποια αποδυτήρια θα είναι έτοιμα την άνοιξη. Το συγκρότημα που θα δημιουργηθεί είναι θέμα χρηματοδότησης. Γίνονται προσπάθειες να γίνει ένα γυμναστήριο με χρηματοδότηση του δήμου Αγίου Αθανασίου».
Μιλήσατε για «αγάπη και λόξα». Το πλεόνασμα που υπάρχει μπορεί να καλύψει τα προβλήματα στη χρηματοδότηση;
«Πιστεύω ότι θα βρούμε ανταπόκριση. Αλλοι θα ενδιαφερθούν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άλλοι θα συνδράμουν σε ένα έργο που έχει σχέση με την έννοια του ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης έχει την κοινή αποδοχή. Αν γινόταν η προσπάθεια από τις προηγούμενες διοικήσεις, δεν θα ήμουν αισιόδοξος. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».
Την προηγούμενη Κυριακή στο φιλικό με την Παρτιζάν 15.000 φίλοι του ΠΑΟΚ αγόρασαν εισιτήριο για να βοηθήσουν στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου...
«Και εγώ αγόρασα και όλοι μας. Κάποιος είπε εύστοχα πως τις εκκλησίες τις χτίζουν οι πιστοί».
Οι φίλοι του ΠΑΟΚ το έχουν κάνει και παλιά με το χτίσιμο του γηπέδου. Πιστεύετε ότι υπάρχει και σήμερα ανάλογη δυναμική;
«Τα έχω ζήσει όλα αυτά Το χτίσιμο τότε της Τούμπας... Εχουμε πολύ κόσμο έτοιμο πάντα να βοηθήσει αλλά και που δύσκολα τιθασεύεται και είναι ανυπόμονος. Ο μόνος που δεν είχε πρόβλημα ήμουν εγώ. Μόνο ένα βράδυ πήγαμε να τα χαλάσουμε με τον κόσμο».
Πήγατε να πουλήσετε παίκτη;
«Οχι, με τίποτα δεν θα μπορούσα».
Τι είχε γίνει;
«Ενα επεισόδιο με τον Λες Σάνον. Ο κόσμος ορκιζόταν στο όνομά του. Παίζαμε με τον Πανιώνιο, δεν έβαλε τον Φουντουκίδη και ο Κούδας είχε ένα δοκάρι. Δεν ξέρω πώς του μπήκε του Εγγλέζου και θεώρησε ότι ο Κούδας, επειδή ήταν συνέταιρος με τον Φουντουκίδη, το έκανε επίτηδες. Αν είναι δυνατόν. Αυτό έγινε αφορμή να μου πει ότι θα φύγει. Δεν πήρα θέση, απλά απέρριψα αυτό που είπε για τον Κούδα. Ολοι ήταν εναντίον μου. Κάποιοι παίκτες έφυγαν από το ξενοδοχείο ως συμπαράσταση στον προπονητή και μου ζήτησαν να μείνει. Την επόμενη παίζαμε με τον Ολυμπιακό. Κερδίσαμε 1-0 με ένα γκολ του Γούναρη. Ο συχωρεμένος ο Φουντουκίδης θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο και έπεσε λιπόθυμος. Ο Σάνον γύρισε στην κερκίδα και έκανε νοήματα σαν να λέει εγώ του κέρδισα το παιχνίδι. Αυτό το επεισόδιο ήταν το μοναδικό στο οποίο κινδύνευσα να χαλάσω τις σχέσεις μου με τον κόσμο. Εκείνο το βράδυ ήταν να με φάνε ζωντανό».
«Θαρραλέος ο Ζαγοράκης»
«Ο Ζαγοράκης κατάφερε να ενεργεί και να πείθει τον κόσμο σε κάθε ρίσκο που παίρνει. Δεν θα τολμούσε κανείς άλλος να πουλήσει παίκτες όπως αυτός. Θεωρώ ότι οι πωλήσεις ήταν επιτυχημένες και οι αγορές καλές. Αυτό δίνει μια άλλη προοπτική στην ομάδα. Οτι έγιναν οι θαρραλέες πωλήσεις που κατά την γνώμη μου ήταν επιτυχημένες και οι αντίστοιχες αγορές και η ομάδα περπατάει είναι σημαντικό γιατί ο Ζαγοράκης έχει πείσει τον κόσμο. Αυτό είναι που χαρακτηρίζει τους παράγοντες».
Αλήθεια, ως παράγοντα πως τον κρίνετε;
«Δεν τον κρίνω ακόμη Οι κινήσεις που έκανε εξυπηρετούν την ομάδα. Οταν αποφάσισε να ασχοληθεί σκέφτηκα τον Νικολαΐδη. Αυτός φεύγει από την ΑΕΚ και λέει ότι δεν έπεισε τον κόσμο. Αρα και ο ίδιος θεωρεί ότι ήταν αποτυχημένος. Ο Ζαγοράκης πείθει τον κόσμο. Εβαλε μια τάξη στην ΠΑΕ, σκέφτηκε και το προπονητικό και ελπίζω να τα καταφέρει και με την αύξηση. Εκεί θα φάνει και η αξία του».
http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10536&subid=2&tag=7761&pubid=1343050