Η δικιά μου εμπειρία με το γήπεδο ξεκίνησε το 94/95, στο τελευταίο 'σπρώξιμο' του Βουλινού, τη χρονιά που είχαν έρθει καλοί παίχτες, Ζαγοράκης και δεν ξέρω και γω ποιός άλλος, πρώτες αγωνιστικές και 20.000 κόσμος με Εθνικούς, Καβάλες κλπ...
Πάντα ήμουν ΠΑΟΚΤΣΗΣ, από τα 4 μου όταν και πήραμε το πρωτάθλημα (και πιό πριν λόγω πατέρα και καταγωγής αλλά δεν το είχα πάρει χαμπάρι ακόμα :p ) τώρα που τα ξανασκέφτομαι δε μπορώ σε καμιά περίπτωση να πω ότι έγινα οπαδός λόγω του λαού, πάντως στα επεισόδια με Παρί με θυμάμαι να έχω μείνει καρφωμένος στην TV όσο κράτησε η 'μετάδοση' και μετά συνέχεια στις ειδήσεις, γεγονός που επαναλαμβάνεται τις περισσότερες φορές που υπάρχουν κάπου επεισόδια...
Για να φτάσουμε στην εμπειρία μου από τις πρώτες χρονιές λοιπόν, η άποψη μου και η εικόνα που δημιουργήθηκε στο μυαλό μου ήταν ότι είχαμε να κάνουμε με ένα πόλεμο τον οποίο πλέον τα ΜΑΤ είχαν μελετήσει καλά, τον είχαν κατανοήσει, είχαν κάνει τα σχεδιά τους αφού πρώτα φάγανε τις μάπες τους, και πλέον τον κερδίζαν... Θυμάμαι αρκετές φορές να περιμένω έξω από το γήπεδο, μετά από ματς με τον Παναθηναικό, γενικά μετά από ματς με φιλοξενούμενους οπαδούς, ή μετά από μεγάλα ματς που μας γαμούσε ο διαιτητής ή που υπήρχε γενικότερη δυσαρέσκεια, στα στενά της Τούμπας υπήρχαν ΧΙΛΙΑΔΕΣ κόσμου... Αυτός ο κόσμος λοιπόν διαλύονταν, γκλοπιές έπεφταν στα κεφάλια, κεφάλια άνοιγαν, οι ζητάδες παραταγμένοι σε 6αδες να 'σαρώνουν' τους μεγάλους δρόμους πχ Κλεάνθους ή το δρόμο πίσω από την 8, για να μην αναφέρουμε και τα δακρυγόνα που κάνανε τον κόσμο να έχει αναπνευστικά προβλήματα μέχρι και το Ιπποκράτειο. Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν πάντα το ίδιο, 1-2-3 ώρες κρυφτούλι με την αστυνομία, στο τέλος οι όποιοι φιλοξενούμενοι έφευγαν με την άνεσή τους και αυτό που είχε μείνει ήταν κάποια ανοιγμένα κεφάλια και κάποιες συλλήψεις. Με λίγα λόγια η δική μου εμπειρία είναι ότι την τελευταία δεκαετία για να μπλέξεις σε φασαρία στην Τούμπα πρέπει πραγματικά να την ΚΥΝΗΓΗΣΕΙΣ, γεγονός το οποίο κατά τη γνώμη μου βάζει ένα νοήμων ον στη διαδικασία να σκεφτεί κατά πόσο τον τιμά και που τον βγάζει να κάνει κάτι τέτοιο.
Ο μόνος δρόμος λοιπόν είναι τα παραδοσιακά στησίματα σε γέφυρες, στον περιφερειακό, δεν ξέρω και γω πού αλλού, 'ραντεβού', οργάνωση σε παρέες και 'ψάξιμο' για αλλόθρησκους μέσα στην πόλη, πράγματα που ποτέ δεν τα έκανα εγώ δηλαδή, είτε λόγω παρέων (οι πιο πολλοί φίλοι μου ζήτημα να έτρεξαν 2-3 χρονάκια στο γήπεδο και μετά 'στα ντέρμπι'), είτε λόγω άλλων συνηθειών στα μέρη μου και στην εποχή μου. Και εδώ μπαίνει το περίφημο που ακούμε συχνά "οι εποχές άλλαξαν"... Αν ήταν κάτι που το κάναν όλοι νομίζω θα το έκανα και γω (τις μάπες εννοώ), όταν όμως τα επεισόδια μέσα στο γήπεδο γίνεται από 100-200 γραφικούς που τους βλέπεις, που μερικούς από αυτούς τους ξέρεις και ξέρεις πχ ότι μπορεί να την έχουν δει 'αναρχικοί' (του πούτσου) και θα πάνε μόνο στο ΠΑΟΚ-gay κσι θα ψάξουν ευκαιρίες να μπούν μέσα για να κάνουν κάτι πού ΟΛΗ η Ελλάδα θα δει και θα θεωρήσει καραγκιοζηλίκι, ε τότε όχι, δε θέλεις να είσαι σαν και αυτούς... Και δε μιλάω φυσικά για τους 'παλιούς', ούτε καν για κάποιους που ενδεχομένως να συνεχίζουν στα βήματα των παλιών όσο μπορούν και όσο αντέχουν, μιλάω για τον τύπο ο οποίος είτε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΟΚ (είπαμε είναι 'αναρχικός', δεν ασχολείται με μπάλα κλπ) είτε είναι ΠΑΟΚ αλλά θα πάει στα ματς που ξέρει οτι προσφέρονται για φασαρίες για να βγάλει τα κόμπλεξ-απωθημένα-στραβά του...
Και στην τελική ΝΑΙ, οι μπάτσοι είναι και γουρούνια είναι και δολοφόνοι και όλα τα σχετικά, αλλά πλέον στο γήπεδο ξέρουν να μην προκαλέσουν αρκετά ώστε να εξοργίσουν τον κόσμο και να τις φάνε, και επίσης είναι ένας πόλεμος που τον έχουν μελετήσει και πλέον οργανωμένα μπορούν να τον κερδίσουν, οι ζώνες ασφαλείας, τα μπλόκα, το πόσοι θα βρίσκονται που, εκ του αποτελέσματος κρίνεται πετυχημένο, και εφόσον τα έχουν καταφέρει έτσι πλέον τότε μαγκιά τους και καλά κάνουν, αυτή είναι άλλωστε η δουλειά τους. Το αν ησυχάσαμε και από παλμό στην κερκίδα αυτό είναι θέμα των συνδέσμων και των οργανωτών που ΔΕΝ υπάρχουν. Τον Τάσο είχανε πέσει να τον φάνε όλοι γιατί ήταν πολύ 'περίεργος' για τα γούστα τους, ας κάναν αυτοί τότε κερκίδα αφού τους έπεφτε λίγος, εννοείται ότι δεν πρέπει να ανεβαίνει ο κάθε τυχάρπαστος στον πυρήνα της 4 αλλά με τον Τάσο δεν ήταν έτσι...
ΦΛΩΡΟΙ δε θα γίνουμε ποτέ και μην ανησυχείτε, μας το εξασφαλίζει τόσο η προέλευση μας, όσο και το τι εκπροσωπούμε και πως μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε ως οπαδοί της ΙΔΕΑΣ που κρύβεται πίσω από τα 4 γράμματα...