Ειχα αρχισει να τρελαινομαι,αφου υποψιαζομουν οτι η πλυση εγκεφαλου περι μη απαντησης συνεχιζοταν.Ειχα κλεισει 12ωρο στα γραφεια,περιμενοντας τον προεδρο να επιστρεψει,δεν ειχα παει σπιτι μου να κανω ενα μπανιο,ημουν λουσμενος στον ιδρωτα,εξαντλημενος και εντελως νηστικος.Ταυτοχρονως εβλεπα και τα σχολια στις ιστοσελιδες τα οποια δεν ηταν διολου κολακευτικα.Ολοι νομιζαν οτι ο Ζαγορακης ''μασησε''και επεσε στην παγιδα του Φλωριδη.
Μπηκα και εγω στο γραφειο του Γκαγκατση μαζι με τους υπολοιπους συμβουλους,ανοιξα το παραθυρο και κοιταξα διπλα στο γραφειο του προεδρου οπου οι σιλουετες των παρισταμενων ξεχωριζαν πισω απο την κουρτινα.Φοβομουν μηπως χασει την αισθηση του χρονου.Πλησιαζε 12 και τα φυλλα των εφημεριδων θα εκλειναν.Την επομενη θα ειχαν ολες πρωτοσελιδο την ανακοινωση-προκληση του Φλωριδη χωρις απαντηση,κατι που θα ηταν καταστροφικο σε επιπεδο εντυπωσεων και οχι μονο.
Του τηλεφωνησα και του ειπα..''Δεν παει αλλο,η ανακοινωση πρεπει να βγει τωρα.Οχι σε λιγο,ΤΩΡΑ!''
Μου απαντησε οτι βγαινει σε ενα λεπτο και μετα απο λιγο οντως μπηκε στο γραφειο του Γκαγκατση.Διαβασα ενωπιον ολων των μελων την ανακοινωση-απαντηση και συμφωνησαν ολοι πως ηταν επιβεβλημενο να αναρτηθει.''Μισο λεπτο ,μπαινω στο γραφειο και επιστρεφω για να την ανεβασουμε''αποκριθηκε.
Εκεινη την στιγμη κυριολεκτικα χοροπηδηξα!Την ιδια απαντηση μου ειχε δωσει καμια δεκαπενταρια φορες απο το πρωι και καθε φορα που ερχοταν να δωσει το τελικο ΟΚ μου ελεγε να περιμενω λιγο...
''δεν γινεται να περιμενουμε αλλο,δεν καταλαβαινεις οτι ο χρονος κυλαει σε βαρος σου?''του φωναξα.
Τον λογο πηρε ο συμβουλος Θανασης Χατζοπουλος και υποστηριξε την αποψη μου..''δεν γινεται να μεινουν αναπαντητα τοσο αθλια υπονοουμενα''φωναξε δυνατα.
''ΟΚ μπαινω στο γραφειο και σε 5 λεπτα τη βγαζουμε''ηταν η τελικη τοποθετηση του Ζαγορ.
Αρπαξα το κινητο και αρχισα να στελνω μυνηματα στους δημοσιογραφους σαν τρελος..''Απανταει η ΠΑΕ,οσονουπω στην επισημη ιστοσελιδα η ανακοινωση απαντηση στην προταση Φλωριδη''.
Οι δημοσιογραφοι βεβαιως ρωτουσαν απο το μεσημερι αν θα απαντηθει η επιστολη Φλωριδη,αλλα ποτε με την δικαιολογια οτι βρισκοταν καθ'οδον,ποτε με την προφαση του φιλικου,φροντιζα να δικαιολογω την καθυστερηση.
Τα μυνηματα βεβαιως ειχαν στοχο την εμμεση δεσμευση ,αφου συνεχιζα να εχω τη φοβια οτι θα βγει και παλι επιφυλακτικος απο το γραφειο.Αν του ελεγα ομως οτι ενημερωσα για την προθεση του να απαντησει,ο κοσμος περιμενει και θα ειναι τρισχειροτερο αν κανει πισω,θα ειχα ενα οπλο παραπανω.Και οπως αποδειχτηκε ειχα μαντεψει σωστα.Οταν βγηκε απο το γραφειο ειπε..''λοιπον δεν μου αρεσουν αυτα τα αδελφιστικα,θα στειλω την επιστολη στον ιδιο τον Φλωριδη προσωπικα και οχι μεσω του τυπου''..
Εκει χοροπηδηξαμε ολοι.''Ειναι δυνατον να στελνει επιστολη δημοσιως και να του απαντας κατ'ιδιαν?Τον κοσμο που θα μεινει με την εντυπωση οτι εισαι ψευτης και κλεφτης δεν τον σκεφτεσαι?''
Τον ενημερωσα οτι ειχα ηδη γνωστοποιησει την προθεση του να απαντησει μεσω της επισημης ιστοσελιδας,οποτε ειχε δεσμευτει και δεν μπορουσε να κανει πισω.
Υπηρχε βεβαιως και ενα προβλημα ακομα,αφου η επιστολη Φλωριδη ειχε φτασει με φαξ,το οποιο δεν ανεφερε τον αριθμο του αποστολεα,οποτε και να θελαμε δεν μπορουσαμε να του απαντησουμε σε προσωπικο επιπεδο.
Ηταν μια τακτικη που την ακολουθησε απο την αρχη,αφου οπως με διαβεβαιωσαν και δημοσιογραφοι,οι ανακοινωσεις του εφταναν στις εφημεριδες μεσω φαξ χωρις να αναγραφεται ο αριθμος του αποστολεα.Ειχαν απλα υπογραφη,εκτος απο την ανακοινωση τη βραδια της συλληψης,περι κρατητηριου,που ηταν ανυπογραφη.
Επιτελους δωσε την συγκαταθεση του και αμεσως ενιωσα ξεκουραστος,καθαρος και χορτατος...
Εκατσε λιγο ακομα στο γραφειο του και την ωρα που αποχωρουσαμε επιασα κουβεντα εξω απο το γηπεδο με τον συνδεσμιτη που ηταν στο γραφειο του μαζι με τον Ζηση.
Γνωριζομασταν απο παλια και μπορουσαμε να μιλησουμε σαν ανθρωποι,παρα τα οσα μας χωριζαν σε επιπεδο αποψεων.
Το βραδυ της καταληψης για το θεμα του Βιτολο,μου ειχε πει ενωπιον πολλων οτι πλεον ειχα αλλαξει στρατοπεδο και οτι ημουν απεναντι.
''Στον ΠΑΟΚ ειμαι,ουτε στον ολυμπιακο ουτε στον αρη''του ειχα απαντησει τοτε.
Μιλησαμε για αρκετη ωρα και επικεντρωθηκαμε σε ζητηματα διαφανειας,μια και την εποχη εκεινη ο ορκωτος λογιστης εκανε ελεγχο στα οικονομικα της ΠΑΕ.
''Αμα εχετε υπονοιες,γιατι δεν αναλαμβανεται εσεις ευαισθητους τομεις?''τον ρωτησα και εγινα πιο συγκεκριμενος.''Αν π.χ.νομιζετε οτι χανονται λεφτα απο την μπουτικ η την κατασκευη του αθλητικου κεντρου η οποιονδηποτε τομεα,γιατι δεν τον αναλαμβανετε εσεις?Καντε εσεις το διαγωνισμο για να βρεθει ο καταλληλος ανθρωπος για να δειτε τι ωραια ειναι να εχεις την ευθυνη.Ειναι ευκολο να αναρωτιεσαι γιατι ο ΠΑΟΚ δεν εχει δικη του μπουτικ,ποιος θα αναλαβει ομως την λειτουργια αυτου του ευαισθητου κομματιου?Και ποιος εγγυαται οτι αν γινει διαγωνισμος και επιλεγει ο ιδανικοτερος βασει βιογραφικου,δεν θα υπαρχουν δυσλειτουργιες,οι οποιες σε τελικη θα βαραινουν τον προεδρο?Αφου λοιπον δεν υπαρχει εμπιστοσυνη,ας αναλαβει καθε συνδεσμος εναν τομεα για να δουν τι ωραια ειναι να κουβαλας ενα καρο ευθυνες.Καλυτερο και για εσας και για τον ΠΑΟΚ ειναι να καταναλωσετε εκει την ενεργεια σας αντι να γκρινιαζεται και να αμφισβητειτε τους παντες και τα παντα''...
''Εμεις ειμαστε οπαδοι και οχι διοικουντες'',μου απαντησε για να τον καπακωσω ομως λεγοντας..''με τις πραξεις σας δειχνετε οτι θελετε να ειστε και τα δυο''..
Παρεμπιπτοντως,τη συγκεκριμενη προταση την ειχα κανει και στον Ζαγορακη,καθως επισης και για την συμμετοχη καποιου εκπροσωπου απο τους συνδεσμους-επιλογης τους εννοειται-στο Δ.Σ κατι που ομως με ειχε διαβεβαιωσει,το ειχε προτεινει και ο ιδιος χωρις απποτελεσμα..''Εδω διαλυθηκε η συντονιστικη επιτροπη των συνδεσμων,που ερχοταν μια φορα το μηνα στα γραφεια και ενημερωνονταν για το καθε τι,ειναι δυνατον να συμφωνησουν σε ορισμο προσωπου για το Δ.Σ.?''ειχε αναρωτηθει.
Καπως ετσι εμοιαζε να κλεινει η πιο μαρτυρικη μερα στον ΠΑΟΚ.Αυτην την θυμαμαι με καθε της λεπτομερεια.
Επεστρεψα στο σπιτι μου στις δυο το πρωι,αρκετα αγαλλιασμενος,αφου η ανακοινωση ειχε ηδη βγει και εβαλα κατι να τσιμπησω.Ημουν πτωμα,αλλα επρεπε να ριξω μια τελευταια ματια στο διαδικτυο για να εχω εικονα της ανταποκρισης που ειχε η αντιδραση της ΠΑΕ.
Το ρολοι κοντευε τις τεσσερεις τα ξημερωματα και εκεινο που κρατουσε ανοιχτα τα ματια μου εστω και με το ζορι ηταν η υπερενταση της ημερας.Με το που πεφτω να ξαπλωσω,χτυπαει το τηλ.Ηταν ο Ζαγορακης...
Η φωνη του ακουγοταν με δυσκολια.''Ελα φιλε,δεν μπορω να κοιμηθω.Τρεις φορες προσπαθησα και στριφογυριζω γυρω απο το μαξιλαρι'',ηταν τα πρωτα του λογια.
Ηταν ευκολο να κατανοησω αδυνατο ομως να τον νιωσω.Μονο ο Θοδωρος μπορουσε να τον καταλαβει εκεινη την στιγμη.Οσο και αν ειχα ταυτιστει συνειδησιακα μαζι του,οσο και αν εκεινο που καθοδηγουσε την σκεψη μου σε καθε περιπτωση δεν ηταν η εργασιακη σχεση που ειχα με τον ΠΑΟΚ,αλλα ο σεβασμος προς την προσωπικοτητα του,η αληθεια που πρεσβευε και η ενστικτωδης υποστηριξη καθε ανθρωπου που βαλλεται αδικως,ημουν εξω απο το χορο.
Ρκεινος ηταν ενας εθελοντης,που ειχε αναλαβει μια προσπαθεια απο την οποια δεν μπορουσε να κερδισει κατι που του ελειπε.Ο Ζαγορακης μεχρι το 2007 αλλωστε,ηταν ενας ανθρωπος που ειχε ολα οσα θα μπορουσαν να ονειρευτουν ολοι οι Ελληνες μαζι.Καταξιωση,αποδοχη δοξα,φημη,χρηματα,ειχε φτιαξει μια ευτιχισμενη οικογενεια και ξαφνικα βρισκοταν εγκλωβισμενος σε ενα παιχνιδι απο το οποιο ακομα και η αποχωρηση του θα τον στιγματιζε.
Καπου εκει βεβαιωθηκα οτι η αντιστροφη μετρηση ειχε ξεκινησει,αν και δεν μπορουσα να προβλεψω ποτε θα φτασει στο μηδεν.Το σημαντικο εκεινη την στιγμη ηταν να επανακαμψει ο ιδιος προσωπικα και να παλεψει με τον ιδιο του τον εαυτο.Οι υποψηφιοι επενδυτες λιγο με απασχολουσαν,ηξερα οτι ειχαν παιξει το τελευταιο τους χαρτι σε επιπεδο εντυπωσεων και πλεον ηταν θεμα χρονου να πεσουν στον λακκο που ειχαν σκαψει οι ιδιοι.Και οσο και αν συνεχιζαν τοσο θα εξεθεταν τον εαυτο τους,χωρις να χρειαστει καποιος τριτος να βαλει το χερακι του.Ο ΠΑΟΚ και ο Ζαγορακης ομως επρεπε να πανε μεχρι το τελος της διαδρομης που ειχε ορισει η μοιρα γι αυτους.
Το αντιλαμβανομουν οτι κατω απο αυτες τις συνθηκες δεν ηταν ευκολο.Ακομα και εγω που ως εργαζομενος ειχα απλως την υποχρεωση να συνδιαχειριστω ενα-ευαισθητο μεν αλλα οχι πολυπλοκο-κομματι του οικοδομηματος που ονομαζεται ΠΑΟΚ,ενιωθα να πνιγομαι ωρες ωρες.Φανταστειτε εκεινος που κουβαλουσε στις πλατες του ολο το οικοδομημα και τις ευθυνες,που επρεπε να φτιαξει ανταγωνιστικη ομαδα με περιορισμενα εσοδα,τη στιγμη που οι δηθεν επενδυτες περιμεναν με τα εκατομμυρια στο χερι,βαζοντας του τρικλοποδιες.Και επρεπε να συνεχισει εχοντας να αντιμετωπισει συν τοις αλλοις και την προκαταληψη μεριδας του κοσμου που εψαχνε και την παραμικρη αφορμη για να ξεσπαθωσει.
Ο ιδιος βεβαιως αποδεικνυε σε καθε περιπτωση οτι το προσωνυμιο ''σκυλος'' που τον συνοδευε τα χρονια που κλωτσουσε το τοπι δεν ηταν τυχαιο.Μονο καποιος με αυτα τα χαρακτηριστικα θα μπορουσε να συνεχισει αν και το γεγονος οτι εκεινο το βραδυ λυγισε,ηταν απολυτως φισιολογικο.
Δεν ηταν -ξαναλεω-το βαρος των ευθυνων,οσο η αχαριστια που εισεπραττε και η οποια του εκοβε τα ποδια.
Οταν κλεισαμε το τηλ ειχε αρχισει να χαραζει.''Ραντεβου ολου του προσωπικου αυριο στα γραφεια''ηταν οι τελευταιες του λεξεις ξεχνωντας προφανως οτι ξημερωνε Σαββατο.Δεν ηθελα να του το χαλασω θυμιζοντας οτι ειναι μερα αργιας,αν και χαρηκα που εδειχνε να αποκτα και παλι τα κουραγια του.Διαισθανομουν παντως πως οσο συνεχιζοταν αυτη η καταστηση θα εφτανε η στιγμη που θα στερευαν.
Εκεινο που τον ενοχλουσε εξ ισου ηταν πως οι συνθηκες που ειχαν διαμορφωθει καθιστουσαν απαγορευτικο τον προγραμματισμο που ειχε κατα νου να εφαρμοσει η ΠΑΕ το καλοκαιρι και ειχε φανει ξεκαθαρα ''το βραδυ του Βιτολο''/Για τον Ζαγορακη αλλωστε η ομαδα ηταν το Α και το Ω.
συνεχιζεται..