Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στην θέση τους γιατί πολύ νταηλίκι τον πουλήσαμε τον άνθρωπο χωρίς να έχει ρωτήσει κάτι τραγικό;
Ο Abravanel διατηρεί το γνωστότερο ιστολόγιο που ασχολείται με τα εβραϊκά θέματα στην Ελλάδα. Είναι ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΒΡΑΙΟΣ δηλαδή Έλληνας υπήκοος που ακολουθεί την εβραϊκή θρησκεία όπως εσείς είστε χριστιανοί (θρησκεία με εβραϊκή παράδοση και ο Χριστός σας ήταν εβραίος) ή όπως άλλος μπορεί να είναι βουδιστής, Εθνικός ή άθεος. Ούτε σιωνιστής είναι, ούτε ελλοχίμ ούτε πράκτορας της Λίβνι.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ. Κάνει έρευνα και καλά κάνει για ένα θέμα που ομολογεί πως δεν κατέχει.
Εάν είστε αντάμ μπαμπαντάμ σαλονικιοί, ρωτήστε τις γιαγιάδες σας να μάθετε ότι οι άνθρωποι αυτοί μιλούσαν κυρίως ΙΣΠΑΝΙΚΑ και συνηπήρχαν για χρόνια πολλά με τις υπόλοιπες κοινότητες της πόλης μας.
Επίσης εάν δε γνωρίζετε κάντε μία βόλτα στην Αριστοτέλους για να δείτε στο τέλος της το μνημείο για τους Σαλονικιούς αυτούς που χάθηκαν άδικα επειδή κάποιος άρειος με μαύρα μαλλιά είπε ότι είναι η πηγή κάθε κακού.
Το τι γίνεται στην Παλαιστίνη σήμερα το ξέρουμε και το νίωθουμε και βοηθάμε όσο μπορούμε. Όλοι γνωρίζουν πόσο αλληλέγγυοι είμαστε στον Παλαιστινιακό λαό.
Εμείς είμαστε άλλωστε αυτοί που καθιερώσαμε το παλαιστινιακό ως μορφή ένδυσης στην Ελλάδα, πολύ πριν το φέρουν από τας Ευρώπας οι trendy μόδιστροι. Δεκαετίες πριν για την ακρίβεια.
Τώρα όσον αφορά το "Εβραίοι" που ρώτησε, νομίζω ότι η "κατηγορία" αυτή ήταν μία απάντηση στο "Τούρκοι" το οποίο άρχισαν να φωνάζουν οι αρειανοί την δεκαετία του 80'.
Abravanel, για να σε βάλω στο κλίμα της κατάστασης, έχω την αυθόρμητη εντύπωση ότι οι αντεθνικές βρισιές μεταξύ των ομάδων της Θεσσαλονίκης είναι πιο πρόσφατο φαινόμενο.
Στα σχολικά μου χρόνια θυμάμαι ότι η χειρότερη βρισιά που είχαν να μας προσάψουν ως παοκτσήδες οι αρειανοί συμμαθητές μου, ήταν το "γύφτοι".
Αυτό ήταν εύκολο να εξηγηθεί καθώς στην αλάνα περιμετρικά του γηπέδου της Τούμπας υπήρχε καταυλισμός.
Ο χαρακτηρισμός από την πλευρά των παοκτσήδων όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν "σκουλήκια".
Μέχρι την δεκαετία του 80' ο βασικός σύνδεσμος του Άρη ήταν ο ΣΦΑΧ, ένας λίγο πολύ φιλήσυχος έως λέσχη ΚΑΠΗ χώρος.
Εάν διαβάσεις την ιστορία του super3 από το ίδιο του το σάιτ, θα δεις αυτό:
"ο πάλε ποτέ ΣΦΑΧ, που είχε πια μεταβληθεί σε ένα θλιβερό συνοθύλευμα "φιλήσυχων φιλάθλων", απόμαχων γερόντων και επικίνδυνων τρωκτικών, που μόνο ως δυναμικό σύνδεσμο δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος"
Αυτή λοιπόν την κατάσταση θέλησε να αλλάξει η "παρέα" του νέου συνδέσμου που ονομάστηκε Super3.
Ένας βασικός τρόπος για να πετύχεις την συσπείρωση είναι να επιδιώξεις την πόλωση.
Αυτήν επεδίωξαν να πετύχουν οι νέοι -τότε- "σουπεράδες" επιστρατεύοντας την παλιά καλή αντιπροσφυγική νοοτροπία που ήθελε "Τούρκο" οποιονδήποτε έρχεται ως πρόσφυγας από την Μ. Ασία.
Κατά την δεκαετία του 90 (έτσι θυμάμαι εγώ ας με διορθώσει όποιος το είχε ακούσει νωρίτερα) νομίζω ότι άρχισε δειλά-δειλά να ακούγεται τα περί "Εβραίου Άρη" ως απάντηση στο "Τούρκοι".
Νομίζω ότι ο βασικός λόγος που ακούστηκε κάτι τέτοιο ήταν η εντονότερη παρουσία του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης στην ομάδα με τα κίτρινα.
Βέβαια οι Εβραίοι είχαν τη δική τους ομάδα που ονομαζόταν Μακαμπή Θεσσαλονίκης αλλά ορισμένοι αθλητές της κοινότητας αγωνίζονταν και σε άλλες ομάδες.
Αυτό εάν δεν κάνω λάθος έχει γίνει και στον ΠΑΟΚ στα πρώτα χρόνια.
Ο οπαδικός ψόγος δεν έχει πάντα βάσιμες ιστορικές αφετηρίες και γίνεται με σκοπό να πειράξει όσο περισσότερο τον αντίπαλο.
Για να καταλάβεις τι εννοώ μπορείς να δεις ότι ταυτόχρονα κατηγορούνται οι αρειανοί ότι έπαιζαν με τους ναζί ποδόσφαιρο την ίδια στιγμή που οι άλλοι σύλλογοι είχαν "παγώσει" τις δραστηριότητές τους.
Ήταν δύσκολο να είναι την ίδια στιγμή και ναζί και εβραίοι από ιστορική σκοπιά.
Μπορείς να ψάξεις -εάν έχεις την ερευνητική υπομονή και το κουράγιο- τα ονόματα των παραγόντων και των ομάδων του Άρη και να μας πεις τα ευρήματά σου για το ποσοστό Εβραίων που αγωνίζονταν ή ήταν χορηγοί.
Εκεί θα δούμε εάν υπάρχει και όντως κάποια σχέση-αφορμή για τον χαρακτηρισμό που εκ πρώτης όψεως εγώ τον θεωρώ περισσότερο αντι-χαρακτηρισμό.