Για τα αδέρφια που διαφωνούν με το άρθρο, με τα επιχειρήματά τους δείχνουν ότι δεν το κατάλαβαν καθόλου. Κατακρίνετε την εξουσία, αλλά στην ουσία κατακρίνετε τη βιτρίνα. Το σύστημα είναι πολύ βαθύτερο για να πιστεύει κάποιος ότι είναι θέμα επιλογής του η συντήρησή του.
Το άρθρο, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ, δεν ταυτίζει την εξουσία με το σύστημα. Και αυτό είναι που το κάνει σπουδαίο. Αλλιώς είναι αφέλεια να συζητάμε τόσο ρηχά. Δεν μπορεί να λες π.χ. ότι έχεις το "δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου" και ταυτόχρονα να πιστεύεις πως μπορείς να αντιδράσεις. Τότε δεν έχεις πάρει πρέφα από τις δυνατότητες του "συστήματος". Το "σύστημα", όπως το καταλαβαίνω εγώ και γι' αυτό μου άρεσε πάρα πολύ το άρθρο, είναι αυτό που στη πολιτική π.χ. έχει φροντίσει να σου προσφέρει επιλογές του ίδιου πράγματος, ονομάζοντάς τες νδ, πασοκ, κκε, συριζα, λαος, οικολόγοι και όποια άλλη μαλακία θέλεις. Αν ένας απ' όλους αυτούς ήταν διαφορετικός, έξω δηλαδή από το σύστημα, θα τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.
Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία. Η δικτατορία των πολυεθνικών μόλις δει μία επιχείρηση να προκόβει και να κονομάει, επεμβαίνει και τις δίνει δύο μόνο επιλογές. Ή σε εξαγοράζω ή σε διαλύω. Μαζί με το συνέταιρό μου το κράτος.
Και μια που μιλάμε για συνεταίρους, οι μπάτσοι και οι κουκουλοφόροι είναι συνέταιροι και μέρος του συστήματος. Σκοπός τους να μας ελέγχουν. Όποιος ανήκει στη μία ή στην άλλη πλευρά και νομίζει ότι είναι εκτός συστήματος είναι καθυστερημένος.
Αυτά τα πράγματα νομίζω πως καυτηριάζει το άρθρο και γι' αυτό respect στον αρθρογράφο.
Όσον αφορά τον ΠΑΟΚ και το αθλητικό περιβάλλον, σύστημα εννοούμε όλα τα συνεταιράκια που έχουν σκοπό να ορίζουν έξω από το γήπεδο το που θα πάνε τα λεφτά και το ποιους πολίτες θα έχουν τσιτωμένους. Τα συνεταιράκια είναι: κράτος, μπάτσοι, επο, διαιτητές, παρατηρητές, κανάλια, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες κτλ κτλ Όλοι αυτοί ακολουθούν μία γραμμή, ανά εποχές.
Με θλίβει αφάνταστα να λέει ΠΑΟΚτσής πως δεν πρέπει ο ΠΑΟΚ να μιλάει για αδικίες όταν παίζει με Φρούσο και Καραδήμο κι ο γαύρος με Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.
Ας μας σφυρίξουν για 3 χρόνια μόνο, όχι για 10, για 3 μόνο χρόνια όπως σφύριζε η παράγκα τον Gay. 10 πέναλτι και 10 κόκκινες υπέρ σε κάθε ματς που ο ΠΑΟΚ δυσκολεύεται. Από φέτος έτσι; Και παράλληλα να μου χτίσει τσάμπα το κράτος ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Να πάω λοιπόν ως ΠΑΟΚ και να παίξω 3 σερί χρονιές champion's league. Ε λοιπόν τη χρονιά 2012-13 ο ΠΑΟΚ θα είναι σε άλλη διάσταση από τις ομαδούλες τις χώρας της πουστιάς.
Βασικά και ο Αστέρας Τρίπολης να βγει 10 χρόνια σερί champion's league με τα κοράκια, την 11η θα κοιτάει αφ' υψηλού τους υπόλοιπους. Σιγά το κατόρθωμα των πούστηδων, που ζηλέυεουμε και τα παιχτάκια τους. Αυτοί αντί να είναι Λυών τώρα, είναι χειρότεροι από εμάς που είμαστε ενάμησι χρόνο λεύτεροι και ζούμε με τα λεφτά μας.
Όσο για παλιά, εκείνη η υπερομάδα, αν την παίζανε στα ίσα θα έπαιρνε καμιά δεκαριά πρωταθλήματα σερί κια τώρα δεν θα υπήρχε τίποτε άλλο στη χώρα της πουστιάς. Αλλά καλύτερα έτσι, γιατί αλλιώς θα γεμίζαμε με τη σαβούρα τνω οπαδών του γαύρου και των υπολοίπων φυτών.