Πόετ, δεν καταλαβαίνεις ότι έχει σημασία το ποιοί επιλέχτηκαν για να απαντήσουν αυτό το ερωτηματολόγιο; Ότι ακόμα και αν ήταν εντελώς τυχαία η επιλογή τους (λέμε τώρα), με τα προηγούμενα της διοίκησης Κατσαρή, δεν μπορεί κανείς υπεύθυνα να πιστέψει το ενδεχόμενο ότι το δείγμα είναι όντως τυχαίο; Δεν έχεις καταλάβει ακόμα το μέγεθος της ευθύνης σου και του χρηματικού ποσού μου φαίνεται. Ότι θες να κονομήσεις, όποιος το πει, θα με βρει αντίπαλό του. Αν και δεν σε ξέρω, θέλω να σε εμπιστεύομαι και το πράττω. Θα είμαι δίπλα σου σε όποια τέτοια επίθεση. Αλλού είναι για μένα το πρόβλημα.
Είπα και παραπάνω ότι η ύπαρξη του ερωτηματολόγιου και οι συγκεντρωμένες απαντήσεις δεν αποτελεί προαπόφαση για τίποτα. Είναι απλά μιά ένδειξη και τίποτα παραπάνω. Εφ'όσον το δείγμα είναι τυχαίο, και τα αποτελέσματα θα είναι καταμερισμένα, αν και στην ουσία του αυτό δεν έχει καμμία απολύτως σημασία. Είναι απλά μιά γενική ιδέα για το τί περίπου σκέφτεται ο κόσμος, τίποτα παραπάνω.
Θα πω κάτι που μπορεί και να ξενίσει, αλλά είναι κι αυτό μέσα στο παιχνίδι. Όταν φτιάχνεις γήπεδο, όταν φτιάχνεις ένα έργο τέτοιων διαστάσεων, πρέπει να ξέρεις και την επιρροή που θα έχει στην πόλη. Πρέπει να βοηθήσεις αυτή η πόλη να αναπτυχθεί πραγματικά, γιατί κι εσύ είσαι κομμάτι της, από τα πιο σημαντικά. Με το να κάνεις ένα γήπεδο που θα έχει ως κύριο μέλημά του τις θέσεις πάρκινγκ, τότε πριμοδοτείς τη χρήση αυτοκινήτου. Όπου και να πας στο εξωτερικό, πλην Ιταλίας, θα δεις ότι οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν, παρά σε μειοψηφία τα αυτοκίνητα. Υπάρχουν μέσα μεταφοράς. Ε, τώρα που γίνονται και στην Θεσσαλονίκη, γιατί αυτά και η αλλαγή νοοτροπίας που αυτά θα φέρουν να σαμποταριστούν από εμάς τους ίδιους;
Συμφωνώ μαζι σου.
3. Την διάθεση επαγγελματιών να επενδύσουν ή να ξοδέψουν στις επαγγελματικές ζώνες του γηπέδου.
Πλάκα με κάνεις, έτσι; ΟΚ, να γίνει μελέτη, να ξέρουμε ακριβώς που κινούμαστε. Σύμφωνοι. Αλλά ποιος πιστεύει ότι θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που περιμένουμε; Και ποιος πιστεύει ότι αυτός που θα ανοίξει εκεί μαγαζί θα είναι διαφορετικός από εκείνον που άνοιξε μαγαζί στο ΚΟΣΜΟΣ και τα υπόλοιπα malls της πόλης;
Επαγγελματικές ζώνες του γηπέδου εννοούμε VIP suites, VIP Boxes, VIP εστιατόρια, VIP θέσεις, Ζώνες εταιρικών εισιτηρίων. Δεν εννοούμε τους εμπορικούς χώρους.
Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό γιατί ξέρουμε πόσες σουϊτες να κατασκευάσουμε, πόσα boxes κλπ. κλπ. Διαφορετικά μπορεί να συμβεί αυτό που συμβαίνει στο Καραϊσκάκη, η ζήτηση να είναι τεράστια για σουϊτες και να μην υπάρχουν προς διάθεση ή το αντίθετο, να κατασκευαστούν πάρα πολλά box και να μην υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση και να μένουν κενά ή να υποτιμηθούν.
4. Την διεθνή πρακτική ότι οι θεατές διαρκώς μειώνονται και προτιμούν τηλεοπτική κάλυψη σε σχέση με το live.
Για τον ίδιο ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη μιλάμε τώρα; Για την ομάδα που είναι 8η και έχει κάνει ήδη 3 sold out;
Για κανέναν Ζαγοράκη δεν μιλάμε. Μιλάμε για το γήπεδο της επόμενης 50ετίας-70ετιάς που φυσιολογικά, αν τότε υπάρχει Ζαγοράκης θα είναι κάπου μεταξύ 89 και 109 χρονών.
'Οταν σχεδιάζεις να κατασκευάσεις ένα τέτοιο κολοσσιαίο έργο, δεν το φτιάχνεις για να καλύψεις απλά τις σημερινές σου ανάγκες, αλλά το σύνολο των αναγκών που πιθανόν να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.
5. Την οικονομική δυνατότητα συντήρησης του όποιου γηπέδου για τόσες θέσεις θεατών. Ένα γήπεδο 60.000 θεατών θα έχει περίπου 1.500 τουαλέττες που απαιτούν κάποιο προσωπικό να τις καθαρίζει ... ένα άλλο, 40 χιλιάδων θα έχει περίπου 1.000 τουαλέττες που απαιτούν τα 2/3 σε σύγκριση με το προηγούμενο, έξοδα για συντήρηση τουαλεττών.
Αυτό ας είναι το πρόβλημά μας και τί στον κόσμο. Αν θα έρχονται 30 ή 40 καθαρίστριες κάθε Δευτέρα!
Μην υποτιμάς αυτό που έγραψα. Αν κάνεις για παράδειγμα ένα τεράστιο γήπεδο, θα έχει πολλαπλάσια έξοδα συντήρησης. Αν δεν το χρησιμοποιείς στο σύνολό του ώστε να σου αποδώσει αυτά που περιμένεις, τότε μπορεί να σε χρεωκοπήσει με τα αυξημένα κόστη. Θα έχεις 50% αυξημένο κόστος στις καθαρίστριες ... αν είχες 20, θα έχεις 30, θα έχεις 50% ασφάλιστρα παραπάνω, θα απασχολείς 50% περισσότερους σεκιουριτάδες, 50% περισσότερους γιατρούς, 50% περισσότερες συντηρήσεις και τέλος περίπου στο 50% κόστος συντήρησης θα βγει. Είναι τεράστιο το νούμερο. Σκέψου ότι το κόστος συντήρησης ενός 4άστερου ή 5άστερου γηπέδου, είναι σε βάθος χρόνου 25ετίας, το 80% του κόστους κατασκευής, με τα υπεράριθμα έξοδα, θα πάς 120% του κόστους κατασκευής ... τεράστια τα νούμερα και αρκούν αυτά και μόνο να σε χρεωκοπήσουν. Επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα.
'Ολα αυτά, και μερικές εκατοντάδες ακόμα ερωτήματα, πρέπει να απαντηθούν, πριν να μπορέσεις να πεις με βεβαιότητα ... χρειαζόμαστε ένα γήπεδο, τόσων χιλιάδων θέσεων!!!
Το άλλο ερώτημα είναι πιό απλό. Τί χτίζεται στην Τούμπα; Αυτό έχει να κάνει με το οικόπεδο και ζητάμε το maximum. Είναι θέμα μιάς προμελέτης και τίποτα παραπάνω.
Και ποιος πρέπει να την κάνει, εγώ ή η επιτροπή;
Προφανώς μιά εταιρεία μελετών που θα είναι σύμβουλος της επιτροπής. Προμελέτη σημαίνει εκτός όλων των άλλων και προσχέδια, άρα θα είναι μελετητικά γραφεία.
Αν είμασταν στο εξωτερικό, θα γινόταν όλα με τον πρώτο τρόπο. Δυστυχώς δεν είμαστε. Εδώ είναι Ελλάδα και τα ξέρουμε όλα εμείς!!!
Μάλιστα. Αν βέβαια την κοινή λογική που έσωσε την ομάδα τρεις φορές από την καταστροφή τη λες ξερολίαση, τότε επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω για δεύτερη φορά για το αν έχεις καταλάβει ποιον εκπροσωπείς.
Εννοώ την προχειρότητα με την οποία εμείς οι Έλληνες συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Η διεθνής πρακτική λέει ότι οι ομάδες του εξωτερικού ασχολούνται με πολυετείς έρευνες για να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα θέματα που εμείς καλούμαστε να τα απαντήσουμε με το μυαλό μας.
Τί σχέση έχει αυτό με την ομάδα και ποιός την έσωσε 3 φορές απ'την καταστροφή;
Ξερολίαση είναι η τάση του Έλληνα να μην ακολουθεί την πεπατημένη οδό που ακολουθεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος, αλλά να προκαταβάλει τα συμπεράσματα των όποιων μελετών μέσα απο το κεφάλι του. Αυτό είναι ξερολίαση. Μάλιστα φράνει στο σημείο ο Έλληνας να λέει ... έλα μωρέ ... τί την θέλω την τάδε μελέτη ... είναι προφανές το α και το β!!! Πρόσθεσε και το γεγονός ότι για την ξερολίαση δεν απαιτείτα δαπάνη χρηματική, και δένει το γλυκό με την Ελληνική νοοτροπία!!!
Οπότε στο τέλος όλα θα γίνουν αντί να βασίζονται σε ασφαλή νούμερα απο ασφαλείς μελέτες ή έρευνες, στο λίγο πολύ τί έχει ο καθένας στην κεφάλα του.
Εξ'άλλου γι'αυτό βγήκε και το ερωτηματολόγιο. Το αποφασίσαν σε προηγούμενη συνεδρίαση που δεν ήμουν εγώ παρών.
Σίγουρα είσαι εκπρόσωπος του Μετώπου Λαϊκής Βάσης; Τί σημαίνει αυτό για σένα; Για να στο πω και αλλιώς, αλλιώς θα σε αντιμετώπιζα ως Πόετ κι αλλιώς σε αντιμετωπίζω ως εκπρόσωπο του ΜΛΒ.
Σημαίνει ότι για μένα το ερωτηματολόγιο δεν έχει καμμία αξία. Προσωπική μου γνώμη βέβαια. Διότι αυτά που πρέπει να κάνει η επιτροπή οφείλει να τα κάνει έτσι κι'αλλιώς. Δεν αλλάζει τίποτα. Άρα το ερωτηματολόγιο τί εξυπηρετεί; Την προσωπική μου περιέργεια; Ε δεν είμαι περίεργος. Αρκούμαι στο να αποφασίσουν τα μέλη του Α.Σ. όταν θα έρθει η ώρα. Τέλος πάντων όμως, αφού έκρινε η επιτροπή ότι έπρεπε να γίνει το ερωτηματολόγιο, έχει καλώς.
Το ότι είμαι εκπρόσωπος του ΜΕΛΒΑ είναι για μένα ιδιαίτερη τιμή αλλά ταυτόχρονα είναι και μιά δέσμευση που αναλαμβάνω να αντιπροσωπεύω ένα κομμάτι του Α.Σ. που αποτελείται απο εκατοντάδες μέλη. Είναι ευθύνη να μεταφέρω τις δικές τους απόψεις και ανησυχίες, και να προσπαθώ να εκπλωρώνω τα δικά τους θέλω. Προσπαθώ να το κάνω καλά. Πιστεύω ότι το κάνω καλά, δεν ξέρω αν το καταφέρνω, δεν αξιολογώ εγώ τον εαυτό μου. Λογοδοτώ για όσα γίνονται και για τη στάση μου στο Δ.Σ. και στις συνελεύσεις του ΜΕ.Λ.ΒΑ και απο εκεί αντλώ και τό τι επιθυμούν ώστε να τους εκπροσωπώ αντιπροσωπευτικά.
1. Τούμπα ... μπορεί να κτιστεί γήπεδο μέχρι 45 χιλ. θέσεων, 4 αστέρων, με 1.500 θέσεις parking και 8.400 τμ. εμπορικούς χώρους. Πλεονεκτήματα ... μπλά .. μπλά... Μειονεκτήματα ... μπλά ... μπλά. Διεκδίκηση απο την πολιτεία ... 15 στρ. οικόπεδο εντός του οικοδομικού τετραγώνου το οποίο μπορεί να προσαρτηθεί στο ήδη υπάρχον οικόπεδο, προς όφελος του περιβάλλοντος χώρου, των χώρων στάθμευσης και του διαχωρισμού των εμπορικών χώρων.
2. Καρατάσου ... μπορεί να κτιστεί γήπεδο μέχρι 80 χιλ. θέσεων, 5 αστέρων με 8.700 θέσεις parking και 14.400 τμ. εμπορικούς χώρους. Πλεονεκτήματα ... μπλά .. μπλά... Μειονεκτήματα ... μπλά ... μπλά. Διεκδίκηση απο την πολιτεία ... όλο το νέο οικόπεδο και σε περίπτωση που αυτό είναι ανέφικτο, να παραχωρηθεί μόνο το μισό οικόπεδο απο την Τούμπα και το άλλο μισό να παραμείνει στην κυριότητα του Α.Σ. προς εγκατάσταση των τμημάτων του αλλά και σαν προπονητήριο του ΠΑΟΚ, και χώρο για τις ακαδημίες και τις υποδομές του ΠΑΟΚ και σε ένα ακόμα σημείο εκτός του κεντρικού γηπέδου.
3. Δίπλα στο παλατάκι ... ομοίως
4. Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Σέδες ... ομοίως
5. Στρατόπεδο Νταλίπη ... ομοίως
6. Άλλο οικόπεδο που πιθανώς να προκύψει ... ομοίως
Πέρα από το ότι θεωρώ δεδομένο ότι αυτά που γράφεις είναι λόγια του αέρα, ακριβώς επειδή πέραν της Dimand, δεν υπάρχουν άλλες μελέτες, θεωρώ ότι θέλεις να προκαταβάλλεις και το κοινό αίσθημα σχετικά με το τί μπορεί να γίνει και που.
Η Dimand δεν έχει κάνει μελέτη ... προμελέτη σε αρχαϊκό στάδιο.
Όλα αυτά που γράφω είναι η ουσία και αυτά κανονικά τα κάνει η επιτροπή με τη βοήθεια κάποιας συμβουλευτικής εταιρείας.
Δεν προκαταβάλω τίποτα. Απορώ πώς κατάλαβες ότι προκαταβάλω. Όλες οι λύσεις και όλα τα ενδεχόμενα ισότιμα έρχονται στη Γενική Συνέλευση για ψήφιση. Πού είδες εσύ την προκατάληψη;
Όσο για το άλλο σου ποστ περί εγωισμών, ο ΠΑΟΚτσής «δεν είναι στο εγώ», οι ΠΑΟΚτσήδες «είμαστε στο εμείς». Κάντο κτήμα σου πρώτα ως εκπρόσωπος του ΜΛΒ, που με βάση τα γραφόμενά σου δεν αξίζεις να είσαι και μετά έλα και κάνει κριτική.
O ΠΑΟΚτσής μέχρι πρότινος ήταν του εγώ. Με τον Ζαγοράκη ζούμε το εμείς, δυστυχώς μόνο στο ποδόσφαιρο. Καιρός να το δούμε αυτό και στο μπάσκετ και στον Α.Σ.
Εμείς βέβαια στο ΜΕΛΒΑ πιστεύω ότι είμαστε στο εμείς. Θεωρώ ότι σε αυτό έχουμε διαφορά απο τις άλλες παρατάξεις. Δεν λειτουργούμε προσωπικά, δεν λειτουργούμε με κριτήριο προσωπικά μας θέλω, αλλά με βάση το συλλογικό θέλω. Μάλιστα, το συλλογικό θέλω είναι απόλυτα ελεύθερο, χωρίς να καπελώνεται ή να προκαταβάλλεται απο ορισμένους. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό μας διαχωρίζει κι'όλας από τις άλλες παρατάξεις του Α.Σ.
Γι'αυτό το λόγο και όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα να εγγραφούν μέλη, αλλά επιθυμούμε να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θα ανησυχούσαμε, αν είχαμε δεδομένη άποψη και θέλαμε απλά κουκιά για να καπελώνουμε και να περνάμε την άποψή μας. Δεν ανησυχούμε όμως, επειδή άποψή μας είναι πάντα η άποψη του κόσμου, το προσωπικό θέλω υποτάσσεται στο συλλογικό. Ιδεατό θα μου πεις. Ιδεαλιστικό θα σου πώ. Εξ'άλλου η Λαϊκη Βάση ως ιδέα είναι ιδεαλιστική, είναι κομμάτι της αρχικής φιλοσοφίας. Δεν υπάρχει Λαϊκή Βάση αν δεν υπάρχει λαϊκή βούληση εκφρασμένη και αν στη λαϊκή βούληση δεν υποτάσσεται η προσωπική βούληση του κάθε ένα.
Πάντως υπάρχει σίγουρα η αναγκαιότητα να μπούν λεφτά για να βοηθηθεί η ΠΑΕ που έχει μεγάλα οικονομικά ανοίγματα.
Πώς είχα την εντύπωση ότι το γήπεδο είναι του ερασιτέχνη και όχι της ΠΑΕ; Θα αλλάξει κάτι σε αυτό;
Όχι βέβαια στο ιδιοκτησιακό. Το γήπεδο θα είναι του Α.Σ. Οι εμπορικοί χώροι που θα μείνουν ελεύθεροι, θα εκχωρηθούν στην ΠΑΕ για να βοηθηθεί οικονομικά η ΠΑΕ.
Φιλικές συμβουλές: Για όσο καιρό είσαι ακόμα εκπρόσωπος του ΜΛΒ, μη λες τόσα πολλά για το θέμα, γιατί τα βλέπουμε και εξοργιζόμαστε.
Επίσης, φρόντισε να έχεις προσωπική εποπτεία και συνείδηση του μεγέθους των χρημάτων που θα κοστίσει η υπόθεση κατασκευής του γηπέδου. Καταλαβαίνεις το διακύβευμα ή όχι; Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δείχνεις να νομίζεις ότι είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων και μόνο. Τέλος, επειδή εκπροσωπείς το ΜΛΒ, φρόντισε, στο θέμα αυτό τουλάχιστον, να μην γράφεις ως Χρήστος, γιατί δεν είσαι πλέον ο Χρήστος ή Πόετ του διαδικτύου.
1. Στο internet δεν γράφω ως εκπρόσωπος του ΜΕΛΒΑ γράφω ως Χρήστος ή poet. Εκπρόσωπος του ΜΕΛΒΑ είμαι στην επιτροπή. Διαφορετικά θα έπρεπε πριν γράψω να παίρνω άδεια απο το Δ.Σ.
2. Απο την ώρα που έγινα εκπρόσωπος του ΜΕΛΒΑ στην επιτροπή είχα ένα δίλλημα. Να μην γράφω καθόλου ή να συνεχίσω να γράφω στο forum. Επέλεξα το δεύτερο για δύο λόγους
α. Για να αφουγκράζομαι καλύτερα τις απόψεις των ΠΑΟΚτσήδων
β. Για να ενημερώνεται ο κόσμος άμεσα με ένα απλό μήνυμα.
Ειλικρινά δεν έχω απαντήσει στο δίλημμα, το αφήνω έτσι να αιωρείται. Ένισχύεις τις φοβίες μου. Δεν θεωρούσα ότι πρόκειται για καμμιά OMERTA. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους τους ΠΑΟΚτσήδες.
3. Παιχνίδι εντυπώσεων ίσως άλλοι να το θεωρούν έτσι. Εγώ πιστεύω ότι είμαι απόλυτα έντιμος και ως προς το ΜΕΛΒΑ, και ως προς την επιτροπή και ως προς τους συμφορουμίτες μου. Έχε υπ'όψη σου ότι δεν εξωράϊσα τίποτα και δεν έχω αρνηθεί ενημέρωση σε κανέναν, ακριβώς επειδή είναι ένα κολοσσιαίο έργο και επειδή τα χρηματικά ποσά είναι τεράστια.