Η Θεσσαλονικη τα τελευταία χρονια γεμιζει απο νεα κτιρια τα οποια συναγωνιζονται το ενα το αλλο στο κιτς. Φτηνοδουλειες, με απαραδεκτη αισθητικη. ξερω οτι η αισθητικη ειναι υποκειμενικο θεμα, κατι που αρεσει σε καποιον, δεν αρεσει σε αλλους. Ετσι λοιπον θα πω τη γνωμη μου και σε οποιον αρεσει...Δεχομαι αντιρρησεις

(Αρχιτεκτονας δεν ειμαι, ουτε κατι σχετικο με αυτο).
Παμε λοιπον σε μια λιστα με απαραδεκτες παρεμβασεις ή κτιρια της πολης μας.
Νουμερο 1 κατα τη γνωμη μου το Βελλιδειο. Ενας φιλος μου παλια το ειχε παραλληλισει με το κλειστο γηπεδο του Περιστεριου. Στρογγυλα παρα8υρα σαν φινιστρινια πλοιου. Στραβοχυμενες εξωτερικα σκαλες! Σκεπη χειροτερη και απο το γηπεδο της Τουμπας! Κονταρια για σημαιες που κρυβουν το δευτερο σημα κατατε8εν της πολης μας: τον πυργο του ΟΤΕ!εσωτερικα μαρμαρο, ντεμεκ χλιδη, εχω δει μια δυο συναυλιεσ, χαλια...
Νουμερο 2 απεναντι, το Βυζαντινο Μουσειο. Μια μερα ακουσα στο λεωφορειο μια νεοφερμενη φοιτητρια να ρωταει τη φιλη της:
-τι ειναι αυτο?
-Το Βυζαντινο Μουσειο!
-Ακομα δεν τελειωσε?
Απαραδεκτη η πλευρα προς την Λεωφωρο Στρατου, με τα κοκκινα τουβλα και τον τσιμεντενιο αρμο, δινει αισθηση οτι ειναι γιαπι, ασοβαντιστο κτιριο. Και καθολου παραθυρα!Τουλαχιστον θα μπορουσαν να το ντυσουν με πετρα ολοκληρο.
Παμε και στα υπολοιπα τωρα που μου τη δινουν στα νευρα:
Πλατεια Αλκαζαρ:Τσιμεντο φουλ, πλατεια εντελως αχρηστη.
Λευκος Πυργος. Καλα ρε σεις, σε ποια εποχη ζουνε αυτοι που σχεδιασαν την αναπλαση? Τσιμεντα και μαρμαρα που λερωνουν με το παραμικρο απο τσιχλες και βανδαλους. Χαλια!Αμα ειναι ετσι να γινει και η Νεα Παραλια, να λειπει καλυτερα.
Πλατεια Αθωνος: 8α μπορουσε να γινει κατι πολυ καλυτερο που να δενει περισσοτερο με τη γυρω παραδοσιακη περιοχη. Φτηνη δουλεια...
Νεο Δημαρχειο: δεν εχει τελειωσει ακομα. Η μακετα παντως προς το παρων οπως τη βλεπω οποτε περναω απο κει δειχνει αλλο ενα φτωχο σχεδιαστικο κτιριο. Και με μεγαλο "ογκο" σε μια περιοχη που ειναι απο τις πιο ομορφες της Θεσσαλονικης και νομιζω πως μονο Δημαρχειο δεν επρεπε να γινει εκει. Φοβαμαι οτι οταν θα ολοκληρωθει θα εχουμε στην πολη μας αλλο ενα κτιριο-εκτρωμα!
Πυλες Εκθεσης: Αυτες οι μεταλλικες "σφηνες" που ενας ταξιτζης καποτε μου ειχε πει "τι χρωσταω ρε παληκαρι καθε μερα να το τρωω στην μαπα?"Ασε για την τσιμενταρια μπροστα, μπετον με χαλικι και ολιγον ...μαρμαρο, προφανως και παλι το μαρμαρο δειχνει "χλιδη".
Αναπλαση Αλανας Τουμπας και μουσειο: Και δω βασιλευει το τσιμεντο, το κτιριο ειναι καλουτσικο εξωτερικα.
Νομιζω οτι μεγαλη ευ8υνη για ολα τα παραπανω κιτς εχουν οι Δημαρχοι των τελευταιων ετων.
Και βεβαια η γενικη ταση εδω και πολλα χρονια ειναι να χτιζεται καθε αλανα και ελευ8ερος χωρος της πολης μας.Οτι εγινε στην Αθηνα την δεκαετια του 60... Παμε να της μοιασουμε ολοκληρωτικα. Ξεσκισμα του περιβαλλοντος,ολοκληρωτικα! Κανενα μαθημα απο την καταντια της Αθηνας δεν πηραν οι πολιτικοι, κυριως οι τοπικοι. Βλεπετε οι απαλλοτριωσεις κοστιζουν....