O αστυνομικός, οταν λειτουργεί ως δύναμη καταστολής, είτε είναι στο γήπεδο είτε είναι σε πορεία είτε σε κατάληψη και δεν ξέρω γω τι, προχωράει στην άσκηση βίας. Αυτό θέλεις δεν θέλεις πρέπει να το αναγνωρίσεις, άσχετα για το αν διαφωνείς (απόλυτα σεβαστό) με την άποψη που σε έγραψα. Το πως φροντίζουν οι αστυνομικοί για την τήρηση της ομαλής διεξαγωγής το ξέρουμε και εγώ και εσύ εκ πείρας, έχοντας θαυμάσει πολλές φορές το θεάρεστο έργο τους. Αν το επικροτείς συγγνώμη αλλά αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα. Επειδή δεν είναι ποτέ σωστό να ισοπεδώνουμε καταστάσεις, και γνωρίζοντας προσωπικά περιπτώσεις καλών παιδιών που μπήκαν στην αστυνομία γιατί ήταν άνεργοι και η δουλειά αυτή τους προσέδωσε μερικά (λίγα) στάνταρ φράγκα και μια κάποια μονιμότητα, δεν ανήκω στους ανθρώπους που θα πουν πως είναι όλοι τους δολοφόνοι και κακοπροαίρετοι. Όπως και θα σε ξαναπώ αν ικανοποιηθεί το αίσθημα ευθιξίας που σε δημιουργήθηκε για τον θάνατο αυτό, ότι είναι καταδικαστέο να σκοτώνεται οποιοσδήποτε μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Απλώς σε εξηγώ ότι όταν διαλέγεις να είσαι αστυνομικός στην Ιταλία, και διαλέγεις να υπηρετήσεις ως ειδικό σώμα καταστολής βίας, το κάνεις γνωρίζοντας τους κινδύνους να φας εκρηκτικά, κοτρόνια, καδρόνια κτλ. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση τον έχει εξοπλίσει με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την οποία είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί κατά βούληση. Απλώς δεν έχουν καταλάβει μερικοί ΠΡΩΤΙΣΤΑ οι πολιτικοί και ΜΕΤΑ οι ίδιοι οι αστυνομικοί, ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει αντίδραση. Και όπως είπε ο παραπάνω φίλος ότι έφευγαν με ορμή επάνω στον κόσμο με το όχημα, (κίνηση που κάλλιστα θα μπορούσε να προξενήσει νεκρούς ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ), υπάρχουνε άνθρωποι που θα αντιδράσουν με βια στην βία . Ουσιαστικά δηλαδή δεν εξέφρασα καν άποψη για το γεγονός, και απορώ γιατί μερικοί τρελλαθήκατε. Το αν έχει σχέση το ξύλο που πιθανόν να φας στο γήπεδο με την δημοκρατία, εγώ νομίζω πως έχει άμεση, γιατί και το γήπεδο μέρος της κοινωνίας είναι. Για να το συνδέσω ξανά με την Ελλάδα, αν σήμερα ο 35χρονος παοκτσής που πέταγε φωτοβολίδες πιανόταν χωρίς άδεια, θα βρισκόταν στο κελί ως χούλιγκαν και πιθανόν να βρισκόταν εκεί για κανένα εξάμηνο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή του, και θα πήγαινε μέσα χωρίς αναστολή. Αυτά φυσικά μετά από το συλλαλητήριο-ρουφιανιά που έγινε με την αφορμή του ΑΡΗΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, όπου ουσιαστικά όσοι βρέθηκαν εκεί ζήτησαν να φυλακίζονται και οπαδοί του ΠΑΟΚ εκτός από του ΑΡΗ. Οι περισσότεροι από όσους επισκέπτονται την ιστοσελίδα αυτή, θέλω να πιστεύω ότι επισκέπτονται το γήπεδο κάποιες φορές το χρόνο. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο δεν παύεις να είσαι πολίτης. Γιαυτό και κάποια τέτοια θεματάκια νομίζω πως αξίζουν λίγο παραπάνω ψάξιμο και λίγο παραπάνω συζήτηση γιατί θα μπορούσε να ήταν ο καθένας μας σε μια δύσκολη θέση. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, από πλευράς πολιτείας, δρομολογείται η σκλήρυνση των μέτρων κατά των λεγόμενων κρουσμάτων βίας και χουλιγκανισμού. Όμως για ακόμη μια φορά η διαδικασία αυτή θα γίνει στο αρπα-κόλα, και με κίνδυνο να βρουν ένα πολύ μεγάλο λούκι πολλοί αθώοι ή άμοιροι. Μακάρι η κατάσταση στην Ελλάδα να μην γίνει δραματική όπως στην Ιταλία. Αλλά το παιχνίδι παει να χοντρύνει με ανεξέλεγκτες συνέπειες.