Ανέκαθεν αυτό το "Μέγας" μου προκαλούσε ερωτηματικά. Τι πρέπει να κάνεις για να σε αποκαλούν "Μέγα"?
Μέγας Αλέξανδρος,
Μέγας Κωνσταντίνος,
Μέγας Ιουστινιανός,
Μέγας Θεοδόσιος,
Μέγας Ναπολέων,
Μέγας Πέτρος,
Μεγάλη Αικατερίνη,
Ταμερλάνος ο Μέγας,.......
Τι κοινό έχουν όλοι οι παραπάνω....που δεν το έχουν οι παρακάτω?
Ο Σωκράτης δεν είναι Μέγας?
Ο Αριστοτέλης?
Ο Πλάτωνας?
Ο Ιπποκράτης?
Ο Λεωνίδας?
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης?
Ο Ρήγας Φεραίος?
.... και τόσοι άλλοι...
Νομίζω πως ένας έχει παγκοσμίος τις περισσότερες αναφορές ως THE GREAT και αυτός είναι ο Αλέξανδρος...άσε που είναι και ο αρχαιότερος, επομένως ο πρώτος που πήρε αυτόν τον τίτλο...
Οι υπόλοιποι απλά κάναν copy-paste
Τώρα το τι έχει κάνει φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί σε ένα απλό post...θέλει αρκετό διάβασμα.
Προσωπική μου γνώμη είναι πως ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι και τόσο "Μέγας" γιατί ναι δε λέω οι Πέρσες κατέστρεψαν σκότωσαν και ήθελαν να κατακτήσουν μέρη όπως κ κάθε υπερδύναμη της εποχής, σε αυτό όμως που αντιδρώ είναι που τον δοξάζουμε τόσο πολύ που για μένα περίπου τα ίδια με τους Πέρσες έκανε.Αναφέρομαι στο ότι ενώ κατέκτησε την τότε Περσία συνέχισε στο να κατακτήσει και αλλα μέρη, αφήστε αυτα που λενε ολοι το ότι πήγε να διδάξει πολιτισμό...Κ ο Μέγας Αλέξανδρος σκότωσε αθώο κόσμο και όλα τα σχετικά που κάνει ένας κατακτητής κ ας πήγε για να "διδάξει πολιτισμό".Δε θέλω να προκάλεσω με αυτά τα λόγια αλλά γιατί μου αρέσει κ ασχολούμαι με ιστόρια γνωρίζω καλά ότι κάθε χώρα πασάρει την ιστόρια υπέρ της.
Η ιστόρια δε στηρίζεται σε φήμες αλλά σε πράξεις, xristos4 διάβασε λίγο να μάθεις τι έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Περσέπολη.Κρίμα να καταστρέφεις τα μνημεία ενός πολιτισμού κ μιας και έχω πάει στην Περσέπολη τι να πώ παρα έκανε μεγάλη καταστροφή
.Αν διέφερε απ τους άλλους κατακτητές της εποχής του απλά θα δημιουργούσε πάνω στον υπάρχοντα πολιτισμό και δεν θα τον κατέστρεφε για να διδάξει τον δικό του.Αυτο που μόλις είπα συμβαίνει κ αιώνες μετά με τους ινδιανους και τους ευρωπαίους(και αυτοί για να διδάξουν πολιτισμό πήγαν).Τέσπα μακάρι να ταν τοσο μέγας όσο τον θεωρούμε.
Στα περισσότερα σου απάντησε ο xristos4...Ιστορία διαβάζουμε κι εμείς αλλα καταλήγουμε σε εντελώς αντίθετα συμπεράσματα για τον M. Αλέξανδρο.
Πάντως το μεγαλύτερο σφάλμα είναι πως προσπαθείτε να καταλάβατε το M.Αλέξανδρο με βάσει τα σημερινά ήθη, νομους, ιδανικά, θρησκείες και γενικότερα με βάση τον τωρινό τρόπο ζωής...όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορες σε σχέση με την εποχή που έζησε αυτός.
Ανέκαθεν αυτό το "Μέγας" μου προκαλούσε ερωτηματικά. Τι πρέπει να κάνεις για να σε αποκαλούν "Μέγα"?
Μέγας Αλέξανδρος,
Μέγας Κωνσταντίνος,
Μέγας Ιουστινιανός,
Μέγας Θεοδόσιος,
Μέγας Ναπολέων,
Μέγας Πέτρος,
Μεγάλη Αικατερίνη,
Ταμερλάνος ο Μέγας,.......
Τι κοινό έχουν όλοι οι παραπάνω....που δεν το έχουν οι παρακάτω?
Ο Σωκράτης δεν είναι Μέγας?
Ο Αριστοτέλης?
Ο Πλάτωνας?
Ο Ιπποκράτης?
Ο Λεωνίδας?
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης?
Ο Ρήγας Φεραίος?
.... και τόσοι άλλοι...
πολυ σωστος 
το mega σαν προθεμα στην επιστημη σημαινει ενα εκατομμυριο. Ισως το χρησιμοποιουν και οι ιστορικοι σαν προθεμα για ανθρωπους που εχουν αφαιρεσει πανω απο ενα εκατομυριο ζωες. 
Δεν νομίζω αδελφέ...
Αν ήταν έτσι όπως τα λες τότε θα έλεγαν επίσης και:
Μέγας Joseph Stalin
Μέγας Pol Pot
geo το μοναδικο κοινο τους ειναι ενα, ο φακελος που εχουν στο δικαστηριο και γραφει
ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗΝ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ
Καλά εσύ έχεις ξεφύγει αδελφέ...
Υ.Γ. Alexander The Great - Iron Maiden ... Η ιστορία μέσα από στίχους...
Hellenism he spread far and wide
The Macedonian learned mind
Their culture was a western way of life
He paved the way for Christianity
Marching on, marching on...