http://www.fcpaok.gr//index.php?option=com_content&task=view&id=975&Itemid=108ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΧΟΝΙΑ,
ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ...
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ!
ΜΙΖΕΡΙΑ Η' ΑΡΡΩΣΤΙΑ;
Κύριοι καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά,
Δεν πάει πολύς χρόνος απο τότε που ο Γούμενος προσπαθούσε να βρεί απο κάπου να πιαστεί, όντως χρεωμένος ο σύλλογος μέχρι τα μπούνια, με το μέλλον αβέβαιο, με την απροθυμία πολιτικών και επενδυτών να βοηθήσουν και με τον φόβο της διάλυσης του ΠΑΟΚ κοντά όσο ποτέ άλλοτε. Δεν πάει πολύς χρόνος και όμως το ξεχάσαμε. Τότε που μέσα στο κατακαλόκαιρο τρέχαμε απο γωνιά σε γωνιά μπάς και μάθουμε κάποιο νέο, τότε που αναγκαστήκαμε να κάνουμε κατάλυψη τα γραφεία της ΠΑΕ μπας και φιλοτιμιθεί κανείς απο την Αθήνα και ασχοληθεί με το πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Και όμως, όταν το σκεύτομαι νομίζω πως περάσανε πολλά χρόνια απο τότε.. Έχω αυτή την ψευδέσθηση μόνο και μόνο γιατί ο εγκέφαλός μου έχει πλέον ηρεμήσει και υπάρχει μια αίσθηση ασφάλειας για την ομάδα που αγαπάω. Έστω και αν η χορηγία ακόμα δεν έχει έρθει, έστω και αν υπάρχουν ακόμα χρέη, έστω και αν αυτοί που κατέστρεψαν τον ΠΑΟΚ κυκλοφορούν ελεύθεροι στην πόλη, έστω και αν κάποιοι παππούδες έχουν ακόμα τα ηνία της μάνας του συλλόγου κρατώντας τον λαό του ΠΑΟΚ εκτός αποφάσεων. Αν και όλα αυτά υπάρχουν, εγώ είμαι ήσυχος. Και είμαι ήσυχος γιατί στον ΠΑΟΚ πλέον υπάρχει ένα σπλάχνο του, με 5-6 αγνούς παράγοντες ΠΑΟΚτσίδες, που σαν στόχο έχουν να βάλουν τάξη στην ομάδα. Το ότι είμαι ήσυχος δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα κάνω κριτική, ότι δεν θα μιλάω όταν βλέπω κάτι στραβό. Γιατί, αν είναι δυνατόν να το ξεχνάμε, και ο Ζαγοράκης είναι άνθρωπος με ελλατώματα και αδυναμίες. Το ίδιο για όλους στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το ίδιο και για όλους εμάς..
Και τί ζούμε σήμερα μέσα στους κόλπους του Λαού του ΠΑΟΚ; Οπαδοί που φωνάζουν στα ράδια, διαμαρτύρωνται, εκφράζουν απογοήτευση αλλοιόνωντας τα πάντα, χωρίζοντάς τα όλα σε μάυρο ή άσπρο. Τί λένε αυτοί οι οπαδοι; Όλα τους φταίνε στον ΠΑΟΚ σήμερα χωρίς να ξέρουν καν τι λένε: Τους φταίει που η ομάδα δεν κερδίζει στα εκτός έδρας, αλλά διαμαρτύρονται ταυτόχρονα που ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να κάνει κάποιες μεταγραφές ξοδεύοντας κάποια χρήματα. Τους φταίει που κάποιοι νέοι παίκτες παίζουν στον ΠΑΟΚ χωρίς να το αξίζουν, αλλά διαμαρτύρονται ταυτόχρονα που παίζουν στον ΠΑΟΚ μεγάλοι σε ηλικία παίκτες και όχι πχ ο Αθανασιάδης. Τους φταίει που ο Σάντος βάζει τον έναν και όχι τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα τους φταίει και η διοίκηση που στηρίζει τον Σάντος. Τους φταίνε όλα στον ΠΑΟΚ και δεν ξέρουν καν τί τους φταίει περισσότερο.. Υπάρχει ένα χάος σε αυτούς τους οπαδούς. Ένα χάος που σκορπίζεται απο ΠΑΟΚτσή σε ΠΑΟΚτσή, δημιουργώντας ρήξεις μέσα στον ΠΑΟΚ. Αν δεν το παραδεχτούμε ότι υπάρχει αυτή η τάση, θα βρεθούμε μέσα σε χρόνο d.t μέσα σε διχόνια. Οι μέν και οι δέ. Αυτοί που υποστηρίζουν τις ενέργειες διοίκησης και προπονητή, και αυτοί που κράζουν. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.. Πού είσαι ρε Γούμενε να δείς τί άφησες πίσω σου...
ΠΕΡΙ ΖΑΓΟΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΣ
Όταν βγήκε ο Σάντος και έκανε τη δήλωση περί φετινού στόχου, αναπαράγωντας ουσιαστικά τις σκέψεις της διοίκσης, οι περισσότεροι είπαμε ότι ήταν κάτι αναμενώμενο. Τί είπε ο Σάντος; Φέτος η χρονιά θα είναι χαμένη. Χαμένη απο στόχους, χαμένη απο οράματα, χαμένη απο επιτυχίες. Ο προπονητής ουσιαστικά μετέδωσε αυτά που έχει στο μυαλό της η διοίκηση Ζαγοράκη: Ένα οργανωμένο πλάνο 3ετίας, όχι για να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά για να γίνουμε πάλι ο ΠΑΟΚ που είμασταν κάποτε, ο ΠΑΟΚ που τον υπολόγιζαν όλοι, ο ΠΑΟΚ που είχε επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ της οικονομικής υγείας και ανάπτυξης. Έχει κανείς δαιφωνία; Η διοίκηση έκατσε και είπε: 1. Τον πρώτο χρόνο τον βγάζω απ'το βάρος των απαιτήσεων, ο προπονητής έχει δυνατότητα να μάθει την ομάδα, να κάνει μίξεις και επιλογές, να φτιάξει το πλάνο του για τον επόμενο χρόνο. 2. Τον δεύτερο χρόνο ο προπονητής θα κάνει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη προετοιμασία με την ομάδα. Θα δώσει αυτό που θέλει και θα το πάρει απο τους παίκτες. Ταυτόχρονα η ομάδα θα πάρει παίκτες που θα βοηθήσουν τον προπονητή στα πλάνα του. Ο ΠΑΟΚ τον δεύτερο αυτό χρόνο θα αρχίσει να ανακάμπτει, να ορθώνει το ανάστημά του, χωρίς ακόμα να κάνει την υπέρβαση. 3. Τον τρίτο χρόνο ο προπονητής θα έχει ήδη δουλέψει με την ομάδα 1μιση χρόνο, οι επιλογές του και η τακτική του πλέον θα έχουν αφομιωθεί στην ομάδα, οι παίκτες θα παίζουν με αυτοματισμούς, ο ΠΑΟΚ θα μπορεί να χτυπήσει την πρώτη τριάδα στο πρωτάθλημα.
Δεν ξέρω για αυτούς που διαμαρτύρονται στα καφενεία, αλλά εμένα μου φαίνεται μια χαρά πλάνο. Το να βγεί κάποιος και να πεί μεγάλα λόγια με την πρώτη στιγμή, να δώσει ψεύτικες ελπίδες στον Λαό και μετά να τρέχει να τα κουκουλώσει βρίσκοντας δικαιολογίες, το έχουμε ζήσει. Τί θέλετε πλέον;; Τί ζητάτε;; Έχετε τόσο πολύ συνηθήσει στο Γουμενικό στύλ, που έβγαινε απο τον πρώτο χρόνο και έλεγε ότι ο ΠΑΟΚ είναι για μεγάλα πράγματα και την ίδια στιγμή μας έσκαβε τον λάκο; Η χρονιά φέτος είναι ξεγραμένη. Και είναι ξεγραμένη βάση πλάνου και τακτικής, και όχι βάση αδυναμίας και ανορνανωσιάς. Ποιό είναι το πρόβλημα; "Μα έχουμε μόνο ένα βαθμό εκτός έδρας, δεν είναι δυνατόν να γίνετε αυτό στον ΠΑΟΚ μπλα-μπλα-μπλα".. Τα εκτός έδρας τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Τί με νοιάζει σε μια χαμένη εκ των προτέρων χρονιά το τί βαθμούς θα πάρω στα εκτός έδρας; Τί με νοιάζει αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει την ΑΕΚ ή τον Λεβαδειακό;; Αυτό λένε και τα αλάνια οι ΠΑΟΚτσίδες που γεμίζουν όλα τα εκτός έδρας της ομάδας, τραγουδάνε 90 λεπτά και φωνάζουν για την ΠΑΟΚάρα μας. Πάντε και πέστε τους ότι είναι λαλάκες που φωνάζουν, γιατί η ομάδα δεν παίρνει βαθμούς εκτός έδρας. Και θα γυρήσουν και θα σας πούν ότι είστε εσείς οι λαλάκες που μιζεριάζετε και δεν αφήνετε την ομάδα να κάνει το 3ετές πλάνο της..
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ομάδες σαν την Μπενφίκα και την Πόρτο είναι ομάδες Ch.League. Είναι ομάδες που όσα χρόνια ξέρω τον ΠΑΟΚ αν έπαιζαν μαζί μας θα τρώγαμε 3. Και είναι φυσιολογικό αφού αυτές οι ομάδες έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ και απο τον Ολυμπιακό, και τίτλους που δεν τους έχουν όλες οι Ελληνικές ομάδες μαζί. Προπονητής επί σειρά ετών ήταν ο Σάντος. Προπονητής που έκανε έργο, θαυμάζετε στην πατρίδα του, τον έχουν εμπιστευτεί μεγάλης Ευρωπαϊκής κλασης παίκτες, προπονητής που πλέον είναι πού; Στον ΠΑΟΚ. Προπονητής που μας έχει δηλώσει ότι το πλάνο του είναι τριετές, προπονητής που μας έχει πεί ότι αν στα 3 χρόνια αυτά δεν καταφέρει αυτά που θέλει θα φύγει. Προπονητής με κάκαλα. Και ναι, για να μήν είμαι απόλυτος, μπορεί να είναι προπονητής με κάποιες αδυναμίες, κάποια λάθη. Αλλά αν η Πόρτο και η Μπενφίκα κατάφεραν να αφομιώσουν την εμπειρία του Σάντος για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κρατώντας τις αδυναμίες του στο minimum, γιατί να μήν το κάνουμε εμείς;; Ποιοί είμαστε εμείς να κρίνουμε γιατί βάζει τον Μπαλάφα αμυντικό χάφ, γιατί βάζει τον Κωσταντινίδη και τον Βρύζα και όχι τον Αθανασιάδη και τον Μουμίν. Επιτέλους ας ξεφύγουμε απο αυτή την μιζέρια της πρόωρης κριτικής προπονητή, αυτή την γάγγραινα του ΠΑΟΚτσή, που έχει καταβροθρήσει 50 προπονητές σε 10 χρόνια!
Τα πράγματα θα μπούν σε μιά σειρά, και αυτό είναι που απασχολεί κυρίως την διοίκηση. Πήραμε την χορηγία, με την ΔΕΠΑ στην φανέλα και πάνω απο 1εκ ευρώ στα ταμεία. Η διοίκηση προχωράει το θέμα της μύνησης κατά του Γούμενου και το παραστατικό της μύνησης κάνει λόγο για 3.3εκ ευρώ που ζητάει ο ΠΑΟΚ απο τον Γούμενο. Ο Σάντος ασχολείται με την ομάδα, ο Ζαγοράκης με τα διοικητικά. Μαζί, και με προσθήκες στο αγωνιστικό και διοικητικό team, ο ΠΑΟΚ μόνο μπροστά μπορεί να πάει..
ΠΕΡΙ ΠΑΙΚΤΩΝ
H παρακάτω άποψη είναι προσωπικά δική μου, και δεν εκφράζει απαραίτητα την Ομάδα Διεύθυνσης αυτής της ιστοσελίδας. Μαζί με την ανεύθυνη κριτική κατά του Σάντος, οι ίδιες φωνές (ώ τί σύμπτωση) καταδικάζουν και αρκετούς, αν όχι όλους, τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις απο το καρεκλάκι σου μπροστά στον υπολογιστή, με την φραπεδιά και το τσιγαράκι παραδίπλα. Είναι πολύ εύκολο να γιουχαϊζεις παίκτες ακόμα και απο τις εξέδρες, όταν μετά θα πάς στο σπιτάκι σου και θα αράξεις στο κρεβατάκι σου νιώθωντας ότι έκανες το καθήκον σου πάλι. Όλα αυτά είναι εύκολα και αρμόζουν σε αυτούς που δεν φοράνε παντελόνια. Κριτική με βάσεις και ουσία, που έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα, τον τρόπο παιχνιδιού και την ικανότητα ενός παίκτη είναι θεμιτή. Είναι αυτό που μας κάνει και ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο όλοι εμείς. Αλλά το να βγαίνει ο καθένας και να λέε "άντε μωρέ το παλτό, έξω απο τον ΠΑΟΚ", ή να κράζει ο κάθε καημένος "δεν κάνει για τον ΠΑΟΚ βρεεε", είναι τακτικές καφενείου και δικαιολογούνται μόνο σε ανθρώπους που έχουν δεί απο κοντά τον ΠΑΟΚ του '70. Όλοι οι άλλοι ας βγάλουνε τον σκασμό, πολύ απλά. Και ας αποφασίσουν ποιά άποψη εκφράζουν: Να παίζουν παίκτες νεαροί για να ψηθούν, ή να παίζουν παίκτες έμπειροι που μπορούν να πάρουν αποτέλεσμα; Διότι οι ίδιοι αυτοί είναι που κράζουν όταν η ομάδα δεν παίρνει βαθμό εκτός έδρας, και ταυτόχρονα κράζουν ότι πρέπει να παίζουν οι πιτσιρικάδες του ΠΑΟΚ και όχι οι 30άριδες.. Την ίδια ώρα, κράζουν πιτσιρικάδες όπως ο Μπαλάφας και ο Μουμίν, λέγοντας ότι τέτοιοι παίκτες δεν κάνουν για τον ΠΑΟΚ, λές και ένας προπονητής στα καλά καθούμενα βγαίνει και διώχνει 5-6 παίκτες που απλά "δεν κάνουν για τον ΠΑΟΚ" αδιαφορόντας για όλες τις άλλες πτυχές: Πόσο μπορούν να δουλευτούν αυτοί οι παίκτες, ποιές πιθανότητες υπάρχουν να ενσωματωθούν στα πλάνα του 3ου χρόνου, αν τους δώσουμε με ποιά ανταλλάγματα και πού, τί εναλλακτικές έχει η ομάδα αν φύγουν κτλ κτλ κτλ. Δεν είναι τόσο εύκολο απλά να διώξεις παίκτες. Ένας προπονητής που θέλει να λέγεται σοβαρός, με πλάνο 3ετίας, με εμπειρία απο ομάδες Ευρωπαϊκές, και μια διοίκηση με τα ίδια προσόντα, δεν μπορουν απλά να διώχνουν παίκτες έτσι απλά. Σε κάποιες περιπτώσεις, πχ Udeze, το έκανε, γιατί όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Σύμφωνοι ότι σε άλλες εποχές ο ΠΑΟΚ θα είχε 1-2 απο αυτούς τους παίκτες μόνο. Αλλά δεν είμαστε σε άλλες εποχές. Και αν θέλουμε να πάμε σε αυτές τις ένδοξες εποχές, πρέπει να εμπιστευτούμε τον προπονητή, Επομένως, η διοίκηση και ο προπονητής έχουν δείξει ότι αν κάποιος περισσεύει στο ρόστερ, θα φεύγει, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν αντέχει να έχει παίκτες μή παραγωγικούς. Τώρα η διοίκηση θέλει να πάρει έναν παικτάκο απο την Ιαπωνία και αρχίσαν οι μίζεροι την ειρωνία. Για δείτε για τί παικτάκο πρόκειται:
ΠΕΡΙ ΒΡΥΖΑ
Οι ίδοι αυτοί, που κράζουν για προπονητή, διοίκηση και παίκτες, είναι και οι ίδιο που στράβωσαν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι ο Βρύζας αναλαμβάνει χρέη τεχνικού διευθυντή. Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Βρύζας δεν έχει εμπειρία στον εξωαγωνιστικό χώρο. Δεν έχει τις διασυνδέσεις που μπορεί να έχει κάποιος που είναι χρόνια στο πόστο αυτό. Λέτε να μήν το σκεύτηκαν αυτοί που του το πρότειναν;; Λέτε να είναι χαζοί όσοι είδαν κάτι που δεν βλέπουν αυτοί που κράζουνε; Αυτό το κάτι είναι αυτό που προσωπικά βλέπω και εγώ: Ο Βρύζας είναι άνθρωπος της διαφάνειας, που δεν έχει λερωθεί απο παρελθοντικές ενέργειες. Μήν ξεχνάτε ότι ο τεχνικός διευθυντής είναι αυτός που οργανώνει τις μεταγραφές. Είναι αυτός που αν θέλει μπορεί να γεμίσει τις τσέπες του απο τον ΠΑΟΚ χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Είναι αυτός που αν δεν έχει το ποδοσφαιρικό μάτι κινδυνεύει να κάνει μεταγραφές για "οικονομικούς" λόγους και όχι για αγωνιστικούς. Είναι ένα πόστο που ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη πληγή όλα αυτά τα χρόνια, με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Κωστίκο. Ο ΠΑΟΚ, αυτή την στιγμή, και τον τονίζω αυτόν τον χρονικό προσδιορισμό, έχει ανάγκη απο κάποιον που να μήν ρίζνει πισώπλατες μαχαιριές στα οικονομικά της ομάδας. Θέλει κάποιον που να πονάει την ομάδα σαν ΠΑΟΚτσής, θέλει κάποιον που να ξέρει απο ποδόσφαιρο, θέλει κάποιον αγνό στο παραγοντικό πόστο. Πόσο πιο εύκολο είναι για να βγάλει κανείς συμπαίρασμα ότι ο μόνος άνθρωπος που ταιριάζει σήμερα είναι ο Βρύζας; Άνρθωπος που συνέδεσε τον μεγαλύτερο θρίαμβο του ΠΑΟΚ την τελευταία δεκαπενταετία με το όνομά του, άνθρωπος που γουστάρει τον ΠΑΟΚ όσο ο ΠΑΟΚ γουστάρει αυτόν. Η άποψή μου είναι ότι ταιριάζει με την νοοτροπία του Ζαγοράκη, του Σάντος και του Λαού του ΠΑΟΚ. Όσοι ειρωνεύονται τον Βρύζα σήμερα, είναι οι ίδιοι που δεν βγάζανε λαλιά όταν οι τεχνικοί διευθυντάδες του Γούμενου κόβανε και ράβανε.. Ο χρόνος θα δείξει.. Στο κάτω κάτω, αν και στον κόσμο αλλάξαν όλα, Ο ΠΑΟΚ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ!