15-9-2005
Τοσο εχουμε σημερα. Ουτε 1995 ουτε 1985.
Καποιοι δυστηχως δεν εχουν παρει χαμπαρι τι αλλαγες εχουν συντελεστει αυτα τα χρονια τοσο στην οικονομικο-κοινωνικη ζωη οσο και στην αθλητικη-οπαδικη νοοτροπια που ειναι και το αμεσα ζητουμενο. Η μπορει απλα να μην εζησαν εκεινα τα χρονια και ετσι απο διηγησεις και αναζητησεις στο ιντερνετ, εχουν πλασει την εικονα οτι η υοθετηση εκεινων των νοοτροπιων θα διορθωνε ολα τα κακως κειμενα της σημερινης εποχης.
Προσωπικα επειδη εχω την οπαδικη εμπειρια εκεινων των χρονων και με το μυαλο που κουβαλαω στα 35 μου εχω να πω πως η ωμη βια εκεινης της εποχης δεν εχει καμια θεση στην σημερινη εποχη. Τα παντα βεβαια ειναι θεμα ηλικιας και παιδειας του καθε ανθρωπου. Ο 18αρης δηλαδη μπορει να καυλωνει με την ιδεα οτι η κοτρωνα που πεταξε στον απενατι οπαδο τον αφησε στον τοπο. Ο 18αρης ομως δεν εχει την ωρημοτητα να σκεφτει οτι μπορει να ηταν αυτος στην θεση του ή να ηταν αυτος που θα μπαγλαρωνοταν και θα ετρωγε μια 15αρα χρονια στην μπουζου. Γιατι εαν ειχε συναισθηση ποσο λεπτη ειναι η γραμμη απο την ζωη στον θανατο ή απο την ελευθερια στην φυλακη οπου μετα απο 1 μηνα δεν σε θυματε κανενας, τοτε σιγουρα θα επρατε διαφορετικα. Οπως λεει κ ο σοφος λαος πρεπει να παθεις για να μαθεις.
Και εγω εχω παρει μερος σε μανουρες ουκ ολιγες φορες, με πετροβολητα, κλοτσομπουνιδια και γκλοπιες. Ολα αυτα μεχρι το 1-4 στην Τουμπα οπου μια πετρα απο τα αρεινα στην 6 παραλιγο να με αφηνε τυφλο. Τοτε μαγκες ειπα τερμα. Συνειδητοποιησα οτι δεν αξιζει για κανεναν ΠΑΟΚ, για καμια πολιτικη ιδεολογια, για κανεναν πουστη γενικοτερα η ζωη μας να παει χαμενη. Και ειλικρινα σας λεω οτι μετα απο εκεινον τον αγωνα αυτο που με ειχε αγχωσει περισσοτερο δεν ηταν η κατασταση της δικιας μου υγειας αλλα η φοβια οτι καποια απο τις 10-15 πετρες που ειχα πετεξει εγω προηγουμένως ισως να ειχαν πετυχει αυτο που δεν καταφερε ο αρεινος σε εμενα. Και πραγματικα ευχομουν να μην ειχε συμβει κατι τετοιο γιατι καταλαβα την αξια της ανθρωπινης ζωης. Εαν ολοι αυτοι που πεθαναν στην χωρα μας και οχι μονο απο ολες τις ομαδες σαν αποτελεσμα της βιας ειχαν την δυνατοτητα να ξαναζησουν εχετε την εντυπωση πως θα ξαναπατουσαν σε γηπεδο? Εγω προσωπικα χλωμο το βρισκω.
Ειναι λοιπον η βια το αντιδοτο για να αρχισουν παλι να σεβονται τον ΠΑΟΚ? Ειναι η βια απαντηση στο κατεστημενο της Αθηνας εαν αυτο υπαρχει και δεν κυνηγαμε φαντασματα? Ειναι η λυση για να δουμε τον ΠΑΟΚ καποια μερα εκει που δεν τον εχουμε δει ποτε στην Ευρωπη?
Η απαντηση στα παραπανω ερωτηματα ειναι σιγουρα οχι.
1ον. Ο επαγγελματισμος που διεπει το σημερινο ποδοσφαιρο εχει καταστηση την λεξη σεβασμο ταυτοσημη με την οργανωση και τον σχεδιασμο. Ομαδες που εχουν αυτα τα στοιχεια τις βλεπεις Τρίτες και Τετάρτες να κουνανε τα σεντονια, να φερνουν πεχταρες, να σηκωνουν κουπες, να κανουν κερκιδες σε γαμιστερα γηπεδα που γουσταρουν ολοι και τις ζηλευουν, να κανουν οπαδους σε ολο τον κοσμο. Οι υπολοιπες που εχουν κολλησει σε μοντελα της δεκαετιας του 80 πηγαινουν και παιζουν σε γηπεδα-νταμαρια, εχουν καθε χρονο τις μισες αγωνιστηκες το γηπεδο τους αδειο λογω τιμωριων και τις υπολοιπες μισες κοβουν 5000 εισιτηρια γιατι ο κοσμος ειναι απογοητευμενος που η "ομαδαρα τους" με αδειο γηπεδο δεν κανει πρωταθλητισμο, αντε παιζουν και κανα 2 φορες το χρονο πεμπτες στο ουεφα ετσι για να μην ξεχνιομαστε. Κατα τα αλλα τις τρωει η μουρμουρα, η γκρινια, η μιζερια, ο κομπλεξισμος και ολα αυτα ειναι δρομος χωρις επιστροφη οσο επιμηκηνονται με μαθηματικη καταληξη τον αφανισμο (βλεπε αρουλη)
2ον. Απαντηση στο κατεστημενο της Αθηνας η βια δεν ειναι γιατι απλα δεν υπαρχει τετοιο κατεστημενο ουτε αθλητικο ουτε πολιτικο. Ανικανοτητα δικη μας υπαρχει και μονο αυτη. Ειναι τοσο ανταγωνιστικη η κοινωνια μας σε ολα τα επιπεδα που οταν δεν εισαι εσυ ικανος να φροντισεις για την δικη σου αναταση και περιμενεις ελεημοσυνες τοτε περνεις αυτο που σου αξιζει..περιφρονιση. Οσοι εχουν ζησει Αθηνα και γενικοτερα εξω απο Θεσσαλονικη ξερουν καλα οτι απλα με την παρτη δεν ασχολειται κανενας. Και δεν το λεω με την κακη εννοια απλα κανενας δεν βγαζει κομπλεξ και χολη εναντιον της Θεσσαλονικης και του ΠΑΟΚ. Απεναντιας ολοι στην Αθηνα βλεπουν την Θεσσαλονικη σαν κατι ομορφο και μαγικο σαν την πολη που καποτε θα ηθελαν να ζησουν. Μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας και γινομαστε θηραματα στις ιδιοτελιστικες βουλες των εκαστοτε καιροσκοπων που μας πουλουν ενιοτε PAOKτζηδιλικη, μακεδονομαχισμο, πατριδοκαπηλια.
3ον. Καποιος απο αυτους που υποστηριζουν πως με οπλο την βια θα παμε μπροστα ας δωσει εναν απλο συνειρμο για το πως θα γινει αυτο.
Ωραια ερχεται Κυριακη παιζουμε με γαυρο και τα σπαμε. ε και? κουνηθηκαν κανενος τα αρχιδια? Θα τρομαξει ο Κοκκαλης και δεν θα ξανανεβασει την ομαδα Θεσσαλονικη? Θα τρομαξει ο Καραμαλης και θα πει στο επομενο της τετρατετιας μου πρεπει να δωσω 50δις απο τον κρατικο προυπολογισμο για να παρει ο ΠΑΟΚ νταμπλ, CL και διηπειρωτικο? Τοσα χρονια δηλαδη που η Τουμπα ηταν πεδιο βολης τι καταφεραμε? Ποια η μακροπροθεσμη προοδος της ομαδας? Ερχονταν μεσα στην Τουμπα και χανανε ολοι. ΟΚ . Ειχε ο γαυρος να κερδισει 20 χρονια να μας κερδισει και αλλα τοσα να ανεβουν Αθηναιοι οπαδοι απο τα Τεμπη και πανω. ΟΚ.
Το κερδος δεν καταλαβα πιο ειναι.Και εμεις κατεβαιναμε Αθηνα και δεν περναμε βαθμο. Πηραμε κανα προταθλημα με τα κοτρωνια? Πηραμε κανα κυπελλο? Ασχοληθηκε κανεις μαζι μας στην Ευρωπη εκτος ενα 5λεπτο στα αθλητικα μετα τον αγωνα με την Παρι?
Εκτος και εαν ο υπερτατος στοχος μας, η κορυφωση της οπαδικης μας υδονης,ο ανεκπληρωτος απο τα παιδικα μας χρονια οραματισμος ειναι με τα κλοτσομπουνιδια να μην ξαναπαρει βαθμο ο γαυρος στην Τουμπα και μην ξαναδουμε οπαδους του πανω απο τα Τεμπη. Εαν εκει λοιπον εξαντλειτε το οραμα μας για τον ΠΑΟΚ τοτε και εγω μαζι ντου στο απεναντι γιαπι για πολεμοφοδια και ολοι στο γηπεδο για την τζιχαντ.
Εαν ομως ζηταμε το κατι παραπανω απο το να πηγαινουμε στα φιλικα και τα 8 στα 10 συνθηματα να ειναι για τον γαυρο και οχι για την ομαδα μας τοτε πρεπει να συνειδητοποιησουμε οτι τα παντα ειναι θεμα διοικησης και προιοντος. Πρεπει να εχεις ενα προιον που θα σου αποφερει εσοδα (εισητηρια, μπουτικ, γηπεδο με ανεσεις, διαφημησεις) και μια διοικηση η οποια να ξερει να διαχειριστει αυτα τα εσοδα για να κανει το προιον της ακομη πιο ελκυστικο και να διευρυνει την αγορα. Ολα αυτα ειναι μια επενδυση και κανεις σοβαρος επενδυτης (βλ. Μυτηλιναιο) δεν χαραμιζει τα φραγκα του και τον χρονο του σε μια ομαδα οπου μετα απο ενα ασχημο αποτελεσμα η ενα κακο σφυριγμα καποιοι θα μπουν μεσα στο γηπεδο και θα γαμισουν με αυτο τον τροπο ολον τον σχεδιασμο της επιχειρησης του. Ειτε το θελουμε ειτε οχι ετσι ειναι.
Αναρχες σκεψεις αλλα αυτες εχω τι να κανουμε

ps. Για οσους εγραψαν για την συμπεριφορα της αστυνομιας παραπανω, το ΜΠΑΤΣΟΙ

-ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ισχυει και θα ισχυει παντα και θα το φωναζω οχι στα 35 που ειμαι τωρα αλλα και 85 να γινω, γιατι αυτα που εχουν δει τα ματια πολλων απο εμας απο τα σκατοσκουφακια δεν γινεται να λησμονηθουν