Author Topic: ΠΑΟΚ και οι ένδοξοι βετεράνοι - παλαιμαχοι του...  (Read 24511 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline PRAKTORINOS

• Αποστολή
  • **

Συγχωρέστε την δευτεριάτικη κακιούλα μου αλλά
-θα σκάσω αν δεν το πω-
ακόμα δεν κατάλαβα τα κριτήρια βράβευσης
τού (σε γενικές γραμμές) συμπαθούς (αλλά μέχρι εκεί) Μιχάλη Ιορδανίδη
και μάλιστα αμέσως μετά τους γίγαντες Πέλλιο, Παρίδη, Τερζανίδη, Συμεωνίδη
αλλά και πριν από δεκάδες δεκάδων άλλους βετεράνους που θά'πρεπε
βάσει προσφοράς με την ασπρόμαυρη φανέλλα να προηγούνται.

Ειδικά, αυτή τη φανέλλα με το "9", που τού δώρισαν,
φανέλλα ενδεκαδάτου τον καιρό που αγωνίστηκε,
ζήτημα να τη φόρεσε δέκα φορές στην ισχνή του καριέρα
με τις λιγότερες από 50 ολιγόλεπτες συμμετοχές.

Offline skyclad4

• Αλλαγή
Επικοινωνιακο τσιρκο ειναι οι βραβευσεις πρακτορινε, μη τρελαινεσαι. Σφυριξαν του μπλιατ οτι υπαρχουν μουρμουρες στον κοσμο οτι 'ο τσαρος δε νιωθει απο ΠΑΟΚ' και ειπε να τιμησει το ενδοξο παρελθον. Οποιος πρωην εχει κενο στα απογευματα του, παει απο Τουμπα για αναμνηστικη φωτογραφηση. Τωρα ποιος ειναι και τι εκανε, ποσοι το ξερουν στην τελικη;
Στον κοσμο αλλος κανενας

Offline tasoylis30

• Αλλαγή
Ποιος ξέρει Παρίδη, τερζανίδη, λέαντρο συμεωνίδη και τι πρόσφεραν στον ΠΑΟΚ?? Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Εννιά στους δέκα ΠΑΟΚτσήδες και τους ξέρουν και ξέρουν και τι πρόσφεραν στον ΠΑΟΚ και δεν λέω δέκα στους δέκα γιατί διάβασα τα γραφώμενα σου. Ακόμα και ο ιορδανίδης που ήταν ένας παγκίτης φορ την δεκαετία του 80, νομίζω από δόξα δράμας τον είχαμε πάρει, έχει πάρει πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ.
ΦΑΤΕ ΚΛΑΟΥΣ ΚΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΑΡΔ

Offline bozik

• Αλλαγή
Ποιος ξέρει Παρίδη, τερζανίδη, λέαντρο συμεωνίδη και τι πρόσφεραν στον ΠΑΟΚ??

καλά μην τρελαίνεσαι Tάσο ότι τους ξέρουν,εδώ εγώ ρωτούσα μια εποχή,τη σημαίνει το K. στα αρχικά του ΠΑΟΚ  και 4 στους 10 δεν το ήξεραν...το κωνσταντινούπολης είχε μεγάλο σουξέ...πάλι καλά που το έγραψε η παε στην ΤΟΥΜΠΑ και οποιος έρχεται θέλοντας και μη το μαθαίνει...
σιγά μην ξέρουν τον λέανδρο τώρα...άσε που ο παρίδης θα νομίζουν ότι είναι τραγουδιστής και ο τερζανίδης ο μασκοφόρος,που τον ξέρουν από τις εκπομπές που έκανε στο εγνατία μετά τα ποντιακά...
μην κοιτάς από την παρέα σου Τάσο,έχουμε παρα πολλοί κόσμο...
Δεν ελπιζω Τιποτα                     Î”εν φοβουμαι Τιποτα                      Ειμαι  λεφτερος

Offline gianniwths4

• Αλλαγή
οι κατω των 20 δεν ξερουνε σε συντριπτικο ποσοστο τι σημαινει ουτε το Π ουτε το Κ

Offline bozik

• Αλλαγή
O πρώην ΠΑΟΚτσής που πηγαίνει Μουντιάλ!

Μήνυμα από καρδιάς για ΠΑΟΚ!

«Έχω σπουδαίες αναμνήσεις από τον ΠΑΟΚ, ήταν μια πολύ όμορφη φάση της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από τους συμπαίκτες μου που με είχαν βοηθήσει πολύ τις πρώτες μου μέρες. Τον Γιώργο Γεωργιάδη, τον Ζήση Βρύζα, τον Παντελή Καφέ και πολλούς άλλους. Τους οπαδούς τους ΠΑΟΚ τους έχω πάντα στην καρδιά μου. Έχουν πολύ πάθος, με υποδέχθηκαν καλά και πάντα με υποστήριζαν. Τους αγαπώ πολύ και θα είναι για πάντα κομμάτι της ζωής μου

Ο Πατσίσιο Καμπς γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1972 στο Μπουένος Άιρες και η καριέρα του συνδέθηκε από το ξεκίνημά της με Βελές Σάρσφιλντ. Ξεκίνησε να παίζει μπάλα από τις ακαδημίες της και έμεινε στο σύλλογο συνολικά για 14 χρόνια! «Δεκάρι» με έφεση στο γκολ, αρκετές φορές κλήθηκε να αγωνιστεί και ως επιθετικός και στην ομάδα του δυτικού Μπουένος Άιρες έχει μείνει στην ιστορία, καθώς αποτελεί τον όγδοο σκόρερ της όλων των εποχών, παρότι δεν ήταν «καθαρός» επιθετικός. Φόρεσε τη φανέλα της «Φορτίν» πάνω 250 φορές και κέρδισε συνολικά 7 τίτλους στις χρυσές εποχές της τη δεκαετία του '90.

Ο «Μπέτο», όπως είναι το παρατσούκλι του, έκανε ντεμπούτο το 1991, ενώ το 1994 ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες. Έκανε ένα πέρασμα από τη Μπάνφιλντ τη σεζόν 1994-95, για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Βελές. Το 1996 σκόραρε στον τελικό του Σούπερκόπα Σουδαμερικάνα, ενώ στην Κλαουζούρα του 1998 ήταν πρώτος σκόρερ της Βελέζ με 10 τέρματα.

Παρότι είχε πολύ καλή επαφή με τα δίχτυα, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει σε παλιότερη συνέντευξη ότι το γκολ δεν αποτελεί την προτεραιότητά του: «Όχι, δεν είμαι γκολτζής. Απλά πετυχαίνω γκολ και αυτό έχει κερδίσει τον κόσμο και εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται. Παίζω πιο κοντά στην επίθεση και αυτό με βοηθάει. Αλλά μέχρι εκεί».

Ο Καμπς είχε την ευκαιρία να φύγει από την Αργεντινή πιο νωρίς στην καριέρα του, ωστόσο το 1998 η Βελές του είχε κλείσει το δρόμο, απορρίπτοντας την πρόταση της ισπανικής Σαλαμάνκα. Ωστόσο, πέραν του ότι είπε «όχι», δεν του προσέφερε ούτε νέο συμβόλαιο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να επηρεαστεί. Από τότε, πάντως, δήλωνε ότι: «Ο κύκλος μου στη Βελές δεν έχει κλείσει, αλλά ονειρεύομαι να παίξω στην Ευρώπη και ελπίζω να μην μου στερήσουν την ευκαιρία».

Στη Θεσσαλονίκη!

Τελικά, η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2000.  Ο Καμπς αποχώρησε από την Αργεντινή με προορισμό τον ΠΑΟΚ του Μπάγεβιτς! Ο Βόσνιος τεχνικός, μαζί με τον Μπαταντούδη, έδειχνε αποφασισμένος να ενισχύσει σημαντικά τον δικέφαλο με τη μεταγραφή του Πατσίσιο Καμπς να πλαισιώνει άλλες σημαντικές κινήσεις, όπως αυτές των Κύπριων Οκκά, Εγκωμίτη και του Σπάσιτς, αλλά να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αίγλη! Αργεντινός με τρομερή τεχνική, κάτοχος Λιμπερταδόρες και σε καλή ηλικία, έκανε τον κόσμο του ΠΑΟΚ να του ετοιμάσει «καυτή» υποδοχή στο αεροδρόμιο! Τα ρεπορτάζ από τη χώρα του έλεγαν αρχικά ότι η μεταγραφή κόστισε 2.5 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δραχμές, ενώ ο μάνατζερ του παίκτη ισχυριζόταν στις επαφές του με τον ΠΑΟΚ ότι... μιλάει με 10 ομάδες!

Άμεση προσαρμογή

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που μου επιφύλαξαν στο αεροδρόμιο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Εκανα τον ντεμπούτο μου στην Αυστρία όπου γινόταν η προετοιμασία, στο φιλικό με τη Χάποελ Τίκβα, πήγα πολύ καλύτερα απ' ό,τι περίμενα», τόνιζε ο Αργεντινός και ξεκαθάριζε: «Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα καθώς με βοήθησαν οι υπόλοιποι παίκτες, οι οποίοι είναι πολύ φιλικοί μαζί μου. Μιλάμε στα αγγλικά και οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ θα μου φέρουν καθηγητή ελληνικών, ώστε να μάθω γρήγορα τη γλώσσα. Ποτέ δεν περίμενα πως θα ενσωματωθώ τόσο γρήγορα στην ομάδα», έλεγε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, έπεσε σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο για το σύλλογο που δεν του επέτρεψε να στεριώσει. Έπαιξε σε μόλις 9 ματς στο Πρωτάθλημα και έξι στην Ευρώπη, ενώ τη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, αποτέλεσε παρελθόν.

Το ματς που τον σημάδεψε

Μολονότι δεν χρίστηκε σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα, κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε μία από τις μεγάλες νίκες του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, με αντίπαλο την Ουντινέζε, η οποία ήταν πρώτη στη Serie A! Οι Ιταλοί έχοντας νικήσει με 1-0 στην έδρα τους έψαχναν το εκτός έδρας γκολ για να «κλειδώσουν» την πρόκριση στην τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Ο ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν στην άμυνα και ο Πατρίσιο Κάμπς πέρασε αλλαγή και άνοιξε το σκορ στο 73', ισοφαρίζοντας το πρώτο παιχνίδι. Στην παράταση, πέτυχε και το δεύτερο γκολ στο 103' και άνοιξε το δρόμο για τον θρίαμβο, τον οποίο ολοκλήρωσε ο Φρούσος, με το ματς να λήγει στο 3-0!  Στην Ευρώπη σημείωσε ένα ακόμα τέρμα, με αντίπαλο την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Επιστροφή στη Βελές

Εκείνες τις μέρες του Ιανουαρίου, ο Καμπς παραδεχόταν ότι περίμενε στη Θεσσαλονίκη παράγοντες της Βελές Σάρσφιλντ, της πρώην ομάδας του, δείχνοντας ότι οι... μέρες του στην Τούμπα δεν θα κρατούσαν για πολύ ακόμα. «Δεν θέλω να φύγω, αλλά πρέπει να πω ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα» συμπλήρωσε ο 28χρονος ποδοσφαιριστής. Όπως ανέφεραν οι Αργεντινοί, η συμφωνία με τον ΠΑΟΚ προέβλεπε δύο εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο δικέφαλος είχε καταθέσει μόνο τις 600.000. Έτσι, η Βελές προσέφυγε στη FIFA, ζητώντας να προχωρήσει σε διακοπή συμβολαίου. Τελικά, οι Αργεντινοί δικαιώθηκαν, ο ΠΑΟΚ δεν είχε να πληρώσει και έτσι ο Καμπς επέστρεψε στη «Φορτίν», με το διάστημα στη Θεσσαλονίκη να του μένει, πάντως, αξέχαστο.

Οι τελευταίοι σταθμοί στην καριέρα του

Στη Βελές υπέγραψε διετές συμβόλαιο και με όρο ότι αν ο σύλλογος δεν τον πουλούσε στο τέλος της σεζόν, θα έπαιρνε αποζημίωση! Ωστόσο, δεν είχε τις ευκαιρίες των προηγούμενων ετών και η αποχώρησή του έδειχνε σχεδόν βέβαιη. Το καλοκαίρι του 2002 βρέθηκε ένα βήμα από την ΑΕ Λεμεσού, καθώς ο τότε πρόεδρός της ομάδας, Γιώργος Φραντζής, ισχυριζόταν ότι είχε αποσπάσει τη θετική του απάντηση. Προτάθηκε στην Κολόν, αλλά τελικά επέλεξε να ταξιδέψει στο Μεξικό. Αγωνίστηκε για 33 ματς με την Τέκος και το 2003 επέστρεψε στην Αργεντινή για την Κίλμες.

Αρχικά υπέγραψε συμβόλαιο για έξι μήνες, το οποίο στη συνέχεια ανανεώθηκε μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, στη συνέχεια ο προπονητής του ξεκαθάρισε ότι δεν την υπολογίζει. Έτσι, έκλεισε την καριέρα του στην Παραγουάη και την Ολίμπια το 2004 σε ηλικία 33 ετών. Πήγε στην ομάδα για να αποτελέσει τον ηγέτη της. Σε μια νίκη με 5-3 επί της Σπορτ Κολόμπια, σκόραρε τρεις φορές με κεφαλιά! Ωστόσο, ο ίδιος ένιωθε ότι το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον έρθει και έβλεπε μπροστά του μια νέα καριέρα να του ανοίγεται...

Μουντιάλ και μετά... πρώτος προπονητής!

Αφού κρέμασε τα παπούτσια του, ήταν βέβαιος πως θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική. Η εξαιρετική του σχέση με την Βελές Σάρφιλντ συνεχίστηκε και είχε μία άτυπη συνεργασία με τον προπονητή της σε θέματα που αφορούσαν κυρίως τις ακαδημίες, αλλά και την πρώτη ομάδα. Τον Απρίλιο του 2010, ακολούθησε τον πρώην συμπαίκτη του Σεμπαστιάν «Γκαγιέγο» Μέντες στην Σαν Λορέντζο. Ο Μέντες ανέλαβε πρώτος προπονητής, αντικαθιστώντας τον Ντιέγο Σιμεόνε και ο Καμπς ήταν το δεξί του χέρι. Στο πρώτο ματς, μάλιστα με αντίπαλο την Μπάνφιλντ, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ δηλώθηκε ως τεχνικός, καθώς ο Γκαγιέγο δεν είχε τα απαραίτητα έγραφα.

Στη «Σάντο» έμεινε για έξι μήνες και στη συνέχεια ακολούθησε τον Μέντες στην Μπάνφιλντ, στην οποία έμεινε για ένα χρόνο. Έχοντας πλέον «ψηθεί» σε συλλογική επίπεδο, ο Χοσέ Πέκερμαν, με τον οποίο γνωρίζονταν για αρκετά χρόνια, τον επέλεξε  για την Εθνική Κολομβίας, ως έναν από τους βοηθούς του! Ο Καμπς ανυπομονεί να πάει στο Μουντιάλ, με την Κολομβία να έχει κάνει μια τρομερή πορεία στα προκριματικά και ήδη να θεωρείται από πολλούς ότι θα αποτελέσει την ομάδα έκπληξη στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2014. Από εκεί και ύστερα όμως, στόχος του είναι τραβήξει το δικό του δρόμο και να γίνει πρώτος προπονητής.

Στην Εθνική ομάδα της Κολομβίας η δουλειά του είναι εντατική ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αγώνες. Στις προπονήσεις, οι βοηθοί του Πέκερμαν έχουν διακριτούς ρόλους, με τον Καμπς να δουλεύει με του επιθετικούς, δίνοντας βάση στην τακτική. Μαζί με τον έμπειρο τεχνικό και το υπόλοιπο τιμ υπάρχουν μέρες που πηγαίνουν στα γραφεία στις 8 το πρωί και φεύγουν το βράδυ! Παρακολουθούν λεπτομερώς κάθε Κολομβιανό ποδοσφαιριστή και τα παιχνίδια με την ομάδα του. Αξιολογούν την πρόοδο των Κολομβιανών σε κάθε γωνιά της γης, ανανεώνουν τους φακέλους και κρατούν λεπτομερή στατιστικά. Έχοντας αποτελέσει παίκτη του Μπιέλσα, ο Καμπς γνωρίζει καλά τη σημασία του βίντεο! Παράλληλα, μαζί με το υπόλοιπο τιμ είναι επιφορτισμένος με το να μην λείπει τίποτα από τους παίκτες όταν συγκεντρώνονται Από την πρώτη στιγμή ο Πέκερμαν ήταν... κάθετος σε αυτό, θέλοντας οι ποδοσφαιριστές του να έχουν πάντα τις καλύτερες συνθήκες και να είναι συγκεντρωμένοι μόνο στη μπάλα.

http://www.gazzetta.gr/football/article/553937/o-proin-PAOKtsis-poy-pigainei-moyntial
Δεν ελπιζω Τιποτα                     Î”εν φοβουμαι Τιποτα                      Ειμαι  λεφτερος

Offline savage republic

• Βασικός
Α ρε Καμπς! Η αξία σου φαίνεται από το ότι παρόλο που έπαιξες τόσο λίγο, μας έμεινες αξέχαστος, τόσα χρόνια μετά...

Offline DarkLord

• Βασικός
    • El sombrero
Περαστικα ρε Μητσαρα

http://www.sombrero.gr
...για αυτο ΠΑΟΚ παιξε τοπι να παραμιλαει ολη η Ευρωπη...

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
http://paokrevolution.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7900.html?spref=fb
ÐÝìðôç, 14 Íïåìâñßïõ 2013
¼ëá êáëÜ ìå Ðáñßäç!

Ï ôåñÜóôéïò Ðáñßäçò  õðïâëÞèçêå óå áããåéïðëáóôéêÞ, ìå ôçí åðÝìâáóç íá óôÝöåôáé ìå áðüëõôç åðéôõ÷ßá. Óôï ðëåõñü ôçò óõæýãïõ ôïõ âñßóêïíôáé ðïëëïß âåôåñÜíïé ôïõ ÐÁÏÊ êáé áñ÷Þò ãåíïìÝíçò áðü áýñéï èá åðéôñÝðïíôáé êáé ïé åðéóêÝøåéò óôïí - éäéáßôåñá áãáðçôü óå üëïõò – âåôåñÜíï ðïäïóöáéñéóôÞ, ìå ôïí óýíäåóìï âåôåñÜíùí ðïäïóöáéñéóôþí ôïõ ÄéêåöÜëïõ íá ôïõ ìåôáöÝñåé ìÝóù áíáêïßíùóÞò,   åõ÷Ýò ãéá ðåñáóôéêÜ êáé ôá÷åßá áíÜññùóç.
AΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Offline t.b

• Αλλαγή
Περαστικά γίγαντα Μητσαρα

Offline Suicidal

• Βασικός
Περαστικα και ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ρε γιγαντα !!!!
ΠΑΟΚ νταφού, και τζίγκα στα Tattoo

Offline savage republic

• Βασικός

Offline biv

• Global Moderator
  • Βασικός

Offline arrwstos4

• Αποστολή
  • **
Από τους ελάχιστους (μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού) που αξίζει τον τίτλο βετεράνος του ΠΑΟΚ.
Περαστικά
Για να'μαστε στου ΠΑΟΚ το πλευρό..

Offline corrupt

• Αλλαγή
Καλά μη τρελένεστε... Έχει κάνει και αυτός κατά καιρούς κάτι δηλώσεις πολύ "διπλωματικές", σαν το σημερινό μητσάρα μας.

Περαστικά του.

Offline PRAKTORINOS

• Αποστολή
  • **
Τέτοιες δύσκολες ώρες, γιατί δεν αρκείσαι στις δυο τελευταίες σου λέξεις;

Πολύ περισσότερο όταν αναφέρεσαι με ασέβεια σε έναν από τους 15-20 που έκαναν πολύ μεγάλο τον ΠΑΟΚ
και ακόμα περισσότερο όταν τον αδικείς κατηγορώντας τον με μια αοριστολογία.

Offline Català

• Αλλαγή
Ένας παικταράς με τεράστια συμβολή από ό,τι μου έχουν πει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1985 και 16 γκολ, πάντα low profile και δεν πολυακούγεται

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=398089

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Σαν παλιό σινεμά ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗΣ
«Το βιομηχανοποιημένο τσίκι τσίκι»
Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΣΗ

«Από τα 15 μου έπαιζα μπάλα επαγγελματικά, αφού με πήραν στην πρώτη ομάδα των Χανίων, που τότε αγωνιζόταν στη Β' Εθνική. Ηταν, τότε, μια πολύ δυνατή κατηγορία, με παικταράδες, όπως ο Δαβουρλής, ο Ρήγας, ο Μιχαλόπουλος, με καλές ομάδες, όπως η Παναχαϊκή, η Αρτα, ο Παναιτωλικός. Κι όλοι έγιναν παίκτες Α' Εθνικής, έκαναν καριέρα, δεν ήταν τυχαίο το πρωτάθλημα.»

Τη σεζόν 1974-1975 ήταν τραυματίας στον ΠΑΟΚ ο Τερζανίδης. Και ο Παντελάκης τον έστελνε να με βλέπει και να με τσεκάρει στα εκτός έδρας ματς των Χανίων! Ετσι με πήρε ο ΠΑΟΚ, με εισήγηση του Τερζανίδη, και ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη. Παίξαμε με τον ΠΑΟΚ προημιτελικό Κυπέλλου το 1974 κι εκεί με είδαν καλύτερα και οι άλλοι. Χάσαμε 1-0 στο 90' μέσα στα Χανιά. Ο ΠΑΟΚ τότε είχε τερματοφύλακα τον Ρενέ Ντεκ, τους Παρίδη, Κούδα, Σαράφη, Τερζανίδη, Αποστολίδη, μια τρομερή ομάδα.

»Για μένα ο Τερζανίδης είναι ο πιο πλήρης ποδοσφαιριστής που έχω δει στην καριέρα μου. Ο Κούδας, βέβαια, είναι τεράστιος, ο Δομάζος, ο Χατζηπαναγής, ο Δεληκάρης, αλλά για μένα που τον έζησα από κοντά ήταν ο πιο πλήρης και δεν ήταν και τόσο προβεβλημένος. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τότε όλα τα παιδιά ήταν "ένα κι ένα" σαν χαρακτήρες, κανείς δεν ζήλευε, κανείς δεν κακολογούσε.

»Υπήρχε το ΠΟΚ τότε και ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει κι άλλους τίτλους. Πηγαίναμε στο Καραϊσκάκη, βάζαμε γκολ, έπεφτε ο άλλος, πέναλτι. Ξαναβάζαμε γκολ, ξαναέπεφτε ο άλλος, ξανά πέναλτι. Τι να πεις; Τότε όμως είχε κι ο Ολυμπιακός μεγάλους παίκτες, μην τα διαλύουμε όλα. Κι όλες οι ομάδες είχαν. Αν δεις τους παίκτες από όλες τις ομάδες, θα καταλάβεις. Παίκτες που έβαζαν φαντασία και τέχνη, όχι όπως τώρα που το ποδόσφαιρο έχει γίνει ένα βιομηχανοποιημένο τσίκι τσίκι, παράλληλο, χωρίς ταχύτητα, χωρίς εμπνεύσεις, με βαριά κορμιά.

»Το καλοκαίρι του 1976, ως πρωταθλητές, ξεκινήσαμε με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς. Παίζαμε με τη Δυναμό Κιέβου, στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, και ο Στάνκοβιτς έστειλε το βοηθό του, τον Δημήτρη Καλογιάννη, να τους δει πώς παίζουν και να έρθει να μας πει την τακτική τους. Ηρθε, πράγματι, μας έβαλαν έναν πίνακα και σχεδίασε αυτός την ομάδα στην οποία έπαιζε και ο Μπλαχίν. Σχεδιάζει και βάζει δέκα παίκτες. Του λέει ο μίστερ: "Μήτσο, δέκα παίκτες έβαλες, ποιος είναι ο ενδέκατος;". Και λέει ο Καλογιάννης: "Κόουτς, όποιον και να βάλω, θα τους κερδίσουμε, τι σημασία έχει;" και έγινε χαμός απ' τα γέλια. Χάσαμε εκεί 3-0 κι εδώ κερδίσαμε 1-0, ήταν μια απίστευτη ομάδα. Αυτή την ιστορία και το γέλιο που ρίξαμε δεν θα τα ξεχάσω ποτέ.

»Καλύτερος προπονητής ήταν, φυσικά, ο Γκιούλα Λόραντ. Ηταν αληθινός πρωτοπόρος του ποδοσφαίρου.

Μας έδειχνε πράγματα καινούργια, που ήξερε ότι μπορούσαμε να τα κάνουμε και ήξερε, πριν μας τα δείξει, ότι βγαίνουν μέσα στο γήπεδο. Και έβγαιναν. Και άλλοι προπονητές στα 10 χρόνια που έπαιξα στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλοί. Ο Στάνκοβιτς, δάσκαλος. Κι ο Τσερνάι, μάγος της άμυνας. Δεν περνούσε τίποτα. Με την Μπάγερν αυτόν είχαμε.

»Με έχει αγγίξει το χαμένο πέναλτι στο Μόναχο με την Μπάγερν. Αν το έβαζα, θα προκρινόμασταν. Το έχω γραμμένο στο βίντεο και από τότε δεν το έχω βάλει να το δω. Δεν αντέχω. Το σκέφτομαι από τότε, δεν μπορώ να το χωνέψω. Εχω σταματήσει να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, βλέπω, αλλά δεν ασχολούμαι ενεργά. Μιλάω με τους παλιούς μου συμπαίκτες κι αυτό μου φτάνει».

Ο Γιάννης Δαμανάκης γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1952 στα Χανιά. Ξεκίνησε από τον Α.Ο. Χανίων, το 1976 πήγε στον ΠΑΟΚ όπου, ως κλασικό αμυντικό χαφ, αγωνίστηκε μέχρι το 1985, χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής. Εγραψε συνολικά 258 συμμετοχές και 18 γκολ με τη φανέλα του «δικεφάλου». Εκλεισε την καριέρα του στον Μακεδονικό. Από τις 26 Οκτωβρίου 1977 υπήρξε διεθνής 24 φορές με την εθνική ομάδα (ένα γκολ) και ήταν μέλος της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980, στην Ιταλία.

Offline bane

• Αλλαγή
καταλανε οταν θα ερθει εδω στο καφενειο που βλεπουμε τα ματς θα σε φωναξω να το δουμε ολοι μαζι παρεα .οντως απιστευτος παικτης
ΠΑΟΚ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ

Offline PRAKTORINOS

• Αποστολή
  • **

O πιο αθόρυβος και ουσιαστικός ποδοσφαιριστής,
μέγας εργάτης, μηχανάκι, αφανής και πανταχού παρών,
εξάρι, επτάρι, οχτάρι, δεξί μπακ, ό,τι θες,
ψυχούλα και ψυχάρα ταυτοχρόνως, πέθαινε για την ομάδα,
αυτός ήταν ο σεμνός, ο λιγομίλητος Γιάννης Δαμανάκης
που όταν σταμάτησε τη μπάλα επέστρεψε στην Κρήτη
εξακολουθώντας να ζει και να αναπνέει για την ΠΑΟΚάρα
αλλά όπως κι άλλα σοβαρά παιδιά της φουρνιάς του
αραίωσε πολύ από την πιάτσα
δεν τον είχαν στην ατζέντα τους οι Πετρωτοί και οι Πετρουλάκηδες
και τι να τον κάνουν άλλως τε
αυτός ποτέ δεν εμβάθυνε στην απέραντη μπουρδολογία άλλων βετεράνωνε.

Τον τιμά το γεγονός ότι 30 χρόνια μετά αναγνωρίζει το μέγεθος της ιστορικής του απώλειας
το παιχνίδι στο Μόναχο χάθηκε στα πέναλτι
και όλοι θυμούνται αρνητικά τον πρωτοεμφανιζόμενο Κώστα Μαλιούφα
αλλά παρά το ελεεινό κυνηγητό τού άγγλου διαιτητή
αν στη φάση των πρώτων 5 πέναλτι ευστοχούσε ο Γιάνναρος
ο ΠΑΟΚ θα γκρέμιζε το ποδοσφαιρικό σύμπαν με πρόκριση επί της Μπάγερν.

Μόνη (στατιστική) ένσταση στις ωραίες αναμνήσεις του,
το γεγονός ότι για το κύπελλο Πρωταθλητριών (76-77)
ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την μεγάλη Ντιναμο Κιεβου με δυο ήττες (0-4 και 0-2).

Offline banis

• Αλλαγή