Τρία πραγματάκια να προσθέσω βλέποντας την εξέλιξη της συζήτησης.
Το πρώτο δεν αφορά άποψη για τον ΠΑΟΚ.
Αφορά ειδικές γνώσεις, οποτε επειδή είναι ανώνυμο forum και κάποιος μπορεί να κάθεται στο καφενείο του χωριου του και να γραφει με ύφος ειδήμονα, θα γράψω όσο πιο ουδέτερα γίνεται χωρίς να σκοπεύω να το συνεχίσω.
Στο ποδόσφαιρο επικρατούν εσκεμμένα συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. Για αυτό και σχεδόν όλοι όσοι ασχολούνται είναι μικρό- η μεγαλοκακοποιοί.
Οι υποχρεώσεις διαφάνειας των ΠΑΕ εινάι μηδαμινές και οι μηχανισμοί ελεγχου ανύπαρκτοι. Οποτε να στηρίζει κάποιος τα συμπεράσματα του στον ισολογισμό μιας ΠΑΕ είναι τουλάχιστον αφελές.
Αυτή είναι η άποψη μου, αλλα όπως γράφω πιο πάνω, μπορεί να κάθομαι κι εγώ στο καφενείο του χωριου μου και να γράφω αυτές τις πίπες.
Οποτε ξαναβάζω το link που είχα βάλει παλιότερα όπου περιέχονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της avant garde του γαύρου, Μαρινάκης, Βρέντζος κτλ.
Εν συντομία γίνεται αναφορά σε διπλα συμβόλαια με διαμεσολάβηση Κυπριακών offshore (κάτι σαν την διμερα...), σε ψεύτικα συμβόλαια που κατατίθενται στην Super League και άρα στους ισολογισμούς.
Οποιος θέλει να καταλάβει, θα καταλάβει τι γίνεται στο χώρο των ΠΑΕ. Οποιος δεν θέλει, δεν πειράζει.
Και τονίζω, δεν ξέρω αν κάνει τα ίδια ο ρώσος. Ξέρω απλά ότι θα μπορούσε να τα κάνει.
https://www.thepressproject.gr/article/97786/marinakis-offshoreΔεύτερον, εμμέσως σχετιζόμενο, επειδή γίνεται συχνή αναφορά σε πλυντήριο κτλ. Οποιος κάνει ξέπλυμα, ψάχνει να νομιμοποιήσει τα λεφτά του. Όχι να τα σκορπίσει.
Ένας ιδιοκτητης ΠΑΕ που θα ήθελε να κάνει ξέπλυμα όμως, θα χρησιμοποιούσε μια (Κυρπιακή) offshore, θα σου έφερνε 10 τζιωλιδες, θα τους πλήρωνε 200 χιλιάρικα που αξίζουν (στα καλά του) και θα σου τους χρέωνε 500 χιλιάρικα (πχ μέσω των διπλών συμβολαίων πιο πάνω).
Η διαφορα των 300 χιλιάδων για καθέναν από τους 10 τζιωλιδες θα έκανε έναν κύκλο μεταξύ της ΠΑΕ και της offshore (κάτι σαν έξοδα της ΠΑΕ προς την offshore, και μετά AMK από τον ιδιοκτητη της offshore προς την ΠΑΕ).
Κάπως έτσι μια ομάδα με Tzandari βασικό μπορεί να φτάσει να έχει ζημια 15 εκατομμυρίων και να τα παίρνει πίσω με διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από έναν σωτήρα.
Και πάλι, δεν ξέρω αν κάνει ξέπλυμα η κάτι ανάλογο ο Σαββίδης. Ξέρω ότι θα μπορούσε.
Τέλος, ρε Τάσο ούτε τον Garcia, ούτε τον Natcho ούτε τον Νομπόα τους φέρανε μετά από scouting, να είσαι σίγουρος.
Αν προταθεί ένας πρώην βασικός παίχτης, όχι της Milan και της Real, αλλα της πρωταθλήτριας/δευτεραθλήτριας Ρωσίας/Τουρκίας/Ουκρανίας, το μονο που κοιτάει μια ΠΑΕ σαν τον ΠΑΟΚ είναι αν ήταν ανενεργός η/και τραυματίας. Κι αν δεν ήταν, τους φέρνεις με κλειστά ματια (όχι βεβαια για 6 μήνες...).
Αυτή είναι και η πιο γρηγορη και σίγουρη συνταγή για έναν μεγαλομέτοχο που λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να ξοδέψει για να φτιάξει ομάδα.
Και παρεμπιπτόντως αυτή την συνταγή ακολούθησε η πρώτη (κατά τεκμήριο) ομάδα του ρώσου. Οι μισοί παίκτες της Rostov ήταν πρώην παίκτες της Ρούμπιν.