Οι Γιώργος Εγκωμίτης και Γιασεμάκης Γιασεμής έγραψαν τη δική τους ιστορία με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα δύο τελευταία τρόπαια του «δικέφαλου». Πριν από λίγες ημέρες οι δυο τους έκαναν ένα ταξίδι-αστραπή στη Θεσσαλονίκη και μίλησαν στο «Goal».
Εγκωμίτης: «Ελπίζω να μη με έχει ξεχάσει ο κόσμος»
- Γιώτη, ποια είναι η πρώτη σκέψη στο άκουσμα της λέξης «Θεσσαλονίκη»;
«Νοσταλγία Με την πρώτη ευκαιρία την επισκέπτομαι. Οποτε επιστρέφω, περνάω υπέροχα. Δεν ξεχνιούνται αυτά τα χρόνια».
- Είσαι από τους τυχερούς, διότι έχεις ζήσει δύο τίτλους με τον ΠΑΟΚ...
«Όταν πήγα στον ΠΑΟΚ, το επίπεδο στην Ελλάδα ήταν υψηλότερο από αυτό της Κύπρου. Είχα το ευτύχημα να πανηγυρίσω δύο τίτλους με τον ΠΑΟΚ. Ηταν έξι χρόνια γεμάτα και χαρές και πίκρες. Νιώθω ότι έδωσα την ψυχή μου στον ΠΑΟΚ. Τον ευχαριστώ για όλα όσα έκανε για μένα. Ηρθα εδώ 28 ετών, δεν ήμουν παιδί. Ελπίζω ο κόσμος να μην με έχει ξεχάσει και να νιώθει ότι κι εγώ πρόσφερα σε αυτόν το σύλλογο».
- Εχεις κάποιο απωθημένο για τον ΠΑΟΚ;
«Τα προβλήματα που ταλάνιζαν την ομάδα διοικητικά και οικονομικά και δυστυχώς ακόμα υπάρχουν δεν την έχουν αφήσει να έχει τη δυναμική που της αξίζει. Δεν ξέρω τι γίνεται και δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Στη σημερινή εποχή το σημαντικό είναι να μπεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μόνο αυτό σε σώζει. Με μια είσοδο στους ομίλους ανεβαίνεις επίπεδο και βάζεις βάσεις για μια πενταετία».
Γιασεμάκης: «Είναι σημαντικό να έχεις ακαδημίες»
- Γιασεμή, ποια είναι η πρώτη σκέψη στο άκουσμα της λέξης «Θεσσαλονίκη»;
«Συγκινούμαι. Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ για μένα. Ηρθα εδώ νιόπαντρος και έφυγα με δύο παιδιά. Και βέβαια πολλές αναμνήσεις, ποδοσφαιρικές και οικογενειακές. Είμαι περήφανος που έχω εδώ φίλους».
- Ολοι θυμούνται και μνημονεύουν το ανάποδο ψαλίδι με τη Ρεν. Εσύ ποιες στιγμές ξεχωρίζεις;
«Τα δύο γκολ με την Αϊντχόφεν, όταν κερδίσαμε 3-2 σε ένα παιχνίδι που υπήρχε και πρόβλημα με την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα. Τα δύο γκολ με την ΑΕΚ, όταν χάναμε 0-2 και με το γκολ του Σαλπιγγίδη το γυρίσαμε. Θυμάμαι και το ανάποδο ψαλίδι με αντίπαλο τη Λιν στη Νορβηγία».
- Εζησες έναν τίτλο με τον ΠΑΟΚ, αλλά το απωθημένο παραμένει το Τσάμπιονς Λιγκ...
«Το Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι η δικαίωση του ΠΑΟΚ. Ξέρω ότι πλέον τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι δεν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για να το κυνηγήσει ο ΠΑΟΚ, αλλά αν βάλεις σωστές βάσεις, στο τέλος δικαιώνεσαι. Είναι σημαντικό να έχεις ακαδημίες, να στηρίζεσαι στα δικά σου πόδια».
Η δύναμη της Τούμπας
Η τελευταία ερώτηση που τους έγινε αφορούσε τη δύναμη της Τούμπας.
Ο Γιώτης Εγκωμίτης ανέφερε: «Πρέπει να το ζήσεις για να το καταλάβεις. Αλλά πρέπει να μπεις μέσα, στο χορτάρι. Τότε καταλαβαίνεις το πάθος, τη λατρεία που έχουν οι ΠΑΟΚτσήδες για την ομάδα τους. Ακόμα και έξω να σε πετύχουν, θέλουν να φοράς ασπρόμαυρα. Αυτό υπάρχει μόνο. Οποιος παίκτης έχει φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ μπορεί να με καταλάβει. Μιλάμε τρέλα, άσ το...».
Ο Γιασεμάκης, από την πλευρά του, είπε: «Θα σου πω κάτι που το λέω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία. Πριν από το παιχνίδι υπάρχει άγχος. Στο ξενοδοχείο, όταν πηγαίνεις στο γήπεδο, στα αποδυτήρια. Εκεί, στα αποδυτήρια αρχίζεις και ακούς αυτήν τη βοή. Βγαίνεις από τα αποδυτήρια και βλέπεις ένα γήπεδο στο πόδι. Να σε κοιτά στα μάτια και να φωνάζει «άντε, ρε ΠΑΟΚάρα». Ακούς τα συνθήματα. Εμπαινα στο γήπεδο και δεν περπατούσα. Πετούσα. Οταν τελείωνε ο αγώνας ήταν σαν να ξυπνούσα, σαν να επέστρεφα στην πραγματικότητα».
Τόσο ο Γιώτης Εγκωμίτης όσο και ο Γιασεμάκης Γιασεμή ασχολούνται πλέον με ακαδημίες. Ο Εγκωμίτης είναι υπεύθυνος ακαδημίας στον Εθνικό Αχνας, ενώ ο Γιασεμάκης έχει δική του ακαδημία ποδοσφαίρου.
http://www2.paok24.com/newsitem.asp?s=12&id=15980&t=1