Ας περιμένουμε να τις δούμε από κοντά.
Πάντως μια και λέει ο καθένας και μια άποψη για το σχέδιο και το χρώμα ας πώ και εγώ τη δική μου. Θα μ'άρεσε να δώ τον ΠΑΟΚ να φοράει κατάμαυρα (από πάνω μέχρι κάτω) κάτι όπως οι All Blacks (Ν. Ζηλανδία) στο Ράγκμπυ. Τρομερή εμφάνιση. Προκαλεί δέος.Το μόνο άσπρο είναι ένα μικρό διακριτικό φτερό στα δεξιά του στήθους.
Φυσικά κανείς δεν επιθυμεί επάνω στις φανέλες διαφημίσεις, αλλά ποιός θα καλύψει τα διαφυγόντα έσοδα? Σε κάθε περίπτωση ας επέμβει ο επίσημος ΠΑΟΚ στα λογότυπα ώστε να μην είναι τόσο κακόγουστα, ή έστω αν δεν αλλάζουν να είναι μικρότερα.
Και κάτι για τα οργανωτικά που ορισμένα παιδιά σε προηγούμενες σελίδες ανέφεραν. Επειδή τυχαίνει η οργάνωση επιχειρήσεων να είναι η δουλειά μου εδώ και είκοσι χρόνια (τρομάρα μου!) επιτρέψτε να συμπληρώσω και γώ κάτι συνοπτικά πάνω στο θέμα.
Σε μια επιχείρηση υπάρχει μια διεύθυνση πωλήσεων η οποία και καθορίζει την στρατηγική πωλήσεων. Επίσης καθορίζει και ποιά μέσα θεωρεί απαραίτητα για την υλοποίηση των πωλήσεων (π.χ. σπόνσορες, διαφημίσεις, λογότυπο εταιρείας, φανέλες στην περίπτωσή μας κλπ.). Το τμήμα μαρκετινγκ που υπάγεται λογικά στη δ/νση πωλήσεων, υλοποιεί την στρατηγική των μέσων δηλαδή κάνει τον λεγόμενο προγραμματισμό και εξειδικεύει τις απαιτούμενες ενέργειες και μέσα δίνοντάς τους ουσιαστικό περιεχόμενο. Στην περίπτωση μας π.χ. λέει πως θέλει να είναι η φανέλα δηλαδή τι χρώμα, με ρίγες ή χωρίς, στενή ή φαρδιά, είδος υφάσματος κλπ. όχι επειδή έτσι του κάπνισε αλλά τεκμηριωμένα (και ει δυνατόν μετρήσιμα). Το μάρκετινγκ δίνει μετά τις προδιαγραφές αυτές σε ένα ειδικό γραφείο σχεδιασμού αθλητικών εμφανίσεων (υπάρχουν τέτοια κυριως σε Αγγλία και Ιταλία. Έχω υπόψη μου τις Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Γιουβε) και σε ειδικό σχεδιαστή ρούχων. Η διαδικασία δεν είναι απλή και περιλαμβάνει ακόμη και έρευνα από ψυχολόγους σε ειδικά panels με οπαδούς και αντιπάλους για την εντύπωση που προκαλεί η εμφάνιση (π.χ. θετική ή αρνητική προδιάθεση) πάντα τεκμηριωμένα και με μετρήσιμα μεγέθη. Τα παραπάνω γνωρίζω σίγουρα ότι τα έχει κάνει η Μάντσεστερ σε εξαντλητικό βαθμό. Τέθηκε απ' όσο γνωρίζω θέμα για το χρώμα και η σχετική έρευνα (σε Άγγλους και ξένους) έδειξε ότι το κόκκινο χρώμα αλλά και το μαύρο είναι τα δυό πιό επιθετικά χρώματα δημιουργούν δηλαδή στον απέναντι περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα την αίσθηση ότι απειλειται!