Author Topic: Σχολιασμός της προφοράς των Βορειοελλαδιτών ''σε λέω'' ''να σε πω'' και γενικά για την προφορά του κάθε τόπου  (Read 2380 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline corrupt

• Αλλαγή
Πολύ σωστά Μαρία, εμείς οι Έλληνες έχουμε μία γλώσσα, ενιαία και τρισχιλιετή, με περισσοτερες από δύο εκατομμύρια λέξεις, απλά τα γαμημένα τα media που με τα ειδησιογραφικά τους δελτία και τα κωλοπρογράμματά τους (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία διέπονται από οξεία μαλάκινση και το επίπεδό τους είναι εφάμιλλο ενός κλινικά κρετίνου) έχουν περιορίσει το λεκτικό φάσμα που ο μέσος Έλληνας χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του στα απολύτως απαραίτητα για μια στοιχειώδη επικοινωνία...

Όχι ότι αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας (πρόσφατα διάβασα στο διαδίκτυο ένα άρθρο ενός Γερμανού γλωσσολόγου που θίγει ακριβώς αυτό για τη Γερμανία), αλλά είναι γεγονός ότι για το (νεο)Έλληνα το σκουπιδαριό της τηλεόρασης είναι απόλυτα ενταγμένο στην καθημερινή του ζωή, και αυτή η κακοποίηση της Ελληνικής είναι μονάχα ένα μικρό δείγμα από τις αναρίθμητες αρνητικές επιπτώσεις του...

Offline epic

• Αποστολή
  • **
Αυτα ειναι χαζα, τους κανονες της γλωσσας τους διαμορφωνουν οι ανθρωποι οποτε δεν υπαρχει αντικειμενικα σωστο ή λαθος. Δεν ειναι μαθηματικα ή χημεια.
Αν παρολα αυτα γουσταρετε, μπορειτε να σπασετε λιγο πλακιτσα με τους κατω:
α) για το εψιλον που κοτσαρουν συνεχεια στα ρηματα πχ τον επηρα τηλεφωνο, θα την ετσακωσω απο τα μαλλια κοκ.
β) για τη κατα κορον παραποιηση του παρατατικου πχ τραγουδαγα, κραταγα αντι τραγουδουσα, κρατουσα κοκ.
γ) για την αστεια τραγουδιστη προφορα με το συρσιμο των λεξεων πχ ηταν τρελο το γκομενκιιι σου λεωωωωωωω ή η αληστου μνημης διαφημιση του Αναστοπουλου για το ρεξονα (για οσους την προλαβαν) 90 λεπτα κυνηγας τη μ-π-αλα.
Ειμαστε μια ωραια ατμοσφαιρα!

makptol

• Guest
Υπαρχει βεβαια και η αλλη οψη! Να εισαι απο Αθηνα με πολλες σχεσεις και καταγωγη απο Βορεια Ελλαδα, να πηγαινοερχεσαι κτλ και να τα ακους κι απο τους δυο!!
Απο τους μεν για μπουγατσες, Λ, και με σε, και απο τους  δε για καλαμακια, λεμονιτες, και γκαυλα η καυλα.. 

Αυτη η κατηγορια ανθρωπων ειμαστε πολυ δυστυχισμενοι :tsigaro:

ο μεγαλος στελλαρας ειπε στα ποντιακα αλλα θα στο πω στα ελληνικα ενα τραγουδι " ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΝΟΣ "  :)  καπως μοιαζει με την περιπτωση σου ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΠΑΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΛΑ ΓΙΑΤΙ  ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ εκει πλεον δεν εχουν θεση ουτε με σε καλαμακια σε σουβλακια ....

Offline giannis4a

• Αποστολή
  • **
Αυτα ειναι χαζα, τους κανονες της γλωσσας τους διαμορφωνουν οι ανθρωποι οποτε δεν υπαρχει αντικειμενικα σωστο ή λαθος. Δεν ειναι μαθηματικα ή χημεια.
α) για το εψιλον που κοτσαρουν συνεχεια στα ρηματα πχ τον επηρα τηλεφωνο, θα την ετσακωσω απο τα μαλλια κοκ.
β) για τη κατα κορον παραποιηση του παρατατικου πχ τραγουδαγα, κραταγα αντι τραγουδουσα, κρατουσα κοκ.
γ) για την αστεια τραγουδιστη προφορα με το συρσιμο των λεξεων πχ ηταν τρελο το γκομενκιιι σου λεωωωωωωω ή η αληστου μνημης διαφημιση του Αναστοπουλου για το ρεξονα (για οσους την προλαβαν) 90 λεπτα κυνηγας τη μ-π-αλα.

:thumbok:

Offline corrupt

• Αλλαγή
Άραξε φιλαράκι...
Μην τρως ήττα λέμε... Έφαγα άκυρο λέμε! Έφαγα "x" δικέ μου...
Αμεεεε...
Πακέτο...;
Παιδί μου; Ναι παιδί μου. Έλα παιδί μου...
Έλα μου; Έλα μου!

;D ;D ;D

Offline kissmyarrow

• Content Team
  • Αποστολή
εγω το πηγαινε, το λεω και "πανε"  ;D ;D ;D ;D ;D

τωρα οσον αφορα το θεμα με σουβλακια, καλαμακια, μπουγατσες κτλ οι βορειοελλαδιτες εχουν δικιο αλλα που να κατσεις να ασχοληθεις με τους γκαου τους νοτιους, που πριν τους εξηγησεις τα βασικα εχουν ηδη αρχισει να ηλιθιογελανε. μακαριοι οι πτωχοι το πνευματι.
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ... ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Offline maria-mtb

• Βασικός
Άραξε φιλαράκι...
Αμεεεε...
Πακέτο...;
Έλα μου; Έλα μου!

;D ;D ;D

σκασε ρε εχω πεθανει στα γελια!!! τα σκεφτομαι να τα λενε κ γελαω ακομη πιο πολυ! ειδικα αν τα βλεπεις ετσι μαζεμενα! χοχοχοχοχοχο!
ξεχασες και το καινουριο "δεν υπαρχει αυτο" ααχαχαχαχαχ!

Offline corrupt

• Αλλαγή

Offline spartiatis

• Αλλαγή

ακριβώς αυτό που είπε ο epic! οι κανόνες διαμορφώνονται απο τη καθημερινή ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία και όχι απο κανόνες. Είναι ντροπή για μένα να σχολιάζεται είτε ειρωνικά είτε χλευαστικά η ντοπιολαλιά, δηλαδή ο τρόπος που μιλά μια κοινότητα. Απεναντίας αυτό θα έπρεπε να μας κάνει περήφανους για τη γλώσσα μας που έχει κρατήσει και διατηρεί τόσα πολλά στοιχεία απο το παρελθόν.
  Όποιος θεωρεί γελοίο το παρατεταμένο Λ, το ΜΕ , ΣΕ, ή το ΜΟΥ, ΣΟΥ, τους διάφορους τοπικούς ιδιωματισμούς (κριτικά, επτανησιακά, κ.λπ.)  είτε ακόμα παραξενέυεται στο σύρσιμο των λέξεων κάνοντας το λόγο να ακούγεται τραγουδιστά, μάλλον είναι ηλίθιος και δε μπορεί να αντιληφθεί την ομορφιά της ελληνικής γλώσσας. Ανεξάρτητα αν αυτά στοιχειοθετούνται απο κανόνες γραμματικής και συντακτικού, αυτό λίγη σημασία έχει! Πόσο μάλλον όταν στοιχειοθετούνται και πάλι πάντα βρίσκουμε κάτι να πούμε για αυτά. . . Δε μπορεί να αντιληφθεί πως όλα αυτα τα στοιχεία έχουν διατηρηθεί χρόνια, αιώνες και χιλιετίες και ελπίζω πως ποτέ δε θα χαθούν.
-----
Θα κάνω ένα σχόλιο για τη τραγουδιστή προφορά και το σύρσιμο των λέξεων μιας και είναι κάτι που αφορά κυρίως το τόπο μου τη νότια Πελοπόννησο  ;D Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό της δωρικής γλώσσας (υπάρχει ένας ιδιωματισμός που ανάγεται στη δωρική γλώσσα και είναι ακόμα ζωντανός, τα τσακώνικα, τα οποία εξακολουθούν να μιλούν σε διάφορα χωριά). Για όσους έχουν μελετήσει για τη μουσική των αρχαίων Ελλήνων διαπιστώνουν πως χρησιμοποιούνται από τους ίδιους ανθρώπους 2 γλώσσες. Δηλαδή, στο γραπτό και το προφορικό λόγο οι Αθηναίοι χρησιμοποιήσαν την αττική διάλεκτο, ενώ στη μουσική τους χρησιμοποιούσαν τη δωρική, η οποία έδινε περισσότερες λύσεις στη σύνθεση μέλους. Το χαρακτηριστικό αυτό (τραγουδιστή γλώσσα) είναι καθαρά της προφορικής γλώσσας και δεν αποτυπονόταν με κάποιο τρόπο στο γραπτό λόγο. πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έχει διατηρηθεί χιλιάδες χρόνια.  

υγ. για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρομαι σε όσους προσβάλουν τους συνανθρώπους μας είτε βορειοελλαδίτες είτε νοτιοελλαδίτες, είτε κρητικούς κτλ για το τρόπο ομιλίας τους και όχι για όσους κάνουν αστεία χωρίς να προσβάλουν  ;)

Offline Alamana85

• Αποστολή
  • **
Άραξε φιλαράκι...
Αμεεεε...
Πακέτο...;
Έλα μου; Έλα μου!

;D ;D ;D

σκασε ρε εχω πεθανει στα γελια!!! τα σκεφτομαι να τα λενε κ γελαω ακομη πιο πολυ! ειδικα αν τα βλεπεις ετσι μαζεμενα! χοχοχοχοχοχο!
ξεχασες και το καινουριο "δεν υπαρχει αυτο" ααχαχαχαχαχ!

Την πρώτη φορά που το άκουσα αυτό (μάλλον το διάβασα) ήταν από τον Billy και επειδή δεν το κατάλαβα ψιλοστράβωσα.
Του έστειλα το εισιτήριο του ματς με την Παρτιζάν (αλήθεια μετοχές πήρες Billy;) και είχε απαντήσει με την φράση: "Καλά κόλλησες 2 κομμάτια και έφτιαξες εισιτήριο; Δεν υπάρχεις ρε εσύ!"
Το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα και αναρωτιώμουν για ποιό λόγο μου τη λέει. :D
Του ζήτησα διευκρινήσεις και όταν μου απάντησε τι εννοούσε, άρχισα να βρίζω την ανεπαρκέστατη νεοελληνική μου παιδεία.
gdaou
"γάβροι=κότες"

Offline maria-mtb

• Βασικός
και μια κ πιασαμε κουβεντα δειτε κατι ενδιαφερον απο το facabook.

http://www.facebook.com/group.php?gid=80160295084

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ

Η διαδοχή των γραμμάτων στην πλήρη εκφώνηση τους δεν είναι
καθόλου τυχαία αλλά πίσω από αυτήν υπολανθάνει μία πλήρης
γραμματική, συντακτική και νοηματική συνέχεια, ανωτέρας
συλλήψεως.
Σύμφωνα με αυτήν την γνωστή μας εκφώνηση, τα ελληνικά γράμματα
(αφού προσθέσουμε και το εξαφανισμένο σήμερα έκτο γράμμα:
Στίγμα ή Δίγαμμα)ακούγονται και γράφονται ως εξής:

ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ-ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ-ΣΤΙΓΜΑ-
-ΖΗΤΑ-ΗΤΑ-ΘΗΤΑ-ΙΩΤΑ-ΚΑΠΠΑ-ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ-ΝΙ-ΞΙ-
-ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ-ΡΟ-ΣΙΓΜΑ-ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ-ΦΙ-ΧΙ-
-ΨΙ-ΩΜΕΓΑ.

Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις
αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:

ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ
ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η) ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ
ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ, ΜΗ ΝΥΞ Η,
Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΥ
(Ε)Ψ ΙΛΩΝ, ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ.

Εν συνεχεία, αφού προσθέσουμε τα εννοούμενα συνδετικά και
ρήματα που παραλείπονται, έχουμε την ανάδυση μιας θαυμάσιας
κοσμογονικής προσευχής - επίκλησης προς την πηγή του φωτός.

ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ
ΕΨΙΛΩΝ, ΣΤΗ ΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞΗ, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ) ΠΥΡΟΣ
(ΔΕ) ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ, ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ,
Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ).

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ:

Αλ = Ο νοητός ήλιος
Φα-ος = Το φως
Βη = προστακτική του ρήματος βαίνω (βαδίζω, έρχομαι)
Τα = Δοτική άρθρου δωρικού τύπου τη, εις την
Γα = Γη (δωρικός τύπος)
Αμα = (επιρρ.) συγχρόνως
Έλ = ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος
Έψ = ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος
Ιλών = Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός
Στη = προστακτική ρήματος ίστημι
Ίγμα = καταστάλαγμα, απόσταγμα
Ζή = προστακτική ρήματος ζω
Η = υποτακτική ρήματος ειμί, είμαι
Θη = προστακτική ρήματος θέτω
Ιώτα = τα ίωγα, τα Εγώ
Παλάν = Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι) επίθετο παλλάς-
πάλλουσι,περιστρεφόμενη (πρβλ: Παλλας Αθηνά)
Δά = άλλος τύπος της Γα, Γης (πρβλ: Δαμήτηρ, Δημήτηρ, Δήμητρα=Μητέρα γη)
Νύξ = νύκτα
Ο = το οποίο, που
Φυ(οι) = ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι) Κ.Ο.Κ.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...(;)

ΑΛ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΦΩΣ, ΕΛΑ ΣΤΗ ΓΗ! ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛ ΡΙΞΕ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΛΥ ΠΟΥ ΨΗΝΕΤΑΙ (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού). ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ (μία ξηρά) ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΓΩ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ.
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ Η ΝΥΚΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΝ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΨΕΙ ΝΑ ΤΑΦΗ (να σβήση, να χαθεί) ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑΖΟΥΣΑ ΙΛΥ, ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΨΥΧΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ!

Γιά όσους ρωτούν : Ή συγκεκριμένη ανάλυσις έχει γίνει πρίν από 2200 χρόνια, γιαυτό καί δέν υπάρχουν τά άλλα 4 γράμματα (είχαν ήδη εκλείψει). Ή ανάλυσις τού Αλφαβήτου έχει γίνει σύμφωνα μέ τόν Ερμητισμό, ένα μεταφυσικό σύστημα πρακτικών, πού ανάγεται σέ μυθολογικές διδασκαλίες. Τά Ερμητικά κείμενα χάθηκαν καί τόν 15ον αιώνα εμφανίζονται στό έργο Mercurii Trismegisti liber de postestate et sapientia Dei. Ή ανάλυσις δέν αποτελεί ΔΟΓΜΑ, αλλά μία ακαδημαϊκή αφετηρία γιά προβληματισμό ώς πρός τήν αρχαία Ελληνική γραμματεία.

περαν της τρομερης εντυπωσης που μου προκαλεσε, οταν αρχισα να διαβαζω την "προσευχη" αυτη μου θυμισε πολυ στην αρχη, την παρακληση που κανει η Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας...
« Last Edit: February 26, 2009, 19:11:18 by maria-mtb »

Offline skyclad4

• Αλλαγή
Εμενα παντως ο κολλητος μου, βαζελος απο γκυζη, εχει αρχισει αργα αλλα σταδιακα να μεταλλασεται σε μακεδονα. Ξερει πολυ καλα τι παιζεται με σουβλακια και μπουγατσες και αρχισε να γουσταρει τα 'σε λεω' και 'με λες'.  ;)
Στον κοσμο αλλος κανενας

Offline lioste

• Αποστολή
  • **
Ρε Σαλονικείς, φάτε κανά ΣΟΥΒΛΑΚΙ με ΓΥΡΟ να στανιάρετε...
Για να φας στη Θεσσαλονίκη χρειάζεσαι λεξικό...δεν γίνοντε πουθενά αυτά..
ΑΡχίΔια

Offline bozik

• Αλλαγή
σιγά μην φάμε και σουβλάκι με πίτσα και καθαρίσουμε τα δόντια μας με καλαμάκια από σουβλάκια...ampalaea...  ;D ;D ;D
Δεν ελπιζω Τιποτα                     Î”εν φοβουμαι Τιποτα                      Ειμαι  λεφτερος

Offline lioste

• Αποστολή
  • **
Και γιατί να είναι σωστό το "σουβλάκι" και όχι το "καλαμάκι"...έτσι κ αλλιώς στη μισή Ελλάδα το λένε σουβλάκι και στην άλλη μισή καλαμάκι...ερώτημα κρίσεως...
ΑΡχίΔια

Offline biv

• Global Moderator
  • Βασικός
Τον Αθανασιο Διακο τον σουβλισανε.... η τον καλαμακωσανε??? ;D

Και εδω Βολο παντως σουβλακι το λεμε.. νομιζω μονο Αθηνα ειναι καλαμακι.. δεν ξερω για Πελοποννησο τι παιζει..

Offline spartiatis

• Αλλαγή
νοτια Ελλαδα biv σουβλακι το λενε. καμιά φορά προφορικα το ακους να το λενε και ως σουφλακι... ή τη σούβλα ώς σούφλα  ;D
αλλά έχω συναντήσει και το εξής μεσσηνία μεριά... σουβλάκι να εννοούν τη πιτα με σουβλάκι και καλαμάκι το απλό σκετο σουβλάκι... αμπαλαεα  όπως λεει και ο bozik ;D
βεβαια στη Πελοπόννησο ξακουστη είναι και η λεγόμενη μπουζοπούλα = = = > μικρό γουρούνι ψημένο ολόκληρο και όχι τεμαχισμένο....
πολύ για φαι πιάσαμε και δε λεεί για όσους είμαστε σε δίαιτα  :cwm12:   
« Last Edit: February 26, 2009, 19:45:22 by spartiatis »

Offline simoun4A

• Αποστολή
  • **
σπαρτιατη αυτο που λες για μπουζοπουλα ως το μικρο γουρουνοπουλο..στη μακεδονια το λενε  μπιτζοπουλο.
δεν ξερω αν το εχει ακουσει κανενας..

PAOK_VOLOS

• Guest
νοτια Ελλαδα biv σουβλακι το λενε. καμιά φορά προφορικα το ακους να το λενε και ως σουφλακι... ή τη σούβλα ώς σούφλα  ;D
αλλά έχω συναντήσει και το εξής μεσσηνία μεριά... σουβλάκι να εννοούν τη πιτα με σουβλάκι και καλαμάκι το απλό σκετο σουβλάκι... αμπαλαεα  όπως λεει και ο bozik ;D
βεβαια στη Πελοπόννησο ξακουστη είναι και η λεγόμενη μπουζοπούλα = = = > μικρό γουρούνι ψημένο ολόκληρο και όχι τεμαχισμένο....
πολύ για φαι πιάσαμε και δε λεεί για όσους είμαστε σε δίαιτα  :cwm12:   

Κι εγώ όταν θέλω σκέτο σουβλάκι λέω 'καλαμάκι' και αν δεν κανω λαθος και οι περισσοτεροι Βολιώτες ;DΚάπως πρεπει να ξεχωρίζει το μεμονομένο ;D ;D ;Dσουβλακι από το σουβλάκι με πίτα...

Και τώρα μερικές Βολιώτικες λέξεις:

Βουπ
Μπιβ
Αυτού
Α τατά

Για να μη σταματησει η κουβέντα αφού υπάρχει ενδιαφέρον απο όλους θα μεταφερθεί στα γενικά θέματα και θα αλλάξει ο τίτλος.
Ορμάτε για ενημέρωση ανάλογα με τον τόπο σας.  ;D
« Last Edit: February 26, 2009, 20:08:04 by PAOK_VOLOS »

Offline Maestro

• Αποστολή
  • **
Και γιατί να είναι σωστό το "σουβλάκι" και όχι το "καλαμάκι"...έτσι κ αλλιώς στη μισή Ελλάδα το λένε σουβλάκι και στην άλλη μισή καλαμάκι...ερώτημα κρίσεως...
γιατι και σε ολη την υφηλιο τα ελληνικα ρεστωραντ το λενε σουβλακι και οχι καλαμακι...λεσ ολοι οι αλλοι να κανουν λαθος?
Οι γκαο "σουβλακι" λενε αυτο που λεμε "σαντουιτς" εμεις. Εμεις λεμε κανε με ενα σαντουιτς με γυρο ενω αυτοι ενα σουβλακι με γυρο......Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ