Author Topic: "Έφυγε" ο Ευγένιος Σπαθάρης....  (Read 1130 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Matador

• Αλλαγή
Απ: "Έφυγε" ο Ευγένιος Σπαθάρης....
« Reply #20 on: July 14, 2010, 14:41:41 »
Να τα μας!
«Caer esta perimitido, levantarse es obligatorio»

Offline kissmyarrow

• Content Team
  • Αποστολή
« Reply #21 on: July 14, 2010, 15:05:05 »
οτι και να κανει ο οποιοσδηποτε στον κοσμο, αυτη η συγγενεια του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τον ελληνα δεν σβηνει, δεν χανεται με την καμια
ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ... ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

ive4

• Guest
« Reply #22 on: July 14, 2010, 20:53:55 »
Ούτε αυτό δε μπόρεσαν να πετύχουν οι γτπ πολιτικάντηδες που έχουμε. Και μετά θέλουμε να χειριστούν τα εθνικά μας θέματα και τις κρίσεις...

Offline PA0Kis-4

• Αποστολή
  • **
« Reply #23 on: July 14, 2010, 22:39:05 »
Εδω εχουν δωσει τη Μακεδονια στον καραγκιοζη θα κολουσαν?

PAOK_VOLOS

• Guest
« Reply #24 on: July 15, 2010, 00:09:25 »
Κι ο Καραγκιοζης ειναι ελληνας?Μαλιστα...Μηπως τελικα τα παντα στο συμπαν ανηκουν στην ελλαδα?

Offline scouser4

• Αλλαγή
« Reply #25 on: July 15, 2010, 00:10:20 »
χαχαχαχαχα έγραψες! ;D

guest4

• Guest
« Reply #26 on: July 15, 2010, 00:51:40 »
Ο Καραγκιόζης και το θέατρο σκιών είναι όντως τούρκικη επινόηση.

..μην τρελαίνεστε

Offline chuck

• Αποστολή
  • **

CLUB LARISA

• Guest
« Reply #28 on: July 15, 2010, 11:53:57 »
οτι και να κανει ο οποιοσδηποτε στον κοσμο, αυτη η συγγενεια του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ με τον ελληνα δεν σβηνει, δεν χανεται με την καμια

Να κλειδωθεί το τόπικ, γτ ο kiss τα είπε όλα.....

ΓΚΙΟΖΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ, ο, τι και να γίνει, ο χαρακτηρισμός βγαίνει δίπλα απο το λήμμα "έλληνας" απο την αρχή του χρόνου...

ive4

• Guest
« Reply #29 on: July 15, 2010, 22:03:59 »
Οι πρώτες ιστορικά βεβαιωμένες πληροφορίες για το θέατρο του Καραγκιόζη εντοπίζονται στα μέσα του 17ου αιώνα και μας τον παρουσιάζουν να εκφράζει εικόνες από την ζωή των Τούρκων. Πολλοί υποστήριξαν ότι ο Καραγκιόζης μας ήταν τούρκικο θέατρο, όμως, όποιος γνωρίζει τον πνευματικό χαρακτήρα των λαών που ζούσαν μέσα στην τουρκική αυτοκρατορία, δύσκολο να φαντασθεί τούρκο, ή εβραίο ή αρμένη για δημιουργό του Καραγκιόζη και μάλιστα εμπνευσμένο από τη ζωή δυο ελλήνων: του Χατζηαβάτη και του Μαυρομάτη. Απλώς, η εντύπωση δημιουργήθηκε γιατί, μετά την εμφάνιση του Καραγκιόζη, η τουρκική κυριαρχία απλώθηκε σ'όλες τις χώρες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και επόμενο ήταν το θέατρο σκιών να πάρει μορφή και έκφραση σύμφωνα με τις νέες κοινωνικές συνθήκες, δηλαδή, οθωμανική.

Ηταν, επομένως, λογικό οι ακόλουθοι τέσσερεις σχεδόν αιώνες της τουρκοκρατίας να έχουν σαν αποτέλεσμα να ξεχασθεί τόσο πολύ η ελληνικότητά του, ώστε οι περισσότεροι ερευνητές να χαρακτηρίζουν τον Καραγκιόζη σαν τούρκικο θέατρο σκιών. Παρουσίαζε την τούρκικη ζωή ο Καραγκιόζης επειδή μέσα στην τουρκοκρατία διαμορφώθηκε και προς τους Τούρκους κυρίως απευθυνόταν. Ηταν ανάγκη, επομένως, να καλυφθεί με τούρκικο όνομα ο κεντρικός του ήρωας, γιατί διαφορετικά ήταν αδύνατον να ελέγχει τα φαινόμενα και τους τύπους της τούρκικης κοινωνικής ζωής.

http://www.karagiozismuseum.gr/genisi/index.htm

Offline dave

• Αλλαγή
« Reply #30 on: July 15, 2010, 22:21:37 »
ευφανταστη αν μη τι αλλο η ιστορια περσεα... :P

ive4

• Guest
« Reply #31 on: July 15, 2010, 22:30:24 »
Δε βαριέσαι μωρέ; Ο Αχιλλέας ήταν Φοίνικας, ο Όμηρος Σύριος, ο Αλέξανδρος Σκοπιανός, η γιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη κινέζα και ο Αλκιβιάδης Θιβετιανός. Τους είδα εγώ και ξέρω.

Offline savage republic

• Βασικός
« Reply #32 on: July 15, 2010, 22:39:52 »
Όσο και να τρελλάθηκα στο άκουσμα, θυμήθηκα συζήτησή μου με ισραηλινό μάστορα του θεάτρου σκιών (που δεν πήγε στον στρατό τους, βεβαίως, βεβαίως), να με λέει κι αυτός το ίδιο. Ότι ο Καραγκιόζης είναι τουρκικό θέατρο βασικά. Από την Ανατολία. Εγώ τα πήρα και άρχισα να του λέω το πόσο δημοφιλής και ταυτισμένος με την ελληνική παράδοση είναι ο Καραγκιόζης, αλλά αυτός με απάντησε ότι το ήξερε ήδη. Αλλά η ιστορία δεν αλλάζει. Δάνεια μεταξύ λαών υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ξεπεράστε το σοκ και απολαύστε την επόμενη παράσταση με τα παιδιά σας.

Offline Javatone4

• Αποστολή
  • **
« Reply #33 on: July 15, 2010, 23:01:17 »
 Μιας και πηγαινοέρχομαι στην Προύσσα πολύ συχνά λόγω δουλειάς, στο κέντρο της πόλης υπάρχει το τζαμί που κατά την παράδοση έχτισαν ο Καραγκιόζης με το Χατζηαβάτη και λειτουργεί σαν αξιοθέατο,όπως και το μουσείο του Καραγκιόζη.
 Απο κει και πέρα βλέπω πολύ συχνά αφίσες για παραστάσεις που παίζονται σε διάφορα μέρη της πόλης και απ'ότι έχω μάθει και σε σχολεία.
 Θέλω να πω ότι έχουν και οι Τούρκοι στην κουλτούρα τους τις παραστάσεις του Καραγκιόζη και στις μέρες μας σε πιο έντονο βαθμό από εμάς.
 Πάντως αν κάποιος μπορούσε να ρωτήσει Έλληνες και Τούρκους που ζούσαν κάποτε σε εκείνα τα μέρη μαζί και αρμονικά,μάλλον θα του φαινόταν ανούσια η διεκδίκηση της εθνικότητας του Καραγκιόζη.
4-10-1999 ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΑΟΚΑΡΑ ΜΟΥ

guest4

• Guest
« Reply #34 on: July 16, 2010, 00:32:55 »
Η προέλευση είναι τούρκικη. Ο Μίμαρος ανέλαβε τον εξελληνισμό του
Καραγκιόζη.
Τα πράγματα είναι απλά. Πήραμε ένα στοιχείο της κουλτούρας των τουρκων και το
προσαρμόσαμε στη δική μας.
Το άσχημο είναι, ότι από τους τουρκους πήραμε πολλά "ωραία" πράγματα τα οποία
μας συνοδεύουν μια ζωή. Π.χ η λειτουργία του δημόσιου βίου.
Είμαστε απλά ενα μεταοθωμανικό μόρφωμα με κυρίαρχο στοιχείο τον ραγιαδισμό.
Ποια αρχαία ελλάδα και πρασινα άλογα... Η χώρα του καραγκιόζη   

apostolos

• Guest
« Reply #35 on: July 16, 2010, 04:58:36 »
Γενικά το θέατρο σκιών είναι ασιατικής προελεύσεως, κίνα κλπ (Δείτε πως ξεκινάει η ταινία Κάποτε στην Αμερική στο κινέζικο τεκετζίδικο στη Ν. Υόρκη) Δεν νομίζω ότι είναι όχι ελληνικό ή ελληνιστικό αλλά ούτε καν βυζαντινό προϊόν. Επι τουρκοκρατίας αναπτύχθηκε υποθέτω σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία, πχ οι τυνήσιοι και οι αιγύπτιοι λένε καρακουζ σχεδόν σαν βρισιά όπως εμείς από εκείνα τα χρόνια και ο συγκεκριμένος ήρωας είναι ο χαρακτηριστικός τύπος κατοίκου της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα λέει με τον Επτανήσιο Σιορ Διονύση, με τον Πασά, τον Εβραίο, με τον Μπαρμπα Γιώργο κλπ. Νομίζω δε ότι το ρόλο του Έλληνα κατοίκου εκεί μέσα του βλαχοέλληνα όχι του Σμυρνιού τον έχει ξεκάθαρα ο Μπαρμπα-Γιώργος... Ο χατζιαβάτης είναι τούρκος επίσης. Καθημερινοί τύποι δηλαδή εκείνων των χρόνων. Πάλι το πρόβλημα είναι ποιος είναι δικός μας και ποιός όχι. Μα τι να διαχωρίσεις και τι να βγάλεις άκρη....