1996 27 Οκτωμβρίου.Παναχαική-ΠΑΟΚ και ΝΤΟΥ! στους πατρινούς!


Έγκλημα και τιμωρία.
Αυτός είναι ο τίτλος που ταιριάζει απόλυτα στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σας κερκίδες του γηπέδου της Παναχαϊκής το απόγευμα της περασμένης Κυριακής οι παλιοελλαδίτες Πατρινοί απόγονοι των Κολοκοτρώνηδων που αλλοιώθηκαν από το σπέρμα των Ιταλών μέσο του λιμανιού τους, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.
Εγκλημάτησαν σε βάρος του ΛAΟΥ του ΠΑΟΚ σε βαθμό κακουργήματος, αλλά ευτυχώς ο Θεός δεν κοιμήθηκε. Πήραν τηv απάντησή τους σε αρκετά σκληρή μορφή.


Δούλοι του Ολυμπιακού
Οι αιώνιοι δούλοι του Ολυμπιακού, από τηv εποχή των Ανδριανόπουλων και του Δαβουρλή, είχαν το θράσος να εκστομίσουν τηv εμετική και αντεθνική βρισιά χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτε. Και πως θα μπορούσε να προηγηθεί αφού οι εν λόγω κύριοι δεν φώναξαν ούτε μια φορά "Παναχαϊκή". Αντιθέτως πήγαν να παρουσιαστούν απέναντι μας σαν ένα κακό αντίγραφο των επιστημόνων του Πειραιά. Φανταστείτε λοιπόν τηv εύλογη αγανάκτηση των οπαδών του ΠΑΟΚ όταν είδαν κάποιους "βλαχάκους" που περιμένουν να έρθει η Κυριακή για να φορέσουν το μάλλινο κοστούμι τους, να βρίζουν ασταμάτητα τηv αγαπημένη τους ομάδα, την οποία μάλισια ακολουθούν, αψηφώνιας οικονομικές και ηθικές θυσίες.
Οι πάντες ήταν παρόντες αλλά δεν έδειξαν την ανάλογη διάθεση, όχι να μας κάνουν το χατίρι αλλά, να τηρήσουν το νόμο. Η πολιτεία ήταν εκεί, δια του κ. Φούρα που έδειξε να μην συγκινείται. Η αστυνομία ήταν εκεί αλλά πέρα έβρεχε. Η διαιτησία έδειχνε να μην τηv ενδιαφέρει και τέλος η διοίκηση του ΠΑΟΚ έδειχνε να κοιμάται.


Eνα μικρό δείγμα
Κάποιος λοιπόν έπρεπε να πάρει το νόμο στα χέρια του, ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ. Η κίνησή μας αυτή στην Πάτρα ήταν ένα μικρό δείγμα για το τι θα επακολουθήσει σε όποιο γήπεδο μας ξανααποκαλέσουν "Βούλγαρους". Πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι να πήραν το μήνυμα
Κάτι παραπάνω από βροντερό ήταν το παρών μας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα την περασμένη Κυριακή. Δεκατρία πούλμαν από όλη την Ελλάδα ταξίδεψαν για την Αχαϊκή πρωτεύουσα. Πρώτη και καλύτερη πάλι η ΝΕΑΠΟΛΗ με δύο πούλμαν, ενώ ακολούθησαν οι ΣΥΚΙ ΕΣ, η ΤΟΥΜΠΑ, το ΚΟΡΔΕΛΙΟ, οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ που είχαν από ένα πούλμαν. Ακόμη ένα λεωφορείο συμπληρώθηκε από όλους τους παραπάνω Συνδέσμους σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο ΣΕΡΡΩΝ που είχε ομολογουμένως εντυπωσιακή παρουσία.


Η "πρώτη" για τους αγρινιώτες
Ξεχωριστή νότα ήταν η πρώτη εκδρομή του Συνδέσμου Νομού ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ με έδρα το ΑΓΡΙΝΙΟ, που ναύλωσε ένα πουλμανάκι που έφερε τα μέλη του στην Πάτρα.
Εντυπωσιακοί επίσης οι ΠΑΟΚτσήδες από την ΑΘΗΝΑ που ακολούθησαν για άλλη μια φορά την ομάδα σε εκτός έδρας (και γι' αυτούς) παιχνίδι.
Σημαντική ήταν η συμπαράσταση των ΠΑΤΡΙΝΩΝ ΠΑΟΚτσήδων .
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε η μετάβασή μας στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ενώ δεν έλειψαν και τα τυχερά της διαδρομής.


Έτρεχαν τα βαζελάκια
Συγκεκριμένα το πούλμαν των ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ είχε την τύχη να συναντήσει στο Αντίρριο ένα πούλμαν με βάζελους που ίσως να τρέχουν ακόμη .
Οι αστυνομικοί της περιφέρειας Αχαΐας έδειχναν από την πρώτη στιγμή να τα έχουν χαμένα με το μέγεθος του ΛΑΟΥ, ενώ αρχικά προσπάθησαν να είναι ευγενικοί προκειμένου να αποφύγουν τα παρατράγουδα.
Οι περισσότεροι οπαδοί του ΠΑΟΚ αφού πέρασαν από τα γραφεία του Συνδέσμου μας στην ΠΑΤΡΑ, στρατοπέδευσαν στην κεντρική πλατεία (Αγίου Γεωργίου), όπου επιδόθηκαν σε ένα τρελό πανηγύρι πριν καν αρχίσει το παιχνίδι.


Η πορεία μας προς το γήπεδο
Στη μία το μεσημέρι συγκεντρωθήκαμε μπροστά στα γραφεία του Συνδέσμου μας στην ΠΑΤΡΑ, απ' όπου ξεκινά η μεγαλειώδης πορεία που έκανε τους Πατρινούς να παραμιλάνε. Η διαδρομή ήταν γύρω στα 3 χιλιόμετρα και η στάση των οπαδών του ΠΑΟΚ ήταν κάτι παραπάνω από υποδειγματική.
Εδώ ακριβώς άρχισε να γίνεται αισθητή η απουσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που δεν μερίμνησε να στείλει έναν άνθρωπο να υποδεχτεί τουλάχιστον τους εκδρομείς στο γήπεδο.
Η κατάληψη του γηπέδου από 2.000 περίπου οπαδούς μας ήταν θέμα λίγων λεπτών. Μισή ώρα πριν αρχίσει το παιχνιδι (όταν η ομάδα βγήκε για ζέσταμα) οι παίκτες μας έβλεπαν σταστιμένοι.


Aπογοητευση ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ομάδα
Το παιχνίδι δυστυχώς δεν μας δικαίωσε και δεν μας έδωσε την ευκαιρία να πανηγυρίσουμε μεγαλοπρεπώς την πρώτη εκτός έδρας νίκη της ομάδας μας. . Οι Πατρινοί φίλαθλοι ήταν από την αρχή του αγώνα εριστικοί. Έβριζαν συνεχώς τον ΠΑΟΚ και τη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ενώ συχνά - πυκνά εκστόμιζαν το γνωστό και εμετικό "Βούλγαροι".
Φυσικό ήταν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να εξαγριωθούν και να ζητήσουν το λόγο από τους αστυνομικούς, που χωρίς λόγο άρχισαν να μας ξυλοκοποόν. Σ αυτή τη φάση παρενέβή ο κ. Καλύβας και κατάφερε να ηρεμήσει τους oπαδούς μας που έβραζαν από αγανάκτηση.
Οι Πατρινοί όμως την κίνηση αυτή της καλής θέλησης την εξέλαβαν ως αδυναμία και συνέχισαν να μας βρίζουν και μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ενώ η αστυνομική δύναμη έδειχνε να μην μπορεί να εκκενώσει το γήπεδο.


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΟΥ
Τότε ακριβώς έγινε το μεγάλο μπαμ. Κάποιοι θερμόαιμοι οπαδοί του ΠΑΟΚ βγήκαν από τη θύρα που μας είχαν και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες προς τους Πατρινούς, που έτρεχαν έντρομοι να σωθούν.
Η αστυνομία συνεχίζει να μην μπορεί να επιβάλει την τάξη. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ δείχνουν να ηρεμούν εκ νέου και τότε οι Πατρινοί σπάνε την πόρτα τους και έρχονται προς το μέρος μας, πετώντας πέτρες. . Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τότε περάσαμε στην αντεπίθεση με ένα μεγαλοπρεπές ντου που "άδειασε" στην κυριολεξία όλο το γήπεδο. Οι Πατρινοί έντρομοι παρακαλούσαν να τους λυπηθούμε, ενώ σε κάποια φάση εκτυλίχθηκαν κάποιες σκηνές που θύμιζαν Χέιζελ στα "επίσημα" του γηπέδου της Παναχαϊκής.
Έτσι αυτή η αχάριστη φάρα των χαμουτζήδων πήρε την απάντηση που έπρεπε για το "Βούλγαροι". Αφού θέλετε να σας φερόμαστε σαν "Βούλγαροι", αυτό θα κάνουμε: Χατίρια δεν χαλάμε εμείς.. .
Η αστυνομία το μόνο που έκανε ήταν να συλλάβει αναίτια τρεις οπαδούς του ΠΑΟΚ που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια. Έτσι απλά για να δικαιολογηθεί ο θόρυβος.


Κλειστή την εθνική οδό
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ οδηγούνται στα λεωφορεία τους, όπου ξεκινάει ένα μπαράζ διαπραγματεύσεων για να παραλάβουμε τους συλληφθέντες και να αποχωρήσουμε ήσυχοι. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κρατάνε για μιάμιση ώρα κλειστή την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών.
Σε κάποια φάση η κατάσταση εκτραχύνεται και οι αστυνομικοί επιχειρούν να συλλάβουν τον επικεφαλής των στασιαστών οπαδών του ΠΑΟΚ. Ακολουθεί σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αποφασίζουμε να αναχωρήσουμε (μετά και την τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΕ κ. Καλύβα που είχε ενημερωθεί στο μεταξύ για τους συλληφθέντες).


Θα παίρναμε ομήρους
Ακολούθησαν πολλές συχνές στάσεις μια και οι ρίψεις πετρών προς τα πούλμαν μας ήταν αρκετά συχνές. Περίπου 10 φορές οι εκδρομείς κυνηγήσαμε τους Πατρινούς στις ρεματιές, ενώ λίγο έλειψε να πάρουμε ομήρους!


Πάλι εξαφανισμένοι οι γαύροι
Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν στη Ναύπακτο σε μικρότερη κλίμακα. Ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ετοιμάζονταν και για το "κλου" της βραδιάς, που ήταν η συνάντηση με τους γαύρους, Μια συνάντηση που δεν έγινε όμως ποτέ, καθώς οι αστυνομικοί φρόντισαν να τους εξαφανίσουν,
Όλοι μας επιδείξαμε ανεξάντλητα αποθέματα ψυχικών δυνάμεων, τα μισά από τα οποία αν είχαν οι ποδοσφαιριστές μας, σίγουρα θα έβγαιναν νικητές από το γήπεδο.


Εμείς γυρίσαμε ξημερώματα Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, όμως δύο οπαδοί μας γύρισαν Πέμπτη, θύματα και οι δύο της προκατάληψης που αντιμετωπίζουμε εμείς οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ σ' όποιο γήπεδο αγωνίζεται η ομάδα μας.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΟΚΤΣΗΣ

επιστροφή σε ιστορίες 10ετίας '90