1990 19 Σεπτέμβρη.Ουέφα Σεβίλλη-ΠΑΟΚ 0-0

Χρωστούσαμε πολλά στην ισπανική ομάδα από τη δεκαετία του '80, όταν είχαμε ξανασυναντηθεί και αποκλειστήκαμε στην Τούμπα. Το πρώτο παιχνίδι το είχαμε πάρει 2-0, ενώ στην Ισπανία με προπονητή τότε τον χέερ ο ΠΑΟΚ δέχτηκε τέσσερα γκολ και αποκλειστήκαμε. Βρισκόμαστε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1990 και πάλι η κλήρωση μας έφερε αντιμέτωπους.

Νεάπολη
Το πρώτο παιχνίδι στη Σεβίλλια. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ετοιμάζονται να κατακτήσουν ακόμη ένα ευρωπαϊκό γήπεδο. Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται οι σύνδεσμοι για την πρώτη μάχη. Όλοι γνωρίζαμε τις δύσκολες και σκληρές έδρες της Ισπανίας.
Αξιοσημείωτο ήταν το εξπρές λεωφορείο της Νεάπολης, όπου τα παιδιά ταξίδεψαν ασταμάτητα με λίγες μόνο στάσεις. Έτυχε εμείς να ταξιδέψουμε με έναν ΠΑΟΚτσή ταξιδιωτικό πράκτορα. τον γνωστό Τζίμη, ο οποίος έχει αφιερώσει τα πάντα για τον ΠΑΟΚ, ακόμη και την δουλειά του.
Σε ένα άκρως ΠΑΟΚτσήδικο λεωφορείο, η συνάντηση του Λαυρέντη, του Τασούλη και του Μασκοφόρου έδεσαν. Δύο τρομπέτες και ένα τύμπανο σε ένα λεωφορείο καταλαβαίνετε τι έγινε εκεί μέσα. Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες στο δρόμο, όπου η Ισπανία από άκρη σε άκρη ήταν ένα εργοτάξιο, λόγω των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχε αναλάβει.

Παγκοσμίως γνωστοί
Οι αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας έκαναν μνεία στους οπαδούς του ΠΑΟΚ που παραβρέθηκαν στην προπόνηση της ομάδας στο ισπανικό γήπεδο. Κάποιες έγραψαν για χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που άναψαν καπνογόνα, με σκοπό να ξεσηκώσουν περισσότερο τους ισπανούς φιλάθλους.

Πρώτη συνάντηση στο ξενοδοχείο της ομάδας
περίπου 700 ΠΑΟΚτσήδες ξεσηκώνουν όλη την πόλη. Οι Ισπανοί κοιτούν απορημένοι. Η αστυνομία μας περικυκλώνει. Το θέαμα πρωτόγνωρο για εμάς. Έφιπποι αστυνομικοί, τα άλογα δύο μέτρα και τα ρόπαλα από ξύλο ενός μέτρου. Ξεκινήσαμε για το γήπεδο, το "ΠΑΟΚ ΟΛΕ" αβέρτα. Μπαίνοντας μέσα μας ελέγχουν εξονυχιστικά. Βρισκόμαστε στο κέντρο, απέναντι από τους επίσημους στο δεύτερο διάζωμα. Οι κερκίδες είναι πολύ απότομες, επικίνδυνες για οπαδούς υπερκινητικούς σαν τους ΠΑΟΚτσήδες. Η αστυνομία ήταν πολύ αυστηρή αλλά και άσχετη. Νόμισαν ότι είμαστε εγκληματίες. Σε κάποια στιγμή αρπάζουν τον Λαυρέντη, τον τρομπετίστα μας και τον ξυλοκοπούν στο διάδρομο χωρίς λόγο.
Απορημένος ο Λαυρέντης τα είχε με την τύχη του. Τον είδαν οργανωτικό και την πλήρωσε.

Μας κοιτούσαν με θαυμασμό
Ξεκίνησε το παιχνίδι. Οι δύο τρομπέτες, Λαυρέντης και Τασούλης, και ο Μασκοφόρος στα συνθήματα, μαζί με εφτακόσιους ασπρόμαυρους" μαχητές έκαναν κόντρα σε τριάντα χιλιάδες lσπανούς.
Σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού σταμάτησαν και μας κοιτούσαν με θαυμασμό. Ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλά και πήρε το 0-0, αποτέλεσμα πολύ ευνοϊκό για τη ρεβάνς της Τούμπας. "ΠΑΟΚ ΘΥΜΙΣΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ", "ΠΑΟΚ ΕΣΥ-ΕΣΥ ΘΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙΣ".
Χορός σάμπα, πανηγυρίζαμε έξαλλα, δάκρυα και χαρά. Η αποστολή μας πέτυχε. Δείξαμε τι σημαίνει ΠΑΟΚτσής. Στο τέλος του παιχνιδιού ήρθαν πάλι τα άλογα τα δίμετρα με τους αστυνομικούς να θέλουν να μας συνοδέψουν έξω από το γήπεδο, πηγαίνοντας προς τα λεωφορεία μας. Οι Ισπανοί πιτσιρικάδες δεν χώνεψαν την ισοπαλία και προσπάθησαν να μας επιτεθούν με πέτρες και ξύλα. Τελικά η αστυνομία τους απώθησε, χωρίς να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η επιστροφή μας ήταν ευχάριστη και χαρούμενη. Κάναμε το χρέος μας ξέροντας ότι στην Τούμπα με 35 χιλιάδες οπαδούς δεν θα γλίτωνε η Σεβίλλια. Τελικά η μοίρα μας έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού στον επαναληπτικό (90λεπτο και παράταση 0-0), αποκλειστήκαμε στα πέναλτι με 5-4.


ΠΑΟΚΑΡΑ Σ' ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ Σ' ΑΚΟΛΟΥΘΩ
ΟΣΟ ΜΕ ΠΛΗΓΩΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΠΟΡΩΝΕΙΣ

ΠΗΓΗ:"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ". ΤΑΣΟΣ "ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ" ΤΕΡΖΙΔΗΣ. ΣΤΗΛΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕΤΡΟΣΠΟΡ

επιστροφή σε ιστορίες 10ετίας '90