16/09/1975 Ουέφα ΠΑΟΚ-barca και την επομένη..γαυρο-κυνήγι!

Στη Βαρκελώνη υπό την σκιά του Φράνκο

Η περίοδος 1975-76 σημαδεύτηκε από την πρώτη παρουσία του Δικέφαλου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η κληρωτίδα της Ζυρίχης ήταν πραγματικά αμείλικτη: Μας έβγαλε έναν πραγματικό θρύλο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τη Μπαρτσελόνα των 11 (!) διεθνών άσσων, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής Γιόχαν Κρόιφ, ο συμπατριώτης του (και συνονόματός του) Γιόχαν Νέεσκενς, ο αμυντικός Μάριο Μαρίνιο, βασικό στέλεχος της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ '74, και ο περουβιανός Σοτίλ που αγωνίστηκε με την εθνική της χώρας του στα Μουντιάλ '70 και '78. Την πλειάδα των υπεράσσων συμπλήρωνε ο μεγάλος Γερμανός προπονητής των Καταλανών, ο Χένες Βαϊσβάιλερ.

Ρεκόρ εισιτηρίων και εισπράξεων

Η βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του '75 λοιπόν, ήταν η βραδιά των μεγάλων αστέρων στην κατάμεστη ΤΟΥΜΠΑ (45.200 εισιτήρια, ρεκόρ για την ΤΟΥΜΠΑ, αλλά και ρεκόρ εισπράξεων την εποχή εκείνη για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο) και ο ΠΑΟΚ στημένος άψογα στον αγωνιστικό χώρο από τον αείμνηστο Γκιούλα Λόραντ πήρε μεγάλη νίκη με 1-0, με γκολ του Γιώργου Κούδα σπο 73'. Το σκορ ήταν φτωχό.Οχι γιατί δεν εξασφάλιζε τίποτα για τη ρεβάνς, αλλά γιατί η απόδοση του ΠΑΟΚ ήταν για κάτι παραπάνω. Αξίζει να πούμε ότι στο 59' ο Ασλανίδης είχε πετύχει άλλο ένα γκολ με απ' ευθείας φάουλ, ακυpώθηκε όμως γιατί κανείς δεν κατάλαβε ότι ο διαιτητής το είχε σφυρίζει έμμεσο έξω από την περιοχή!
Οι δύο "ιπτάμενοι Ολλανδοί" Κρόιφ και Νέεσκενς είχαν ξαναεπισκεφθεί την ΤΟΥΜΠΑ και το '73 στον φιλικό αγώνα ΠΑΟΚ - Άγιαξ 1-1 και τη φορά αυτή παραδέχτηκαν ότι ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλύτερος από τότε.

Δήλωση Κροιφ: «Εκπληκτικός ο κόσμος του ΠΑΟΚ!»

Eξαιρετικό το κοινό, βoήθησε τρομερά την ομάδα". (“Εξαιρετικό κοινό" ήταν φυσικά ο εκπληκτικός εκείνη τη βραδιά ο ΚΟΣΜΟΣ του ΠΑΟΚ!).
Θα πρέπει ακόμα να πούμε ότι ο αγώνας αυτός έγινε Τρίτη, γιατί την Τετάρτη (επίσημη μέρα των ευρωπαϊκών κυπέλλων τότε) αγωνιζόταν για το πρωταθλητριών ο δαφνωστεφανωμένος τραβεστί με τη Δυναμό Κιέβου στην. . . ΤΟΥΜΠΑ, που διάλεξε για έδρα λόγω τιμωρίας του Καραϊσκάκη! (για την ιστορία ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 2-2, κι αν σας ενδιαφέρει η προσέλευση του κόσμου, είχαν κοπεί 36.680 εισιτήρια!).

Σουτια,ξύλο, κυνηγητό τους γαύρους

Ένα χαρακτηριστικό που είχε συμβεί εκείνη τη μέρα, είναι ότι οι λίγοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που ήρθαν Θεσσαλονίκη, είδαν το παιχνίδι από τη θύρα 7. Κάποια στιγμή ένας απ' αυτούς είχε το θράσος να μπει στο γήπεδο για να κάνει το γύρο,με τη σημαία της ομάδας του... Αμέσως ένας δικός μας από τη θύρα 6 τον πήρε στο κυνήγι και ο γαύρος μέσα στην απόγνωση του και τρέχοντας γύρω - γύρω από το γήπεδο, πήδηξε τα κάγκελα και ξαναγύρισε στην κερκίδα. Δεν πρόσεξε όμως ότι η θύρα που ανέβηκε, ήταν η "4"!, όπου ήμασταν εμείς. Το τι επακολούθησε, φανταστείτε το μόνοι σας. . .

Πανό διαμαρτυρίας


Κλείνοντας την αναφορά μας στον πρώτο αγώνα ΠΑΟΚ - Μπαρτσελόνα θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπήρχαν πολλά πανό στην ΤΟΥΜΠΑ εναντίον του Ισπανού δlκτάτoρα Φράνκο, ένα εκ των οποίων κάλυπτε σχεδόν ολόκληρο το πέταλο της παλιάς θύρας 8, και το οποίο ανέφερε στα ελληνικά και αγγλικά "όχι στις εκτελέσεις Ισπανών αγωνιστών".
Τα γραφόμενα σ' αυτά τα πανό ήταν ο "προάγγελος" κωμικοτραγικών γεγονότων που συνέβησαν λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Bαρκελώνης. Ο τότε Ισπανός δικτάτορας Φράνκο είχε δώσει εντολή να εκτελεστούν 5 Βάσκοι αυτονομιστές που κρατούνταν σε φυλακή της Μαδρίτης, κι αυτή ήταν μια ενέργεια που όχι απλά προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αλλά υποχρέωσε τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ισπανία. Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι αντιδράσεις στην Ελλάδα. Και μέσα στον χαμό, κάποιοι θυμήθηκαν ότι υπήρχε και ο. . . ΠΑΟΚ και το ταξίδι του στην Ισπανία.

Όχι στη μετάβαση στην Ισπανία


Συστήθηκαν λοιπόν επιτροπές εδώ στη Θεσσαλονίκη που απαιτούσαν από τη διοίκηση του ΠΑΟΚ να μην αγωνιστεί η ομάδα στην Ισπανία "σαν ελάχιστη προσφορά στον αγώνα του καταπιεζόμενου Ισπανικού λαού" όπως ανέφερε το σχετικό ψήφισμα, και το οποίο υπέγραψε ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος, το δημοτικό συμβούλιο, πανεπιστημιακοί καθηγητές(Δ. Φατούρος και Γ. Α. Μαγκάκης οι γνωστότεροι σήμερα), ακόμη και επιτροπή καλλιτεχνών με προεξάρχουσα τη Τζένη Καρέζη! Τις παρακλήσεις προς τον ΠΑΟΚ συνέχισαν
οι νεολαίες των πολιτικών κομμάτων, ενώ ο Σ. Παπαθεμελής (βουλευτής της ΕΔΗΚ τότε) σκόπευε να φέρει το θέμα στη Βουλή!
Σύσσωμο το. . . έθνος λοιπόν κατά της μετάβαση στην Ισπανία από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος βρέθηκε ξαφνικά σ' έναν πολιτικό κυκεώνα! Κι ενώ ο χρόνος πίεζε αφόρητα, η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε την οριστική μετάβαση στη Βαρκελώνη φοβούμενη αφενός τον διετή αποκλεισμό που παραμόνευε από την ΟΥΕΦΑ, και αφετέρου το πολύ μεγάλο ποσό της αποζημίωσης που όφειλε να καταβάλει στη Μπαρτσελόνα. Δεν έχει πια νόημα να πούμε αν ο ΠΑΟΚ έκανε καλά ή όχι που πήγε στην Ισπανία, το γεγονός πάντως είναι ότι δέχτηκε μια πολύ βαριά ήπα με 6-1, μια συντριβή χωρίς κανένα ελαφρυντικό από τον Κρόιφ και την παρέα του, που στην κυριολεξία χόρευαν μέσα στο "Νουέβο Καμπο" παρουσία 60.000 φιλάθλων. Τα 6 γκολ της Μπαρτσελόνα πέτυχαν ο Νέεσκενς στο 23' και 56' (και τα δύο με πέναλτι), ο Ρέσακ στο 44', 54' και 79' (το δεύτερο γκολ του χρεώνεται και ως αυτογκόλ του Γκουερίνο) και ο Κρόιφ στο 52'. Το γκολ της τιμής του ΠΑΟΚ πέτυχε ο νυν προπονητής μας, ο Άγγελος Αναστασιάδης στο 77'.
Η Μπαρτσελόνα μετά τον ΠΑΟΚ απέκλεισε διαδοχικά τη Λάτσιο, τη Βάσας Βουδαπέστης και τη Λέφσκι Σάριας, και ν' αποκλειστεί στον ημιτελικό από τη Λίβερπουλ η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το ΟΥΕΦΑ της χρονιάς εκείνης.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΟΚΤΣΗΣ

επιστροφή σε ιστορίες 10ετίας 70