-Το αλφάδι το συναντά κανείς σε πολλές εκφάνσεις της ποπ κουλτούρας, ιδίως της βορειοδυτικής Ευρώπης, καμία σχέση τις πιο πολλές φορές με αναρχικούς
-Ο Κεμάλ ήταν οπαδός της Μπεσίκτας (προχτές ένας βλάκας στο contra έγραφε ιστορία, βγαλμένη μάλλον από το μυαλό του, πως είχε δηλώσει οπαδός της φενέρ)
-τη σημαία στο σήμα μπορούν να την έχουν μόνο αυτοί στην Τουρκία (νομίζω κι άλλη μια ομάδα), επειδή κάποτε κατέβηκε εντεκάδα της εθνικής μόνο με παίκτες της Μπεσίκτας (νομίζω μάλιστα ότι ήταν σε ματς εναντίον της Ελλάδας)
-στην Τουρκία, η κατάσταση κοινωνικοπολιτικά είναι μεγάλο μπουρδέλο. Κάνουμε πάντα το λάθος να προσπαθούμε να την καταννοήσουμε με τα δικά μας μέτρα. Πχ οι καραβανάδες, που έχουν στήσει και ελέγχουν μία από τις πιο απολυταρχικές-αυταρχικές και μπατσοκρατούμενες δημοκρατίες στον κόσμο, στηρίζουν και στηρίζονται από την οικονομική ελίτ, εκφράζουν ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει, κι όμως οι ίδιοι είναι από τα πιο προχωρημένα κομμάτια της κοινωνίας! Αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μεγάλο κομμάτι είναι οι βάρβαροι αυτού που έχουμε μάθει "βάθη της Μικράς Ασίας", ή αν σκεφτεί το βιοτικό-μορφωτικό επίπεδο ενός μεγάλου πάλι και εντελώς εξαθλιωμένου κομματιού του πληθυσμού γενικά, καταλαβαίνει ότι οι καραβανάδες, που εκτός από φασιστική νοοτροπία, έχουν και μόρφωση, υψηλό μισθό και πολλά προνόμια, είναι μπροστά. Αν σκεφτεί κιόλας ότι αυτοί εκφράζουν το κοσμικό κράτος ενάντια στη θεοκρατία, έδεσε το γλυκό. Μιλάμε για μεγάλο κωλοχανείο με άλλα λόγια. Ε, σε αυτό το κωλοχανείο, το κράτος και ο κοσμικός του χαρακτήρας εκφράζονται πρώτα με τη σημαία (που ούτως ή άλλως η σημαία πάντα το κράτος εκφράζει πρώτα και κύρια και ας λένε ό,τι θέλουν μερικοί)
-Scyclad, από αυτά που ξέρω εγώ, και η γαλατά είναι εθνικιστές, αλλά η γαμιόλα η φενέρ είναι η τρις χειρότερη, μιλάμε για γκρίζους λύκους. Ένα κομμάτι της φυσικά πάντα, που δίνει όμως τον τόνο.
Ούτως ή άλλως σε γενικές γραμμές, μόνο για ένα κομμάτι των οπαδών μιας ομάδας μπορείς να μιλήσεις όταν αναφέρεσαι σε πολιτικοποιήσεις, και συνήθως τον σκληρό πυρήνα. Και πάντα τέτοιες πρόσκαιρες ντεμέκ συμμαχίες θα παίζουν ενόψει ευρωπαϊκών ματς, απλά τώρα έκατσε και το ασπρόμαυρο και ο αετός. Προσωπικά πχ σίγουρα θα υποστήριζα τη Μπεσίκτας (που ούτως ή άλλως είμαι) ενάντια σε ποκεμον και ρούληδες, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να υποστηρίζει με τίποτα φενέρ, λάτσιο, γιουνάιτεντ ή ρεάλ! Ή τον μουρίνιο...
Bergkamp, το να λες πάντως ότι όλοι οι τούρκοι είναι εθνικιστές, επειδή είχε παντού σημαίες στην Τουρκία, είναι εντελώς άκυρο. Αν ζήσεις εξωτερικό σε μέρες μουντιάλ ή γιούρο, θα βγάλεις το συμπέρασμα ότι οι Πορτογάλοι (που είναι ο πιο κακομοίρης λαός της πλάσης) είναι εθνικιστές; Ή πήγαινε στις Βρυξέλλες να δεις τι σημαία παίζει στα μπαλκόνια όλο το χρόνο, και βγάλε το συμπέρασμα ότι όλοι οι Βέλγοι είναι εθνικιστές. Τα ζητήματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.