Apo to Greekplayers.com
Ας ξεκινησουμε απο την αποφαση σου να αφησεις την αγαπημενη σου Ιταλια και να ερθεις στην Ισπανια. Ποσο δυσκολη ηταν?
Δυσκολη δεν ηταν καθολου. Οταν εχεις να αντιμετωπισεις καποιες αποφασεις επαγγελματικες, υπαρχουν καποια στανταρ, μετρας τα θετικα και αρνητικα και αυτη τη φορα θεωρησα καλυτερο απο το να ειμαι δευτερη επιλογη στη Φιορεντινα, να ερθω σε μια ομαδα στην οποια θα παιζω και η οποια θα εχει στοχο τον πρωταθλητισμο. Το αν παιζω η οχι ειναι και το οτι με ενδιαφερε να γνωρισω το ισπανικο πο-δοσφαιρο, μια αλλη χωρα και να παρω αυτες τις εμπειριες.
--------------------------------------------------------------------------------
Στη Φιορεντινα, σε αντιθεση με την Περουτζια ηταν μικρο το διαστημα που παρεμεινες. Ετσι δεν ειναι?
Παντα στις ομαδες εμενα για αρκετα χρονια. Ταιριαζει περισσοτερο στον χαρακτηρα μου, ο πολος αυτος. Αν και τωρα οπως ηρθαν τα πραγματα εμεινα μονο για εξι μηνες στη Φιορεντινα και ηρθα για ενα χρονο στη Θελτα. Εχω ενα συμβολαιο που τρεχει με τη Φιορεντινα και ηθελα καποια στιγμη να γυρισω εκει. Το θεμα ειναι πως υπαρχουν καποια δεδομενα που σε οδυγουν σε αποφασεις. Οπουκαι να ημουν, αποτελουσα βασικος μελος της ομαδας.
--------------------------------------------------------------------------------
Εισαι ευχαριστημεος απο τους πρωτους τρεις μηνες της παραμονης σου στη Θελτα?
Ειμαι πολυ ικανοποιημενος απο την αποψη οτι το επιπεδο οραγανωσης και επαγγελματισμου της ομαδας βρισκονται σε υψηλα επιπεδα. Απο εκει και περα, ξερεις πολυ καλα οτι στο ποδοσφαιρο, το αποτελσμα της ομαδας ειναι αυτα που σε κανουν καθε εβδομαδα, να εισαι καλα η να ειναι ασχημα. Πανω κατω ο τροπος ζωης ενος ποδοσφαιριστη ειναι σχεδον ο ιδιος. Αλλα εχουμε μια καλη ομαδα και θα πανε ολα καλα.
Αυτοι που σε γνωριζουν θα σε χαρακτηριζαν ως... μισο Ιταλο. Κι αυτο γιατι σου αρεσε πολυ ο τροπος ζωης στην Ιταλια.
Α, οχι δεν ειμαι μισος Ιταλος, ουτε Ισπανος... Ειμαι σαρακατσανος απο την Ελλαδα. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα, αλλα ο καθενας αντιμετωπιζει αυτα που φερνει μπροστα του η ζωη. Εγω εζησα πεντε χρονια στην Ιταλια, μετα στην Ισπανια και εχει ο Θεος... Ο καθενας απο καθε μερος πθ ζει παιρνει καποια πραγματα τα οποια τα χρησιμοποιει αργοτερα στη ζωη.
Ποιες ειναι οι διαφορες που εχεις εντοπισει στο ιταλικο και το ισπανικο πρωταθλημα?
Διαφορες υπαρχουν παρα πολλες, σε ο,τι αφορα με τον τροπο παιχνιδιου και τον τροπο αναπτυξης του ποδοσφαιρου. Ο Ιταλος θελει να βλεπει τον μαχητη, αυτον που θα μπει στην αρενα κα θα δωσει την μαχη, ενω ο Ισπανος ειναι περισσοτερο της τεχνης, βασιζεται περισσοτερο στην καλυτερη κυκλοφορια της μπαλας, στην κατοχη της μπαλας.
Το να μεταγραφεις στη Θελτα, μια ομαδα β' κατηγοριας, φεροντας τον τιτλο του πρωταθλητη Ευρωπης, ηταν συνειδητη επιλογη?
Πιστευω οτι ηταν μια συνειδητη επιλογη. Δυστυχως ειναι πραγαμτικοτητα, οτι παροτι εχοθμε παρει το πρωταθλημα Ευρωπης - και αυτο φενεται και απο τα παιδια που δεν μπαινουν στις ομαδες τους - η αναγνωριση δεν υπαρχει. Το γιατι η και το πως ειναι απο μια πλευρα δικαιολογημενο, απο την αλλη ο καθενας απο μας πρεπει να κοιταξει τι ειναι καλυτερο για τον εαυτο του και απο αυτην την επιτυχια δεν πρεπει να κρυψουμε οτι μας αποσχολει το τι ειναι υποχρεωμενος να κοιταξει τι σκοπο εχει, αναλογα με την ηλικια του. Εγω προτιμησα να παω σε μια ομαδα β' κατηγοαριας που εχει σκοπο να ανεβει στην πρωτη κατηγορια και συγχρονος μου δοθηκε η ευκαιρια εκτος απο τους ιοκονομικους λογους, που ηταν πολυ καλοι, να γνωρισω μια αλλη ποδοσφαιρικη σχολη, που το ηθελα.
Αν, γυρισεις πολλα χρονια πισω. Ο Ζησης που εφυγε απο την Θεσσαλονικη, για την Ιταλια και την Περουτζια, ειχει καμια σχεση με τον τωρινο?
Νομιζω οτι εχω παραμεινει ο ιδιος ανθρωπος, εστω κι αν καθημερινα ο καθενας εξελισσεται. Βεβαια προερχομαι απο μια ιοκογενεια που με κανει να λεω οτι ειμαι απο τους τυχερους ανθρωπους. Δεν εχω προβληματα. Μια οικογενεια που μου εδωσε σταθερες βασεις, τις οποιες διατηρω ακομα.
Εχεις αγχος?
Το αγχος παντα υπαρχει, αλλα το αγχος της καθημερινοτητας. Γενικα δεν ειμαι αγχωδης ανθρωπος.
Ποσο συχνα ενημερωνεσαι απο τους φιλους σου για το τι συμαβαινει στη Θεσσαλονικη για τον ΠΑΟΚ και την πορεια του?
Μιλαω με εναν φιλο μου 1-2 φορες την εβδομαδα που μου λεει την αποψη του, και εγω την δικη μου. Αλλα ειναι η αποσταση που δυσκολευει. Αυτο που για μενα ειναι ο ΠΑΟΚ, ειναι η ομαδα που εγω υποστηριζω. Εγω μεγαλωσα ετσι. Τωρα ωομοζω οτι για καθε αντρα, αυτα τα μικρα πραγματα τον καθοριζουν. Εγω δεν βλεπω την ωρα που θα γυριζω στη Θεσσαλονικη, θα πηγαινω στο γηπεδο, θα πηγαινω εξω οταν παιζει να τον δω. Αυτο μου δινει χαρα, να υτποστηριζω αυτη την ομαδα. Οταν ο ΠΑΟκ παει καλα ειμαι χαρουμενος οταν δεν παει δεν ειμαι.
Ειναι σημαντικο οτι διατηρεις τετοιο δεσιμο με τον ΠΑΟΚ, παρα το γεγονος οτι δεν εφυγες απο τον ΠΑΟΚ με τις καλυτερες αναμνησεις?
Αυτο δεν σημαινει τιποτα. Καταρχην εγω δεν ημουν ΠΑΟΚ πριν φορεσω τη φανελα του. Εγινα μετα και εγινα συνειδητα ΠΑΟΚ. Γιατι μαζι του γνωρισα το ποδοσφαιρο, τι σημαινει να υποστηριζεις μια ομαδα, τη δυναμη της ομαδας. Σαν Βορειος, η μονη ομαδα που με αντιπροσωπευει ειναι ο ΠΑΟΚ. Απο εκει και περα δεν ωφελει να μιλαμε για το πως εφυγα. Δεν θελω να αναφερομαι κανοντας διαφημιση, η για να αρεσω τον κοσμο. Αισθανομαι και ειμαι οπαδος του ΠΑΟΚ.
Το ενδεχομενο να δεχτεις προταση απο τον ΠΑΟΚ και να την αποδεχτεις, κλεινοντας σε αυτη την ομαδα την καριερα σου, πως σου φενεται?
Ποτε δεν μπορεις να πεις ποτε. Δεν ξερω το μελλον τι μου επιφυλασσει. Αν υπαρχει ενας προγραμματισμος στο ξεκινημα μιας χρονιας και εγω πιστεψω οτι αυτο το προγραμμα μπορει να εχει θετικο αποτελεσμα η να βαλει τις βασεις για να ειναι ο στοχους που πρεπει, θα μπορουσε να υπαρχει αυτη η δυνατοτητα.
Ο κοσμος του ΠΑΟΚ, σε αισθανεται γικο του παιδι. Σου αρεσει αυτο?
Μου αρεσει, γιατι εγω ζω, παιρνω δυναμη μεσα απο τη σχεση μου με τον κοσμο. Απο μικρο παιδι ημουν ετσι και αφτο δεν αλλαζει. Βεβαια οπως ειπες νωριτερα, εγω εφυγα κατω απο ασχημες συνθηκες απο τον ΠΑΟΚ, αλλα αυτο δεν σημαινει τιποτα. Με την πολη, με τους ανθρωπους, με την ομαδα, οι σχεσεις ειναι πολυ καλες.
Να θεωρησω οτι η Θεσσαλονικη, θα ειναι ο τοπος κατοικιας σου, μετα απο το τελος της ποδοσφαιρικης σου καριερας?
Σιγουρα ειναι, μολις σταματησω το ποδοσφαιρο. Αν και δεν ξερεις η ζωη τι σου φερνει προστα. Δεν μπορεισ να εισαι απολιτος. Η Θεσσαλονικη ειναι μια πολη που μου αρεσει, ενας τοπος που ηθελα να ζησω κοντα στην Καβαλα οπου κα ζουν οι δικοι μου. Αυτη οι λογοι συντελουν στο να ζησω εκει.
Θεωρεις οτι θα μπορουσες να εχεις κανει διαφορετικη καριερα στον ΠΑΟΚ, οτι τα πραγματα θα μπορουσαν να ειναι διαφορετικα?
Διαφορετικα θα ηθελα να ηταν. Θα ηθελα να βαζω καθε χρονο 20 γκολ και να παιρναμε τα πρωταθληματα. Δεν εγινε αυτο, τωρα για το γιατι δεν εγινε εγω εχω τις δικες μου αποψεις, οι ανθρωποι του ΠΑΟΚ τις δικες τους, οποτε η ζωη συνεχιζεται.
Ειπες οτι ο ΠΑΟΚ πρεπει να γινει οπως πρεπει να ειναι. Τι σημαινει αυτο?
Ο ΠΑΟΚ εχει τετοια δυναμη που θα πρεπει να εχει υψηλους στοχους. Μια ομαδα που θα πρεπει να αποτελει προτυπο οπως ηταν στο παρελθον. Να ειναι ο στοχος, το ονειρο καθε νεου παικτη να θελει να αγωνιστει στοω ΠΑΟΚ. Νομιζω οτι ο τροπος λειτουργειας της ομαδας, η επικοινωνικη πολιτικη, πρεπει να ειναι διαφορετικη. Πιστευω οτι πολυ λιγες ομαδες στην Ευρωπη μπορουν να εχουν αυτη τη δυναμικη. Ο ΠΑΟΚ εχει τοσο πολυ κοσμο πισω του, που θα πρεπει να καταφερει να μαζεψει ολον αυτον τον πληθυσμο που βλεπει καθε μερα οτι στην ομαδα του υπαρχουν ανθρωποι ειλκρινεις, που λενε την αληθεια και που προσπαθουν να κανουν το καλυτερο.
Εχεις συνειδητοποιησει οτι εισαι πρωταθλητης Ευρωπης?
Νομιζω οτι το εχουμε συνειδητοποιησει. Ειναι σιγουρα απο τα απιστευτα, ενα γεγονος που κανενας δεν το περιμενε. Αλλα νομιζω οτι ηταν η επιβραβευση μιας ομαδας που καταφερε να βρει τις ισοροπιες, να βγαζει τον καλυτερο εαυτο της και θεωρω οτι το ελληνικο ποδοσφαιρο ειχε αναγκη απο μια τετοια επιτυχια. Ηρθε αυτη η πολυ μεγαλη επιτυχια που θα μας συνοδευει ολη μας τη ζωη.
Με ποια ψυχολογια πηγατε στην Πορτογαλια?
Κακα τα ψεματα, οταν πηγαμε εκει, κανενας δν περιμενε οτι θα μπορουσαμε να παρουμε το κυπελλο. Πηγαμε εκει, ξεροντας οτι η χωρα μας δεν εκανε ποτε νικη σε τελικη φαση. Ξεραμε οτι πρεπει να εκπροσωπησουμε ενα λαο, κανοντας μια αξιοπρεπη εμφανιση και να παλεψουμε για το καλυτερο. Με αυτο το σκεπτικο, φτασαμε σε ενα σημειο και ειπαμε γιατι οχι. Φτασαμε στο παιχνιδι με τη Γαλλια και ειπαμε γιατι οχι, αφου ειμαστε σε καλυτερη κατασταση απο αυτους. Και μετα ερχοταν το ενα ματς μετα το αλλο, μεχρι που ηρθε και το κυπελλο.
Τι θυμασαι απο τη συμβιωση σου με τα αλλα παιδια για ενα μηνα στην Πορτογαλια?
Αυτο που εμεινε στη μνημη και που εκναε ολη την ομαδα να πιστεψει, ηταν το πρωτο ημιχρονο με την Πορτογαλια, στο πρωτο ματς. Που νομιζω οτι ηταν καθοριστικο. Μπηκαμε μεσα και αντι να δεις μια Ελλαδα μουδιασμενη, να κλειστει πισω, ημασταν καλυτεροι, δημιουργησαμε περισσοτερες ευκαιριες, μπηκαμε μπροστα στο σκορ. Ημασταν σα ισος προς ισο, απεναντι στην ομαδα της διοργανωτριας χωρας.
Οι Πορτογαλοι δεν εχουν πιστεψει ακομα οτι η Ελλαδα τους κερδισε μεσα στη χωρα τους, δυο φορες.
Ε, τι να κανουμε να παιξουμε κανενα φιλικο, να τους το δοσουμε....
Πολλοι θεωρουν οτι πολυ σημαντικο παιχνιδι ηταν αυτο με την Γαλλια. Εκει δειξατε οτι μπορειτε το κατι παραπανω, σας εδωσε ωθηση?
Η ομαδα επαιξε καταπληκτικα με τη Γαλλια. Ηταν η αρχη που ειπαμε εδω μπορουμε να πετυχουμε κατι μεγαλο. Οταν το καταφερνεις σε εναν προημιτελικο εναντια στη Γαλλια παιρνεις αλλη δυναμη. Εχεις αποκλεισει τους παγκοσμιους πρωαθλητες. Οντως πιστεψαμε οτι μπορουμε.
Εικονες, οπως αυτη του Νταλουζ με τις γαλανολευκες σημαιες θα τις ξεχασεις ποτε?
Οχι αυτο αιναι το αποκορυφωμα καθενος απο μας, το ονειρο που εγινε πραγματικοτητα, γινεται πραγματικοτητα αυτο απο παιδι το εβλεπες και θεωρουσες απιαστο.
Περνψντας στη προσπαθεια της Εθνικης για την προκριση της στο Μουντιαλ της Γερμανιας, τι θα ελεγες?
Ο μεγαλος στοχος ειναι αυτος. Τα πραγματα δεν ειναι και ευκολα για μια χωρα οπως η Ελλαδα γιατι παντα εχουμε να αντιμετωπισουμε σημαντικες ομαδες και η Ευρωπη ειναι δυνατη για να καταφερεις να παρεις την προκριση. Παρολα αυτα, εμεις πρεπει να υπερασπισουμε τον τιτλο που εχουμε και να παιζουμε πραγματικα σαν πρωταθλητες.