Author Topic: Σχολιασμός της προφοράς των Βορειοελλαδιτών ''σε λέω'' ''να σε πω'' και γενικά για την προφορά του κάθε τόπου  (Read 2371 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline HOMO PAOKUS

• Forum Admin
  • Βασικός

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

Offline HOMO PAOKUS

• Forum Admin
  • Βασικός

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

voukefalas80

• Guest
Ρε παιδια και εδω στην Λαρισα και στην ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλιας που μιλανε γρηγορα και κοβουν τις λεξεις,ειναι τοπικες ιδιολεκτοι γι' αυτο γινεται αυτο.Ειναι απο πολυ παλια και εχει καταστει παραδοση.

Πχ "Τι φτιανς [Τι φτιανεις εσυ];"  "Που ηντος" [Που ειναι αυτος, απο το ην που σημαινει ειναι] κτλ.
Δεν εχουν καμια σχεση με τα Βλαχικα που εσφαλμενα καποιοι αναφερουν.Ας μην ξεχνανε μερικοι οτι οι Βλαχοι δεν ειναι Ελληνικα φυλα.

Offline HOMO PAOKUS

• Forum Admin
  • Βασικός
Μια που το ανεφερες και το θυμηθηκα: Πριν λιγες μερες με κοροιδευευε μια Λαρισαια γιατι δηθεν εμεις λεμε το "πανε εκει", (προσωπικα οχι εγω) μεχρι που ακουσα να το λενε 2 συντοπιτες της και την φωναξα να το ακουσει με τα αυτια της.

ΥΓ: Αψογη πινακιδα σε φορτηγο της λαρισας, πηρα και φωτο: ΜΗ ΖΓΩΝΤΣ ΣΜΑ

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

Offline wivenhoe

• Αποστολή
  • **
Ρε παιδια και εδω στην Λαρισα και στην ευρυτερη περιοχη της Θεσσαλιας που μιλανε γρηγορα και κοβουν τις λεξεις,ειναι τοπικες ιδιολεκτοι γι' αυτο γινεται αυτο.Ειναι απο πολυ παλια και εχει καταστει παραδοση.

Πχ "Τι φτιανς [Τι φτιανεις εσυ];"  "Που ηντος" [Που ειναι αυτος, απο το ην που σημαινει ειναι] κτλ.
Δε λεει κανεις τιποτε διαφορετικό παραπάνω. Ετσι είναι. και θα ηταν μεγάλη υπόθεση αυτές  οι διάλεκτοι, να μη χαθούν όπως και τα κρητικά/ποντιακά κλπ.

Δεν εχουν καμια σχεση με τα Βλαχικα που εσφαλμενα καποιοι αναφερουν.Ας μην ξεχνανε μερικοι οτι οι Βλαχοι δεν ειναι Ελληνικα φυλα.
Ναι αλλα στα αστικά κέντρα η λέξη βλάχος αντιπροσωπεύει τον  αγροίκο κάτοικο της Ελληνικής περιφέρειας. Πολλοί δεν γνωρίζουν τη "φυλετική"/γλωσσική διάσταση του όρου.

Offline wivenhoe

• Αποστολή
  • **
ΥΓ: Αψογη πινακιδα σε φορτηγο της λαρισας, πηρα και φωτο: ΜΗ ΖΓΩΝΤΣ ΣΜΑ

Όντως άψογο όπως και η ομογάλακτη λέξη που αρχίζει από Ζ και τελειώνει σε Ξ

Offline HOMO PAOKUS

• Forum Admin
  • Βασικός

ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ

Offline PAtsOuKas

• Αποστολή
  • **
επίσης ..

1)στην Αθηνα τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά... τα λένε ουφάδικα!!!

2) δεν λένε έβγαλε κρύο... λένε έβαλε κρύο

ΠΑΟΚ ΣΕ LEWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

ΠΑΟΚ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ!!!!!!!!!!!!

Offline Capricorn

• Global Moderator
  • Βασικός
πραζαντραω?

παλιό... ;D

επίσης ..

1)στην Αθηνα τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά... τα λένε ουφάδικα!!!

2) δεν λένε έβγαλε κρύο... λένε έβαλε κρύο

ΠΑΟΚ ΣΕ LEWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

έβγαλε κρύο.... :02:

τα ηλεκτρονικά παλιά τα λέγαν συλλήβδην ούφο! οπότε τίποτε περίεργο σε αυτό
AΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΟΙΩΘΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Offline simoun4A

• Αποστολή
  • **
αν και δε με νοιαζει,ετσι κουβεντα να γινεται, απο αθηναιους εχω ακουσει να λενε προπΑτζιδικο ενω εγω το ξερω προπΟτζιδικο.
τωρα αν υπαρχει πληθυντικος του προπο και αυτος ειναι προπα, εχουμε και οι 2 δικιο..

Offline Davids4

• Αποστολή
  • **
voukefalas80
Στην Λάρσα απλά όλες οι λέξεις ξεκινάνε με σύμφωνο και τελειώνουν με σύμφωνο. ;D

Κατα τα άλλα οι Βλάχοι είναι φυλές στην πόλη υπάρχουνε σε ένα ποσοστό 80% αλλά νομίζω οτι έχουνε καταγωγή απο Ρουμανία?

Επίσης έχω κατηγορηθεί απο κοπέλα Αθηναία σαν Λαρισαίος επειδή έλεγα Με άρεζε να παίζω μπάλα - Με άρεζε να πηγαίνω σινεμά κλπ. Με έλεγε ότι το σωστό είναι μου άρεσε και το οτί πολλοί Λαρισαίοι χρησιμοποιούν εκεί παρατατικό και δεν πρέπει. Στην Λάρισα το με και το σε λέγεται κανονικά όπως και το εμένανε εσένανε .

Οι μοναδικοί πρωτευουσιάνοι που "κοροιδεύουνε" προφορές κλπ συνήθως κομπλάρουνε στο γεγονός οτι οι γονείς τους αφήσανε μια μικρότερη πόλη και πήγανε στην Αθήνα.

Offline Maestro

• Αποστολή
  • **

Offline skyclad4

• Αλλαγή

Κατα τα άλλα οι Βλάχοι είναι φυλές στην πόλη υπάρχουνε σε ένα ποσοστό 80% αλλά νομίζω οτι έχουνε καταγωγή απο Ρουμανία?

ναι, απο ρουμανια ειναι

και θα ηταν μεγάλη υπόθεση αυτές  οι διάλεκτοι, να μη χαθούν όπως και τα κρητικά/ποντιακά κλπ.

τα ποντιακα δεν ειναι διαλεκτος, ειναι γλωσσα
Στον κοσμο αλλος κανενας

Offline georgeT

• Αποστολή
  • **
τα ποντιακα ειναι διαλεκτος και μαλιστα η πιο πιστη και κοντικη στα αρχαιοελληνικα, μαζι με τα τσιπριακα.

Offline poligiros4

• Αποστολή
  • **

ναι, απο ρουμανια ειναι

μη λεμε και οτι 8ελουμε...οι βλαχοι ειναι διαφορες φυλες και οι περισσοτεροι εξ αυτων ειναι απο την μολδοβλαχια περιοχη οπου σημερα ειναι η μολδαβια....περιοχη με ελληνικα φυλα απο τιςς παλιοτερες εποχες ιστορικα εκει ηταν ηγεμονας ενας απο τους πρωτεργατες της επαναστασης ο Αλέξανδρος Υψηλάντης
το οτι εχουν στενες σχεσεις με τους ρουμανους δεν τους κανει ρουμανους....οι ρουμανοι της ελλαδας ειναι οι ρομ ή αθιγγανοι...καμια σχεση με τους βλαχους...
Στον τοίχο κι αν με στήνανε με απειλή τη σφαίρα
θα φώναζα πως σ'αγαπώ απ'τη ζωή πιο περα ΠΑΟΚ ΡΕΕΕΕ

Offline Davids4

• Αποστολή
  • **
Οι Σαρακατσάνοι τώρα ή οι Αρμάνοι. Και πάλι αλήθεια είναι οτι Ιστορικά δεν έχω καταλάβει απο που κρατάνε.

Απλά να προσθέσω οτι έχουνε εντελώς διαφορετική ομιλία απο αυτό που πιστεύουν οι Αθηναίοι. Δηλαδή δεν μιλάνε σαν τον Λαζόπουλο που έκανε τον Τζιμμη αλλά σαν να ακούς σλάβικα

Offline poligiros4

• Αποστολή
  • **
οι Σαρακατσανοι ή αλλιώς Καρακατσάνοι ή Σαρακατσαναίοι ΔΕΝ ειναι βλαχοι οπως πολλοι νομιζουνε...ειναι Ελληνικα φυλα διασκορπισμενα στην ηπειρο στην θεσσαλια και υπαρχουν και στην βουλγαρια...ειναι νομαδική φυλή η οποια πλεον εδω και χρονια μετα την επανασταση εχει εγκαταλειψει αυτον τον τροπο ζωης και εχει εγκατασταθει σε χωρια και πολεις..πολλοι απο αυτους ηταν οι γνωστοι κλεφτες και αρματωλοι...απο τους πιο γνωστους ειναι ο Καραισκακης και ο Σουφλιας...εχω και άλλα αλλά δεν θελω να σας κουρασω..

οι Βλαχοι τωρα ειναι παρα πολλες φυλες και οπως ειπες οι Αρμάνοι ειναι μια απο αυτες...οι Αρμανοι λοιπον ειναι μια απο τις ονομασιες της βλαχικης φυλης που εχει εγκατασταθει στην Ελλαδα αλλοι εφυγαν προς Αλβανια και Σερβια και ειδικοτερα στην περιοχη της Δαλματιας στην Κροατια,στην Βουλγαρια και γενικοτερα σε ολη την περιοχη των βαλκανιων...
ολοι καταγονται απο την Μολδοβλαχια την σημερινη μολδαβια περιοχη στα βορεια της ρουμανιας...
Στον τοίχο κι αν με στήνανε με απειλή τη σφαίρα
θα φώναζα πως σ'αγαπώ απ'τη ζωή πιο περα ΠΑΟΚ ΡΕΕΕΕ