Constantinople, Grande rue de Pera PDF Εκτύπωση E-mail
(average: 4.53 out of 5)

Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη μάνα Κωνσταντινούπολη, έπεσε το μάτι μου στην παραπάνω φωτογραφία. Είναι ο κεντρικός δρόμος της περιοχής Πέρα της Πόλης.

Αμέσως το μυαλό μου πλημμύρισε από ασπρόμαυρες εικόνες άμεσα συνδεδεμένες με τη μεγάλη ιδέα που ονομάζεται ΠΑΟΚ!

Η αλήθεια είναι - όσο αστείο και να μοιάζει - ότι μόλις είδα αυτήν την φωτογραφία κόλλησα τη μούρη μου πάνω της, μήπως και διακρίνω κάπου το γήπεδο του ΠΑΟΚ! Μόλις επανήλθα στην πραγματικότητα, έκανα πίσω και την κοίταξα από πιο μακριά. Τότε σκέφτηκα ότι κάπου εκεί σε ένα σοκάκι στο Πέρα, σε ένα καφενείο, σε ένα σπίτι, σε ένα μαγαζί με μπαχάρια, άνθρωποι με καρδιά με ελπίδες και όνειρα, άρχισαν να μπολιάζονται με την ιδέα ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα σωματείο που θα αντανακλά όλο τους το είναι!

Τόσα χρόνια μετά, εμείς όλοι οι Παοκτσήδες έχουμε μια ιδέα, ένα σωματείο να πιστεύουμε και να αγαπάμε εξαιτίας αυτών των ανθρώπων που περπάτησαν σε δρόμους σαν κ αυτόν της φωτογραφίας…

Δεν ξέρω γιατί αλλά βλέποντας την ανάπτυξη που συντελείται τον τελευταίο καιρό (τουλάχιστον στο τμήμα του ποδοσφαίρου), κάπου εκεί σε αυτόν τον ευθυτενή και μακρύ δρόμο, φαντάζομαι να μας περιμένουν οι Έλληνες από το Πέρα, να μας καλωσορίσουν όπως μοναδικά αυτοί ξέρουν και εμείς από την πλευρά μας να τους πούμε «ναι, είμαστε οι πρώτοι, είμαστε οι νικητές. Διαβήκαμε όλη αυτήν την ανηφόρα και κερδίσαμε!» Γιατί η νίκη για κάθε Παοκτσή  δεν είναι μόνο μια νίκη μέσα σε 4 γραμμές…είναι μια νίκη εναντίον του εαυτού του και των φοβιών του, εναντίον της χαράς του και της λύπης του, εναντίον των εμποδίων κυρίως της ζωής και κατά δεύτερο λόγο των αγωνιστικών, εναντίον των «φίλων» του και των εχθρών του…είναι μια νίκη ολοκληρωτική την οποία κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει, να την νιώσει καλύτερα από τον Παοκτσή!

Και μοιάζει, έτσι όπως αρχίζει να μυρίζει το φαγητό που σιγοψήνεται, πως όλοι σιγά - σιγά είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη αυτή νίκη και ό,τι συνεπάγεται αυτή η λέξη για τον καθένα προσωπικά. Ναι, ο ΠΑΟΚ δεν είναι ο κάθε πρόεδρος και ο κάθε αθλητής…ο ΠΑΟΚ είναι οι ελπίδες και τα όνειρα που μας παρέδωσαν αυτοί οι άνθρωποι από το Πέρα, είναι η ευθύνη που έχουμε όλοι, να προστατέψουμε και να διαιωνίσουμε αυτήν την ιδέα γιατί απλά χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχουμε και εμείς…ο ΠΑΟΚ είναι ένας δρόμος με αρχή, με ανηφόρες και κατηφόρες, ο ΠΑΟΚ είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος…είναι ο δρόμος στο Πέρα…

ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΟ  ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΟΥ ΤΡΕΜΕΙ ΟΛΗ Η ΓΗ!

Maria-mtb, 25/11/2008

Πάρε μέρος στη συζήτηση