Αφιέρωμα στον Ζήση Βρύζα PDF Εκτύπωση E-mail
(average: 4.53 out of 5)

Αφιέρωμα στον Ζήση ΒρύζαΟ Ζήσης Βρύζας σταματάει την ποδοσφαιρική του καριέρα και από την Δευτέρα (7/1) αναλαμβάνει το πόστο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας. Ο Ζήσης θα αγωνιστεί για τελευταία φορά στο πρώτο παιχνίδι του 2008 (ΠΑΟΚ – Λάρισα) και από την επόμενη μέρα θα αναλάβει το νέο του πόστο.

Aποφάσισα να σταματήσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο και τον Προπονητή για την απόφαση που πήρα και έγινε απόλυτα σεβαστή. Από κοινού αποφασίσαμε ο τελευταίος μου αγώνας να είναι αυτός απέναντι στην ΑΕΛ, στην Τούμπα.

Ευχαριστώ όλους τους προπονητές και τους συμπαίκτες με τους οποίους συνεργάστηκα στον ΠΑΟΚ, την Ξάνθη, την Περούτζια, την Φιορεντίνα, την Τορίνο, τη Θέλτα και την Εθνική Ομάδα. Μα πιο πολύ ευχαριστώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ που με έκανε να δεθώ τόσο πολύ με αυτόν το Σύλλογο και τους Έλληνες φιλάθλους που μου δείχνουν με κάθε ευκαιρία την εκτίμησή τους".

Ο Ζήσης γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1973 στην Καβάλα. Το 1991, όταν ήταν 18 χρονών, πήγε στην Ξάνθη στην οποία και κάθισε μέχρι το 1996. Στα 5 χρόνια παραμονής του εκεί, έδειξε αρκετά στοιχεία από το ταλέντο του και έκανε πολλούς να μιλάνε με θαυμασμό για την τεχνική του κατάρτιση και την δύναμη του. Την τελευταία σεζόν κάνει απίστευτη χρονιά με 26 συμμετοχές και 12 γκολ, με αποτέλεσμα το όνομα του να παίζει σε πολλά μεταγραφικά σενάρια για τους τρεις του κέντρου και ιδιαίτερα του Ολυμπιακού που τoν είχε ερωτευθεί. Τελικά ο Ζήσης καταλήγει στον ΠΑΟΚ, με την είδηση να σκάει σαν βόμβα στα αυτιά των ΠΑΟΚτσήδων, μιας και ο νεοφερμένος τότε πρόεδρος, Γιώργος Μπατατουδης, έκανε το colpo grosso και δαπάνησε 390 εκατομμύρια δραχμές για να φέρει τον Ζήση σαν πρώτη του μετεγγραφή στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής και το μεγαλύτερο στην ιστορία του συλόγου ως τότε. Ο Ζήσης ήρθε στον ΠΑΟΚ για να χτιστεί πάνω του η ομάδα, γιαυτό και οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες. Πρωτοσέλιδο Sportime 12/06/1996

«Πραγματοποιήθηκε το όνειρο της ζωής μου. Ήρθα στον ΠAΟK. Είναι ό,τι καλύτερο για την καριέρα μου. Για τις επιδιώξεις μου ως ποδοσφαιριστή. Xαίρομαι διπλά τώρα μ' αυτό».

Κάπου εκεί άρχιζε και η ασπρόμαυρη ιστορία του…

Την 1η χρονιά του στον ΠΑΟΚ ήταν αρκετά καλός με 31 συμμετοχές και 9 γκολ, με τα 2 γκολ να είναι αυτά που σπρώξαμε τον συμπολίτη εκεί… εκεί στην βΆ εθνική. 16 Μαρτίου 1997, ΠΑΟΚ – Αρης 2-1 και το σύνθημα «βάλε τα σκουλήκια μες στην πρίζα, Ζήση Βρύζα Ζήση Βρύζα» ακούγετε για πρώτη φορά και ο Βρύζας αποθεώνετε και γίνετε το Hit της κερκίδας. Η συνέχεια, την επόμενη σεζόν, είχε Χάιμπουρι…

Εκείνο το μαγικό βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 1997, στο θρυλικό Χάιμπουρι του Λονδίνου, ο Ζήσης τρία λεπτά πριν από το φινάλε, άδειασε Μπουλντ και Ανταμς και μ' ένα αλησμόνητο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σίμαν, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ την πρόκριση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, εις βάρος της μετέπειτα νταμπλούχου Αγγλίας Αρσεναλ, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο. H Αρσεναλ τότε είχε τους Σίμαν, Ντίξον, Γουίντενμπερν, Βιειρά, Μπουλντ, Ανταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Όβερμαρς, Πάρλουρ, Πετί, Πλάτ, Ανελκά.
"Zisis the end" (από το this is the end) έγραψαν την άλλη μέρα οι Times του Λονδίνου. Αυτό το ιστορικό γκολ, ήταν και το μοναδικό που πέτυχε ο Βρύζας στα κύπελλα Ευρώπης.

Ο Ζήσης είχε γίνει πλέον ο αγαπημένος της κερκίδας αλλά δυστυχώς η συνέχεια του στον ΠΑΟΚ είχε πολύ μουρμούρα.. Το ταλέντο του δεν εκτιμήθηκε όσο θα περίμενε κανείς, μιας και ο Ζήσης ποτέ δεν ήταν ο γκολτζής. Ήταν ο επιθετικός που θα έκανε όλη την βρόμικη δουλειά μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Τράβαγε όλους τους αμυντικούς πάνω του, κράταγε μπάλα, άνοιγε χώρους και μοίραζε γκολ. Παίχτης ομαδικός και όχι σκόρερ. Αυτό ήταν που χαλούσε τον ΠΑΟΚτση και μουρμούριζε στην κερκίδα. Να βλέπει το «9» του να μην σκοράρει. Κι όμως αυτός ο μεγάλος παίχτης σκόραρε τα πιο σημαντικά γκολ, είτε για τον ΠΑΟΚ είτε για την εθνική.

Ο Ζήσης έπαιξε στον δικέφαλο για πρώτη φορά στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος στο ηράκλειο με τον Όφη στις 8/9/96, το πρώτο του γκολ το πέτυχε στην τούμπα στις 3/11/96 με τον Εδεσσαϊκό (του Αναστασιάδη) και τελευταία του παρουσία ήταν στο 5-0 επί της καβάλας στις 5/5/2000. Συνολικά με τον ΠΑΟΚ (τότε) έπαιξε σε 118 αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 19 γκολ, σε 17 αγώνες κυπέλλου Ελλάδας με 5 γκολ και σε 11 αγώνες του κυπέλλου Ουεφα πετυχαίνοντας 1 μόνο αλλά ιστορικό γκολ.

Ο Batman το 2000, πούλησε τον Ζήση στην περουτζια για να "σώσει" τον ΠΑΟΚ με τα χρήματα που θα παίρνε, όπως έλεγε τότε ο ίδιος. Ο Ζήσης αν και έφυγε από τον ΠΑΟΚ σε μια περίοδο που με δυσκολία έβρισκε θέση στην αρχική 11άδα του ΠΑΟΚ, ωστόσο μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να κάνει γνωστό το όνομά του σε ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και να διαψεύσει όλους αυτούς που τον είχαν αμφισβητήσει. Με τη δική του συνδρομή η Περούτζια τερμάτισε στη μέση περίπου του βαθμολογικού πίνακα, κάτι το πρωτοφανές για την ομάδα της Umbria. Ο Ζήσης είχε σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στην πορεία της ομάδας του, καθώς με 9 συνολικά δικά του γκολ η Περούτζια πέτυχε σημαντικές νίκες εναντίον ιστορικών ομάδων του ιταλικού πρωταθλήματος, όπως η Μίλαν (δύο φορές) και η Φιορεντίνα, ενώ ήταν από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές οι οποίοι είχαν συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια της Serie A. Ο Βρύζας συνέχισε βασικότατος και αναντικατάστατος στην Περουτζια και πέτυχε, γεγονός που έκανε μεγάλους ιταλικούς συλλόγους, όπως είναι η Γιουβέντους και η Μίλαν να ενδιαφέρονται να τον αποκτήσουν.

Αγωνιζόμενος με την Περουτζια το 2003, έμελε να βρει τον Αρη στο Uefa και να του δώσει άλλο ένα χαστούκι.. να τον αποκλείσει μες την τούμπα! Ο Ζε Μαρία έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Βρύζας με το στήθος έστρωσε τη μπάλα στον Μαρτζιότα που με δυνατό σουτ νίκησε τον Γκίτκο και «έγραψε» το 0-1. Ο Ζήσης βγάζει την φανέλα της Περουτζια και εμφανίζει την μπλούζα με τον δικέφαλο, με τους αριανούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Μια κίνηση που θα μείνει επίσης χαραγμένη στην καρδιά των ΠΑΟΚτσηδων για το μεγαλείο, την τρέλα και την αγάπη του Ζήση για την ΠΑΟΚαρα μας.

Από το 2004 έως το 2006 πέρασε από την Φιορεντίνα, την Θέλτα και την Τορίνο, όπως φυσικά και από την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, Εθνική Ελλάδος. Ο Ζήσης σαν βασικός επιθετικός της εθνικής του ονείρου και άνθρωπος των «Χρυσών Γκολ», έκανε το καθήκον του και σκόραρε το γκολ πρόκριση στο Ρωσία - Ελλάδα 2-1. Ο Ζήσης  «σκάβει» την μπάλα επάνω από τον ρώσο τερματοφύλακα Μαλαφέγεφ και πετυχαίνει το χρυσό γκολ της πρόκρισης. Την επόμενη μέρα οι εφημερίδες έγραφαν : «Ο Βρύζας σώζει την Ελλάδα» η Γκάρντιαν (Guardian) και «Με ένα γκολ 24 καρατίων του Ζήση Βρύζα, η Ελλάδα πέταξε έξω τους σούπερσταρ της Ισπανίας», η Σαν (Sun).

Ο Ζήσης από το 1994 μέχρι το 2005, έχει φορέσει 68 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο με την οποία έχει σημειώσει 9 γκολ.

Μετά την Τορίνο, ο Ζήσης επιστρέφει στην Ελλάδα και την Ξάνθη για να παίξει μια σεζόν και να έρθει πάλι στο σπίτι του.. Τον ΠΑΟΚ.

«αισθάνομαι ότι έχω επιστρέψει στο σπίτι μου», είπε την Παρασκευή 06 Ιουλ. 2007, όταν και επέστρεψε στην ομάδα της καρδιάς του.

Ο Ζήσης ήρθε στον ΠΑΟΚ για να προσφέρει εμπειρία και να διδάξει ΠΑΟΚ στους νέους της ομάδας. Αγωνίστηκε λίγο αλλά πρόλαβε να πάρει τον τίτλο του MVP της 13ης αγωνιστικής στο ματς  Π.Α.Ο.Κ.-Λεβαδειακός 1-0, όπου έδωσε μια εξερετική ασσίστ στον Βασίλη Λάκη, με τον τελεύταιο να πετυχένει το ομορφότερο γκολ της αγωνιστικής.

Για το τέλος κράτησα μια συνέντευξη που έδωσε τα χρόνια που έλειπε στην Ιταλία.. κατάθεση ψυχής. Παραθέτω ένα απόσπασμα.

--------------------------------------------------------------------------------

-- Πόσο συχνά ενημερώνεσαι από τους φίλους σου για το τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ και την πορεία του?

Μιλάω με έναν φίλο μου 1-2 φορές την εβδομάδα που μου λέει την άποψη του, και εγώ την δική μου. Αλλά είναι η απόσταση που δυσκολεύει. Αυτό που για μένα είναι ο ΠΑΟΚ, είναι η ομάδα που εγώ υποστηρίζω. Εγώ μεγάλωσα έτσι. Τώρα ωομοζω ότι για κάθε άντρα, αυτά τα μικρά πράγματα τον καθορίζουν. Εγώ δεν βλέπω την ώρα που θα γυρίζω στη Θεσσαλονίκη, θα πηγαίνω στο γήπεδο, θα πηγαίνω έξω όταν παίζει να τον δω. Αυτό μου δίνει χαρά, να υποστηρίζω αυτή την ομάδα. Όταν ο ΠΑΟΚ πάει καλά είμαι χαρούμενος όταν δεν πάει δεν είμαι.

-- Είναι σημαντικό ότι διατηρείς τέτοιο δέσιμο με τον ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν έφυγες απο τον ΠΑΟΚ με τις καλύτερες αναμνήσεις?

Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Καταρχήν εγώ δεν ήμουν ΠΑΟΚ πριν φορέσω τη φανέλα του. Έγινα μετά και έγινα συνειδητά ΠΑΟΚ. Γιατί μαζί του γνώρισα το ποδόσφαιρο, τι σημαίνει να υποστηρίζεις μια ομάδα, τη δύναμη της ομάδας. Σαν Βόρειος, η μόνη ομάδα που με αντιπροσωπεύει είναι ο ΠΑΟΚ. Απο εκεί και πέρα δεν ωφέλει να μιλάμε για το πως έφυγα. Δεν θέλω να αναφέρομαι κάνοντας διαφήμιση, η για να αρέσω τον κόσμο. Αισθάνομαι και είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ.

-- Το ενδεχόμενο να δεχτείς πρόταση απο τον ΠΑΟΚ και να την αποδεχτείς, κλείνοντας σε αυτή την ομάδα την καριέρα σου, πως σου φαίνεται?

Ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Δεν ξέρω το μέλλον τι μου επιφυλάσσει. Αν υπάρχει ένας προγραμματισμός στο ξεκίνημα μιας χρονιάς και εγώ πιστέψω ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα ή να βάλει τις βάσεις για να είναι ο στόχος που πρέπει, θα μπορούσε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

-- Ο κόσμος του ΠΑΟΚ, σε αισθάνεται δικό του παιδί. Σου αρέσει αυτό?

Μου αρέσει, γιατί εγώ ζω, παίρνω δύναμη μέσα απο τη σχέση μου με τον κόσμο. Απο μικρό παιδί ήμουν έτσι και αυτό δεν αλλάζει. Βεβαία όπως είπες νωρίτερα, εγώ έφυγα κάτω απο άσχημες συνθήκες απο τον ΠΑΟΚ, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Με την πόλη, με τους ανθρώπους, με την ομάδα, οι σχέσεις είναι πολύ καλές.

-- Να θεωρήσω ότι η Θεσσαλονίκη, θα είναι ο τόπος κατοικίας σου, μετά απο το τέλος της ποδοσφαιρικής σου καριέρας?

Σίγουρα είναι, μόλις σταματήσω το ποδόσφαιρο. Αν και δεν ξέρεις η ζωή τι σου φέρει μπροστά. Δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μου αρέσει, ένας τόπος που ήθελα να ζήσω κοντά στην Καβάλα όπου κα ζουν οι δικοί μου. Αυτή οι λόγοι συντελούν στο να ζήσω εκεί.

-- Θεωρείς οτι θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετική καριέρα στον ΠΑΟΚ, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά?

Διαφορετικά θα ήθελα να ήταν. Θα ήθελα να βάζω κάθε χρόνο 20 γκολ και να παίρναμε τα πρωταθλήματα. Δεν έγινε αυτό, τώρα για το γιατί δεν έγινε εγώ έχω τις δικές μου απόψεις, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ τις δικές τους, οπότε η ζωή συνεχίζεται.

-- Είπες ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει όπως πρέπει να είναι. Τι σημαίνει αυτό?

Ο ΠΑΟΚ έχει τέτοια δύναμη που θα πρέπει να έχει υψηλούς στόχους. Μια ομάδα που θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο όπως ήταν στο παρελθόν. Να είναι ο στόχος, το όνειρο κάθε νέου παίκτη να θέλει να αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας, η επικοινωνιακή πολιτική, πρέπει να είναι διαφορετική. Πιστεύω οτι πολύ λίγες ομάδες στην Ευρώπη μπορούν να έχουν αυτή τη δυναμική. Ο ΠΑΟΚ έχει τόσο πολύ κόσμο πίσω του, που θα πρέπει να καταφέρει να μαζέψει όλον αυτόν τον πληθυσμό που βλέπει κάθε μέρα οτι στην ομάδα του υπάρχουν άνθρωποι ειλικρινείς, που λένε την αλήθεια και που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο.

--------------------------------------------------------------------------------

Με αυτά τα τελευταία λόγια που είπε σε εκείνη την συνέντευξη, δείχνει τις προθέσεις του για τον ΠΑΟΚ του σήμερα και του αύριο. Η θέση του πλέον στην ομάδα ως τεχνικός διευθυντής του δίνει την δυνατότητα να βάλει και αυτός το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια της σημερινής διοίκησης Ζαγοράκη να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να κάνουν τον ΠΑΟΚ την ομάδα που θυμόμαστε όλοι.

Το ήθος του, η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η αναμφισβήτητη εντιμότητα του, ο δυσεύρετος επαγγελματισμός του, η ειλικρινή του αγάπη και τα πιστεύω του για τον ΠΑΟΚ, δεν αφήνουν περιθώριο σε κανέναν να σκεφτεί ότι ο Ζήσης δεν θα πετύχει και στο καινούργιο του πόστο. Εφόδια σε αυτό τον καινούργιο του ρόλο, οι ευρωπαϊκές του εμπειρίες και γνωριμίες από Ιταλία και Ισπανία. Ο Θοδωρής βρήκε άλλον έναν έμπιστο φίλο και άξιο συνεργάτη για να πάνε τον ΠΑΟΚ εκεί που ανήκει. Στην κορυφή.

ΖΗΣΗ ΨΥΧΑΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΟΚΑΡΑ!

Σε ευχαριστούμε για όλα και… συγγνώμη.